Ерменски Американци - Историја, Ерменската република, Имиграција во Америка

 Ерменски Американци - Историја, Ерменската република, Имиграција во Америка

Christopher Garcia

од Харолд Такошијан

Преглед

Се проценува дека 700.000 Американци со ерменско потекло потекнуваат од античка нација лоцирана на границите на модерна Русија, Турција и Иран . Во поголемиот дел од изминатите 4.000 години, Ерменците беа потчинет народ без независна држава до 23 септември 1991 година, кога се распадна Советскиот Сојуз и 3.400.000 луѓе во таа област гласаа за формирање на нова Република Ерменија.

ИСТОРИЈА

Ерменската татковина се наоѓа на раскрсницата на Мала Азија, која ја поврзува Европа со Блискиот и Далечниот Исток. Првичните доселеници на платото, почнувајќи од околу 2800 п.н.е., биле различните аријски племиња Арменс и Хајасас кои подоцна се споиле за да ја формираат цивилизацијата и кралството Урарту (860-580 п.н.е.). Овие доселеници развиле напредни вештини во земјоделството и металната работа. Ерменската цивилизација успеа да опстане и покрај постојаната серија војни и окупации од многу поголеми групи, вклучувајќи ги Хетитите, Асирците, Партите, Медијците, Македонците, Римјаните, Персијците, Византијците, Татарите, Монголите, Турците, Советските Руси и сега Азербејџанците. во 25-те века што следеа. Главниот град на Ерменија денес, Ереван (1,3 милиони жители), ја прослави својата 2.775-годишнина во 1993 година. Во 301 г., малото кралство Ерменијаподдржува околу десетина локални или синдикални телевизиски или радио програми наменети за публика што зборува ерменски. Од 1979 година, UniArts Publications објави двојазичен ерменски именик Бели/Жолти страници кој наведува 40.000 домаќинства, илјадници локални бизниси и стотици ерменски организации меѓу неговите 500 страници. Заедницата преполна со ерменски медиуми и издавачи, околу 20 училишта и 40 цркви, еден колеџ и секакви етнички специјализирани продавници и бизниси. И заедницата има свои проблеми. Бројот на ерменски ученици LEP (ограничено познавање на англискиот јазик) во локалните јавни училишта се зголеми од 6.727 во 1989 година на 15.156 во 1993 година, создавајќи недостиг од двојазични наставници. Уште повознемирувачко е зголемената вмешаност на ерменската младина со оружје, банди и злоупотреба на супстанции. Некои од илјадниците новодојденци од поранешниот Советски Сојуз се обвинети дека со себе донеле лут (лукав) став што предизвикува срам од другите Ерменци и незадоволство и предрасуди од одарите (не - Ерменци). Како одговор, ерменската заедница се обиде да ги задоволи сопствените потреби со две мултиуслужни организации: Ерменскиот евангелски социјален сервисен центар и Ерменското здружение за помош.

Ерменците проценуваат дека нивниот број е помеѓу 500.000 и 800.000 во Соединетите Држави плус 100.000 во Канада. Овие проценки вклучуваатсите оние кои имаат барем еден дедо и баба Ермен, без разлика дали се идентификуваат со Ерменци или не. Претпоставувајќи проценка од 700.000, четирите најголеми концентрации во САД се во јужна Калифорнија (40 проценти или 280.000), поголем Бостон (15 проценти или 100.000), поголем Њујорк (15 проценти или 100.000) и Мичиген (10 проценти). или 70.000). Бидејќи толку малку Ерменци влегле во Америка пред Првата светска војна, и толку многу од Втората светска војна, мнозинството од Ерменците на САД денес се само прва, втора или трета генерација Американци, а многу малку ги имаат сите четири баби и дедовци родени на Почва на САД. Официјалните бројки на пописот во САД се поконзервативни од ерменските проценки. Пописот од 1990 година броел 308.096 Американци кои го наведуваат своето потекло како „ерменски“, што е зголемување од 212.621 во 1980 година. Сто и педесет илјади го пријавиле ерменскиот јазик како јазик што се зборува дома во 1990 година, од 102.387 во 1980 година. емигрирал во САД, според Службата за имиграција и натурализација на САД.

ОДНОСИ СО ДРУГИТЕ АМЕРИКАНЦИ

Мнозинството Ерменци не беа толку „влечени“ во Америка поради можностите колку што беа „турнати“ во Америка со крвопролевање во нивната родна земја. Сепак, традиционалната ерменска култура толку многу наликува на американските вредности што многу Ерменци чувствуваат дека „се враќаат дома“ во Америка и прават лесна транзиција кон нејзиниот слободен пазар.економијата и социјалните вредности. Голем процент од имигрантите стануваат богати бизнисмени или образовани водачи на заедницата во рок од една или две децении по пристигнувањето и чувствуваат сродство со домородците во САД.

Приемот на Ерменците во американското општество е подеднакво пријателски. Ерменците имаат малку предрасуди во Соединетите Држави. Ерменците се мало малцинство, едвај забележано од повеќето Американци, бидејќи ерменските новодојденци се типично повеќејазични христијани кои зборуваат англиски, кои пристигнуваат во тесно поврзани семејства во кои главата на домаќинството е образован професионалец, квалификуван занаетчија или бизнисмен кој лесно се апсорбира во економијата на САД. . Ерменската култура го охрабрува образованието на жените (датира од неговиот Канонски закон од петтиот век), така што многу жени имаат и обука или работно искуство. Со оглед на тоа што повеќето се преселуваат во „верижна миграција“, при што семејствата веќе се во Соединетите држави за да ги примат, новодојдените имаат помош од нивните семејства или од мрежата на американски ерменски организации. И во нивните лични вредности, Ерменците беа наречени „Англосаксонците на Блискиот Исток“ од британските писатели од 1800-тите, бидејќи тие имаа репутација на трудољубиви, креативни, богобојазливи, ориентирани кон семејството, штедливи бизнисмени кои се наклонети кон конзервативизам и непречено прилагодување кон општеството. Примери за антиерменски чувства се малку.

Акултурација и асимилација

Во текот надијаспората, Ерменците развија шема на брза акултурација и бавна асимилација. Ерменците брзо се акултурираат во своето општество, го учат јазикот, одат на училиште и се прилагодуваат на економскиот и политичкиот живот. Во меѓувреме, тие се многу отпорни на асимилација, одржувајќи свои училишта, цркви, здруженија, јазик и мрежи на вонбрачни и пријателски односи. Социологот Ени Бакалијан забележува дека низ генерации, Ерменците на САД се движат од поцентрално „да се Ерменци“ кон поповршинско „се чувствуваат Ерменци“, изразувајќи носталгична гордост за своето наследство додека се однесуваат целосно Американци.

Ерменската заедница во САД најдобро се гледа како производ на две групи на интензивни, спротивставени сили - центрипетални притисоци што ги поврзуваат Ерменците поблиску еден до друг и центрифугални притисоци што ги раздвојуваат. Центрипеталните сили меѓу Ерменците се јасни. Повеќе од повеќето американски националности, младите и возрасните Ерменци од дијаспората се чувствуваат како горди чувари задолжени да ја заштитат нивната древна, високо развиена култура - нејзиниот карактеристичен јазик, азбука, архитектура, музика и уметност - од исчезнување. Ова чувство на должност ги тера да се спротивстават на асимилацијата. Тие упорно одржуваат свои училишта, цркви, здруженија, јазик, локални хантеси (фестивали) и мрежи на вонбрачни и пријателски односи. Денешната ерменска заедница на САД е поврзана со мрежа наЕрменски групи вклучувајќи, на пример, околу 170 црковни конгрегации, 33 дневни училишта, 20 национални весници, 36 радио или телевизиски програми, 58 програми за стипендирање студенти и 26 професионални здруженија. Антропологот Маргарет Мид сугерираше дека во текот на вековите, Ерменците од дијаспората (како Евреите) развиле тесно поврзана семејна структура за да послужи како бедем против истребување и асимилација ( Култура и посветеност [Њујорк: Columbia University Press, 1978]). Има заслуги за чувството изразено од некои Ерменци дека културата на Америка еволуирала помалку од 400 години од 1600-тите, во време кога ерменската култура веќе била 2.500 години во својата еволуција.

Во меѓувреме, центрифугалните сили, исто така, можат да бидат силни, истерувајќи ги Ерменците од нивната заедница. Поради политички и верски раскол, многуте групи често се дуплираат или дури се натпреваруваат една со друга, создавајќи лоши чувства. Особено родените во Америка и младите често ги гледаат лидерите на организациите како „недопирни“, додека други ги избегнуваат ерменските организации поради плутократската тенденција да им дозволат на нивните богати спонзори да ја диктираат политиката на организацијата. За разлика од повеќето американски националности, воопшто не постои координативно тело меѓу многуте богати ерменски групи, што често доведува до раздор и борба за лидерство. Неколкуте неодамнешни напори за координација на заедницата (како компилацијата на Ерменскиот алманах, Ерменскиот директориум, и Кој е кој ) се напори на добронамерни поединци, а не финансирани групи во заедницата. Можеби појавата, во 1991 година, на стабилна ерменска република за прв пат по 500 години може да послужи како стабилизирачка сила во дијаспората. Во меѓувреме, не е јасно колку Ерменци на САД ја оставиле зад себе својата заедница, ако не и нивното наследство, поради раздорните сили во неа.

ПОГОЛЕМИ

Библијата е изворот на повеќето ерменски поговорки. Ерменците исто така споделуваат со своите муслимански турски

Норик Шахбазијан, партнер во Панос Пастири, покажува послужавник со неколку варијанти на баклави и вкусни ерменски десерти. се соседи со изреките на „Хоџа“, митски лик кој ги учи слушателите со својот понекогаш глупав, понекогаш мудар пример. Други популарни ерменски изреки се: Повеќе учиме од паметен ривал отколку од глупав сојузник; Гори само таму каде што огнот паѓа; Секаде каде што има двајца Ерменци има најмалку три мислења; Уста до уста, цепнатината станува трупец; Колку старееме, толку повеќе нашите родители знаат; Љубомората прво го повредува љубоморниот; Парите на некои им носат мудрост, а другите ги тераат да се однесуваат глупаво; Во бракот, како и во смртта, одите или во рајот или во пеколот; Јас сум шеф, ти си шеф. Па кој го меле брашното?; Добро заклучете ја вратата: не правете крадец од вашиот сосед; Злобниот јазик епоостри од брич, без лек за она што го сече; Рибата почнува да мириса од главата; Плашете се од човекот кој не се плаши од Бога; Тесниот ум има широк јазик; Слаткиот јазик ќе ја извади змијата од нејзината дупка; Види ја мајката, омажи ја девојката.

КУЈНА

Од Ерменката се очекува да се гордее со својата кујна и да ја пренесе оваа вештина на своите ќерки. Нутриционистички, ерменската исхрана е богата со млечни производи, масла и црвено месо. Ја нагласува суптилноста на вкусовите и текстурите, со многу билки и зачини. Вклучува јадења без месо, за да се приспособат на Великиот пост секоја пролет. Бидејќи се потребни толку многу време и труд - за маринирање, полнење, динстање - U.S. Ерменските ресторани се наклонети кон скапата вечерна карта за повеќе јадења, а не кон брза храна или кон јадење. Традиционалната ерменска храна спаѓа во две категории - заедничка и препознатлива.

Заедничкиот дел од ерменската исхрана е медитеранската храна широко позната меѓу Арапите, Турците и Грците. Ова вклучува мезе како хумус, баба гануш, табуле, маџун (јогурт); главни јадења како пилаф (ориз), имам бајилди (тепсија со модар патлиџан), фуле (грав), фелафел (пржени пржени од зеленчук), месо исечено на коцки наречени ќебапи за скара ( шаш ќебап ) или вриење ( тас ќебап ), или мелено во куфта (ќофтиња) ; пекара и десерти како пита леб, баклава,бурма, халави, алва, мамул, локхум; и пијалоци како еспресо, или оги (ракија од суво грозје).

Посебниот дел од ерменската исхрана веројатно нема да се најде надвор од ерменски дом или ресторан. Овде спаѓаат мезе како ерменско сирење, манти (супа од кнедли), туршо (кисели зеленчук), танабур (супа од јогурт), јаџик (зачинет јогурт), бастерма (зачинета суво говедско месо), лахмаџун (пица од мелено месо), мидија (школки); главни јадења како булгур (пченица), харис (јагнешко месо), боерези (ронлив тесто полнети со месо, сирење или зеленчук), суџук (колбас), турлу (чорба од зеленчук), сарма (пломби од месо/жито обвиткани со листови од грозје или зелка), долма (месо/жито филови полнети во тиквички или домати), каш (варени копита); пекара и десерти како лаваш (тенок рамен леб), ката (путер/пециво од јајца), чоерег (пециво со јајца/анасон), катајиф (слатки), гатнабур (пудинг од ориз), курабија (колачиња со шеќер), кајмак (шлаг); и пијалоци како tahn (кисело јогурт).

Традиционалните рецепти датираат пред 1.000 години или повеќе. Иако бара, нивната подготовка стана речиси симбол на националниот опстанок за Ерменците. Жив пример за ова се случува секој септември воРепублика Ерменија. Ерменците се собираат илјадници на теренот на Муса Лер за да делат каша од харрис два дена. Ова го слави опстанокот на селото речиси истребено во турскиот геноцид во 1918 година (како што е опишано во романот на Франц Верфел, Четириесет дена на Муса Даг ).

ПРАЗНИЦИ

Традиционалните празници што ги слават Ерменците Американци вклучуваат 6 јануари: Ерменски Божиќ (Водици во повеќето други христијански цркви, што ја одбележува посетата на тројцата мудреци на Христос); 10 февруари: Денот на Свети Вартан, во чест на битката на маченикот Вартан Мамигонијан за верска слобода против Персијците во 451 г. верски пролетни празници како што се Великиот пост, Цветници, Велики четврток, Велики петок, Велигден; 24 април: Ден на мачениците, ден на говори и маршеви во знак на сеќавање на првиот ден во 1915 година од турскиот геноцид на околу еден милион Ерменци во Анадолија; 28 мај: Ден на независноста, прославувајќи ја краткотрајната слобода на

Маро Партамјан, мецосопран, чека повторно да му се придружи на својот хор за време на божиќната литургија во Свети Вартан Ерменската катедрала во Њујорк. Република Ерменија од 1918-1920 година, по 500 години турска власт; и 23 септември: прогласувањето независност од Советскиот Сојуз во 1991 година.

Јазик

Ерменскиот јазик е независна гранка на индоевропската група најазици. Бидејќи се одвоил од индоевропското потекло пред илјадници години, тој не е тесно поврзан со кој било друг постоечки јазик. Неговите синтаксички правила го прават концизен јазик, изразувајќи многу значење со неколку зборови. Еден единствен аспект на ерменскиот јазик е неговата азбука. Во времето кога Ерменците го прифатија христијанството во 301 година, тие имаа свој јазик, но, без азбука, тие се потпираа на грчки и асирски за пишување. Еден свештеник, Месроб Маштоц (353-439), поднесе оставка од својата висока функција како царски секретар на кралот Врамшабух кога го примил Божјиот повик да стане евангелист монах. Со инспирирана стипендија, во 410 година тој буквално ги измислил уникатните нови знаци на азбуката што ја доловувала низата звуци на неговиот јазик за да го запише Светото писмо на својот ерменски јазик. Веднаш, неговите напори воведоа златно доба на литературата во Ерменија, а блиските Грузијци набрзо му наложија на Месроб да измисли азбука за нивниот јазик. Ерменците денес продолжуваат да ги користат оригиналните 36 знаци на Месроб (сега има 38) и го сметаат за национален херој.

Говорниот ерменски јазик од ерата на Месроб еволуирал низ вековите. Овој класичен ерменски, наречен Крапар, сега се користи само во верските служби. Современиот говорен ерменски сега е еден јазик со два дијалекти ширум светот. Малку похуталичното „источно“ ерменско се користи меѓу 55 проценти одстана првиот што го прифати христијанството како своја национална религија, околу 20 години пред Константин да го прогласи за државна религија на Римската империја. Во 451 година, кога Персија нареди враќање на паганството, малата армија на Ерменија пркосно застана цврсто да ја брани својата вера; во битката кај Авараир, победата на Персија над овие одлучни маченици се покажала толку скапа што конечно им дозволила на Ерменците да ја задржат својата верска слобода. До моментот кога европските крстоносци во XII век влегоа на Блискиот Исток за да ја „ослободат“ Светата земја од муслиманите, тие најдоа просперитетни ерменски заедници кои напредуваа меѓу муслиманите, додека го одржуваа Светиот гроб во Ерусалим и другите христијански места. Под 400 години од отоманското турско владеење (1512-1908), христијанското ерменско малцинство - трудољубива, образована елита во рамките на султановата империја - се искачи на позиција на доверба и влијание. Еден таков субјект на султанот, Калуст Гулбенкијан, подоцна стана првиот милијардер во светот преку преговори со седум западни нафтени компании кои бараа арапска нафта во 1920-тите.

„Јас би сакал да видам која било сила во светот ја уништува оваа раса, ова мало племе на неважни луѓе, чија историја е завршена, чии војни се воделе и изгубени, чии структури се распаднале, чија литература е непрочитана, чии молитви веќе не се одговорени... Зашто кога двајца од нив ќе се сретнат каде било во8 милиони Ерменци во светот - оние во Иран, во Ерменија и во постсоветските народи. „Западен“ се користи меѓу останатите 45 проценти во секоја друга нација низ дијаспората - Блискиот Исток, Европа и Америка. Со напор, говорителите на двата дијалекти можат да се разберат меѓусебниот изговор, исто како што португалскиот може да го разбере шпанскиот.

Бидејќи повеќе од половина од овие древни луѓе сега живеат дисперзирани надвор од нивната татковина, интензивниот страв од културно истребување меѓу Ерменците од дијаспората резултираше со жива дебата. Многу Ерменци се прашуваат дали говорот на ерменски е суштински за идниот национален опстанок. Неодамнешното американско истражување покажа дека 94 отсто од ерменските имигранти во Соединетите држави сметаат дека нивните деца треба да научат да зборуваат ерменски, но вистинскиот процент кои знаат да зборуваат ерменски драстично се намалил од 98 отсто кај првата генерација на само 12 отсто кај Американците од третата генерација. (Бакалијан, стр. 256). Движењето на ерменските дневни училишта не е ни приближно доволно за да се смени или дури и да се забави овој остар пад на говорителите на ерменски јазик. Пописот во САД од 1990 година покажа дека 150.000 Американци пријавиле дека зборуваат ерменски дома.

Ерменскиот јазик се изучува на неколку американски колеџи и универзитети, вклучувајќи ги Универзитетот Стенфорд, Бостонскиот колеџ, Универзитетот Харвард, Универзитетот во Мичиген и Универзитетот во Пенсилванија за да наведат неколку.Библиотечни збирки на ерменски јазик може да се најдат секаде каде што има големо ерменско-американско население. Народните библиотеки во Лос Анџелес, Чикаго, Бостон, Њујорк, Детроит и Кливленд имаат добри имоти на ерменски јазик.

ПОЗДРАВ И ДРУГИ ПОПУЛАРНИ ИЗРАЗИ

Некои вообичаени изрази на ерменски се: Парев —Здраво; Инч е? — Како си? Пари лујс — Добро утро; Кшер пари —Добра ноќ; Пари џанабар —Добро патување!; Hachoghootiun —Среќно; Пари јгак —Добредојдовте; Ајо —Да; Воч —Не; Шнор хагалем — Ви благодарам; Паме че — Добредојдовте; Абрис — Честитки!; Oorish или ge desnevink -Се гледаме повторно; Шнор нор дари — Среќна нова година; Шнор соорп џноорт — Среќен Божиќ; Кристос харјав ее мерелотс — Велигденски поздрав Христос воскресе!; Ортнијал ех харутиун Кристоси! — Велигденски одговор Благословен е Христос воскресна!; Asvadz ortne kezi —Бог да ве благослови; Ге сихрем — ми се допаѓаш/тоа; Ај е? — Дали сте Ерменци?

Динамика на семејството и заедницата

Во нејзината книга Култура и посветеност, антропологот Маргарет Мид ги издвои еврејските и ерменските националности како два примери на култури во кои децата изгледаат невообичаено почитувани и помалку бунтовни кон своите родители, можеби затоа што овие групи дојдоа такаблиску до истребување во минатото. Во 1990 година, претседателот на Ерменскиот меѓународен колеџ во Калифорнија анкетираше репрезентативен примерок од 1.864 Ерменци во јавни и приватни училишта во 22 држави, на возраст од 12 до 19 години, за да ја изведе оваа слика за „иднината на ерменската заедница во Америка“: повеќе зборуваат англиски дома (56 проценти) отколку ерменски (44 проценти). Околу 90 отсто живеат со двајца родители, а 91 отсто пријавуваат одлични или добри односи со нив. Околу 83 проценти планираат за колеџ. Околу 94 отсто сметаат дека е важно да имаат вера во Бог. Меѓу вклучените во ерменската црква, 74 отсто се апостолски, 17 отсто протестанти, седум отсто католици. Само пет проценти воопшто не се идентификуваат како „Ерменци“. Околу 94 отсто се чувствувале некако погодени од земјотресот во Ерменија во 1988 година. Овие наоди го потврдуваат позитивниот став на Американците горди на своето наследство.

Образованието било висок приоритет во културата на предците на Ерменците. Еден канадски спонзор на стотици млади Ерменци во Канада подоцна ги опиша како „училишни луди“ во нивната желба да завршат образование. Истражувањето од 1986 година на 584 Ерменци Американци покажа дека 41 отсто од имигрантите, 43 отсто од првата генерација и 69 отсто од втората генерација Ерменци завршиле факултет. Друго истражување на ерменските адолесценти во 1990 година покажа дека 83 отсто планираат да посетуваат колеџ. Пописот на САД во 1990 годинана сличен начин покажа дека 41 процент од сите возрасни лица со ерменско потекло пријавиле некаква обука на факултет - со бакалауреат завршен од 23 проценти од мажите и 19 проценти од жените. Иако овие податоци варираат, сите тие ја потврдуваат сликата на народ кој бара високо образование.

Ерменските дневни училишта сега бројат 33 во Северна Америка, во кои се школуваат околу 5.500 ученици. Иако нивната главна цел беше да го поттикнат етничкиот идентитет, доказите исто така ја документираат нивната академска извонредност во подготвувањето на студентите, на најмалку два начина. Овие училишта постигнуваат невообичаено високи просеци на стандардизирани национални тестови, како што се тестовите за достигнување во Калифорнија, иако поголемиот дел од нивните ученици се студенти на ESL (англиски како втор јазик) родени во странство. Дипломирани студенти од овие училишта обично одат на стипендии и други успеси во нивното високо образование.

Забележителен овде е растот на ерменските студии во рамките на американските универзитети во текот на изминатите 30 години. Околу 20 американски универзитети сега нудат некоја програма за ерменски студии. Почнувајќи од 1995 година, повеќе од половина дузина од нив имаат воспоставено еден или повеќе обдарени катедри за ерменски студии во рамките на еден голем универзитет: Универзитетот во Калифорнија, Беркли; Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес; Државниот универзитет во Калифорнија, Фресно; Универзитетот Колумбија; Универзитетот Харвард; и Универзитетите во Мичиген и Пенсилванија.

ПРЕЗИМИЊА

Ерменците имаат карактеристични презимиња,кои нивните познати „јан“ завршетоци ги прават лесно препознатливи. Повеќето Ерменци во Анадолија земале презимиња со „јан“ што значи „од“ - како што е Ташџијан (семејството на кројачот) или Артунијан (семејството на Артун) - околу осумнаесеттиот век. Едно американско истражување покажа дека 94 отсто од традиционалните ерменски презимиња денес завршуваат на „-јан“ (како артунски), при што само шест проценти завршуваат на „јан“ (артунијан), „-иани“ (артуни) или подревното „- оони“ (Артони). Во други случаи, Ерменците честопати можат да ги откријат презимињата само по нивниот ерменски корен, и покрај некоја друга наставка приспособена да одговара на Ерменецот од дијаспората во локалната нација домаќин - како што се Артуноф (Русија), Артуноглу (Турција), Артунеску (Романија). Со мешаните бракови или асимилацијата во Соединетите Држави, повеќе Ерменци ги отфрлаат своите карактеристични презимиња, обично за пократки. Наставката „јан“ е особено честа кај источноевропските Евреи (бродијански, џибиански, гуриски, милијански, сафиски, слапјански, слобоџиски, јарјан), можеби укажувајќи на некоја историска врска во овој регион.

Религија

Кога Христовите апостоли Тадеј и Вартолемеј дошле во Ерменија во 43 и 68 г. н.е., нашле паганска нација на обожаватели на природата; земјата беше преполна со храмови за пантеон на богови кои личат на оние од блиската Грција и Персија. Ерменските власти на крајот ги погубија двајцата проповедници, делумно поради приемчивоста на ерменските слушатели конГоспел. Во 301 година, кралот Трдат III бил последниот ерменски крал кој ги прогонувал христијаните, пред неговото драматично преобраќање во христијанство со чудата на „Григориј Осветител“. Така, Ерменија стана првата христијанска нација во светот, голем напредок за тие рани верници и извор на континуирана гордост за Ерменците денес. Трдат III го назначил Григориј за прв католикос на Црквата во 303 година, а катедралата што ја подигнал во Ечмијаџин, Ерменија, продолжува и денес како седиште на врховниот католикос на светската Ерменска апостолска црква. Во 506 година, доктринарните разлики предизвикаа поделба на ерменската и константинополската црква, а Ерменската апостолска црква и денес останува православна црква. Малку нации биле толку збунети од нивната религија како Ерменците. Со единствен исклучок на околу 300 Евреи во Ерменија, денес не постои друга позната група на нехристијански Ерменци, што го прави христијанството практично дефинирачка карактеристика на тоа да се биде Ерменец. Покрај тоа, христијанското наследство на Ерменците доведе не само до повторени маченички смртни случаи, туку и до голем број клучни елементи на нивната модерна култура.

Денес, христијанските Ерменци спаѓаат во едно од трите црковни тела - римокатоличко, протестантско или православно. Најмалиот од нив е Ерменскиот обред на Римокатоличката црква, кој вклучува речиси 150.000 членови низ целиот свет. Од нив, околу 30.000 ЕрменциКатолиците се во една од десетте парохии на САД во релативно новата северноамериканска епархија, основана во 1981 година во Њујорк. Уште во дванаесеттиот век Западна Европа и Ерменците повторно воспоставија контакт, кога Ерменците од Блискиот Исток го упатија гостопримството на крстоносците кои минуваа. Во доцните 1500-ти, Конгрегацијата на Ватикан за пропагирање на верата го започна пристапот на Римокатоличката црква до своите „одвоени“ ерменски браќа. Во 1717 година, отец Мехитар од Себаст (1675-1749) започнал да ја формира ерменската семинарија и истражувачки центар на Мехитаристичкиот ред на островот Сан Лазаро во Венеција, Италија, кој денес останува познат по својата ерудиција за ерменските работи. Црквата, исто така, ги формираше Ерменските сестри на безгрешното зачнување во Рим во 1847 година, ред кој денес е најпознат по 60-те ерменски училишта што ги отвори низ светот. Сегашниот генерал на језуитскиот ред на Ватикан, Ханс Колвенбах, е експерт за ерменски студии, што дополнително укажува на блиската врска помеѓу римокатоличкото и ерменското христијанство.

Во Соединетите Држави, ерменските свештеници се избираат од лаици и се ракополагаат од епископи, но ги потврдува Патријархот, кој престојува во Ерменија. Има пониски свештеници (наречени кахани ) на кои им е дозволено да се венчаат. Ерменската католичка црква има и повисоки Божји слуги (наречени вартабеди ) кои остануваатцелибат за да станат епископи. Литургијата се изведува на класичен ерменски јазик и трае три часа, но проповедите можат да се одржат и на англиски и на ерменски.

Протестантизмот меѓу Ерменците датира од американската мисионерска активност во Анадолија, почнувајќи од 1831 година. американски протестанти. На овој начин, мисионерите индиректно ги инспирираа реформски настроените Ерменци да формираат свои протестантски деноминации, главно конгрегационалистички, евангелистички и презвитериски. Денес, десет до 15 отсто од Ерменците на САД (до 100.000) припаѓаат на една од 40-те ерменски протестантски конгрегации, повеќето од нив во Ерменската евангелистичка унија на Северна Америка. Овие Ерменци имаат репутација како невообичаено образован и финансиски просперитетен сегмент во ерменската заедница на САД.

Убедливо најголемата црковна група меѓу Ерменците на САД е првобитната православна апостолска црква, основана од Свети Григориј во 301 година, и моментално вклучува 80 отсто од практикувачките ерменски христијани во Соединетите држави. Многу не-Ерменци се восхитуваат на убавината на нејзината Божествена Литургија, изговорена на староерменски ( Крапар ). Црквата има околу 120 парохии во Северна Америка. Поради поделбата по Архиепископот Туријанатентатот во 1933 година, 80 од нив се под Епархијата, а другите 40 под Прелата. Во споредба со другите деноминации, има две точки што треба да се забележат за оваа Црква. Прво, обично не значи да влијае на своите членови на социјалните прашања во тоа време - како што се контролата на раѓање, хомосексуалноста или училишната молитва. Второ, не прозелитизира меѓу не-Ерменците. Истражување од 1986 година покажа дека само околу 16 отсто од Ерменците на САД се приклучиле на неерменска црква - бројка што се зголемува пропорционално со должината на нивниот престој на американско тло (Bakalian, стр. 64).

Вработување и економски традиции

Поради брзата асимилација и поделената природа на ерменската американска заедница, прецизни податоци за демографијата на оваа група - нивното образование, занимања, приходи, големина на семејството и динамика - недостасува. Сепак, има многу прилично униформни импресионистички информации за тенденциите на ерменската заедница. Мнозинството од раните ерменски имигранти земале неквалификувани работни места во мелници за жица, фабрики за облека, фабрики за свила или лозја во Калифорнија. Втората генерација Ерменци Американци беа попрофесионални и често добиваа менаџерски позиции. Ерменските Американци од третата генерација, како и ерменските имигранти кои дојдоа по Втората светска војна, беа добро образовани и во голема мера привлечени од кариера во бизнисот; тие исто така имаат наклонетост кон инженерството, медицината инауки и технологија. Една ерменска група, која спонзорираше околу 25.000 ерменски бегалци во Соединетите држави од 1947 до 1970 година, известува дека овие бегалци имаат тенденција да имаат добри економски резултати, со изненадувачки голем дел што постигнуваат изобилство во рамките на нивната прва генерација во Соединетите држави, првенствено работејќи долги часови. во сопствените семејни бизниси.

Иако податоците од пописот на САД се непрецизни, особено за етничките прашања, оваа слика за ерменската заедница произлегува од извештаите од 1990 година: од вкупно 267.975 Американци кои го пријавиле своето потекло како Ерменец, целосно 44 отсто од нив се имигранти - 21 отсто пред 1980 година и целосно 23 отсто во 1980-1990 година. Самопријавениот просечен приход на домаќинството бил во просек 43.000 долари за имигранти и 56.000 долари за родени, при што осум проценти од имигрантите и 11 проценти од домородците пријавиле повеќе од 100.000 долари годишно. Осумнаесет проценти од имигрантските семејства и три проценти од семејствата родени во Америка паднаа под прагот на сиромаштија.

Друг профил е даден во социолошкото истражување од 1986 година на 584 њујоршки Ерменци: околу 40 отсто биле имигранти, а четири од пет од нив се од Блискиот Исток. Нивните три најголеми занимања беа сопственици на бизниси (25 проценти), професионалци (22 проценти) и полупрофесионалци (17 проценти). Просечниот приход беше околу 45.000 долари годишно. Само 25 проценти сочувствувале со еден одсветот, види дали нема да создадат нова Ерменија!

Вилијам Саројан, 1935 година.

За време на Првата светска војна (1915-1920), со распадот на Отоманската империја и подемот на пан-турскиот национализам, турската влада се обиде да ја искорени ерменската нација во она што сега се нарекува „првиот геноцид на дваесеттиот век“. Еден милион турски Ерменци беа заклани, додека другите милион преживеани беа фрлени од нивната татковина во Анадолија во глобалната дијаспора која останува до денес.

ЕРМЕНСКАТА РЕПУБЛИКА

На 28 мај 1918 година, соочени со смрт, некои Ерменци прогласија независна ерменска држава во североисточниот агол на Турција. Соочувајќи се со посилната турска армија, краткотрајната Република брзо ја прифати руската заштита во 1920 година. Во 1936 година таа стана Ерменска Советска Социјалистичка Република (АССР), најмалата од 15-те републики на Унијата, окупирајќи само североисточни десет отсто од територијата на историската Ерменија. (Останатите 90 проценти во Источна Турција денес се празни од Ерменци.) Иако Сталин успешно поттикна околу 200.000 Ерменци од дијаспората да се „вратат“ во Советска Ерменија по Втората светска војна, годините на Сталин беа обележани со политичко и економско угнетување. На 23 септември 1991 година, со распуштањето на Советскиот Сојуз, граѓаните на Ерменија со големо мнозинство гласаа за формирање на друга независна република. Од 1995 година, Ерменија е една од само две од нивтрите ерменски политички партии (првенствено Dashnags), со останатите 75 проценти неутрални или рамнодушни (Bakalian, стр. 64).

Политика и влада

Како што се зголеми ерменската американска заедница по Првата светска војна, така се зголемија и тензиите во неа. Неколку ерменски политички партии - Дашнаги, Рамгавари, Хунчази - не се согласија околу прифаќањето на ерменската република во која доминира Русија. Овој конфликт дојде до главна точка на 24 декември 1933 година во ерменската црква Свети Крст во Њујорк, кога архиепископот Елише Туриан беше опколен и брутално избоден со нож од тим за атентат пред неговите запрепастени парохијани за време на богослужбата на Бадник. Девет локални Дашнаги набрзо беа осудени за неговото убиство. Ерменците ги истераа сите Дашнаги од нивната црква, принудувајќи ги овие илјадници да формираат своја паралелна црковна структура. До денес, продолжуваат да постојат две доктрински идентични, но структурно независни ерменски црковни тела во Америка, првобитната епархија и подоцнежната Прелас. Почнувајќи од 1995 година, напорите продолжуваат да ги обединат.

Во однос на американската политика, Ерменските Американци беа активни на речиси секое ниво на власт. Значајни политичари се Стивен Дерунијан (1918–), американски конгресмен кој го претставуваше Њујорк од 1952 до 1964 година и Валтер Карабијан (1938–), кој неколку години беше сенатор на државата Калифорнија.

Индивидуални и групни придонеси

Со текот на годините, Ерменците од дијаспората имаа среќа да придонесат за економиите и културите на нациите во кои живеат, вклучувајќи ги и Соединетите Држави. Нивниот највидлив придонес се чини дека е во уметноста, науката и технологијата (особено медицината) и бизнисот. Досега најмалку се занимавале со право и општествени науки. Во 1994 година, првиот Кој е кој меѓу Ерменците во Северна Америка беше објавен во САД. Меѓу значајните Ерменци Американци, тројца јасно се издвојуваат по видливоста на нивното ерменско наследство. Прво и најважно е авторот Вилијам Саројан (1908-1981), кој, меѓу другото, ја одбил Пулицеровата награда во 1940 година за неговата драма „Времето на твојот живот“, бидејќи чувствувал дека таквите награди го одвлекуваат вниманието на уметниците. Друг е Џорџ Деукмеџијан (1928-), популарниот републикански гувернер на Калифорнија од 1982-1990 година, кој во 1984 година беше меѓу оние кои се сметаа за потпретседателски кандидат на неговиот колега од Калифорнија Роналд Реган. Трет е Вартан Грегоријан (1935-), директор на Јавната библиотека во Њујорк од 1981-1989 година, кој стана првиот претседател роден во странство на колеџот Ајви-Лига - Универзитетот Браун.

АКАДЕМИЈА

Ерменски американски универзитетски претседатели ги вклучија Грегори Адамијан (Бентли), Карнеги Калијан (Теолошки од Питсбург), Вартан Грегоријан (Браун), Баркев Кибаријан (Хусон), Роберт Мерабијан (КарнегиМелон), Михран Агбабијан (новиот американски универзитет во Ерменија, поврзан со системот на Универзитетот во Калифорнија).

УМЕТНОСТ

Меѓу визуелните уметници е сликарот Аршил Горки (Востаниг Адојан, 1905-1948); фотографи Јусеф Карш, Артур Чолакјан, Хари Налчајан; и скулпторите Рубен Накијан (1897-1986) и Хорен Дер Харотиан. Меѓу познатите музички имиња се пејачот/композиторите Шарл Азнавур, Рафи, Кеј Армен (Манујан); сопраните Лусине Амара и Кети Берберијан, и контралто Лили Чукасајан; композиторот Алан Ховханес; маестро на виолина Иван Галамјан; и оргулистот на Бостон попс Берј Замкочијан. Забавувачите во филмот и телевизијата вклучуваат многу Ерменци кои ги промениле нивните карактеристични презимиња - Арлин Френсис (Казанџијан), Мајк Конорс (Крикор Оханијан), Шер (Саркизијан) Боно, Дејвид Хедисон (Хедисијан), Аким Тамироф, Силви Вартан (Вартанијан), режисер Ерик Богосијан и продуцентот Рубен Мамулијан (кој го воведе модерниот мјузикл на Бродвеј, со Оклахома ! во 1943 година). Меѓу другите се карикатуристот Рос Багдасаријан (креаторот на цртаните ликови на „Верверите“, филмскиот продуцент Хауард Казанџијан ( Враќање на џедајот и Рајдерите на изгубената арка ), и сценаристот Стив Залијан, ( Будења и Јасна и сегашна опасност ) кој доби Оскар за филмот во 1993 година Шиндлеровата листа.

ТРГОВИЈА

Во деловните лидери денес спаѓаат тајкунитеКирк Керкоријан (од Метро Голдвин-Мајер [MGM]), Стивен Мугар (основач на Star Markets во Нова Англија), индустријалец Саркис Тарзијан и Алекс Мануијан, основач на корпорацијата Маско, конгломерат на компании за градежни производи.

ЛИТЕРАТУРА

Покрај Вилијам Саројан, значајни ерменски американски писатели ги вклучуваат романсиерот Мајкл Арлен (Дикран Кујумџијан), неговиот син Мајкл Џ. Арлен Џуниор и Марџори Хауспиан Добкин.

МЕДИЦИНА

Забележани лекари се Варазтад Казанџијан (1879-1974, „таткото на пластичната хирургија“) и Џек Кеворкијан, лекар и контроверзен поборник за самоубиство со помош на лекар.

ЈАВНИ РАБОТИ

Покрај гувернерот Деукмеџијан се и Едвард Н. Костикјан (1924-) од Њујорк Сити и Гарабед „Чак“ Хајтајан од Њу Џерси. Меѓу адвокатите се и активистот Чарлс Гари (Гарабедијан) и Рафи Хованисијан, неодамнешниот министер за надворешни работи на Ерменија.

НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Рејмонд Дамадијан (пронаоѓач на магнетна резонанца [МРИ]) и американскиот астронаут Џејмс Багиан.

СПОРТ

Спортските фигури го вклучуваат фудбалерот на Мајами Делфинс Гаро Јепремијан; фудбалски тренер Ара Парсегјан; кошаркарски тренер Џери Тарканијан; Спонзорот на тркачки автомобили Ј. Ц. Агајанијан; Стив Бедросијан, бејзбол топката од големата лига.

Медиуми

ПЕЧАТЕЊЕ

Ерменски меѓународен магазин.

Основана во 1989 година, ованевиден месечен магазин за вести се чини моделиран по Време во содржина и формат. ЦЕЛ брзо стана единствен извор на актуелни факти и трендови меѓу Ерменците ширум светот, нудејќи најнови вести и функции.

Контакт: Салпи Х. Газаријан, уредник.

Адреса: Fourth Millenium, 207 South Brand Boulevard, Glendale, California 91204.

Телефон: (818) 246-7979.

Факс: (818) 246-0088.

Е-пошта: [email protected].


Ерменски Mirror-Spectator.

Неделен весник на заедницата на ерменски и англиски, основан во 1932 година.

Контакт: Ара Калајџијан, уредник.

Адреса: Baikar Association, Inc., 755 Mt. Auburn Street, Watertown, Massachusetts 02172.

Телефон: (617) 924- 4420.

Факс: (617) 924-3860.


Ерменски набљудувач.

Контакт: Ошеен Кешишијан, уредник.

Адреса: 6646 Hollywood Boulevard, Лос Анџелес, Калифорнија 90028.

Исто така види: Малгашки - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Armenian Reporter International.

Од 1967 година, независен ерменски неделник за вести на англиски јазик, кој некои го сметаат за рекорден весник за дијаспората.

Контакт: Арис Севаг, управен уредник.

Адреса: 67-07 Utopia Parkway, Fresh Meadows, New York 11365.

Телефон: (718) 380-3636.

Факс: (718) 380-8057.

Е-пошта: [email protected].

Онлајн: //www.armenianreporter.com/ .


Ерменски преглед.

Од 1948 година, квартално академско списание за ерменски прашања, објавено од најголемата ерменска политичка партија, Ерменската револуционерна федерација.

Адреса: 80 Bigelow Avenue, Watertown, Massachusetts 02172.

Телефон: (617) 926-4037.


Ерменски неделник.

Периодичен весник за ерменските интереси на англиски јазик.

Контакт: Вахе Хабешијан, уредник.

Адреса: Hairenik Association, Inc., 80 Bigelow Avenue, Watertown, Massachusetts 02172-2012.

Телефон: (617) 926-3974.

Факс: (617) 926-1750.


Калифорнија Курир.

етнички весник на англиски јазик кој покрива вести и коментари за Ерменците Американци.

Контакт: Харут Сасунијан, уредник.

Адреса: П.О. Box 5390, Glendale, California 91221.

Телефон: (818) 409-0949.


Жолти страници од ерменскиот директориум на UniArts.

Основана во 1979 година. Годишен именик на целата ерменска заедница во јужна Калифорнија - наведува 40.000 семејства и илјадници бизниси и наведува двојазичен референтен дел во кој се наведени стотици организации и цркви во заедницата.

Контакт: БернардБерберијан, издавач.

Адреса: 424 Колорадо улица, Глендејл, Калифорнија 91204.

Телефон: (818) 244-1167.

Факс: (818) 244-1287.

РАДИО

KTYM-AM (1460).

Ерменскиот американски радио час, започнат во 1949 година, нуди две двојазични програми со вкупно три часа неделно во поголем дел од Лос Анџелес.

Контакт: Хари Хадигијан, директор.

Адреса: 14610 Cohasset Street, Van Nuys, California 91405.

Телефон: (213) 463-4545.

ТЕЛЕВИЗИЈА

КРЦА-ТВ (Канал 62).

„Ерменија денес“, дневно получасовно шоу кое се опишува себеси како „единствената ерменска дневна телевизија надвор од Ерменија;“ се носи на 70 кабелски системи во јужна Калифорнија.

Адреса: Thirty Seconds Inc., 520 North Central Avenue, Glendale, California 91203.

Телефон: (818) 244-9044.

Факс: (818) 244-8220.

Организации и здруженија

Ерменско собрание на Америка (ААА).

Исто така види: Религија и експресивна култура - Чуј

Основана во 1972 година, ААА е непрофитна канцеларија за јавни работи која се обидува да го пренесе ерменскиот глас до владата, да го зголеми учеството на Ерменците во јавните работи и да ги спонзорира активностите кои поттикнуваат единство меѓу ерменските групи.

Контакт: Рос Вартјан, извршен директор.

Адреса: 122 C Street, Washington, D.C. 20001.

Телефон: (202) 393-3434.

Факс: (202) 638-4904.

Е-пошта: [email protected].

Онлајн: //www.aaainc.org.


Ерменскиот генерален добротворен сојуз (AGBU).

Основана во 1906 година во Египет од државникот Богос Нубар, оваа богата услужна групација работи на меѓународно ниво, со околу 60 поглавја во Северна Америка. Ресурсите на АГБУ се насочени кон конкретни проекти избрани од неговиот почесен доживотен претседател и Централниот комитет - спонзорирајќи свои училишта, стипендии, хуманитарни напори, културни и младински групи и, од 1991 година, бесплатен весник на англиски јазик. Повеќе од која било голема група на дијаспора, АГБУ имаше блиски врски со Ерменија, и во советската и во постсоветската ера.

Контакт: Луиз Симон, претседател.

Адреса: 55 E. 59th St., New York, NY 10022-1112.

Телефон: (212) 765-8260.

Факс: (212) 319-6507.

Е-пошта: [email protected].


Ерменскиот национален комитет (АНК).

Основана во 1958 година, АНЦ има 5.000 членови и е политичка лоби група за Ерменците Американци.

Контакт: Vicken Sonentz-Papazian, извршен директор.

Адреса: 104 North Belmont Street, Suite 208, Glendale, California 91206.

Телефон: (818) 500-1918. Факс: (818) 246-7353.


Ерменска мрежа на Америка (ANA).

Основана 1983 година. Анеполитичка општествена организација со поглавја во неколку градови во САД, АНА е од посебна привлечност за младите возрасни во професиите.

Контакт: Грег Постиан, претседател.

Адреса: П.О. Box 1444, New York, New York 10185.

Телефон: (914) 693-0480.


Ерменската револуционерна федерација (АРФ).

Основана во 1890 година во Турција, АРФ или Дашнаг е најголемата и најнационалистичката од трите ерменски политички партии.

Контакт: Силва Парсегјан, извршен секретар.

Адреса: 80 Bigelow Street, Watertown, Massachusetts 02172.

Телефон: (617) 926-3685.

Факс: (617) 926-1750.


Епархија на Ерменската апостолска црква на Америка. Најголемата од неколкуте независни христијански цркви меѓу Ерменците, директно под врховниот католикос во Ечмиацин, Ерменија.

Контакт: Архиепископ Хајаг Барсамиан.

Адреса: 630 Second Avenue, New York, New York 10016.

Телефон: (212) 686-0710.


Друштво за ерменски студии (САС).

Го промовира изучувањето на Ерменија и сродните географски области, како и прашања поврзани со историјата и културата на Ерменија.

Контакт: Д-р Денис Р. Папазијан, Чаир.

Адреса: Универзитетот во Мичиген, Ерменски истражувачки центар, 4901 Евергрин пат, Дирборн,Мичиген 48128-1491.

Телефон: (313) 593-5181.

Факс: (313) 593-5452.

Е-пошта: [email protected].

Онлајн: //www.umd.umich.edu/dept/armenian/SAS .

Музеи и истражувачки центри

Ерменскиот американски алманах од 1990 година идентификуваше 76 библиотеки и истражувачки збирки во Соединетите Држави, расфрлани меѓу јавните и универзитетските библиотеки, ерменските организации и цркви и специјалните збирки. Од посебна вредност се универзитетските збирки на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (21.000 наслови), Универзитетот Харвард (7.000), Универзитетот Колумбија (6.600), Универзитетот во Калифорнија, Беркли (3.500) и Универзитетот во Мичиген.


Ерменска библиотека и музеј на Америка (АЛМА).

АЛМА располага со библиотека од над 10.000 тома и аудиовизуелни материјали и неколку постојани и посетителни збирки на ерменски артефакти кои датираат од далечната 3000 п.н.е.

Адреса: 65 Main Street, Watertown, Massachusetts 02172.

Телефон: (617) 926-ALMA.


Национална асоцијација за ерменски студии и истражувања (NAASR).

NAASR го поттикнува проучувањето на ерменската историја, култура и јазик на активна, научна и континуирана основа во американските високообразовни институции. Обезбедува билтен, Весник за ерменски студии, и зграда во која се сместени15 поранешни советски држави на чело со поранешен комунист, сега одржуваат слободен печат и енергичен нов повеќепартиски систем што го немал досега.

Ерменија сè уште се опоравува од силниот земјотрес во 1988 година, кој уништи неколку градови и уби околу 50.000 луѓе. Исто така, од 1988 година, Ерменија е вовлечена во болен вооружен конфликт со поголемиот, муслимански Азербејџан, што резултираше со блокада на Ерменија и огромен недостиг на храна, гориво и залихи. Борбите се водат околу Нагорно-Карабах, етничка ерменска енклава во Азербејџан, која сака да се отцепи од азербејџанската власт. Прекинот на огнот стапи на сила во 1994 година, но мал напредок е постигнат кон трајно мирно решение. Несогласувањата во владата околу мировниот процес доведоа до оставка на ерменскиот претседател Левон Тер-Петросијан во 1998 година. Тој беше заменет од неговиот премиер Роберт Кочарјан. Во меѓувреме, четирите милиони Ерменци во дијаспората енергично ја поддржаа својата поддршка за опстанокот на Ерменија.

Меѓу 15-те советски републики, Ерменија беше најмала; неговите 11.306 квадратни милји би го рангирале на 42-то место меѓу 50-те американски држави (тоа е отприлика колку Мериленд). Тоа беше, исто така, најобразовано (по студенти по глава на жител) и етнички најхомогено, со 93 отсто Ерменци и 7 отсто Руси, Курди, Асирци, Грци или Азербејџани. Главниот град Ереванголема книжарница по пошта и библиотека со повеќе од 12.000 тома, 100 периодични изданија и разновидни аудио-визуелни материјали.

Адреса: 395 Конкорд авенија, Белмонт, Масачусетс 02478-3049.

Телефон: (617) 489-1610.

Факс: (617) 484-1759.

Извори за дополнителна студија

Ерменски американски алманах, трето издание, уредено од Hamo B. Vassilian. Глендејл, Калифорнија: Ерменски референтни книги, 1995 година.

Бакалијан, Ени П. Њу Бранзвик, Њу Џерси: Трансакција, 1992 година.

Мирак, Роберт. Растргнат меѓу две земји. Кембриџ, Масачусетс: Харвард Универзитетот Прес, 1983.

Такошијан, Харолд. „Ерменската имиграција во Соединетите Држави денес од Блискиот Исток“, Журнал за ерменски студии, 3, 1987 година, стр. 133-55.

Валдстрајхер, Дејвид. Ерменците Американци. Њујорк: Челзи Хаус, 1989.

Вертсман, Владимир. Ерменците во Америка, 1616-1976: Книга за хронологија и факти. Добс Фери, Њујорк: Публикации Океана, 1978 година.

(население 1.300.000) го доби прекарот Силиконската долина на СССР поради нејзиното лидерство во компјутерската и телекомуникациската технологија. Огромната статуа на Мајка Ерменија, меч во рака, свртена кон блиската Турција од центарот на Ереван, симболизира како граѓаните во ерменската република историски се гледаат себеси како цврсти чувари на татковината, во отсуство на далечниот шпиур(Ерменци од дијаспората).

Иако независната Република Ерменија постои од 1991 година, погрешно е да се нарече татковина како што, на пример, Шведска е за шведските Американци, поради неколку причини. Прво, речиси сите изминати 500 години, Ерменците немаа независна држава. Второ, прогласената политика на комунизмот за потиснување на националистите во неговите 15 републики го направи статусот на претходната советска република и нејзините граѓани како сомнителен меѓу повеќето Ерменци од дијаспората. Трето, оваа Република ги окупира само североисточните десет проценти од територијата на историска Ерменија, вклучувајќи само неколку од десетината најголеми ерменски градови од Турција пред 1915 година - градови кои сега се празни од Ерменци во Источна Турција. Само мал дел од предците на денешните Ерменци Американци имале контакт со русифицираните северни градови Ереван, Ван или Ерзерум. Неодамнешното истражување покажа дека 80 отсто од ерменската младина во САД изразуваат интерес да ја посетат Републиката, но сепак 94 отсто продолжуваат дасметаат дека е важно да се врати окупираниот дел од татковината од Турција. Модерна Турција не им дозволува на Ерменците да влезат во делови од Источна Турција, а помалку од еден процент од американските Ерменци се „вратиле“ во Република Ерменија.

ИМИГРАЦИЈА ВО АМЕРИКА

Како античките Феникијци и Грци, афинитетот на Ерменците за глобално истражување се протега уште во осмиот век п.н.е. До 1660 година, имаше 60 ерменски трговски фирми само во градот Амстердам, Холандија, и ерменски колонии во секој агол на познатата земја, од Адис Абеба до Калкута, Лисабон до Сингапур. Барем еден стар ракопис ја покренува можноста за Ерменец кој пловел со Колумбо. Подокументирано е доаѓањето на „Мартин Ерменецот“, кој бил донесен како земјоделец во колонијата Вирџинија залив од гувернерот Џорџ Гордли во 1618 година - две години пред Аџиите да пристигнат во карпата Плимут. Сепак, до 1870 година, имаше помалку од 70 Ерменци во Соединетите Држави, од кои повеќето планираа да се вратат во Анадолија откако ќе ја завршат својата обука на колеџ или занает. На пример, еден од нив беше фармацевтот Кристапор Дер Серопијан, кој го воведе концептот на класната книга додека студираше на Јеил. Во 1850-тите, тој ја измислил издржливата зелена боја која продолжува да се користи за печатење на американската валута. Друг беше новинарот Хачадур Осганијан, кој пишуваше за Њујорк Хералд по дипломирањето во ЊујоркУниверзитетот; тој беше избран за претседател на њујоршкиот прес-клуб во 1850-тите.

Големата ерменска миграција во Америка започна во 1890-тите. Во текот на овие проблематични последни години на Отоманската империја, нејзините просперитетни христијански малцинства станаа мета на насилниот турски национализам и беа третирани како giavours (немуслимански неверници). Во избувнувањето на 1894-1895 година, околу 300.000 турски Ерменци беа масакрирани. Ова беше проследено во 1915-1920 година од страна на владата оркестриран геноцид на уште еден милион Ерменци за време на Првата светска војна. Овој метеж предизвика огромна ерменска имиграција во Америка во три бранови. Прво, од 1890-1914 година, 64.000 турски Ерменци побегнале во Америка пред Првата светска војна. Второ, по 1920 година, околу 30.771 преживеани избегале во Соединетите држави до 1924 година, кога Законот за имиграција на Џонсон-Рид драстично ја намалил годишната квота на 150 за Ерменците. .

Третиот бран кон Америка започна по Втората светска војна, бидејќи 700.000 Ерменци кои претходно беа принудени од Турција на Блискиот Исток се соочија со пароксизми на растечки арапски/турски национализам, исламски фундаментализам или социјализам. Големите и просперитетни ерменски малцинства беа протерани на запад во Европа и Америка - прво од Египет (1952), потоа повторно од Турција (1955), Ирак (1958), Сирија (1961), Либан (1975) и Иран (1978). Десетици илјади просперитетни, образовани Ерменци се преплавија кон западбезбедноста на САД. Иако е тешко да се каже колку имигранти го сочинуваа овој трет бран, пописот на САД од 1990 година известува дека од вкупно 267.975 Американци кои имаат ерменско потекло, повеќе од 60.000 дошле само во деценијата 1980-1989 година, а повеќе од 75 отсто од тие се населиле во поголем Лос Анџелес (Глендејл, Пасадена, Холивуд). Овој трет бран се покажа како најголем од трите, а неговиот тајминг ја забави асимилацијата на ерменските Американци од втората генерација. Приливот на жестоки етнички новодојденци од Блискиот Исток предизвика видлив пораст на ерменските американски институции почнувајќи од 1960-тите. На пример, ерменските дневни училишта почнаа да се појавуваат во 1967 година и броеа осум во 1975 година, првата година од либанската граѓанска војна; оттогаш, тие се зголемија на 33 од 1995 година. Истражувањето од 1986 година потврди дека родените во странство се врв на овие нови етнички организации - новите дневни училишта, цркви, медиуми, политички и културни организации - кои сега ги привлекуваат и домашните како Ерменци имигранти (Ани П. Бакалијан, Ерменско-Американци: Од битието до чувството на ерменија [Њу Бранзвик, Њу Џерси: Трансакција, 1992]; цитиран во понатамошниот текст како бакалец).

НАСЕЛБИ ВО АМЕРИКА

Првиот бран на Ерменци во Америка се преплави во поголем Бостон и Њујорк, каде што околу 90 отсто од имигрантите им се придружија на неколку роднини или пријатели кои ималепристигна порано. Многу Ерменци беа привлечени кон фабриките во Нова Англија, додека други во Њујорк започнаа мали бизниси. Користејќи го своето претприемачко потекло и повеќејазичните вештини, Ерменците често наоѓаа брз успех кај увозно-извозните фирми и стекнуваа нарушена репутација како „трговци на килими“ поради нивната целосна доминација во профитабилниот бизнис со ориентални килими. Од источниот брег, растечките ерменски заедници наскоро се проширија во регионите на Големите езера во

Овие традиционални ерменско-американски ткајачи на килими патуваа низ земјата прикажувајќи го својот антички талент. Детроит и Чикаго, како и земјоделските области во јужна Калифорнија во Фресно и Лос Анџелес. Ерменските заедници може да се најдат и во Њу Џерси, Род Ајленд, Охајо и Висконсин.

Од либанската граѓанска војна во 1975 година, Лос Анџелес го замени воено разурнатиот Бејрут како „прв град“ на ерменската дијаспора - најголемата ерменска заедница надвор од Ерменија. Поголемиот дел од ерменските имигранти во Соединетите Држави од 1970-тите се населиле во поголем дел од Лос Анџелес, со што неговата големина е помеѓу 200.000 и 300.000. Ова вклучува околу 30.000 Ерменци кои ја напуштиле Советска Ерменија помеѓу 1960 и 1984 година. Ерменското присуство во Лос Анџелес го прави овој американски град еден од ретките што е забележлив за пошироката јавност. Иако заедницата нема телевизиска или радио станица со полно работно време, таа во моментов

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.