Анута

 Анута

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Островот цреша, Нукумаираро

Ориентација

Историја и културни односи

Населби

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и експресивна култура

Видете исто така Санта Круз , Тикопија , Тонга , Тувалу , Увеа

Исто така види: Историја и културни односи - Кајуни

Библиографија

Фајнберг, Ричард (1977). Преиспитаниот Анутанскиот јазик: Лексикон и граматика на полинезискиот надворешен изглед. Њу Хевен, Кон.: Датотеки од областа за човечки односи.

Фајнберг, Ричард (1981). Анута: Социјална структура на полинезиски остров. Лаи, Хаваи и Копенхаген: Институт за полинезиски студии и Националниот музеј на Данска.

Фајнберг, Ричард (1988). Полинезиско морепловство и навигација: Патување по океанот во културата и општеството на Анутан. Кент, Охајо: Кент Стејт Универзитетот Прес.

Јен, Даглас Е. и Џенет Гордон, изд. (1973). Анута: Полинезиско оддалечување на Соломонските Острови. Пацифички антрополошки записи, бр. 21. Хонолулу: Бернис П. Бишоп музеј, Оддел за антропологија.

Исто така види: Брак и семејство - Кипсигис

РИЧАРД ФАЈНБЕРГ

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.