Економија - Кмерски

 Економија - Кмерски

Christopher Garcia

Егзистенцијални и комерцијални дејности. Камбоџа има претежно земјоделска економија. Повеќето Кмери се рурални селани со мали стопанства кои одгледуваат влажен ориз за егзистенција, а понекогаш и за продажба. Меѓутоа, жителите на речните брегови често го нагласуваат производството на овошје и зеленчук ( чамкар ). Механизираното земјоделство е многу ретко, а одгледувањето се врши со релативно едноставни прибори: дрвен плуг со метален врв, влечен од влечни животни, мотика и рачни српови. Системите за наводнување не се широко распространети, а одгледувањето најмногу зависи од врнежите. Селаните добиваат дополнителна храна од дрвја и кујнски градини кои произведуваат различни билки, зеленчук и овошје (на пр. босилек, бибер, грав, краставици, слатки компири, манго, банани, кокос, шеќерни палми итн.) и од риболов со столбови, топки или стапици во поплавени оризови полиња или локални водни патишта. (Има и рибарски села покрај големите реки и езерото Тонле Сап, иако жителите можеби не се од Кмер.) Исто така, треба да се забележи дека селаните се дел од поголема пазарна економија и бараат пари за да купат различни потреби. Затоа, тие најчесто се впуштаат во различни споредни работи (на пр., привремена мачна работа во градот, правење шеќер од палма за продажба) за да заработат готовина. Главниот извоз на Камбоџа е гума (одгледана на поранешни француски насади), грав, капок, тутун и дрва. Најчестите домашниживотни се говеда, воден бивол, свињи, кокошки, патки, кучиња и мачки.

Индустриски уметности. Повеќето селани можат да се занимаваат со основна столарија и да прават одредени предмети како што се слама, корпи и душеци. Има и занаетчии со полно работно време кои се занимаваат со домашно производство на разни стоки (на пример, памучни или свилени шалови и саронги, сребрени предмети, керамика, бронзени садови итн.). Индустриското производство и преработка на стоки се многу ограничени.

Трговија. Освен периодот на ДК кога беа укинати парите и трговијата, долго време имаше продавачи, продавници и пазари и во селата и во урбаните центри. Владата на ПРК првично се залагаше за полусоцијалистичка економија, но СПЦ отворено се залагаше за капиталистички пазарен систем. Пред 1975 година, трговијата беше првенствено во рацете на кинески или кинеско-кмерски; во моментов, сè уште има кинески трговци, но повеќе Кмери може да се префрлат во трговијата. Селаните од Кмер продаваат вишок производи или продаваат други предмети еден на друг, на патувачки трговци или на локални или урбани пазари.

Поделба на трудот. Иако постои одредена родова поделба на трудот, голем број задачи може да ги извршува кој било пол. Сегашниот недостиг на мажи во возрасната популација значи дека жените понекогаш мора да преземаат активности што вообичаено ги извршуваат мажите. Мажите ораат ниви, собираат течност од шеќерна палма, се занимаваат со столарија и купуваат или продаваат стока икокошки. Жените сеат и пресадуваат ориз и имаат примарна одговорност за такви домашни активности како готвење, перење и грижа за децата, иако мажите исто така можат да го прават тоа доколку е потребно. Жените ги контролираат финансиите во домаќинството и се занимаваат со продажба или купување на ориз, свињи, производи и други стоки.

Исто така види: Кинески - Вовед, локација, јазик

Поседување на земјиштето. Пред 1975 година, повеќето кмерски селани поседуваа мали количества земја за обработка; безземјеноста и отсутното земјопоседување не беа широко распространети, но постоеја во некои региони. За време на режимот на ДК, заедничката сопственост ја замени приватната сопственост. Во ПРК, по почетниот период на делумна колективизација, земјиштето беше прераспределено на поединци, а приватната сопственост беше формално вратена во 1989 година. Земјиштето, како и другиот имот, е во сопственост и на мажи и на жени.

Исто така види: Историја и културни односи - Ambonese
Прочитајте ја и статијата за Кмерод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.