Историја и културни односи - Евреите од Курдистан

 Историја и културни односи - Евреите од Курдистан

Christopher Garcia

Според нивната усна традиција, курдските Евреи се потомци на Евреите протерани од Израел и Јудеја од асирските кралеви (2. Цареви 17:6). Неколку научници кои ги проучувале Евреите од Курдистан имаат тенденција да ја сметаат оваа традиција барем делумно валидна, и може безбедно да се претпостави дека курдските Евреи, меѓу другите, вклучуваат и некои потомци на античките еврејски прогонети, таканаречените Изгубени десет племиња. Христијанството било успешно на оваа област, делумно поради тоа што била населена со Евреи. Христијанството, кое вообичаено се ширеше во постоечките еврејски заедници, беше прифатено во овој регион без тешкотии. Првите суштински докази за еврејски населби во Курдистан се наоѓаат во извештаите на двајца еврејски патници во Курдистан во дванаесеттиот век. Нивните извештаи укажуваат на постоење на голема, добро воспоставена и просперитетна еврејска заедница во областа. Се чини дека, како резултат на прогонствата и стравот од приближување на крстоносците, многу Евреи од Сирија-Палестина побегнале во Вавилонија и Курдистан. Евреите од Мосул, најголемиот град, со еврејско население од околу 7.000, уживаа одреден степен на автономија, а локалниот егзиларх (водач на заедницата) имаше свој затвор. Од даноците што ги платиле Евреите, половина му биле дадени нему, а половина на (нееврејскиот) гувернер. Еден извештај се однесува на Дејвид Алрој, месијанскиот водач од Курдистан кој се побуни, иако неуспешно,против царот на Персија и планирал да ги откупи Евреите од егзил и да ги одведе во Ерусалим.

Стабилноста и просперитетот, сепак, не траеја долго. Извештаите на подоцнежните патници, како и локалните документи и ракописи, покажуваат дека Курдистан, освен во некои кратки периоди, тешко страдал од вооружени конфликти меѓу централната власт во Турција и локалните племенски поглавари. Како резултат на тоа, муслиманското, како и еврејското и христијанското население се намалило. Многу локалитети за кои претходно беше пријавено дека имаат големо еврејско население беа намалени на неколку семејства или воопшто немаше. Американскиот мисионер Асахел Грант го посети некогашниот важен град Амадија во 1839 година. Речиси не нашол жители: само 250 од 1.000 куќи биле окупирани; останатите се урнати или не може да се живее. Во поново време, Амадија имала само околу 400 Евреи. Нерва, некогаш важен еврејски центар, беше запален од разгневен поглавар непосредно пред избувнувањето на Првата светска војна, уништувајќи ги, меѓу другото, синагогите и сите свитоци од Тора во нив. Како резултат на тоа, со исклучок на три семејства, сите Евреи побегнале од градот и залутале во други места, како Мосул и Захо. Во модерното време, ова е едно од ретките места во Курдистан со значително еврејско население (околу 5.000 во 1945 година).

Исто така види: Историја и културни односи - Кајуни

Курдистан е уникатна синтеза на неколкукултури и етнички групи. Во минатото се граничи со големите асирско-вавилонски и хетитски империи; подоцна се придружи на персиските, арапските и турските цивилизации. Курдистан опфаќа голема разновидност на секти, етнички групи и националности. Освен курдските племиња (претежно сунитски муслимани, а останатиот дел шиити) кои го сочинуваат најголемиот дел од населението, има и разни муслимански арапски и турски племиња, христијани од различни конфесии (Асирци, Ерменци, Несторијанци, Јакобити), како и Јазиди ( следбеници на древна Курдистанска религија), Мандејци (гностичка секта) и Евреи. Евреите имаа - иако понекогаш доста ограничени - културни врски со Евреите од поголемите урбани центри на Ирак (Мосул, Багдад), Иран и Турција, а особено со земјата на Израел (Палестина). Многу курдски Евреи имаа роднини кои бараа вработување во поголемите урбани центри. Поединци, семејства, а понекогаш и сите жители на едно село емигрирале во земјата на Израел од почетокот на дваесеттиот век. Овие капки кулминираа со масовната емиграција на целата еврејска заедница на Ирачки Курдистан во Израел во текот на 1950-1951 година.

Исто така види: Хајленд Шкотите

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.