Ирачани Американци - историја, модерна ера, значајни имиграциски бранови, шеми на населување

 Ирачани Американци - историја, модерна ера, значајни имиграциски бранови, шеми на населување

Christopher Garcia

од Пол С. Кобел

Преглед

Ирак се наоѓа најдалеку источно од сите арапски нации. Има вкупна површина од 167.975 квадратни милји (435.055 квадратни километри), што е споредливо со големината на Калифорнија. Се граничи со Иран на исток, Сирија и Јордан на запад, Турција на север и Саудиска Арабија и Кувајт на југ. Мал дел од ирачкиот брег на север се среќава со Персискиот Залив. Главен град на Ирак е Багдад. Ирак е рамен регион во сува клима што се храни од реките Тигар и Еуфрат. Дождот е доволен за земјоделство само на североисток.

Населението на Ирак е приближно 16.476.000. Ирачкото население е прилично рамномерно поделено помеѓу шиитската и сунитската муслиманска секти (53 проценти и 42 проценти соодветно). Курдите се најголемата малцинска група во Ирак, сочинуваат околу 15 отсто од населението. Производството на нафта, кое започна во 1928 година, е моторот зад економијата на Ирак. Помалку од половина од ирачката работна сила е вработена во земјоделството. Националното знаме на Ирак има три хоризонтални ленти обоени во црвена, бела и црна боја од врвот до дното, со три зелени ѕвезди во средината на белата лента.

ИСТОРИЈА

Зборот Ирак е географски термин што се користи во раните арапски списи за да се однесува на јужниот дел од современите параметри на Ирак. Првично, областа сега наречена Ирак била позната како Месопотамијаво Соединетите Американски Држави. Всушност, често има јавни огласи објавени од ирачки татковци кои бараат самци Ирачани да ги венчаат своите ќерки.

Историски гледано, имигрантските групи профитираат од искуството на нивните претходници. Меѓутоа, во случајот на ирачките имигранти, од кои многумина се бегалци од првата генерација, асимилацијата е нешто што во голем дел се постигнува самостојно. Некои научници забележаа дека во минатото постоел еден вид „договор за асимилација“, со кој имигрантите би можеле да ја задржат својата културна разновидност во Соединетите Држави во замена за посветеност на учење и прифаќање на американскиот закон и обичај. Сепак, „договорот“ сега се поткопува со судски одлуки кои почнаа да го признаваат културното и правното незнаење како валидна одбрана од прекршување на американскиот закон.

Исто така види: Сродство, брак и семејство - Манкс

Акултурација и асимилација

Како што може да се очекува, животот на Ирачаните Американци не бил толку хармоничен како другите имигрантски групи, со оглед на историјата на односите меѓу Соединетите Држави и Ирак. Многу Ирачани кои живеат во САД се растргнати меѓу нивната лојалност кон својата поранешна земја и нивната верност кон нивниот нов дом. Сепак, мнозинството, ако не и сите, од Ирачаните кои живеат во САД се согласуваат дека Садам Хусеин е во коренот на домашните немири во нивната татковина. Згора на тоа, повеќето веруваат дека Ирак нема да достигне точка на домашнаспокојство и заслужете ја почитта од меѓународната заедница, освен ако и додека режимот на Садам Хусеин не падне. Сепак, поради грижа за своите пријатели и семејство дома, Ирачките Американци имаат тенденција да не одобруваат трговски санкции и воздушни напади против Ирак.

Исто така види: Социополитичка организација - Сточари на говеда на Хуастека

КУЈНА

Едно од главните арапски јадења се нарекува хумус, што е мелено наут и лук со зачини кои се служат со рамен леб од пита. Некои од основните елементи на муслиманската исхрана вклучуваат ориз, лук, лимон и маслиново масло. Свинското месо е забрането од религиозни причини. Повеќето јадења се јадат со раце. Традиционално, десната рака се користи затоа што се смета за чистач од двете. Вообичаен израз што му се дава на готвачот од благодарност е tislam eedaek, што значи „благослови ја раката“.

Други вообичаени арапски јадења вклучуваат шиш ќебап и фалафел, кои се длабоко пржени топчиња наут кои се служат со таан (сос од сусам). Некои од поретки јадења вклучуваат бистила, месо и ориз сервирани во лушпа од пециво и мусахем, печено пилешко со кромид и маслиново масло. Традиционалниот арапски десерт е баклава, која е извонредно пециво со слоеви од фило тесто покриено со јаткасти плодови и мед.

ЗДРАВСТВЕНИ ПРАШАЊА

Здравствената заштита е бесплатна во Ирак, а огромното мнозинство медицински установи се национализирани. Во руралните средини има анедостаток на соодветни здравствени установи и персонал. И покрај напредокот што Ирак го направи во здравствената заштита од 1970-тите, појавата на заразни болести како маларија и тифус се донекаде вообичаени во Ирак. Во последниве години, генетските дефекти и децата родени со траен инвалидитет се во пораст во Ирак поради хемикалиите што се користат за време на војните во последните две децении. Овие проблеми се претвораат во лоша здравствена статистика меѓу ирачките имигранти во Соединетите држави, бидејќи многумина доаѓаат овде барајќи здравствена заштита која не била достапна или бара долг период на чекање во нивната родна земја.

Јазик

Официјалниот јазик на Ирак е арапскиот, иако има многу различни дијалекти кои се зборуваат низ целата нација. Најголемата малцинска група се Курдите, кои зборуваат курдски. Приближно 80 проценти од населението зборуваат извесни изведби на арапски.

Иако во Ирак се зборуваат речиси исто толку различни арапски дијалекти колку што има градови и села, варијациите помеѓу градовите и селата не се толку изразени како што се изразени во другите нации што зборуваат арапски како Сирија и Либан . Арапскиот јазик потекнува од древните семитски јазици. Во арапскиот јазик има 28 букви, од кои ниту една не е самогласка, што го прави извонредно сложен. Самогласките се изразуваат со точки за позиционирање или со вметнување на согласките alif, waw, или , ya на места каде што обично не се користат. Арапскиот јазик се пишува од десно кон лево. Денешниот арапски е малку различен од класичниот литературен арапски што се користел за пишување на Куранот, иако го следи истиот стилски формат. Побожните муслимани го гледаат Куранот како Божја реч и во стил и во суштина и го гледаат секое говорно отстапување од чистиот арапски како напад на интегритетот на јазикот. Сепак, мнозинството муслимани го приспособиле јазикот за да ги задоволи нивните потреби. Во Ирак, како и во повеќето нации што зборуваат арапски, поголемиот дел од образованото население е суштински двојазично, со познавање и на класичниот литературен арапски и на нивните локални варијации. Во јавните форуми, училиштата, медиумите и во парламентот се користи чист класичен арапски јазик.

Динамика на семејството и заедницата

ОБРАЗОВАНИЕ

Од револуцијата во 1958 година, има зголемен акцент на образованието во рамките на Министерството за образование и Министерството за високо образование и научно истражување во Ирак. Ирак води во арапскиот свет по бројот на квалификувани научници, администратори и техничари што ги произведува. Образованието е бесплатно и е задолжително до 12-годишна возраст, а има лесен пристап до образование до 18-годишна возраст. Владата им гарантира работа на студентите поврзани со партијата Баас откако ќе дипломираат. Многу ирачки студенти доаѓаат во САД за нивнопостдипломско образование. Иако жените генерално имаат ограничен пристап до образование, нивниот упис постојано расте. Во високообразовните институции во Ирак, запишувањето на жените е околу 50 проценти. Зголемен е и бројот на ирачки Американки кои посетуваат високообразовни институции, при што некои жени имигрираат во Соединетите Држави, сами или со своите семејства, исклучиво поради оваа можност.

УЛОГАТА НА ЖЕНИТЕ

Ирак, како и многу арапски нации, е патријархално општество. Жените историски имале помал пристап до образование надвор од основното училиште и биле обесхрабрени да влезат во работната сила. Овој тренд, сепак, се менуваше во 1990-тите, бидејќи сè повеќе жени посетуваат ирачки универзитети и придонесуваат за работната сила, во голем дел од економска потреба. Генерално, жените бегалци имаат тенденција да доаѓаат во Соединетите Држави со своите семејства, како сопруги и ќерки, што го олеснува трансферот на традиционалните патријархални вредности во нивната земја домаќин.

Ирачанките, како и ирачките Американки, го носат товарот на репродукција на муслиманските вредности. За разлика од другите етнички малцинства кои мигрираат во Соединетите Држави, арапската жена генерално има помала корист од либералната средина на американското општество. Бидејќи од жените се очекува да пропагираат културни вредности, нивната улога често е ограничена на семејните работи, коиостава мала можност да го прошират своето постоење надвор од воспитувањето на децата. Дополнително, постои одреден притисок меѓу одделните арапски имигрантски групи да ги убедат другите групи да се усогласат со традиционалните исламски вредности, а една од нив е верувањето дека жените треба да бидат покорни и потчинети на мажите. Иако ова не е искуство на сите арапски жени кои мигрираат во Соединетите држави, се чини дека е вообичаено за многумина.

СВАДБИ

Традиционалните ирачкоамерикански свадби се сложени работи. Невестата и младоженецот седат во минијатурни тронови додека гостите се здружуваат и танцуваат во круг пред нив. За оние кои можат да си дозволат, се изнајмува сала за бал, се ангажира оркестар и се подготвуваат детални гозби. Вообичаено е младоженецот да покаже финансиска сигурност пред да биде прифатен како соодветен сопруг од родителите на невестата. Стапката на разводи во Ирак, која историски била ниска во арапските нации, е во пораст поради тешкотиите што ги носи недостатокот на економски можности. Ова не беше случај со стапката на разводи меѓу Ирачаните Американци, која останува доста ниска.

РЕЛИГИЈА

Исламот дошол во Ирак приближно во 632 н.е. и оттогаш е доминантна религија. Исламот е поделен на две големи секти: сунитски и шиитски. Сунитската секта е позастапена од двете низ арапскиот свет, но во Ирак е поделенаречиси еднакви. Во најголем дел верските тензии меѓу двете деноминации го отстапија местото на економските и политичките тензии. Исламот е државна религија на Ирак, иако се толерираат малцинствата на христијаните, Евреите, Езидите и Манданите.

Исламот, што значи „покорување“, доминира во културниот и политичкиот живот во повеќето арапски народи, а Ирак не е исклучок. Мека е светиот град на исламот затоа што тоа е местото каде што пророкот Мухамед првпат ги проповедал своите учења од Бога. Почетокот на муслиманскиот календар кореспондира со аџилакот на Мухамед. Каба, во Мека, е свето светилиште на исламот.

Учењата на Мухамед, кои муслиманите ги сметаат за збор Божји, биле препишани во светата книга на исламот наречена Куран. Мохамед илустрирал кодекс на однесување за живот. Исламската традиција тврди дека религијата, правото, трговијата и општествениот живот се еден ентитет. Централниот закон на исламската религија се нарекува шахада, или сведоштво, кое вели дека: „Нема Бог освен Алах и Мухамед е неговиот пророк“. Треба само да се рецитира шехадата со несомнено убедување за да се преобрати во ислам, а побожните муслимани мора да го прогласат шехадата гласно и со целосно уверување еднаш во својот живот. Други начела на исламот го вклучуваат верувањето во воскресението, конечниот суд на човекот и предодредувањето на секое дело на човекот. Исламот го држи тоаБог испраќа пророк на земјата за да го води човештвото назад кон Божјиот пат. Имаше илјадници пророци испратени од Бога, вклучувајќи ги Адам, Ное, Авраам, Мојсеј, Исус и Мухамед.

Постојат пет централни учења на исламот, кои се нарекуваат Пет столбови: прогласете го единството на Бога; молете се често; брзо; даде милостина; и направи аџилак во светиот град. Петте столбови играат централна улога во животот на муслиманите, од кои се бара да се молат пет пати секој ден, прво стоејќи, а потоа клекнати. Се очекува практичарите на исламот да постат од изгрејсонце до зајдисонце за време на Рамазан, кој е деветтиот месец од муслиманскиот календар. За време на постот, муслиманите, со исклучок на болните и ранетите, мора да се воздржуваат од храна, пијалок и сите други световни задоволства. На муслиманите им е наложено од Куранот редовно да им даваат на сиромашните во пари или во натура. И на крај, од муслиманите се бара еднаш во животот да одат на аџилак во Мека. Аџилакот, наречен хаџ, се смета за кулминација на исламската практика.

Друга компонента на исламското учење е џихад, што буквално значи „напор“. Од муслиманите се бара да го шират Божјото слово на сите народи во светот. Многу западњаци погрешно го нарекуваат џихадот како „света војна“, или одобрување од Куранот да се води војна против оние кои не ја следат исламската вера. Всушност, Куранотнагласува дека преобразбите не треба да се извршуваат насилно. Меѓутоа, некои арапски нации го користеа терминот за да ги мобилизираат и инспирираат своите сили за време на војна.

Политика и влада

ОДНОСИ СО ИРАК

Многу Ирачани Американци имаат измешани емоции за нивната поранешна татковина. Од една страна, тие ја сакаат својата земја и сакаат да ја видат како цвета, но од друга го презираат Садам Хусеин и меѓународниот омаловажување и општествено-економско уништување што тој и го донесе на земјата. Некои ирачки Американци ја имаат истата амбивалентност за воздушните напади на ОН и САД против Ирак. Иако го поддржуваат соборувањето на тиранскиот ирачки лидер, тие се плашат за животите на своите пријатели и семејството дома.

Некои Ирачани Американци кои учествуваа во бунтот против ирачкиот претседател Садам Хусеин по војната ги критикуваат нападите на САД дизајнирани да го казнат ирачкиот водач за неусогласеност со резолуциите на ОН. Иако стојат во решителна опозиција на Садам Хусеин, тие се критички настроени кон нападите на САД (неодамна извршени во декември 1998 година), бидејќи, тврдат тие, не ја постигнале својата наведена цел да го симнат Садам Хусеин од власт. На пример, еден ирачки бегалец, Мухамед Ешајкер, жител на Калифорнија, ги сумираше своите чувства во написот за вести од Вик Џоли во Регистарот на округот Оринџ : „Расцепен сум помеѓумојата љубов кон Америка и мојата љубов кон Ирак. Се помирувам со тоа со надеж дека еден ден Садам [ќе си замине] и односите меѓу САД и Ирак ќе се подобрат.“

Ирак беше прогласен за република според привремениот устав усвоен во 1970 година. Во теорија, избраното тело е на чело на законодавната гранка, претседателот и советот на министри ја предводат извршната власт, а судството е независно. Меѓутоа, во пракса, уставот има мало влијание врз политичките работи. Опозицијата на централната влада е постојано репресирана низ целата територија на Ирак. историја. Сите влијателни раководни должности ги извршува Револуционерниот команден совет (РЦЦ), вистинско продолжување на владејачката арапска социјалистичка партија Баат, која дојде на власт во 1968 година и остана владејачка партија.

Медиуми

Арапската мрежа за вести (АНН).

АНН има веб-локација што овозможува пристап до различни весници објавени на арапски јазик. 0> Контакт: Ејхаб Ал-Масри.

Е-пошта: [email protected].

Онлајн: //www.fiu.edu/~ealmas01/annonline.html .


Ирак Опозициски дневни вести.

Поврзан со ABC News; обезбедува ажурирани информации за политичките работи меѓу Ирак и САД.

Онлајн: //www.abcnews.go.com/sections/world/dailynews/iraq0220_opposition.html .

РАДИО

Слободен Ираки беше една од првите културно развиени области во светот. Семитите биле првите кои го населиле регионот во 3500 п.н.е. Семитите кои се населиле на север се нарекувале Асирци, а оние што се населиле на југ се нарекувале Вавилонци. Северниот дел на Ирак првично бил познат како Ал-Џазира, што значи „остров“, бидејќи го опкружувале реките Тигар и Еуфрат. Во 600 н.е., Ирак бил управуван од Персиското Сесанско Царство, кое ги користела реките Тигар и Еуфрат за наводнување. Јужен Ирак бил населен со арапски племиња, од кои некои ја признале Сесанската монархија. Од почетокот, Ирак уживаше во богата културна разновидност. Некои од етничките малцинства кои мигрирале во регионот вклучувале Персијци, селани кои зборуваат арамејски, племенски групи бедуински, Курди и Грци.

Во 627 н.е., Византијците го нападнале Ирак, иако напорите за преземање контрола врз регионот не успеале. Следуваше период на граѓански судири, кои го оставија регионот отворен за муслиманските напаѓачи. Ирак последователно стана провинција на муслиманскиот калифат (Калифатот е највисоката функција во структурата на исламската религија). Раните калифи биле наследниците на Мохамед, основачот на исламот. Во 632 година муслиманите од Медина го избрале Абу Бакр за прв калиф. Омајадската династија на калифи владеела од Дамаск до 750 година, кога шиитските муслимани, кои потекнувале одСервис.

Обезбедува неделни преноси на арапски за актуелните политички и општествени случувања во Ирак. Службата за слободен Ирак, исто така, објавува неделно списание ( Слободен Ирак ) што ги ажурира политичките настани поврзани со случувањата по војната во Заливот во Ирак.

Онлајн: //www.rferl.org/bd/iq/magazine/index.html .

Организации и здруженија

Фондацијата Ирак.

Фондацијата Ирак е непрофитна невладина организација која се стреми кон политичка демократија во Ирак и заштита на човековите права за ирачките граѓани. Нивната веб-страница обезбедува вести и ажурирања за политички и општествени настани поврзани со Ирак.

Адреса: The Iraq Foundation, 1919 Pennsylvania Avenue, NW Suite 850 Washington, D.C. 20006.

Телефон: (202) 778-2124 или (202) 778-2126.

Факс: (202) 466-2198.

Е-пошта: [email protected].

Онлајн: //www.iraqfoundation.org .


Ирачки национален конгрес (INC).

INC е основана во Виена во јуни 1992 година и има Национално собрание на носители на одлуки кое се состои од 234 членови. Целта на ИНЦ е да воспостави оперативна база во Ирак од која ќе обезбеди хуманитарна помош за жртвите на репресивниот режим на Садам Хусеин. INC, исто така, бара поддршка од меѓународната заедница за спроведување на Советот за безбедност на ОНрезолуции.

Адреса: Ирачки национален конгрес 9 Пал Мол Депозит 124-128 Барлби Роуд, Лондон W10 6BL.

Телефон: (0181) 964-8993.

Факс: (0181) 960-4001.

Онлајн: //www.inc.org.uk/ .

Извори за дополнителна студија

Харис, Џорџ и др. Ирак: Нејзините луѓе, неговото општество, неговата култура. New Haven, CT: HRAF Press, 1958.

Longrigg, Stephen H. и Frank Stoakes. Ирак. Њујорк: F. A. Praeger, 1958.

McCarus, Ernest, ed. Развојот на арапско-американскиот идентитет. Ен Арбор: Прес на Универзитетот во Мичиген, 1994 година.

Ал-Рашид, Мадави. „Значењето на бракот и статусот во егзил: искуството на ирачките жени“. The Journal of Refugee Studies, Vol. 6 бр. 2, 1993.

калифот Али, го масакрирал семејството Омајади. Шиитските муслимани последователно го воспоставиле Абасидот како калиф. Револуцијата што го донесе семејството Абасид на власт поттикна период на средновековен просперитет за Ирак, чиј центар беше Багдад (познат како „град на мирот“). Врвот на просперитетот дојде со владеењето на Харум ар-Рашид (786–809), во кое време Ирак беше столб на муслиманскиот свет. Меѓутоа, кратко по деветтиот век, калифатот почнал да се распаѓа.

Монголите предводени од Хулегу, внукот на Џингис Кан, го зазеле Багдад во 1258 година. Ова резултирало со долг период на опаѓање. Багдад беше уништен за време на инвазијата, а речиси еден милион луѓе загинаа. По период на внатрешен хаос, Ирак бил вовлечен во Отоманската империја. Иако владеењето под Турците беше деспотско, Ирак профитираше од османлиското владеење, бидејќи економските услови како и севкупниот квалитет на живот се подобрија за повеќето жители. Отоманското владеење резултираше со доминација на муслиманските сунити на север, иако шиитите на југ беа генерално слободни да го практикуваат исламот како што тие избираа. Слабеењето на Отоманската империја довело до локална контрола на ирачките провинции, која често била тиранска. Централизираната контрола била вратена во регионот со подемот на режимот на Мамлуците во осумнаесеттиот век. Мамелуците биле христијански робови кои го прифатиле исламот. Во текот на првата половина наXVIII век, во Ирак доминираше грузискиот режим на Мамлуците, кој успеа да го врати политичкиот и економскиот поредок во регионот и да го вклучи владеењето на Сулејман II (1780-1803). Во 1831 година заврши владеењето на Дауд, последниот водач на Мамлуците. Ирак повторно потпаднал под османлиска власт, за кое време гувернерството на Мидхат-паша го извршило своето модернизационо влијание. Мидхат го реструктуирал градот Багдад со уривање на голем дел од градот. Мидхат тогаш воспостави транспортен систем, нови училишта и болници, текстилни фабрики, банки и асфалтирани улици. Исто така во тоа време бил изграден и првиот мост преку реката Тигар.

По Првата светска војна, Велика Британија го окупираше Ирак и и помогна на нацијата да постигне постепена независност преку мандат издаден од Друштвото на народите. Сепак, влијанието на Велика Британија во регионот беше поткопано од зголеменото чувство на национализам во Ирак. Во 1921 година била воспоставена монархија, а кратко потоа Ирак стапил во договорен сојуз со Велика Британија и подготвил устав. Целосната независност немаше да се постигне до 1932 година. Новата монархија под власта на кралот Фајсал имаше потешкотии да ги контролира немирите на малцинствата. Асирците се побунија во 1933 година и беа брутално потиснати. Во 1936 година, друг државен удар ја собори монархијата. И покрај политичката нестабилност што ја карактеризираше новата влада до Втората светска војна, Иракнаправи значителни подобрувања во својата инфраструктура.

За време на Втората светска војна економскиот напредок стагнираше, а комунизмот растеше во популарност. Во 1945 година Курдите, етничка малцинска група, се обидоа да основаат автономна република, но не успеаја во 1945 година. Ирак беше окупиран од западните сили и се користеше како канал за снабдување на Русија за време на војната. По војната, странските трупи го напуштија регионот, а Ирак уживаше во период на мир и просперитет под монархијата на Нури ал-Саид. Ирак помогна во основањето на Лигата на арапските држави во 1948 година. Просперитетот продолжи и под кралот Фајсал II, за кое време беа поставени нови капацитети за наводнување, комуникација и производство на нафта.

Во голем дел поради тоа што монархијата ги запостави масите, во 1958 година се случи воен удар во кој кралот и неговото семејство беа убиени. Генералот Абдул Карим Касем формираше воена диктатура и ги укина изнемоштените демократски институции што постоеја. Касем беше убиен во друг државен удар, а револуцијата во 1968 година ја донесе партијата Баас на власт под команда на генерал Ахмад Хасан ал Бакр.

МОДЕРНА ЕРА

До 1973 година Ирачката комунистичка партија имаше целосна контрола врз владините работи. Во 1974 година, партијата Бас ги смири Курдите, кои направија уште еден притисок за независност, нудејќи им автономен регион. Бакр поднесе оставка од функцијата во 1979 година и беше наследен од Садам Хусеин, кој бешеследен по команда. Еден од неговите први дејствија како шеф на државата беше инвазијата на Иран во 1980 година, кога Иран не го испочитува договорот од 1975 година, според кој земјата што граничи со двете земји требаше да му биде вратена на Ирак. Иако кампањата првично беше успешна, таа на крајот ја втурна земјата во осумгодишна битка со Иран од која ниту една страна не профитираше на крајот. Ирак изгуби повеќе од еден милион свои луѓе за време на војната. За време на војната, Ирак беше поддржан од неколку западни земји, вклучително и Соединетите Американски Држави, кои му дадоа воени информации на Ирак за стратешките движења на Иран во Персискиот Залив и ги нападнаа иранските бродови и нафтените платформи.

По војната со Иран, Садам Хусеин направи напори да спроведе демократски реформи, вклучително и изготвување на нов устав кој ќе воведе повеќепартиски систем и ќе обезбеди слобода на печатот. Сепак, пред да се спроведат плановите, Ирак го нападна Кувајт во август 1990 година. Една од причините за инвазијата беше тоа што Ирак акумулираше повеќе од 80 милијарди долари воен долг за време на војната со Иран, чиј значителен дел беше должен на Кувајт. Кога напорот на Хусеин дипломатски да ја преземе контролата врз пограничните територии (барајќи историско право на нив) не успеа, тој прибегна кон сила. Истиот ден со инвазијата, Обединетите нации ги донесоа резолуциите 660 и 661, кои наредувааПовлекувањето на Ирак од Кувајт и наметнатите економски санкции, соодветно. Хусеин ги игнорираше резолуциите и го прогласи Кувајт за провинција на Ирак на крајот од август 1990 година. Напорот на ОН, кој вклучуваше поддршка од неколку арапски нации, изведе воздушни напади и испрати копнени трупи во регионот на почетокот на 1991 година. Соединетите држави учествуваа во голема мера во конфликтот , во голем дел за заштита на Саудиска Арабија, како и за одржување на рамнотежата на силите на Блискиот Исток. До април 1991 година, Ирак капитулираше и се повлече од Кувајт.

Војната во Персискиот Залив речиси ги уништи воените сили на Ирак и ја опустоши инфраструктурата на неговите поголеми градови. Покрај тоа, штетите на нафтените рафинерии и економските санкции го оставија Ирак во економски неред. Внатрешниот политички конфликт следеше по војната додека Курдите и шиитите се побунија. Меѓутоа, Хусеин ги уништи бунтовите, истерувајќи илјадници Курди во Турција барајќи засолниште. Ирак подоцна влезе во преговори со Курдите во обид да воспостави автономија за етничкото малцинство и ги легализираше опозициските партии на централната влада.

ЗНАЧАЈНИ ИМИГРАЦИСКИ БРАНОВИ

Иако има приближно два милиони имигранти кои зборуваат арапски во Соединетите Држави, многу мал дел од таа група (приближно 26.000) дошле од Ирак. Имаше два општи имиграциски бранови што ги воведоа групите од Блискиот Исток во Соединетите Држави: СветотВтората војна и бранот по Втората светска војна. Имиграцијата во САД од арапската заедница помеѓу 1924 и 1965 година беше исклучително ограничена. Во овој период беше примена квота од не повеќе од 100 Арапи, во согласност со Законот за Џонсон-Рид од 1924 година. Раните извештаи за имиграција сугерираат дека имигрантите од арапската заедница не дошле во САД како одговор на прогон или политичка репресија. Повеќето муслимани дојдоа барајќи економско богатство што на крајот планираа да го пренесат назад во нивните родни земји.

НАСЕЛУВАЊА

Голем дел од сегашните ирачки бегалци мигрирале во САД по Заливската војна. Околу 10.000 ирачки бегалци беа примени во САД по војната во 1991 година. Двете главни групи кои беа примени беа Курдите, малцинска група во Ирак, кои беа цел на ирачки прогон, и муслиманските шиити, од јужен Ирак, кои демонстрираа непријателство кон Садам Хусеин во 1991 година со организирање на бунт против режимот.

Муслиманските имигранти кои дојдоа во САД од Ирак во 1990-тите беа за разлика од претходните групи од Блискиот Исток. Другите муслимански имигранти, како што се добро образованите Либанци и Иранци кои дојдоа во Соединетите Држави во 1950-тите и 1960-тите, имаа доволно изложеност на западната култура за лесно да се прилагодат на американското општество. Меѓутоа, муслиманите од Ирак беа многу поконзервативни.верувајќи во такви традиционални обичаи како договорените бракови и воспитувањето на децата со цврстина што лесно може да се толкува како злоупотреба на деца во САД. Верувањето во традиционалните муслимански вредности предизвика тешка транзиција за некои ирачки семејства. Во еден пример, едно ирачко семејство кое мигрирало во Линколн, Небраска, било предмет на национално внимание. Таткото на домаќинството договорил брак за своите 13 и 14-годишни ќерки со двајца Ирачанки на возраст од 28 и 34 години, кога се сомневал дека имаат намера да се вклучат во предбрачен секс. Иако законската возраст за стапување во брак во Ирак е 18 години, татковците вообичаено ги мажат своите ќерки на порана возраст со цел да го спречат искушението за сексуален контакт пред бракот. Инцидентот ја извади на виделина дистанцата меѓу муслиманските обичаи и закони и американските обичаи и закони.

Некои набљудувачи веруваат дека не се прави доволно за да се акултурираат бегалците од Блискиот Исток. Иако христијанските организации како што се Католичките социјални служби (кои склучуваат договори со федералната влада за асимилирање на различни групи бегалци) прават заеднички напори да ги ориентираат муслиманите и другите бегалци кои доаѓаат кон американските закони и обичаи, понекогаш тоа не е доволно да се премости јазот меѓу културите. Договорениот брак во Небраска со двете малолетни девојчиња, иако очигледно е прекршок на американскиот закон, е донекаде вообичаен меѓу ирачките имигранти

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.