Економија - Апалачи

 Економија - Апалачи

Christopher Garcia

Традиционалните Апалачи се потпираа на земјоделството за егзистенција, при што планинскиот терен дозволуваше само расфрлано земјоделство на релативно мали количини на обработливо земјиште. Комерцијализацијата, која го револуционизираше земјоделството на друго место во нацијата, имаше мало влијание во Апалачија. На почетокот на дваесеттиот век, граѓата и ископувањето јаглен ги намами Апалаците од земјата со ветување за стабилно вработување. Со падот на овие индустрии, луѓето беа принудени да мигрираат, да патуваат до работа или да најдат работа во други индустрии. Речиси сите одржуваат семејни градини, со вообичаени култури на пченка и тутун. Нашироко се одгледуваат говеда, кокошки и свињи.

Големата комерцијална експлоатација на шумите започна по Граѓанската војна кога се зголеми националната побарувачка за дрво и ширењето на железничките линии го овозможи транспортот на граѓа. Ломберинг беше управуван од надворешни синдикати кои ангажираа локална работна сила. Производството го достигна врвот во 1909 година, но до 1920 година, со речиси исцрпени шуми, големите компании се иселуваат. Малите компании, потпирајќи се на мали мелници и кружни пили, го преземаа она што остана од индустријата. До 1960-тите беше достапна само привремена работа со ниски плати, а работниците, кои можеше да имаат две или повеќе работни места за дрва секоја година, мораа да ги надополнуваат своите плати преку други форми на вработување.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Тораја

Ископувањето јаглен е најголемата минерална индустрија во јужна Апалачија,иако манган, цинк, олово, бакар, пирит, мермер, фелдспат, каолин и мика исто така се ископани или ископани. Големите ископувања на јаглен започнале кон крајот на 1800-тите, доживеале подем за време на Првата светска војна, опаднале за време на Големата депресија, а потоа повторно доживеале подем за време на Втората светска војна. Оттогаш, поради конкуренцијата од другите горива и механизацијата на индустријата, ископувањето јаглен опадна како примарен извор на вработување. Падот на земјоделството, рударството и дрва ги принуди Апалачите да бараат приход на друго место, мигрирање во градовите, патување во градовите, добивање владина помош, продажба на земјиште или одгледување и маркетинг на грмушки.

Исто така види: Ориентација - Жуанг

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.