Асмат - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Асмат - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: AWZ-mot

ЛОКАЦИЈА: Индонезија (провинција Иријан Џаја на островот Нова Гвинеја)

НАСЕЛЕНИЕ: 65.000

ЈАЗИК: Асмат-Каморско јазично семејство; Бахаса Индонезија (национален јазик на Индонезија)

РЕЛИГИЈА: Христијанство; Асматска религија заснована на обожавање на духови

1 • ВОВЕД

Асматите се меланезиски народ кој живее во индонезиската провинција Иријан Џаја. Тие се надалеку познати по квалитетот на нивните скулптури од дрво. Тие се исто така познати по нивните традиционални практики на лов на глава и канибализам. Овие практики на Асмат се поврзани со нерешеното исчезнување во 1961 година на дваесет и тригодишниот син на поранешниот гувернер на Њујорк, Нелсон Рокфелер, кој беше на турнеја низ регионот за да собира уметнички дела.

Исто така види: Кутенаи

Првиот европски контакт на Асмат беше со Холанѓаните во 1623 година. Многу години групата имаше малку надворешни посетители поради нивната страшна репутација. Холанѓаните почнаа да ја населуваат областа Асмат во 1920-тите, доведувајќи ги првите католички мисионери. Контактот со Западот постојано се проширува од 1950-тите, а традиционалните војни и канибалистички практики на Асмат се намалија.

2 • ЛОКАЦИЈА

Асматите се крајбрежен народ кој зафаќа ниско мочурлив регион. Нивната татковина зафаќа приближно 9.652 квадратни милји (25.000 квадратни километри) во југозападниотИријан Јаја. Мочуриштата вклучуваат палми од саго, мангрови и делови од тропски дождовни шуми. Населението Асмат се проценува на околу 65.000 луѓе, кои живеат во села со население до 2.000.

3 • ЈАЗИК

Асматските јазици припаѓаат на семејството на папуански јазици познато како Асмат-Каморо, кое има преку 50.000 говорници. Поради мисионерската работа во регионот, централниот Асмат сега има пишан облик на нивниот говорен јазик. Форма на Бахаса Индонезија, националниот јазик на Република Индонезија, го зборуваат многу мажи од Асмат.

4 • ФОЛКЛОР

Многу митови за Асмат се однесуваат на нивната традиција на лов на глави. Според еден мит, двајца браќа биле првичните жители на регионот Асмат. Постариот брат го убедил помалиот брат да му ја отсече главата на постариот. Потоа, обезглавената глава на постариот брат му дала инструкции на помладиот за лов на глави, вклучително и како да ги користи обезглавените глави во иницијациските ритуали за младите мажи.

5 • РЕЛИГИЈА

Пред да се воведе христијанството во нивниот регион, Асматите практикуваа домашна религија која вклучуваше обожавање на духови и страв од духовите на мртвите. Се веруваше дека повеќето смртни случаи биле намерно предизвикани од зли сили. Се вели дека духовите на предците барале да се одмазди погрешната смрт со убивање и обезглавување на непријателот. Телото на лицето потоа и било понудено на заедницатаза канибалистичка потрошувачка.

Мисионерската активност го воведе христијанството во областа Асмат.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Во традиционалните асматски општества, имало сложени циклуси на церемонијални гозби во текот на целата година. Празниците кои ги слават починатите роднини сè уште се многу важни прослави. Во минатото, повеќето гозби биле поврзани со рации и лов на глава.

Асмат кои го прифатија христијанството ги слават главните христијански празници. Иако исламот е главната религија во Индонезија, тој не се практикува меѓу населението Асмат.

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Машката иницијација, иако сè уште се практикува, изгуби голем дел од значењето што го имаше во предколонијалното општество Асмат. Традиционално, на секој иницијатор му давале по една обезглавена глава за да може да ја апсорбира моќта на починатиот воин на кој му припаѓала главата. Откако постарите луѓе ги втурнале во морето, иницираните симболично се преродиле како воини. Машките обреди на иницијација меѓу Асмат повеќе не вклучуваат обезглавување.

Кога ќе дојде до смрт, семејството и пријателите на починатиот се тркалаат во калта на речните брегови за да го сокријат својот мирис од духот на покојникот. Церемониите обезбедуваат духот да помине во земјата на мртвите, наречена „другата страна“. Черепот на мајката на една личност често се користи како перница.

8 • ОДНОСИ

Малку епознат за секојдневниот живот на Асмат. Во моментов Индонезија го ограничува времето што истражувачите можат да го поминат во земјата Асмат. Мисионерското и владиното влијание влијаеле на општествените обичаи како што се честитките и другите облици на бонтон.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВЕЊЕ

Куќите на Асмат се издигнати на потпори за да се спречат да се поплават за време на сезоната на дождови. Обичните живеалишта на Асмат немаат вода или струја. Повеќето куќи имаат надворешен трем каде што луѓето можат да се соберат за да озборуваат, пушат или само да ги гледаат своите соседи.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Асматското општество е поделено на две половини наречени „поделби“ од антрополозите. Во одредено село, едно лице треба да се омажи за некој што припаѓа на спротивната средина. По бракот, невестата се вселува кај семејството на нејзиниот сопруг. Поголемите семејства заземаат големи куќи изградени од бамбус, кора од саго и слама од саго. Мажите спијат одвоено од своите жени во машката куќа (сис). Свечените активности што се случуваат во машката куќа се забранети за жените.

Тепањето на сопругата било прифатена практика во минатото. Невенчаните жени и девојки сè уште се тепани од нивните татковци или браќа доколку нивното однесување се смета за неприфатливо. Имотот на жената се пренесува на нејзиниот сопруг во моментот на бракот и таа ја губи контролата над него.

11 • ОБЛЕКА

Асматите традиционално имаатоблечена малку или воопшто не носеше облека. Обувките не се често во сопственост. Поради мисионерите и другите надворешни влијанија, многу Асмат денес носат облека во западен стил. Најпопуларната облека е рагби шорцеви за мажи и цветни памучни фустани за жени. Мажите може да го прободат носот и да носат заби од диви свињи или свињи. И мажите и жените ги бојат своите тела на свечени прилики.

12 • ХРАНА

Рибата и палмата саго се основна храна на сите групи Асмат. Конзервираното месо и рибата, како и брашното, чајот и шеќерот, станаа и важни прехранбени производи. Ларвата на пеперутка која често се наоѓа во гнили трупови на дрвја е важна ритуална храна која се смета за деликатес меѓу Асматите.

Исто така види: Велшки - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Мисионерите и колонијалните администрации основаа различни училишта во регионот Асмат. Училишни куќи се изградени во крајбрежната област Асмат.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Асмат тапаните имаат форма на песочен часовник и единствена глава покриена со кожа од гуштер, која се удира со дланка. Другата рака се користи за држење на барабанот со врежана рачка. Иако Асмат ги смета тапаните за свети предмети, тие не ги дефинираат инструменталните звуци како музика. Само пеењето е класифицирано како музика во културата на Асмат. Љубовните песни и епските песни, на кои често им требаат неколку дена за да се изведат, сè уште се важни форми на изразување.

Традиционално, танцот бил важен дел од Асматцеремонијален живот. Меѓутоа, мисионерите го обесхрабрија. Асматите имаат многу усна литература, но немаат пишана традиција.

Музејот за култура и напредок Асмат собира артефакти од сите области на културата на Асмат. Таа произведува каталози и други публикации за културата, митологијата и историјата на Асмат.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Асматите се ловци и собирачи. Тие ловат крокодили и други животни, а ја собираат и обработуваат пулпата на палмата саго. Некои, исто така, одгледуваат зеленчук или одгледуваат кокошки. Постои традиционална поделба на трудот по родова линија. Жените се одговорни за риболов со мрежи, собирање и други домашни задачи. Мажите се одговорни за риболов, лов, градинарство и сеча на дрвја. Продажбата на резби на надворешни лица претставува дополнителен извор на приход.

16 • СПОРТ

Традиционално, машката конкуренција меѓу Асмат беше интензивна. Овој натпревар се фокусираше на демонстрација на машката моќ преку успех во лов на глава, стекнување риболовни терени и штандови за палми од саго и собирање голем број партнери за гозба. Мажјаците сè уште се натпреваруваат во овие области, освен ловот на глава кој сега е забранет.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Регионот Асмат во Иријан Јаја е сè уште многу изолиран. Западните форми на забава и рекреација не се достапни.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИИ

Уметноста на Асмат е високо ценета од европските и американските колекционери на уметнички дела. Голем дел од уметничката традиција на Асмат е поврзан со практиката на лов на глава. Така, од забраната за лов на глава, производството на артефакти од Асмат е намалено.

Централниот и крајбрежниот Асмат традиционално произведувал украсени штитови, копја, стапови за копање, кануа, лакови и стрели и широк спектар на елаборирани резби. Најпознатото ритуално резбање на овие групи е прадедовскиот столб, или бис. Овие елаборирани врежани предмети ја одбележуваат смртта на убиените во битка или со магии. Тие беа подигнати за време на празниците што им претходеа на нападите за лов на глави за да се одмаздат за тие смртни случаи.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Асматите се борат да ги задржат своите традиционални начини на живот наспроти притисокот од индонезиските администратори. Многу Асмат го прифатиле христијанството и се школуваат во училишта управувани од Запад. Сепак, тие беа во можност да остварат одредено влијание врз владината политика во однос на користењето на нивната земја.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Кнауфт, Брус. Култури на јужниот брег на Нова Гвинеја . Њујорк: Cambridge University Press, 1993.

Muller, Kal. Нова Гвинеја: Патување во каменото доба. Lincolnwood, Ill.: NTC Publishing Group, 1990.

Schneebaum, Tobias. Слики на Асмат: од колекцијата на Музејот за култура и напредок Асмат .Минеаполис, Мин.: Crosier Missions, 1985 година.

СТРАНИЦИ

Индонезиска амбасада во Канада. [Online] Достапно //www.prica.org/, 1998.

Interknowledge Corp. [Online] Достапно //www.interknowledge.com/indonesia/, 1998.

Универзитетот во Орегон . Асмат. [Онлајн] Достапно //darkwing.uoregon.edu/~st727/index.html , 1998.

Водич за патувања во светот. Индонезија. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/id/gen.html , 1998 година.

Исто така прочитајте ја статијата за Асматод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.