Ајмара - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Ајмара - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: eye-MAHR-ah

ЛОКАЦИЈА: Боливија; Перу; Чиле

НАСЕЛЕНИЕ: Околу 2 милиони (Боливија); 500.000 (Перу); 20.000 (Чиле)

ЈАЗИК: Ајмара; Шпански

РЕЛИГИЈА: Римокатолицизмот во комбинација со домородните верувања; Адвентист на седмиот ден

1 • ВОВЕД

Ајмарите се домородните (домородните) луѓе кои живеат во altiplano (високите рамнини) на Андите во Боливија. Боливија има најголем дел од домородните народи од која било земја во Јужна Америка. Таа е и најсиромашната земја на континентот.

Боливија била колонизирана од Шпанија. Ајмарите се соочиле со големи тешкотии под шпанската колонијална власт. Во 1570 година, Шпанците одредиле домородците да бидат принудени да работат во богатите рудници за сребро на алтиплано. Градот Потоси некогаш бил место на најбогатиот рудник за сребро во светот. Милиони работници од Ајмара загинаа во лошите услови во рудниците.

2 • ЛОКАЦИЈА

Ајмарите живеат на рамнини на висока надморска височина во боливиските Анди, на висорамнината на езерото Титикака во близина на границата со Перу. Алтиплано е на надморска височина од 10.000 до 12.000 стапки (3.000 до 3.700 метри) надморска височина. Временските услови се студени и сурови, а земјоделството е тешко.

Етничка група тесно поврзана со Ајмара живее меѓу островите Уру на езерото Титикака. ОвиеИ ХОБИИ

Ајмарите се вешти ткајачи, традиција која датира од времето пред Инките. Многу антрополози веруваат дека текстилот на Андите е меѓу најразвиените и најкомплексните во светот. Ајмарите користат многу материјали во нивното ткаење, вклучувајќи памук, како и волна од овци, алпаки и лами. Ајмарите користат и тотора трски за правење рибарски чамци, кошеви и други производи.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Најзначајните општествени проблеми со кои се соочува Ајмара потекнуваат од колонијалните времиња. Европските колонизатори и нивните потомци ги третираа Ајмарите како безначајни, земајќи им ја земјата и ресурсите и не даваа ништо за возврат. Намалениот стандард на живеење меѓу Ајмарите и гневот меѓу групите ја ослабнаа социјалната структура на регионот.

Само во втората половина на дваесеттиот век, боливиското општество беше отворено за прифаќање на наследството на Ајмара. Во 1952 година (речиси петстотини години по доаѓањето на Европејците), на Ајмарите и на другите домородни луѓе им беа дадени некои граѓански права што ги имаше секој друг Боливијанец.

Со пристап до образование, Ајмарите почнаа поцелосно да учествуваат во модерниот живот на земјата. Сепак, сè уште има сериозни класни и расни бариери, и за жал, многу Ајмари сè уште остануваат во сиромаштија во руралните области. Голем број се селат во градовите,каде животот им станува уште потежок на многу начини.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Блер, Дејвид Нелсон. Земјата и народот на Боливија. Њујорк: J.B. Lippincott, 1990.

Коб, Вики. Ова место е високо. Њујорк: Вокер, 1989.

Ла Баре, Вестон. Индијанците од Ајмара на платото на езерото Титикака, Боливија. Мемаша, Wisc.: Американско антрополошко здружение, 1948.

Мос, Џојс и Џорџ Вилсон. Народи на светот: Латинска Америка. Детроит: Гејл Истражување, 1989 година. [Онлајн] Достапно //www.boliviaweb.com/ , 1998 година.

Водич за патувања во светот. Боливија. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/bo/gen.html , 1998 година.

Исто така прочитајте ја статијата за Ајмара од Википедијазаедниците не живеат на копно, туку на острови кои се направени од пловечки трски.

Се проценува дека околу два милиони ајмари живеат во Боливија, од кои петстотини илјади живеат во Перу и околу дваесет илјади во Чиле. Ајмарите не се ограничени на одредена територија (или резервација) на Андите. Многумина живеат во градовите и целосно учествуваат во западната култура.

3 • ЈАЗИК

Ајмарскиот јазик, првично наречен jaqi aru (јазикот на народот), сè уште е главен јазик во боливиските Анди и во југоисточниот дел на Перу . Во руралните средини, се забележува дека ајмарскиот јазик е доминантен. Во градовите и населените места Ајмарите се двојазични, зборуваат и шпански и ајмара. Некои се дури и тријазични - на шпански, ајмара и кечуански - во региони каде што преовладуваат Инките.

4 • ФОЛКЛОР

Ајмарската митологија има многу легенди за потеклото на нештата, како што се ветрот, град, планини и езера. Ајмарите споделуваат со другите етнички групи некои од митовите за потеклото на Андите. Во еден од нив, богот Тунупа е творец на универзумот. Тој, исто така, го научи народот на обичаите: земјоделство, песни, ткаење, јазикот што требаше да го зборува секоја група и правила за морален живот.

5 • РЕЛИГИЈА

Ајмарите веруваат во моќта на духовите кои живеат во планините, на небото или во природните сили како што се молњите. Најсилното и најсветотоод нивните божества е Пачамама, божица на Земјата. Таа има моќ да ја направи почвата плодна и да обезбеди добар род.

Католицизмот бил воведен за време на колонијалниот период и бил усвоен од Ајмарите, кои присуствуваат на миса, слават крштевки и го следат католичкиот календар на христијански настани. Но, содржината на нивните многубројни религиозни фестивали покажува докази за нивните традиционални верувања. На пример, Ајмарите и принесуваат жртви на Мајката Земја, со цел да обезбедат добра жетва или да излечат болести.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Ајмарите ги слават истите празници како и другите Боливијци: граѓанските празници како Денот на независноста и верските како Божиќ и Велигден. Друг важен празник е Día del Indio, на 2 август, кој го одбележува нивното културно наследство.

Ајмарите го слават и карневалот. Карневалот е фестивал кој се одржува непосредно пред почетокот на Великиот пост. Широко се слави низ Јужна Америка. Танцувањето на тапани и флејти е придружено со еднонеделна прослава. Исто така важен е фестивалот Alacistas, кој го прикажува Богот на среќата. Повеќето домаќинства имаат керамичка фигура од духот на добра среќа, позната како Екеко. Се верува дека овој дух носи просперитет и исполнува желби. Куклата е тркалезна, полна фигура, која носи минијатурни копии на покуќнина, како што се прибор за готвење и кеси со храна и пари.

7• ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Детето од Ајмара постепено се запознава со социјалните и културните традиции на заедницата. Значаен настан во животот на едно дете од Ајмара е првата фризура, позната како рутуча. Косата на бебето е дозволено да расте додека детето не може да оди и да зборува. На околу две години, кога е малку веројатно дека ќе биде погодено од многуте детски болести на Андите, главата на детето е избричена гола.

8 • ОДНОСИ

Важна карактеристика на културата на Ајмара е социјалната обврска да им се помогне на другите членови на заедницата. Размената на работа и взаемната помош играат основна улога во ајлу или заедница. Ваквите размени се случуваат кога е потребна повеќе работа отколку што може да обезбеди едно семејство. Селанец од Ајмара може да побара помош од соседот за изградба на куќа, копање канал за наводнување или собирање нива. За возврат, тој или таа се очекува да ја врати услугата со донирање ист број работни денови на соседот.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ

Животните услови на Ајмарите главно зависат од тоа каде живеат и колку го прифатиле западниот начин на живот. Многу Ајмари живеат во градовите и живеат во модерни куќи или станови. Во градовите има и голем број сиромашни ајмари кои живеат во само една соба. Во руралните области, изградбата на ајмарска куќа зависи од нејзината локација идостапноста на материјалите. Типична ајмарска куќа е мала долгнавеста зграда направена од кирпич. Во близина на езерото трските се примарен градежен материјал. Сламени покриви се направени од трски и треви.

Исто така види: Аину - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Големата надморска височина го отежнува животот во алтиплано. Намалениот кислород во воздухот може да предизвика сороче (висинска болест), што предизвикува главоболки, замор и гадење - а понекогаш и смрт. Со цел да се прилагодат на животот во планините, Ајмарите развиле физички особини кои им овозможуваат да преживеат. Што е најважно, ајмарите и другите планински народи имаат значително зголемен капацитет на белите дробови.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Централната социјална единица на Ајмара е поширокото семејство. Вообичаено, семејството ќе вклучува родители, невенчани деца и баби и дедовци во една куќа или во мал кластер на куќи. Многубројните семејства со дури седум или осум деца се вообичаени.

Постои остра поделба на трудот во домаќинството Ајмара, но работата на жените не мора да се смета за помалку вредна. Садењето, особено, е женска работа која е многу почитувана.

Жените во општеството Ајмара исто така имаат наследни права. Имотот во сопственост на жени ќе се пренесува од мајка на ќерка. Ова осигурува дека целата земја и имот не оди кај синовите.

Бракот е долг процес со многу чекори, како што се наследнички гозби, ацеремонијата на садење и изградбата на куќата. Разводот е прифатен и е релативно едноставен.

11 • ОБЛЕКА

Стиловите на облека се разликуваат многу кај Ајмарите. Мажите во градовите носат обична западна облека, а жените ги носат нивните традиционални шипки (здолништа) направени од фини материјали, како што се кадифе и брокат. Тие носат везени шалови и капи за куглање (од кои некои се направени во Италија).

Во алтиплано, приказната е поинаква. Силните студени ветрови бараат топла волнена облека. Жените носат долги, домашни здолништа и џемпери. Здолништата се носат во слоеви. За фестивали или важни прилики, жените носат дури пет или шест здолништа една врз друга. Традиционалните техники на ткаење датираат од времето пред Инките. Шаловите со светли бои се користат за врзување на бебињата на грбот на нивните мајки или за носење товари.

Мажите од Ајмара во алтиплано носат долги памучни панталони и волнени капи со капачиња за уши. Во многу региони, мажите носат и пончо. И двата пола можеби носат сандали или чевли, но многумина одат боси и покрај студот.

12 • ХРАНА

Во градовите, ајмарската диета е разновидна, но има една карактеристична состојка: аџи, лутата пиперка се користи за зачинување на јадењата. Во селата, компирите и житарките, како што е киноата, ја формираат главната диета. Киноата, која стана популарна во продавниците за здрава храна во САД, е хранливо, високопротеинско зрно. Тоасе одгледува на Андите со векови.

Екстремните температури на високите Анди овозможуваат да се сушат со замрзнување и природно да се зачуваат компирите. Ладниот воздух во текот на ноќта ја замрзнува влагата од компирот, додека сонцето во текот на денот се топи и испарува. По една недела лежење на отворено, се толчат компирите. Резултатот е chuño— мали парчиња компир цврсти како карпа што може да се чуваат со години.

Месото исто така се суши на замрзнување. Традиционално јадење е olluco con charqui — olluco е мала клубена слична на компир, која се готви со шарки, суво месо од лама. Но, бидејќи ламите се важни за нивната волна и како животни за пакување, тие ретко се јадат. Рибата од езерото Титикака или од соседните реки е исто така важен дел од исхраната.

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Во Боливија основното образование е потребно до четиринаесетгодишна возраст. Сепак, како и во повеќето земји во развој, децата на земјоделците за егзистенција имаат помала веројатност да завршат училиште. Децата често ја имаат одговорноста да чуваат стадо или да се грижат за помалите браќа и сестри. Момчињата имаат поголема веројатност да го завршат училиштето отколку девојчињата, кои имаат повеќе домашни задачи, дури и на многу млада возраст.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Ајмарите имаат богата музичка традиција. Иако постои јасно шпанско влијание, главните музички влијанија датираат од предците пред Инките.Тапани и флејти се прикажани на фестивали и прослави. Panpipes (zampoñas) и рогот pututu , направени од издлабен кравји рог, се традиционални инструменти на кои сè уште се свири. Вообичаени се и домашните виолини и тапани.

Традиционалните ора се пренесуваат низ генерации. Многу танци имаат големи, светли маски и костими. Некои танци ги претставуваат и пародија на шпанските колонизатори. На пример, „танцот на старецот“ има наведнат шпански благородник со голема капа. Танчерката на комичен начин ги имитира гестовите и манирите на старите шпански господа.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Многу ајмари се земјоделци за егзистенција во суровата средина на висока надморска височина. Висината, студените ноќи и лошата почва во голема мера ги ограничуваат видовите култури што можат да се одгледуваат. Ајмарите ги следат традиционалните обрасци на земјоделството. Некои сè уште ги користат терасовите полиња што ги користеле нивните предци пред да пристигне Кристофер Колумбо во Новиот свет. Тие исто така следат внимателен модел на плодоред. Најважната култура е компирот, кој првпат пораснал на Андите. Важни се и пченката, киноата и јачменот. Многу семејства поседуваат земја на различни надморски височини. Ова им овозможува да одгледуваат неколку различни култури.

Трактори, па дури и волови се ретки во високите Анди. Традиционалните земјоделски средства, како што е плугот за нозе, сè уште се широко користени.Додека мажите се занимаваат со орање и копање, светата задача за садење е резервирана за жените, бидејќи само тие имаат моќ да дадат живот. Оваа традиција се одржува во чест на Пачамама, Божица на Земјата.

Ајмарите се исто така сточари. Тие добиваат и волна и месо од стада лами, алпаки и овци. Едно семејство исто така може да го надополни своето стадо за пасење со крави, жаби или кокошки.

Растечката туристичка трговија ја зголеми побарувачката за луксузната волна од алпаката, а некои плетат џемпери за туристите. Ова и обезбеди на Ајмара некои многу потребни пари.

Некои ајмари работат и како работници во рудници за сребро или калај. Оваа работа може да биде многу опасна.

Многу ајмари влегоа во политиката. Тие основаа политичка партија, Катарист, и избраа сенатори и претставници на Ајмара во боливискиот конгрес.

16 • СПОРТ

Нема спортови кои се строго ајмарски. Сепак, фудбалот е боливиски национален спорт и многу Ајмари учествуваат во него.

Исто така види: Економија - Baffinland Inuit

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Ајмарите сега уживаат во своите ТВ емисии, и како гледачи и како изведувачи. Некои музички групи од Ајмара направија снимки кои се многу популарни. Во градовите, Ајмара се чести филмски посетители.

Една од омилените активности е играњето на фолклорните фестивали. Младите ги користат овие прилики за дружење.

18 • ЗАНАЕТИ

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.