Австралиски Абориџини - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Австралиски Абориџини - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: aw-STRAY-lee-uhn ab-or-RIDGE-in-eez

ЛОКАЦИЈА: Австралија; Тасманија

Исто така види: Тробриандските Острови

НАСЕЛЕНИЕ: Приближно 265.000

ЈАЗИК: Западен пустински јазик; Англиски; валпири и други абориџински јазици

РЕЛИГИЈА: традиционална абориџинска религија; Христијанство

1 • ВОВЕД

Оригиналните жители на континентот Австралија се населиле таму најмалку 40.000 години пред Европејците да слетаат во заливот Ботани во 1788 година. Во 1788 година, Абориџините беа очигледно мнозинство , кој брои околу 300.000. Во доцните 1990-ти, тие беа малцинство кое се бореше да бара права на нивните традиционални земји. Тие бараат и пари за изгубени земјишта и ресурси. Односите меѓу Абориџините и не-Абориџините жители на Австралија не беа многу добри. Постои голема огорченост од страна на многу Абориџини за третманот на нивните предци од европските колонисти. Австралиските Абориџини се соочуваат со многу од истите проблеми со кои се соочуваат Индијанците во САД.

2 • ЛОКАЦИЈА

Австралиските Абориџини традиционално живееле низ цела Австралија и на островот Тасманија. Во централните и западните пустински региони на Австралија, абориџинските групи биле номадски ловци и собирачи. Немаа постојано место на живеење, иако имаа територии и јадеа што и да ебумеранзи.

Абориџините во урбаните средини се вработени на различни работни места. Сепак, стекнувањето вработување често е тешко поради дискриминација.

16 • СПОРТ

Рагбито, фудбалот (фудбал) според австралиските правила и крикетот се важни спортови за гледачите и учесниците во Австралија. Кошарката е брзорастечки спорт. Абориџините играат за некои од полупрофесионалните рагби тимови.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Во некои делови на Австралија, Абориџините основаа свои радио и телевизија. Овие беа најуспешни во централниот регион на Австралија, во и околу Алис Спрингс.

Во овие заедници, постарите сфатија дека ако не обезбедат програмирање за својата младина, младите ќе се оддалечат од традиционалните начини на живот. Абориџинските бендови произведуваат и музички спотови за овие програми, како и за дистрибуција до поширокото австралиско општество.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИИ

Австралиската абориџинска уметност веќе некое време е исклучително популарна на светскиот уметнички пазар. Сликите на „соништата“ од регионот на Централната пустина носат висока цена, особено ако уметникот е еден од познатите абориџински уметници. Во заедницата Валпири во Јуендуму, старешините решија да ги обојат вратите од училниците на училиштето со разни „сонувања“. Бумеранзи, украсени со стилскиАбориџинските симболи се популарни кај туристите. Според легендата на Абориџините, бумерангот го создала змијата Боби-Бобби. Според оваа приказна, Боби-Боби испраќал летечки лисици (можеби како лилјаци) да ги јадат мажите, но тие летале премногу високо за да бидат фатени. Боби-Боби даде едно од неговите ребра да се користи како оружје. Поради својата форма, секогаш се враќал кај оној што го фрлал. Користејќи го бумерангот како оружје, мажите успеале да предизвикаат летечките лисици да паднат на земјата. Но, мажите станаа премногу самоуверени во користењето на бумерангот и го фрлија толку силно што се урна низ небото, создавајќи голема дупка. Боби-Боби се налутил кога дознал за ова и си го зел назад реброто кога тоа паднало на земјата.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Одржувањето на правото да се следи традиционалниот начин на живот е еден од најголемите општествени проблеми со кои се соочуваат Абориџините. За да се следи традиционалниот начин на живот, мора да се одржуваат абориџинскиот јазик и фолклор. Многу абориџински заедници ангажираа наставници да помогнат во напорите да се зачува традиционалниот јазик за идните генерации. Меѓутоа, има повеќе јазици на кои им треба зачувување отколку што има наставници кои се подготвени да помогнат да се зачуваат.

Животот во урбаните средини, каде што животниот стандард е многу низок, поттикна високо ниво на семејно насилство и алкохолизам кај Абориџините. Во обид да се смени овој тренд, некои постаримажјаците „киднапирале“ млади мажи и ги однеле во традиционалните земји. Откако ќе бидат отстранети од градот, тие се запишани на еден вид програма за рехабилитација „исплашена стрејт“. Имаше различни реакции на ваквото однесување, како во општеството на Абориџините, така и во поширокото австралиско општество.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Бел, Дајан. Ќерките на сонот. Минеаполис: Прес на Универзитетот во Минесота, 1993 година.

Берндт, Р. М. и С. Х. Берндт. Светот на првите Австралијци. Сиднеј: Уре Смит, 1964 година.

Оспорен терен: Австралиските Абориџини под британската круна. Сент Леонардс, Австралија: Ален & засилувач; Unwin, 1995.

Hiatt, Lester R. Аргументи за Абориџините: Австралија и еволуцијата на социјалната антропологија. Њујорк: Cambridge University Press, 1996.

Холмс, Сандра Ле Брун. Божицата и Месечевиот човек: Светата уметност на Абориџините Тиви. Roseville East, Австралија: Craftsman House, 1995.

Во ерата на Мабо: историја, абориџини и Австралија. Сент Леонардс, Австралија: Ален & засилувач; Unwin, 1996.

Kohen, James L. Абориџините влијанија врз животната средина. Сиднеј, Австралија: Прес на Универзитетот на Нов Јужен Велс, 1995 година.

Исто така види: Емерилон

СТРАНИЦИ

Австралиска туристичка комисија. [Онлајн] Достапно //www.aussie.net.au , 1998.

Амбасада на Австралија, Вашингтон, ДК [онлајн] Достапно//www.austemb.org/ , 1998.

Вуд, Шана. Австалиска историја. [Онлајн] Достапно //www.iinet.net.au/~adan/shana , 1996 година.

Водич за патувања во светот. Австралија. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/au/index.html , 1998 година.

Исто така прочитајте ја статијата за Австралиските Абориџиниод Википедијаможе или да фати, да убие или да ископа од земјата. Во јужните делови на островскиот континент, зимата е студена и абориџинските популации мораа да се засолнат од студениот ветер и дождот.

3 • ЈАЗИК

Имаше приближно триста различни јазици на Абориџините што се зборуваа во 1788 година. Сега, има само околу седумдесет и пет преостанати. Некои од нив, како Валпири, кои се зборуваат во и околу Алис Спрингс во центарот на континентот, се добро воспоставени и не се во опасност да бидат изгубени. Валпири се изучува во училиштата, а на јазикот секојдневно се произведува сè поголем број пишана литература. Други јазици како Дирибал се речиси исчезнати.

Најголемиот јазик во однос на бројот на говорители се нарекува Западен пустински јазик, кој го зборуваат неколку илјади Абориџини во регионот на Западната Пустинска област на континентот.

Повеќето Абориџини зборуваат англиски како прв или втор јазик. Во делови од Австралија, карактеристични видови англиски се развиле во абориџинските заедници. На северната територија постои еден вид англиски наречен Криол што го зборуваат Абориџините.

4 • ФОЛКЛОР

Во текот на нивната долга историја, еволуирала сложена и богата абориџинска митологија. Се пренесува од генерација на генерација. Оваа митологија е позната како легенди на сонот (Алхера). Времето на соништата е мистично времепри што предците на Абориџините го основале својот свет. Овие митови од античко време се прифатени како запис за апсолутна вистина. Тие доминираат во културниот живот на луѓето.

Постојат многу митови за Dreamtime. Еден раскажува како настанало сонцето:

Многу одамна во Dreamtime немало сонце, а луѓето морале да бараат храна во слабата светлина на Месечината. Еден ден, ему и кран почнаа да се караат. Во бес, кранот истрча до гнездото на ему и грабна едно од неговите огромни јајца. Јајцето го фрли високо во небото, каде што се скрши и жолчката се запали. Ова предизвика толку огромен пожар што неговата светлина за прв пат ја откри убавината на светот долу.

Кога духовите на небото ја видоа оваа голема убавина, решија жителите да ја имаат оваа светлина секој ден. Така, небесните луѓе секоја вечер собираа куп суви дрва, спремни да се запалат штом се појави утринската ѕвезда. Но, се појави проблем. Ако денот беше облачен, ѕвездата не можеше да се види и никој не го запали огнот. Така, луѓето од небото ги замолија Кукабура, кои се насмеаа гласно, блескаво, да им се јавуваат секое утро. Кога за прв пат се слушна смеењето на птицата, огнот на небото се запали, но исфрли малку топлина или светлина. До пладне, кога гореа сите дрва, топлината беше поинтензивна. Подоцна, огнот полека згасна додека не зајде сонцето.

Тоа е строго правило наАбориџински племиња кои никој не може да го имитира повикот на Кукабура, бидејќи тоа може да ја навреди птицата и може да молчи. Тогаш повторно ќе се спушти темнина врз земјата и нејзините жители.

5 • РЕЛИГИЈА

Традиционалната религија на Абориџините се врти околу времето на соништата. Тотемите се исто така важен дел од религиозниот идентитет на Абориџините. Тотемите се симболи од природниот свет кои служат за идентификување на луѓето и нивните меѓусебни односи во општествениот свет. На пример, едно семејство или клан може да биде поврзано со одредена птица. Природата на таа птица, без разлика дали е жестока или мирна, птица грабливка или птица пејачка, е поврзана со семејството или кланот што ја користи како свој тотем.

Религиозниот свет на Абориџините Австралијци е населен со духови на мртвите, како и со различни духови кои контролираат одредени аспекти на природниот свет, како што е Змијата Виножито, која носи дожд. Се изведуваат ритуали за да се смират овие духови, а исто така да се зголеми плодноста на одредени видови животни кои се важни за Абориџините.

Од колонизацијата на Австралија, многу Абориџини го прифатија христијанството, или по избор или преку влијанието на образованието во школите за мисионерство. Со генерации, европските колонисти ги отстранувале децата од абориџинските семејства и ги испраќале во христијански училишта. Оваа практика бешесе смета дека е во најдобар интерес на Абориџините. Незадоволството поради овие киднапирања се уште е силно.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Како дел од поголемото австралиско општество, австралиските Абориџини можат да учествуваат во големите празници. Денот на Австралија, 26 јануари, е еквивалент на Денот на независноста во САД. Овој празник е често повод на јавни протести од страна на Абориџините. Многу Абориџини учествуваа на големи протести за време на австралиската Двестогодишнина во 1988 година. Традиционалното абориџинско општество, сепак, нема такви празници.

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Во некои абориџински општества, постоеле и машки и женски ритуали кои го означувале преминот од детството во зрелоста.

Смртта во абориџинските австралиски општества била придружена со сложени ритуали. Меѓу Валпири од централна Австралија, жената ќе мора да се изолира од остатокот од заедницата по смртта на нејзиниот сопруг. Таа би живеела во „логор за вдовици“ во период од една до две години. За тоа време таа ќе комуницира преку систем на знаковен јазик. Не ѝ беше дозволено да зборува во овој период. Ако жената одбрала да не ги следи овие традиции, духот на нејзиниот сопруг би можел да и ја украде душата, што би довело до нејзина смрт.

8 • ОДНОСИ

Однесувањето и меѓучовечките односи меѓу австралиските Абориџини се дефинирани со семејните улоги. Вомногу абориџински општества, одредени роднини стојат во она што се нарекува „однос на избегнување“ меѓу себе. На пример, во некои групи зетот мора целосно да ја избегнува својата свекрва. Поединци честопати целосно го менуваат курсот и тргнуваат од својот пат за да избегнат средба со забранета свекрва. Во други видови врски, зет може да зборува со својата свекрва само преку посебен јазик, наречен „јазик на свекрва“. Спротивно на односите за избегнување се „врските на шега“. Тоа се односи меѓу потенцијалните сопружници кои обично вклучуваат шега на сексуални теми.

На Абориџините им е чудно што не-Абориџините постојано велат „благодарам“. Општествената организација на Абориџините се заснова на збир на обврски помеѓу поединци кои се поврзани со крв или брак. Ваквите обврски не бараат никаква благодарност. На пример, ако семејството бара да ја сподели храната на роднина, роднината е должна да ја сподели без никакво очекување на благодарност како одговор. Австралијците често го гледаат ова однесување на Абориџините како грубо.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ

Здравствената заштита е главен проблем за повеќето Абориџини. За руралните групи, пристапот до здравствена заштита може да биде крајно ограничен. Во предколонијалните времиња, тие би се потпирале на традиционалните здравствени практики за лекување на болести и ограничување на болеста. Меѓутоа, преку европското влијание, многу руралниопштествата го изгубија знаењето за традиционалната медицина и почнаа да се потпираат на западната медицина, која не е секогаш достапна за нив.

Домувањето варира помеѓу урбаните и руралните Абориџини. Националните, државните и локалните власти ги охрабрија номадските групи да се населат во куќи на европски начин. Тие изградија куќи за некои групи кои живеат во пустинските региони на централна и западна Австралија. Абориџините ги приспособиле овие структури на нивниот сопствен дизајн. Тие ги користат за складирање, но обично ги сметаат за премногу мали и премногу топли за јадење, спиење или забава.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Бракот во традиционалните абориџински општества е комплициран. Неговите обичаи со векови ги интересирале и ги збунуваат антрополозите. Во многу општества биле договорени први бракови. Мажите честопати биле многу постари од нивните сопруги.

Меѓу Тиви на островите Мелвил и Батурст во близина на северниот брег на Австралија, женките биле свршени при раѓање. Жените во ова општество секогаш биле во брак. Оваа практика е поврзана со верувањето на Тиви дека женките стануваат импрегнирани од духови. Човечките мажјаци не беа разбрани како дел од репродукцијата. Меѓутоа, општеството Тиви бараше секој поединец да има „социјален татко“. Социјалните татковци биле сопрузи на мајки на децата. Тие беа неопходни бидејќи духовите што ги оплодуваа женитене можеше да помогне во одгледувањето на децата.

11 • ОБЛЕКА

Австралиските Абориџини беа една од единствените групи луѓе во светот што не носеа никаков вид облека. И мажите и жените отидоа голи. Денес, се разбира, работите се значително променети и Абориџините се облекуваат исто како Австралијците.

12 • ХРАНА

Бидејќи многу абориџински групи биле номадски ловци и собирачи, тие направиле малку во областа на подготовката на храната. Оброците беа едноставни, како и нивната подготовка.

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Повеќето урбани деца Абориџини имаат можност да посетуваат државно училиште. Меѓутоа, тие често наидуваат на дискриминација во училницата. Некои заедници развија свои програми за да им помогнат на децата на Абориџините да успеат во образовниот систем.

Во Јуендуму во централна Австралија, Валпирите имаат многу добро развиен образовен систем. Обезбедува образование и образование во европски стил во областите на традиционалниот јазик и култура. Како што е случајот со Австралијците, училиштето е задолжително до десетто одделение. Оценките единаесет и дванаесет се опционални.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Традиционалните абориџински општества биле номадски. Поради тоа не ги вреднувале материјалните предмети. Тие исто така не развија многу музички инструменти.

Еден што е добро познат е dijeridoo, долга цевка направена од парче дрво што е издлабено одтермити. Овие долги труби произведуваат дрон што го придружува ритуалното танцување. Dijeridoos станаа популарни инструменти во модерната светска музика. Неколку Абориџини го учат dijeridoo на луѓе кои не се Абориџини кои сакаат да научат да го играат.

Во многу општества на Абориџините, мажите користеле „буричка“ за да ги исплашат жените и неупатените мажи на церемонијални настани. Бик-рикачот е украсено и обликувано парче рамно дрво. Тој е прикачен на линија и се врти наоколу над главата на човекот за да произведе звук на вртење. Звукот обично се вели дека е глас на важни духови на земјата. За разлика од нивните океански соседи, австралиските Абориџини не користеле тапани.

Танцот е исклучително важен дел од церемонијалниот живот на Абориџините. Многу танци ги имитираат движењата и однесувањето на животните како што е кранот бролга на северните мочуришта. Во Австралија има неколку изведбени трупи кои патуваат во урбаните центри за да изведуваат и традиционални и нови танци.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Во традиционалните абориџински општества, трудот бил поделен според возраста и полот. Жените и децата беа одговорни за собирање зеленчук, овошје и ситен дивеч како што е goannas (голем гуштер). Мажите биле одговорни за добивање месо со лов на крупен и мал дивеч. Мажите во општеството Аранда ловеле со различни алатки, вклучувајќи копја, фрлачи на копја и неповратни

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.