Економија - Baffinland Inuit

 Економија - Baffinland Inuit

Christopher Garcia

Традиционалната економија на Бафинландските Инуити се засноваше на сезонска берба која се одвиваше во рамките на населувањето и територијалноста опишани погоре. Морските цицачи биле примарниот вид што го собирале Бафинландските Инуити, вклучувајќи, по општ редослед на важност, прстенести и брадести фоки, белуга кит, морж и поларна мечка. Многу генерализиран опис на сезонскиот економски циклус може да се примени на Бафинландските инуити како целина, иако секоја област имаше одредена шема. Во зима, примарна активност беше ловот на фоки на нивните дупки за дишење или по должината на работ на плови каде што постојаниот мраз отстапува на отворената вода. Зимата беше време на најниска продуктивност, а традиционално леснотијата на преживување често беше во функција на количината на храна што може да се складира од есенскиот лов и риболов. Како што зимата ѝ го отстапи местото на пролетта, фоките почнаа да се сончаат на врвот на мразот, што го олеснуваше наоѓањето и бербата. Во мај, китовите белуга и птиците преселници ќе почнат да се движат во регионот, а анадромните риби ќе се преселат во океанот. Пролетта беше важно време за лов, бидејќи можеше да се добие вишок храна. Кога санките беа во широка употреба, овие вишоци ќе се чуваат за храна за кучиња. Во текот на летото, семејствата се потпираа на риболов во близина на крајбрежните или внатрешните езера или реки и на собирање алги и школки, како и бобинки и корења. Од страна наСептември, времето често го отежнуваше патувањето на крајбрежјето, па луѓето се преселија на местата за риболов за арктичко потекло, но во мирни денови ловот на фоки често беше продуктивен. Раната есен беше обележана со долги лов на карибу во внатрешноста, со крзно од карибу најдобро за подготовка на зимска облека. Преминот од есен во зима беше обележан со движење на белуга кит и, во одредени области, морж долж брегот. Овие видови често може да се соберат во големи количини и да се складираат за зимска употреба.

Кучињата беа главното средство за копнен транспорт до околу 1965 година, кога беше претставена моторната санка. Воведувањето на моторни санки, заедно со товарните кануа на моторен погон и, неодамна, копнените возила со погон на четири тркала, значеше дека треба да се создадат нови економски стратегии бидејќи оваа технологија мораше да се купи и да се поддржи преку големи суми пари. Во моментов, еден ловец на Инуити чини околу триесет илјади долари (канадски) да ја добие и управува минималната потребна опрема. Бидејќи арктичкото опкружување е тешко за опрема, целосната замена, барем на моторните санки, е неопходна на секои две до три години. Видовите на економска активност што се користат за генерирање приход се менуваат со текот на времето. Потпирањето на дебитниот и кредитниот систем на трговијата со крзно почна да исчезнува околу 1965 година. Во тоа време, универзалните програми за социјална помош, како на пр.Семејните додатоци и бенефициите за старост беа применети на Инуитите, а имаше и создавање на повеќе постојани наемни вработувања во новите населби.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Кламат

Преминот помеѓу потпирањето на стапицата и денешните модели на вработување беше премостен за многу Инуити со создавањето на индустрија заснована на резба во сапуница на Инуитите. Оваа индустрија сè уште цвета во некои од заедниците во Бафинланд, особено во Кингејт и Кингмируит. Економијата на Иквалуит се заснова на обезбедување услуги за жителите на оваа заедница и регионот. Економијата на Pangnirtung неодамна беше поддржана преку развој на туристичка индустрија заснована на создавање на единствен национален парк дополнет со комерцијален риболов во зима. Националниот парк го зафати и островот Бротон на Дејвис теснецот. На целата територија, продолжува да се става акцент на ловот делумно поради неговото значење за економијата на храната, но и поради неговите вредности за одржување и уживање во потрадиционален начин на живот. Продажбата на крзна и кожа од фоки е многу оштетена од притисоците од движењето за правата на животните. И покрај тоа што многу Инуити сега учествуваат во вработување на плата што може да варира од возење камиони или тешка опрема до служење како градоначалник или администратор на заедницата, многу работни места сè уште ги имаат лицата кои не се домородци. Развојот на училиштата и создавањето на академскистручните програми треба да доведат до промена на оваа ситуација. Сега е можно Инуитите да се радуваат на вработување како пилоти, менаџери и политичари, а се обидоа и голем број мали бизнис потфати. Сепак, економската перспектива сè уште не е сигурна, и постојано се поставува прашањето како младите денес ќе можат да се издржуваат.

Исто така види: Социополитичка организација - Мекео

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.