Историја и културни односи - Aveyronnais

 Историја и културни односи - Aveyronnais

Christopher Garcia

Руерг/Авејрон има долга историја како екстремно сиромашна заднина. Неговото потекло обично се проследува до Рутените, келтски народ кој воспоставил контрола над поголемиот дел од денешен Авејрон до времето на нивниот прв контакт со Римјаните во 121 п.н.е. (Домородците на главниот град Родез сè уште се нарекуваат „Рутеноис“.) Освоени од војските на Цезар во 52 п.н.е. , областа била дел од гало-римската провинција Аквитан во следните пет века, станувајќи христијанизирана кон крајот на овој период. Две константи се појавуваат од следниот милениум и половина од историјата на Руергат. Прво, од гало-римската ера до современите Француски републики, Руерг/Авејрон е далечен и општо занемарен посед на низа режими: Визиготи, Меровинзи, Каролинзи, Гроф од Тулуз и кралеви на Франција. Тој е длабоко обележан на безброј начини од римската, тулузанската и француската цивилизација чиј дел беше, но подеднакво беше обележан со неговиот периферен статус на сите овие. Второ, католичката црква е постојано моќна сила која ја обликува историјата и идентитетот на Руергат. Грофовите Руерг (прв основан под Карло Велики) беа во хроничен конфликт со епископите од Родез, пред и откако и двајцата станаа директни вазали на кралот на Франција во 1270 година. Во текот на дванаесеттиот век, голем дел од Руергатпустината беше исчистена и многу земјоделски иновации беа воведени од големите цистерциски опатии основани во областа. Руерг остана мирен римокатолички остров во бурите што беснееја околу ересите на Албигеа веднаш на неговиот југозапад и, подоцна, оние веднаш на неговиот исток околу реформацијата. Многу подоцна, Француската револуција помина релативно нечувствувана во Авејрон, сè додека барањето свештениците да се заколнат на својата верност на новиот устав не поттикна популарни контрареволуционерни востанија (1791). Во текот на деветнаесеттиот и дваесеттиот век, Авејрон остана сиромашна и релативно изолирана задна вода, обележана со побожен католицизам и политички конзерватизам, како и со селективно или задоцнето учество во многу современи француски институции. Според мерките како што се смртноста на доенчињата и стапката на неписменост, Авејрон од деветнаесеттиот век хронично заостанува зад француските просеци. Големите француски железнички линии изградени во текот на деветнаесеттиот век, како кралските водни патишта и автопатишта на античкиот режим и автопатите од дваесеттиот век, го заобиколија Авејрон. Во поголемиот дел од модерниот период, Авејроните беа озлогласени меѓу француските администратори поради нивните вештини за избегнување нацрт, даночно затајување и манипулација со државните агенти, како и нивната остроумна употреба на државните институции (на пример, судскиот апарат) за да се населат локално резултати. Во текот наДваесеттиот век, Aveyron служеше како работна маса за урбаната Франција (особено Париз). Иако остана рурална, земјоделска област во постиндустриска Франција, Авејрон во голема мера се израмни со француските просеци во повеќето мерки на животниот стандард, особено од 1950-тите. Навиките за користење, злоупотреба и игнорирање на институциите кои произлегуваат од далечните центри на државната моќ остануваат силни.

Постои добро препознатлив стереотип Aveyronnais/Rouergat во Франција, во голема мера интернализиран од самите Aveyronnais, но совршено во согласност со нивниот недвосмислен француски идентитет. Авејронеите се сметаат за вредни, цврсти тупаници, побожно католици и политички конзервативни, жестоко лојални на својата татковина, ниту блескави како Јужците (од Миди) ниту резервирани како северните. Нивната најсилна слика во националната имагинација е како архетипски провинцијалец во Париз, кој чува кафуле или работи зад прозорецот во поштата.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.