Брак и семејство - Јакут

 Брак и семејство - Јакут

Christopher Garcia

Брак. Традиционално, за богатиот Јакут, бракот може да биде полигамен. Сепак, почеста била моногамијата, со повремени повторни бракови по смртта на брачниот другар. Договорените бракови понекогаш биле политички мотивирани. Патрилинската егзогамија се сметаше строго; оние што можеше да се омажи се викаа сиган. До 1920-тите, многу договори за брак беа комплицирани и долготрајни, вклучувајќи финансиски, емоционални и симболични ресурси на пошироките семејства на невестата и младоженецот. Ова го вклучуваше ритуалот на склопување; неколку формални исплати на животни, крзна и месо на семејството на невестата; неформални подароци; и обемни мирази. Некои семејства им дозволија на сиромашните младоженци да работат во нивните домаќинства како замена за цената на невестата. Повремено се случувало заробување на невестата (можеби било почесто во предруско време). Свадбените церемонии и нивните придружни гозби, молитви и танцување, се одржувале прво во домот на родителите на невестата, а потоа кај младоженецот. Двојката обично живеела со родителите на младоженецот или се населувала во блиската јурта. Од 1970-тите интересот за ограничени аспекти на ритуалите и размената на подароци оживеа, иако неколку парови се спаруваат преку сватовници. Во 1980-тите, еден млад човек беше огорчен кога откри дека жената во која се заљубил во воз е далечна роднина, забранета брачна партнерка според правилата на роднините.забележани.

Наследство. Според обичајното право, земјиштето, говедата и коњите, иако користени од домаќинствата, биле контролирани од патрилинот. Продажбата и наследството на животните или земјиштето биле одобрени од старешините. Но, до дваесеттиот век помалите семејства чуваа ресурси, делумно поради падот на големите коњи. Мажите го поседувале најголемиот дел од богатството и им го предавале на своите синови, особено на постарите синови, иако најмладиот син често ја наследувал семејната јурта. Мајките можеле да им префрлат мираз на ќерките, но миразот би можел да се изгуби со лошо однесување. Теоретски, миразот вклучувал земја, како и стоки, накит и животни, иако во пракса старешините ретко давале земја на друга лоза. Советскиот закон го ограничи наследството на стоки, а недржавното домување може да биде наследено по индивидуална дискреција. Повеќето станови и викендички се чувале во семејства.


Прочитајте ја и статијата за Јакутод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.