Чуј - Историја и културни односи

 Чуј - Историја и културни односи

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: ajNenton, ajSan Matéyo, ajSan Sabastyán

Исто така види: Еквадорци - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Ориентација

Историја и културни односи

Чуј во Гватемала ја окупира нивната територија со милениуми. Според етнолингвистичките и глотохронолошките пресметки на Кауфман (1976) и МекКуун (1971), Чуј зафаќа област што е приближно онаа на татковината на јазикот на прамаите. Чујците живееле во северозападна Гватемала откако прото-маите ја започнале својата диференцијација во современи мајански јазици пред околу четири илјади години.


Населби

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и изразување Култура

Библиографија

Cojtí Marcarlo, Narciso (1988). Карта на лос идиомите на Гватемала и Бејче. Гватемала: Пједра Санта.


Хајден, Брајан и Обри Канон (1984). Структурата на материјалните системи: етноархеологија во висорамнините на Маите. Документи за ССА, бр. 3. Бурнаби, Канада: Друштво за американската археологија.


Кауфман, Теренс (1976). „Археолошки и лингвистички корелации во Мајаланд и придружните области на МезоАмерика“. Светска археологија 8:101-118.

МекКуун, Норман (1971). „Los orígenes y la diferenciación de los mayas según se infiere del estudio comparativo de las lenguas mayanas“. Desarrollo Cultural de los Mayas. второ издание,уредено од Евон З. Фогт и Алберто Руз, 49-80. Мексико: Centro de Estudios Mayas.


JUDITH M. MAXWELL

Исто така види: Историја и културни односи - AmboneseИсто така прочитајте ја статијата за Chujод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.