Брак и семејство - Черкези

 Брак и семејство - Черкези

Christopher Garcia

Брак. Черкезите се преференцијално ендогамни во рамките на етничката група, но групата по потекло егзогамни. Традиционално, бракот со роднините, до пет генерации билатерално, беше забранет. Ова доведе, во дијаспората, до далечни бракови низ заедниците и населените места, но станува тешко да се одржуваат. Се повеќе и повеќе се игнорира правилото за егзогамија, иако бракот со братучетка, кој е префериран облик на брак меѓу Арапите, сè уште е исклучително редок кај Черкезите. Распространет облик на брак е преку бегство, кое погрешно се гледа како заробување на невестата од соседните групи. Мешаните бракови со Арапите и Турците навистина се случуваат, но се наоѓаат интересни разлики меѓу заедниците. На пример, во Јордан, жените од Черкези се мажат за арапски мажи, но обратното (Черкезите кои се мажат со Арапки) е ретко, додека во регионот Кајсери во Турција се чини дека е спротивното.

Исто така види: EquatorialGuineans - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Домашна единица. Домашната единица порано беше патрилинеалното пошироко семејство, при што секое брачно семејство живееше во посебно живеалиште во заеднички двор. Черкезите се главно моногамни; полигинијата и разводот се ретки, иако повторен брак по смртта на брачниот другар е вообичаен. Општо земено, големината на семејството - обично три до пет деца - е мала во споредба со онаа на околното општество.

Наследство. Исламските шеријатски прописи за наследување се следат. ВоЖените од Сирија и Јордан го наследуваат својот дел од имотот според шеријатот. Во рурална Турција, и покрај замената на шеријатот со граѓански законици кои предвидуваат еднаква поделба на имотот меѓу потомците без разлика на полот, се чини дека жените често се откажуваат од ова наследство во корист на своите браќа, што е вообичаена практика на Блискиот Исток.

Социјализација. Черкеските семејства традиционално ја нагласуваат дисциплината и строгиот авторитаризам. Односите на избегнување се правило меѓу свекорот и меѓу генерации и различни возрасни групи. Извор на срам е човек да се види како си игра со или како покажува наклонетост кон своите деца (но не и на неговите внуци). Иако калено со секојдневните потреби, истото важи и за односите меѓу мајките и децата. Во минатото, чичковците од таткото играле важна улога во поучувањето на децата за правилно однесување. Ова однесување, и јавно и приватно, е кодифицирано во збир на правила познати како Адиге-Кабзе ( адиге = обичаи) и е засилено од семејството, како и од групата роднини и соседството како целина. Во денешно време етничките здруженија понекогаш прават обиди да разговараат за Адиге-Кабзе со младите луѓе, а терминот речиси секогаш се повикува на јавни собири. Во Јордан, черкеско училиште функционира од средината на 1970-тите и стана арена за социјализација и репродукција наЧеркески идентитет.

Исто така види: Малгашки - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.