Економија - Осаж

 Економија - Осаж

Christopher Garcia

Егзистенцијални и комерцијални дејности. Раната економија на Осаж се засновала на хортикултурата, ловот и собирањето на диви прехранбени растенија. Пченката, гравот и тиквата беа најважните култури. Иако бизоните биле најважните дивеч, еленот, еленот и мечката биле исто така значајни. Персимонот, компирот од преријата и корените на лукен биле основните во нивната исхрана. Во текот на осумнаесеттиот век, трговијата со крзно и индиската трговија со робови станаа важни аспекти на нивната економија. Коњите, за прв пат усвоени од Осаж кон крајот на XVII век, го олеснија ловот на бизони, што стана доминантна карактеристика на економијата на Осаж во средината на деветнаесеттиот век. Последниот лов на бизони на Осаж се случи во 1875 година. Во последната четвртина од деветнаесеттиот век, тие беа зависни од плаќањата по глава на жител од каматата платена на парите за продажба на земјиштето во Канзас во федералното Министерство за финансии. Овој приход и други имоти го направија Осаж „најбогатиот народ по глава на жител во светот“. Приходот од нафтата од откритието во 1897 година достигна врв во 1924 година. Во 1906 година, секој од 2.229-те придружници добил право на главна сопственост, што му давало право на неговиот сопственик на 1/2229-та од приходот од племенските минерални права. Поединците родени по затворањето на ролетот можеа да добијат право на глава само со наследување или купување. Предните светла можат да се поделат, но денес само малцинство поседува кој било дел од еден, иако неколку поединци поседуваат повеќе фарови. Повеќетоод побогатите поединци денес се постари жени. Сегашната економија се заснова на приходите од нафта и на наемниот труд.

Индустриски уметности. Историските занаети вклучувале кожа, монистра, ткаење со прсти, ленти и некои метални работи со германско сребро. Денес се произведува ограничена количина на ткаење, ленти и монистра за домашна употреба.

Трговија. Од крајот на седумнаесеттиот до крајот на деветнаесеттиот век, трговијата била критичен дел од нивната економија. Во првата половина на XVIII век, тие биле главен снабдувач на индиски робови на Французите. Почнувајќи од последната половина на XVIII век, трговијата се префрлила на коњи, лушпи од дабар и кожи од елени и мечки. До средината на деветнаесеттиот век, тие тргувале првенствено со наметки и кожи од бизон.

Поделба на трудот. Земјоделството, собирањето на диви прехранбени растенија и нивното подготвување и складирање беа првенствено дело на жените. Жените исто така беа првенствено одговорни за криење, правење облека, готвење и одгледување деца. Ловот бил машка активност, а во политиката, војувањето и ритуалните активности доминирале мажи. Важните ритуални позиции сè уште се ограничени на мажи, а малку жени имале племенски политички функции.

Исто така види: Култура на Судан - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Искористување на земјиштето. Абориџините, се чини дека секоја од петте бендови имала своја ловечка територија. Барем на територијата на нивниот бенд, поединци имааправа да ловат каде што сакаат. Земјиштето било во сопственост на семејството кое го расчистило земјиштето. Во 1906 година, племенската резервација земја беше доделена на поединци, при што секој маж, жена и дете добиваа 658 хектари. Племето резервирало три „индиски села“ од 160 хектари, каде што секој член на племето можел да бара ненаселено земјиште и да изгради куќа. Индивидуалното земјиште денес изнесува околу 200.000 хектари.

Исто така види: Таџикистанци - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на преминПрочитајте ја и статијата за Osageод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.