Историја и културни односи - Ambonese

 Историја и културни односи - Ambonese

Christopher Garcia

Регионот е и културно и расно лоциран „на раскрсницата“ меѓу Индонезија и Меланезија. Најизвонредната културна карактеристика усвоена од Меланезија е какехан, тајно машко друштво на Керам, единственото такво општество во целиот индонезиски архипелаг. Молуките или „Островите на зачините“ првично биле единственото место каде што биле пронајдени морско оревче и каранфилче. Веќе познати во антички Рим и веројатно многу порано во Кина, овие посакувани зачини привлекоа трговци и имигранти од Јава и други индонезиски острови, како и Индијци, Арапи и Европејци. Преку мешаните бракови, се појавија широк спектар на физички типови, кои често варираат од село до село, а амбонската култура стана блескава амалгам на претходни, домородни културни особини со концепти и верувања од хинду-јаванско, арапско, португалско и холандско потекло. . Областа на културата Амбоне може да се подели на две субкултури, имено културата Алифуру на внатрешните племиња на Керам, и културата на Пасисир на Амбон-Лејс и крајбрежните делови на западниот Керам. Алифуру се хортикултуристи кои практикувале лов на глава до смирување од страна на Холанѓаните непосредно пред Првата светска војна. Повеќето кланови на Амбон во регионот Пасисир го следат своето потекло во планинските региони на Церам, а културата на Алифуру ја формира основата на културата Амбон. Голем дел од културата на Алифуру е уништена од ревносниХристијанските мисионери од регионот Пасисир, кои не можеа да сфатат дека голем дел од она што го нападнаа како „паганско“ во Керам, им беше свето во Амбон-Лиз. Ова резултираше со парадоксот дека христијанските села на Амбон-Лејс, преобратени околу 400 години порано, го зачувале своето културно наследство подобро од неодамна преобразените планински села на Церам, кои денес се наоѓаат во културна неизвесност и во состојба на економска депресија. . Додека во регионот Пасисир протестантското христијанство и исламот доминираат во светогледот на нивните следбеници, традиционалните верувања и практики ( adat ) продолжуваат да управуваат со општествените односи во двете верски заедници. Брзата експанзија на исламот во овој регион во текот на петнаесеттиот век била контролирана со доаѓањето на Португалците (во 1511 година), кои го претвориле најголемиот дел од „паганското“ население во римокатолицизам за време на нивниот век на колонијално владеење. Во 1605 година, Холанѓаните ги заменија и останаа таму до 1950 година. Тие го претворија христијанското население во калвинистички протестанти и воспоставија монопол за зачините и покрај жестокиот отпор и на муслиманите и на христијаните. Во деветнаесеттиот век, по падот на трговијата со зачини, Амбонските муслимани исчезнаа во втор план, додека богатствата на христијаните станаа сè потесно поврзани со Холанѓаните. Како доверливи и лојални војници, тие станаапотпора на холандската колонијална армија (КНИЛ). Припаѓајќи на најдобро образованите групи во холандските Индија, многумина беа вработени во колонијалната администрација и приватни претпријатија надвор од нивната татковина. Овој модел на емиграција продолжи и во периодот по осамостојувањето. Муслиманите, порано во најголем дел исклучени од образованието, сега брзо ги достигнуваат христијаните и се натпреваруваат со нив за работа. По Втората светска војна, повеќето амбонски војници им останале лојални на Холанѓаните и се бореле со нив против индонезиските националисти. Холандскиот трансфер на суверенитет на Индонезија доведе во 1950 година до прогласување на независна Република Јужни Молуки (РМС), но тоа не успеа. Плашејќи се од репресалии од националистите, околу 4.000 војници од Амбона и нивните семејства беа „привремено“ префрлени во Холандија во 1951 година. Поради нивната цврста приврзаност кон идеалот на РМС, нивното враќање стана невозможно. Резултирачките фрустрации доведоа до серија терористички акции, вклучително и спектакуларни киднапирања на возови, во 1970-тите. Во текот на целиот период на егзил, групата покажуваше силни сепаратистички тенденции, осуетувајќи ги сите обиди на Холанѓаните да ги асимилираат. Само неодамна имаше одредена подготвеност за функционална интеграција.

Прочитајте и статија за Amboneseод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.