Белау

 Белау

Christopher Garcia

ЕТНОМИМИТЕ: Палау, Пелев

Ориентација

>Историја и културни односи

Населби

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и експресивна култура

Видете исто така Woleai

Исто така види: Религија и експресивна култура - Нгуна

Библиографија

Barnett, H. G. (1949). Палауанското општество: Студија за современиот домороден живот на островите Палау. Јуџин: Публикации на Универзитетот во Орегон.

Сила, Роланд и Марјан Форс (1972). Само една Куќа: А Опис и анализа на сродството на островите Палау. Билтен на музејот Бернис П. Бишоп бр. 235. Хонолулу.

Крамер, Аугустин (1917-1929). „Палау“. Во Ergebnisse der Südsee-Expedition, 1908-1910, уредено од Георг Тилениус, Б, Меланезиен, кн. 1. Хамбург: Фридерихсен.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Квакиутл

Parmentier, Richard J. (1987). Светите остатоци: мит, историја и политика во Белау. Чикаго: Прес на Универзитетот во Чикаго.

RICHARD J. PARMENTIER

Исто така прочитајте ја статијата за Белауод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.