Етиопјаните - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Етиопјаните - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: ee-thee-OH-pee-uhns

АЛТЕРНАТНИ ИМИЊА: Абисинци

ЛОКАЦИЈА: Етиопија

НАСЕЛЕНИЕ: 52 милиони

ЈАЗИК: амхарски; Англиски; француски; италијански; арапски; разни племенски дијалекти

РЕЛИГИЈА: Коптско монофизитско христијанство; исламот; домородните религии

1 • ВОВЕД

Историјата на Етиопија датира од почетокот на човечкото постоење. Во 1974 година во Етиопија, Доналд Јохансон (1943–) од Кливленд, Охајо, направи важно откритие. Тој и неговиот тим антрополози и археолози пронајдоа коски на антички женски предок на човечката раса. Јохансон ја нарекол „Луси“. Таа беше пронајдена во североисточниот квадрант на Етиопија во долината на реката Аваш, на местото наречено Хадар. Таа била датирана на околу 3,5 милиони години и била припадник на предчовечкиот род наречен Australopithecus. Гипсовите од нејзините коски сега се наоѓаат во Природонаучниот музеј во Кливленд. Нејзините вистински коски се заклучени во голем трезор во Националниот музеј во Адис Абеба, главниот град на Етиопија. Подоцна беа пронајдени многу други коски на иста возраст и се верува дека се на семејството на Луси. Неодамна, во 1992-1994 година, археологот Тим ​​Вајт и неговиот тим пронајдоа уште постари остатоци 45 милји (72 километри) југозападно од Хадар. Тие сега ги датираат предците на човекот од пред можеби 4,5 милиони години. Стануваво остатокот од денот, додека се дружиме, се молиме и се грижиме за помали деловни работи.)

Третата голема категорија на етиопската религија е домородната религија. Ова е општ термин за античките религии кои ги практикувале племенските народи кои живеат според традиции стари 10.000 години. Во рамките на овие религии има докази за надворешни влијанија, вклучувајќи ги и оние на протестантските мисионери и исламот. Но, овие древни религии добро им служеа на луѓето, помагајќи им да се приспособат и да преживеат со енергија и дух.

Конечно, тука се Фалаша, хебрејскиот народ од Етиопија, кој практикува древен облик на јудаизам. Од единаесеттиот век до тринаесеттиот век, Фалаша формираше моќна политичка сила во високите делови на планините Семиен. Извесно време тие го контролираа абисинското население. Кога биле поразени од Абисиите на крајот на тринаесеттиот век, тие ја изгубиле својата земја. Потоа заработувале со метал, глина и ткаенина. Тие постоеле како презрена група од која другите народи сè уште морале да зависат поради добрите вештини за изработка на Фалаша. Поради пресвртите на гладот ​​и граѓанската војна - во еден момент тие беа фатени во средината на таа војна - и преку политички манипулации на високо ниво, малкумина Фалаша останаа во Етиопија. Во масовниот воздушен транспорт, наречен Операција Соломон, повеќето од луѓето од Фалаша се преселија воИзраел, нивната ветена земја.

Исто така види: Религија - Мангбету

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Иако повеќето празници се религиозни - и тие се многубројни - постојат некои секуларни празници кои ги признаваат сите Етиопјани. Етиопската Нова година се слави во септември затоа што го користат стариот јулијански календар. Содржи дванаесет месеци од по триесет дена, плус шестдневен „месец“ со кој завршува нивната година. Денот на Нова Година е време на празнување, во кое луѓето колат и гоштеваат со кокошки, кози и овци, а понекогаш и управуваат. Новата година ја дочекуваат со пеење и играње. Другиот голем секуларен празник денес може да се преведе како „Ден на слободата“ или „Ден на независноста“ и го слави времето кога северните борци дојдоа во Адис Абеба и ја соборија поранешната диктатура по триесетгодишна граѓанска војна. Има паради, гозби и танцување на традиционалната етиопска музика.

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Раѓањето не е многу значајно време за обреди на премин во Етиопија, бидејќи семејството е загрижено за преживувањето на новороденото бебе и не знае дали нивниот бог ќе го земе доенчето или ќе го остави да добие сила низ детството. Смртноста на доенчињата (процентот на деца кои умираат за време на повој) се движи помеѓу 20 и 40 проценти во зависност од конкретните луѓе и каде живеат.

За христијанските и исламските групи, обрежувањето претставува обред на премин восветот на возрасните и обезбедува културен идентитет за вклучените момчиња и девојчиња. За момчињата тоа е едноставна церемонија. За девојчињата, во зависност од културната група, може да биде обемна и болна операција на гениталиите (половите органи).

За многу групи во Етиопија, бракот е значаен настан во кој парот презема одговорности за возрасни. Тие вклучуваат работни улоги и воспитување деца кои ќе го носат презимето и ќе го одржуваат семејниот имот.

Меѓу планинските Етиопјани, невиноста на невестата се смета за исклучително важна. Нејзината крв мора да се види на постелнината пред овој прв брак да се смета за официјален.

Погребниот ритуал е другиот главен обред на премин, во кој заедницата тагува поради својата загуба и го слави преминувањето на духот на личноста во царството на Бога.

8 • ОДНОСИ

Низ Етиопија луѓето користат формални и неформални начини на односи со другите. Формалното ниво на комуникација го олеснува доаѓањето и заминувањето и работата на секојдневниот живот, спречува конфликтот да се појави на површина и обезбедува влез во понеформален разговор.

Меѓу амхарските говорници во Етиопија, кога се поздравува со некој познаник, едниот ќе каже tenayistilign (да ти даде Господ здравје за мене), а другиот ќе одговори исто. (Повеќето луѓе зборуваат амхарски дури и ако тоа не им е мајчин јазик, затоа штотоа е националниот јазик.) Тогаш првиот говорител ќе каже dehna neh? (добро сте?) ако тој или таа зборува со некој познат. Другиот ќе одговори, awon, dehna negn (Да, добро сум). Тие ќе се испрашуваат меѓусебно за нивните сопруги или сопрузи, деца и други блиски роднини. Оваа размена може да се повтори неколку пати пред да влезе во разговор.

Исто така види: Историја и културни односи - Karajá

Чест е да се биде поканет во домовите на оброк бидејќи тоа значи гозба со семејството, пиење пиво и пијалоци и поминување часови во топол разговор кажувајќи ги сите новости што некој може да ги памети. Нормално, ако некој е поканет кај друг, треба да донесе подарок. Традиционалните подароци за посета во Етиопија вклучуваат кафе или шеќер, шише пијалок или медено вино или овошје или јајца. Давањето храна и пиење е практично свет чин.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ

Сушата и гладот ​​во Етиопија оставија делови од земјата опустошени. Северно-централниот регион е погоден и условите таму се влошија од граѓанската војна која продолжи до 1991 година.

Постојат четири главни еколошки зони кои ги одредуваат условите за живот за Етиопјаните. На исток се пустинските номади. National Geographic Магазинот ги опишува како еден од најтешките и најжестоките народи на земјата. Тие живеат со нивните стада камили и говеда на едно од најнепријателските места на земјата,пустината Афар и депресијата Данакил. Температурите може да се искачат до 140 ° F (60 ° C ). Таму се уште се ископуваат шипки со сол и се користат како пари.

Спротивно на тоа, големата висорамнина се издига од 9.000 до 14.000 стапки (2.743 до 4.267 метри). Плодните почви овозможуваат богати жетви за големите популации на Абисинците, кои живеат во прилично сложен политички систем. Работните улоги се карактеристични за мажите и жените. Жените го започнуваат денот во зори, добиваат вода, подготвуваат кафе, подготвуваат житарки за дневните оброци и се грижат за децата. Мажите стануваат малку подоцна и, во зависност од сезоната, ја обработуваат почвата со плугови и волови, им дозволуваат на животните да ја оплодат со измет, да го соберат житото и да го бранат домот во време на опасност. Мажите обично имаат многу повеќе слободно време од жените. Но, во текот на денот секогаш има време за кафе забави, озборувања и жив разговор. Возрасните и децата раскажуваат приказни покрај огништата навечер и си легнуваат од 22:00 до полноќ.

На југ се племенските народи. Живеат во хортикултурна екологија, одгледувајќи растенија кои даваат храна околу домот. Нивните дневни кругови не се многу различни од селаните земјоделци во планинските предели.

Четвртиот начин на живот е градскиот и градскиот живот. Адис Абеба, главниот град, е повеќе како конгломерат од села или населби со правострани, ѕидови со кал.куќи на врвот од брановидни железни покриви. Градот е полн со автомобили и големи камиони. Во бетонските згради се сместени владата и големите бизниси, а неколку палати потсетуваат на кралското семејство од претходната ера.

Здравјето е главниот проблем во градовите каде што цветаат многу болести. Густата популација има мал пристап до модерната медицина.

Според стандардите на Светска банка, Етиопија е една од најсиромашните земји во светот. Но, постојат докази за растечка средна класа. Сепак, сè уште постои впечатлив контраст помеѓу многу сиромашните, од кои многумина живеат на улица, и високата класа, која живее во дворцеви домови со многу модерни луксузи.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Кај христијанското население правило е моногамијата, дозволувајќи им на еден брачен другар. Меѓу муслиманското население, мажот може да има до четири жени ако може да си дозволи да ги издржува, но повеќето мажи имаат само една жена. Етиопјаните сакаат да имаат големи семејства затоа што децата се сметаат за богатство: тие се извор на труд, тие обезбедуваат социјална и емоционална поддршка и тие се социјална сигурност на стариот пар. Селаните земјоделци често живеат во пошироки семејства на имоти. Секоја куќа служи посебна функција, како што се кујнската куќа, куќата за спална соба, куќата за забава, тоалетот (ако има) и куќата за гости. Сите се опкружени со ѕидови од камен и трн за да ги чуваат дивите животни, како на пр.леопард, хиена и диво куче. Човек нормално ќе најде три генерации на семејство кои живеат заедно, споделувајќи ја работата и задоволствата од семејниот живот. Повеќето семејства имаат едно или повеќе кучиња кои ги чуваат врзани на кратко јаже со цел да ги заплашат натрапниците кои би можеле да размислат да украдат коза или пилешко или две.

Бабите и дедовците се многу ценети затоа што тие се учители на младите. Тие им раскажуваат на своите внуци приказни за нивната историја, нивната религија и најдобриот начин да стекнат моќ и влијание во заедницата. Жените се сметаат за инфериорни во однос на мажите во етиопското општество.

11 • ОБЛЕКА

Голема разновидност на облека може да се најде во Етиопија, од фенси и живописно извезени бели фустани на жени и скроени бели кошули и панталони јодпур на мажите, до телото украси на голи племенски народи од југозапад. Во минатото, единствената облека на племенските народи била железни нараквици, мониста, бои од гипс и окер и елаборирани дизајни на лузни. Денес, сè повеќе од овие народи носат облека, но само како украс.

12 • ХРАНА

Традиционалната абисинска кујна е сложена и разновидна. берберето е лут сос од кајен пипер и дванаесет други зачини. Тежок е и богат, зготвен со многу путер. Сосот се служи со пилешко, овчо, козјо или говедско месо. Свињите не се јадат никаде во Етиопија освен одЕвропејците и Американците. Свинското месо се смета за одвратно и е табу, според древниот хебрејски обичај. Ниту еден оброк не е комплетен без разновиден свеж зеленчук, и варен и суров. Се јаде сирење, кое е слично на суво урда, но не во голема мера. Се јаде и риба, иако не е популарно јадење меѓу домородните Етиопјани.

Луѓето седат околу висока кружна корпа (месоб) со рамен врв, каде што се става големиот, тркалезен, тенок леб од кисело тесто наречен ињера и разновидните јадења се спуштаат врз него. Храната се јаде со прсти. На почетокот и на крајот од оброкот, водителка подава врели крпи на пареа. Оброкот е завршен со кафе - некои од најбогатите зрна пронајдени насекаде во светот.

Рецепт

Инџера

Состојки

  • 2 килограми брашно што самостасува
  • ½ фунта интегрално пченично брашно
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 2 шолји сода вода (клуб сода)

Насоки

  1. Измешајте ги брашното и прашок за пециво.
  2. Додадете ја сода водата и измешајте во тесто.
  3. Загрејте голема нелеплива тава. Кога капка вода отскокнува на површината, таа е доволно топла.
  4. Истурете доволно тесто за да го покриете дното на тавата. Навалете го напред-назад за да го покриете дното.
  5. Гответе додека горниот дел не изгледа сув и има мали дупки во него. Гответе само од едната странаи не кафеава. Не дозволувајте инјерата да стане крцкава. Сè уште мора да биде меко кога е готово. Веднаш извадете од тавата.
  6. Ставете ја инџерата на чинија и покријте ја со чиста крпа за садови. (Може да се користи грејач за тортилја, доколку е достапен, за да се задржи топлата инјера.)

Забелешка: Ако првата инјера почне да кафеава на дното додека горниот дел е сè уште недоволно сварен и течен, обидете се да користите помалку тесто и да готвите уште малку. Ако инјерата стане крцкава, намалете го времето за готвење.

Инџера може да се прелие со секаков вид салата од грав, леќа или ориз, со сецкан зеленчук или со мешавина од месо. Најавтентичен прелив би бил лутата леќа.

Инџера е тенок рамен леб, обликуван како тортиља. Понекогаш лебовите од ињера се прават да бидат 3 стапки (1 метар) во ширина. Наместо сребрени садови се користи Injera. Лебовите се ставаат на послужавник во кругови кои се преклопуваат. Храната е натрупана одозгора. Вечерашите откинуваат парче инјера со големина на залак и го користат за да земат залак храна.

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Традиционално, во руралните региони - поголемиот дел од Етиопија - образованието беше главно за момчиња и млади мажи и беше надгледувано од црквата. Денес, државните училишта се преполни низ селата. Во градот Адис Абеба и поголемите градови, училиштата отсекогаш играле важна улога во секуларното (нерелигиозно) образование на децата. Денес, во градот, девојките и младите жени се борат дастанете образовани. Се отвораат повеќе можности за девојчињата и за жените со помош на меѓународните агенции, кои се обидуваат да ја поддржат нестабилната економија.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Кај Абисинците постои традиционална литература која е главно религиозна по природа. Вековната релативна изолација овозможи да се развие единствена традиција на музика, која е слична на индиските или арапските стилови. Сликарството е главно религиозно и прикажува луѓе со црти на лицето во многу формален стил, со многу големи очи.

Денес, се поголем број уметници создаваат моќни слики од своето време со масло и акварел и во скулптура.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Во руралните села, традиционалната работа продолжува релативно непроменета илјада години. Народите од висорамнините се земјоделци. Пустинските народи се номадски сточари на камили, кози и говеда. Во долината Рифт и околните региони на југ и југозапад, градинарството е традиционална форма на вработување. Овде луѓето го одгледуваат растението ensete , кое личи на банана, но пулпата од трупот се подготвува и јаде.

Само во градовите и градот индустријата и бизнисот се размножуваат. Повеќето работи се наоѓаат во независни продавници кои продаваат ткаенини, хардвер, храна и пијалоци. Постојат бројни кафулиња и слаткарници, главно водени од жени.јасно е дека сите луѓе произлегле од заедничко семејство на предци; сите ја делат истата оригинална африканска татковина во Етиопија.

Со илјадници години, раните народи ловеле и собирале храна во богатите долини и висорамнини на она што сега го знаеме како Етиопија. Името е од старогрчки зборови што значи „земја на луѓе со изгорени лица“. Тоа беше област на постојано движење на населението. Народи од Саудиска Арабија ги преминаа тесните теснеци на Баб-ел-Мандеб на јужниот крај на Црвеното Море. Тие ја донесоа својата култура и технологија со себе и се населиле во северните делови на Етиопија. Негроидните (црни) народи од субсахарска Африка (јужно од пустината Сахара) се преселиле во повисоките, поладни краишта на Етиопија и се измешале и се венчале меѓу кавкаските (бели) жители кои веќе биле таму. Народите од Судан (на запад) и народите од пустината (на исток) исто така мигрирале. На многумина им беше пријатно на Етиопија, па и тие се населиле и се мешале со народите од другите земји. Главен фактор во ова движење и населување беше трговијата. Трговците купувале и продавале храна и зачини, солени шипки (кои се користат како пари), злато и скапоцени камења, домашни животни, кожи од диви животни - и робови. Стоката пронајдена во една област се барала во други области. Ова ја промовираше миграцијата на трговците и нивните семејства и растот на пазарните градови. Оваа активност трае веќе 2.000 години и

16 • СПОРТ

Многу Етиопјани се луди по фудбалот, кој го нарекуваат „фудбал“.

Етиопските спортисти учествуваат во олимписките спортови. Маратонот е специјалитет на Етиопјаните. Трчањето на долги патеки е многу популарен спорт, дури и на локално ниво. Се разбира, постојат бројни традиционални спортови: борење и борба со стапови на племенскиот југ, битки со камшикување што се практикуваат на север и разновидни детски игри со топка и стапчиња кои се играат низ цела Етиопија.

Жените се танчери. Тие ретко се натпреваруваат во спортови, кои се сметаат за арена на млади мажи. Жените ги бодрат мажите и ги поттикнуваат да бидат жестоки, за да можат да се гордеат со нив и да ги сметаат за достојни партнери за брак.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Во руралните села децата си играат со што и да имаат, правејќи животни, кукли, топки, играчки оружје, автомобили и други играчки од кал, глина, партали, стапови , остатоци од лимени конзерви и слично. Момчињата се занимаваат со натпреварувачки спортови.

Возрасните пијат, зборуваат и танцуваат, особено за време на празничните прослави, кои се случуваат речиси неделно во абисинската култура. Има и патувачки минстери — мажи и жени кои патуваат од село до село, град до град, пеат непослушни песни и озборувања на денот или неделата. Тие ги повикуваат гледачите да пеат со нив и да танцуваат и да се шегуваат. За возврат „молат“ пари.

Во градотАдис Абеба и неколку северни градови може да се најдат кина што прикажуваат филмови од Б-одделение од Америка, Италија и Индија. Има многу барови и ноќни клубови, комплетни со музика и танц. Иако има само една телевизиска станица, изнајмувањето видео касети е бизнис кој цвета.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИИ

Низ Етиопија, занаетчиите се занимаваат со своите занаети, служејќи ги и уметничките и практичните потреби на своите клиенти. Работниците во глина прават библиски фигурини, тенџериња за кафе и готвење, бокали со вода и чинии за да ја наместат храната (но не и да јадат). Ковачите коваат плугови, железни прстени (за нараквици, украси за вратот и слично), куршуми, чаури, врвови од копја и ножеви. Копаничарите изработуваат столици, маси, пехари и статуи. Уметниците сликаат масло на платно, создавајќи традиционално религиозни слики. Модерните сликари ја мешаат традиционалната уметност со нивните сопствени интерпретации на нивниот свет денес, понекогаш со спектакуларни резултати. Ткајачите рачно вртат памучен конец и го плетеат во сложена ткаенина со дезен, а ја украсуваат со многу детален и шарен вез. Ова потоа се користи во облека, вклучувајќи марами, кошули, фустани и наметки.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Има многу социјални проблеми. Многу западњаци знаат за триесетте години граѓанска војна на север, континуирана суша, широко распространет глад и огромни загуби на животи. На ова додадете ја недостапноста насовремена медицинска нега (освен за високата класа во градот); дивеење болести како што се туберкулоза, цревни бактериски инфекции, зависност од крек од кокаин и ХИВ во главниот град; сиромаштија; широко распространета проституција; и бездомништво. Има кршење на човековите права во селата и во главниот град. Тие вклучуваат политички мотивирани затворски казни без судење, тортура и избрзани и незаконски егзекуции.

За да започнат со решавање на овие социјални проблеми, меѓународни волонтери пристигнаа во Етиопија. Мали приватни клиники (финансирани од Етиопјани, како што се лекари, кои живеат во Европа и Америка) никнуваат во главниот град и во поголемите градови. Се градат неколку акумулации, а се планираат уште повеќе. Многу мали проекти за брани се во изградба, особено на северот кој е опустошен од сушата. Преземени се проекти за садење дрвја за да се санираат штетите од илјадагодишното сечење дрвја.

Етиопскиот дух е силен, а децата од Етиопија се енергични и ентузијастички, негувани од роднини со љубов кои прават се што можат за да промовираат надеж за следната генерација.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Абебе, Даниел. Етиопија во слики. Минеаполис, Мин.: Лернер Ко., 1988.

Бакстон, Дејвид. Абисинците. Њујорк: Praeger, 1970.

Fradin, D. Етиопија. Чикаго: Детски печат, 1988.

Герстер, Георг. Цркви во камен: ранохристијанска уметност во Етиопија. Њујорк: Phaidon, 1970.

ВЕБ-САЈТОВИ

Internet Africa Ltd. Етиопија. [Онлајн] Достапно //www.africanet.com/africanet/country/ethiopia/, 1998 година.

Водич за патувања во светот, Етиопија. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/et/gen.html , 1998 година.

продолжува и денес.

Народите од огромната висорамнина, која била позната како Абисинија, пронашле богати вулкански почви за одгледување на нивните култури. Значителната жетва им овозможи на големи групи луѓе да живеат заедно. Со толку многу луѓе, се формираа сложени политички организации. Се развиле кралства со централни влади. Тие беа нешто како феудалните системи на европскиот среден век. До деветнаесеттиот век, овие независни кралства владееле со висорамнините. Кон крајот на деветнаесеттиот век, императорот Менелик (1889–1913) ги обединил заедно со другите племенски групи за да формираат една империја. Оваа империја беше продолжение на долгата линија на абисинските императори и траеше до 1974 година, кога императорот Хаиле Селасие I (1892–1975), кој владееше од 1936 година, беше соборен со крвава револуција.

2 • ЛОКАЦИЈА

Етиопија се наоѓа на источниот „рог“ на африканскиот континент. Се граничи со Црвеното Море на североисток, Сомалија на исток, Кенија на југ и Судан на запад. Голема геолошка поделба, или пукнатина, во африканската континентална плоча се протега јужно од Црвеното Море сè до Индискиот Океан. Оваа голема геолошка формација е позната како Големата долина Рифт. Во Етиопија, Големиот Рифт Скарп (долга карпа) формира еден од поспектакуларните региони на земјата. На 14.000 стапки (4.267 метри) може да се погледне право надолу во простор од маглаи облаците и слушај како орлите, јастребите, антилопите, козите, мајмуните и хиените викаат во далечината. Во низините на долината, кога ветровите ја однесоа утринската магла и облаците и пред да дојдат дождовите во доцните попладневни часови, може да се види пустината со огромни планини со стрмни ѕидови кои се издигнуваат од дното на долината на околу 3.000 до 6.000 стапки (914 до 1.830 метри). Тие се нарекуваат амба и се остатоци од изгаснати вулкани кои постепено се создавале во текот на илјадници години.

На југ, во долината Голема Рифт, има езера кои испаруваат каде подземната вода се ослободила и излегла на површината. Бујните шуми во јужна Етиопија, нејзините богати алувијални (оставени од проточна вода) речни и езерски почви, како и големиот број риби, копнени животни и птици обезбедувале доволно храна за бројни племенски народи. Тие сè уште го населуваат овој регион и одржуваат културни традиции кои датираат од пред 10.000 години. Денес во националните граници на Етиопија, има над 52 милиони луѓе, со повеќе од осумдесет посебни култури и јазици.

3 • ЈАЗИК

Бидејќи народот Амхара владеел со големите региони на Етиопија околу две илјади години, нивниот јазик, амхарскиот, станал главен јазик на земјата. Тоа е семитски јазик, поврзан со арапскиот и хебрејскиот. Поради влијанието на Велика Британија од деветнаесеттиот век наваму, и поради тоаод присуството и влијанието на Америка во дваесеттиот век, англискиот стана вториот најважен јазик на оваа земја. И амхарскиот и англискиот јазик се јазици на бизнисот, медицината и образованието.

Но јазикот и културата во Етиопија се многу сложени поради многуте други јазични и културни влијанија. Во Еритреја има семејство на северни јазици. Кушитското семејство јазици го зборуваат народите Оромо, најголемата група во централните региони на Етиопија. Пустинските народи од Југоисточниот дел зборуваат на сомалиски дијалекти. На југ и југозапад, семејството Омотички јазици го зборуваат многу помали племенски групи. Многу од овие јазици немаат систем на пишување, а културите на овие народи се пренесуваат со говорни традиции. Тие се нарекуваат неписмени култури, но не се помалку важни или почитувани само затоа што постојат без пишување.

Еден јазик во Етиопија не се зборува секојдневно од ниту една културна група. Се нарекува Geez, древен семитски јазик што се користи во коптската христијанска црква. Писмото се пишува на Geez, а за време на богослужбите во Етиопската христијанска црква, молитвите, пеењето и песните се зборуваат и пеат на Geez. Функцијата на Geez во црквата е слична на онаа на латинскиот во Римокатоличката црква.

Покрај англискиот, евидентни се и други западни јазициво Етиопија. Во почетокот на дваесеттиот век, Французите изградија железница и основаа училишта во Етиопија и го донесоа својот јазик во земјата. Италијанскиот е познат поради италијанската окупација за време на Втората светска војна (1939–45). Денес повеќето делови за автомобили и фрижидери имаат италијански имиња.

Арапскиот јазик е важен бизнис меѓу луѓето кои се занимаваат со Арабија и Блискиот Исток.

4 • ФОЛКЛОР

Секоја култура има свое тело на фолклор, митови, легенди, песна, поезија, приказни и параболи. Тие го откриваат идентитетот на културата и заедничките поими за моралот и традицијата кај луѓето од таа култура. Би била потребна цела енциклопедија на фолклор само за да се претстават примери од многуте култури во Етиопија. Еден мит, абисинската приказна за Соломон и Шеба, дава пример за функцијата на митот и фолклорот во една култура.

Мекеде била кралица на земјата Шеба (на амхарски е позната и како Саба). Таа знаеше за големата мудрост на цар Соломон и сакаше да го посети во земјата Израел. Затоа повикала трговец кој патувал надалеку и ги знаел патиштата до Израел. Таа му даде нежни парфеми и мириси од корите на дрвјата и цвеќињата и го испрати да му ги понуди на цар Соломон. Тој ги прифати со љубопитност, чудејќи се за оваа кралица од земјата Етиопија. Трговецот се вратил со добрата вест дека КингСоломон сакаше да ја запознае. Таа ги собра своите слугинки, готвачи, телохранители и робови и замина во земјата Израел. Таа патувала со брод до Нил и со камила низ големите пустини.

Кралот Соломон лично го пречека Саба пред неговата порта. Ја покани Саба и нејзиниот народ на голема гозба. Тогаш кралот го покани Саба да спие со него. Кралицата одби учтиво, но цврсто. Таа ноќ, кралот Соломон ја одвел во кревет со него слугинката на Саба. Следната вечер, кралот Соломон и Саба вечераа заедно. Кралот им рекол на своите готвачи да ја направат храната многу зачинета и солена. Повторно таа ноќ, кралот го покани Саба да спие со него. Тој ветил дека нема да ја допира сè додека не земе ништо што му припаѓа на кралот - ако го земе, тој би можел да ја земе. Саба се согласи на тоа и ја сподели постелата на цар Соломон. Таа ноќ Саба се разбуди со голема жед и испи малку вода од чашата на самиот крал. Ја фатил и ја потсетил на нивниот договор. Тие спиеле заедно и таа останала бремена.

Саба, кралицата Саба, се вратила во својата земја и со текот на времето родила дете, кое го нарекла Менелик. Како што растел Менелик, Саба го поучувал за неговиот татко, кралот Соломон. Тој нацртал слика од својот татко за да ја задржи во негова близина.

Како млад човек, Менелик отпатувал назад во земјата Израел за да го запознае и запознае својот татко. Менелик, кој ќе ја следи својата мајка како владетел на Сава во земјата Абисинија,се сети на големиот ковчег и на плочите што Бог му ги предаде на Мојсеј на планината Синај. Тој побара од својот народ да го земе Ковчегот на заветот од неговото место и да го врати во земјата Сава без знаење или согласност на Израелците. Назад во својата родна земја, Менелик го поставил Големиот ковчег во црквата Света Марија во Аксум, осветувајќи ја земјата Шева и формирајќи основа за кралската лоза на Соломонската династија.

Овој мит постои до ден-денес. Тоа е многу важен мит бидејќи на абисинските народи им дава чувство на историски идентитет. Исто така, го оправдуваше правото на царот да владее со поврзување на абисинскиот народ со Бог, Мојсеј и светиот ковчег на заветот. Важна врска бил Менелик, син на кралот Соломон, кој бил од кралската лоза на кралеви благословени од Бога. Митот, исто така, е богат со вкусот на абисинската култура: испраќање на пријатни подароци за моли покана, лукавство на Соломон и пренесување на моќта на ковчегот на Менелик во неговата земја.

5 • РЕЛИГИЈА

Религиозното верување и ритуалот (церемонијата) варираат со секоја култура во границите на Етиопија. Со повеќе од осумдесет јазици што се зборуваат, може да се најдат над осумдесет култури и над осумдесет религии. Сепак, постојат сличности меѓу религиозните верувања и ритуали. Затоа, општо земено, постојат три главни религии што ги практикуваат Етиопјаните денес: коптскаМонофизитско христијанство, ислам и домородна (или она што некои луѓе го нарекуваа „паганска“) религија.

Етиопското коптско христијанство било усвоено од абисинските народи (северно-централно планинско население) во четвртиот век. Оваа религија не се промени многу во речиси 2.000 години што ја практикуваа Етиопјаните од висорамнините. Оваа форма на христијанство сè уште содржи многу старозаветни и пагански елементи. Тие би биле вообичаени во времето кога Исусовите ученици им проповедале на селаните во Галилеја. Бидејќи е релативно непроменето, етиопското христијанство е музеј на раниот христијански живот.

Додека етиопското христијанство го практикува малцинство (помал дел) од вкупното етиопско население, исламот го практикува големото мнозинство (најголемата група). Секој Етиопјанец малку поинаку го толкува исламскиот Куран и секој има малку поинаква традиција на практикување. Една значајна ритуална практика е џвакањето кат, или чет . Ова е растение кое расте многу и е мултимилионска индустрија во Етиопија, со извоз во неколку земји од Блискиот Исток. (Листовите се горчливи по вкус и обезбедуваат благ стимуланс кој може да го држи човекот буден во текот на ноќта. Често луѓето работат многу напорно на своите работни места на трговија или земјоделство до утрото, а потоа напладне ќе ја прекинат својата работа и ќе џвакаат

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.