Историја и културни односи - Италијански Мексиканци

 Историја и културни односи - Италијански Мексиканци

Christopher Garcia

Во доцните 1800-ти Италија претрпе значителни политички и економски промени и пресврти. Северниот дел на земјата беше контролиран од индустриска буржоазија. Руралните земјоделци беа отфрлени од нивната земја и принудени во урбаните индустриски центри како слабо платени и неправилно вработени наемни работници. Оваа политичка и економска турбуленција резултираше со голем број сиромашни Италијанци кои го бараа она што го сметаа за засолниште преку миграцијата во Америка. Оттука, периодот кој започна кон крајот на деветнаесеттиот век и продолжува во почетокот на дваесеттиот век беше обележан со голема италијанска емиграција во Соединетите Држави, бројни јужноамерикански земји (особено Аргентина и Бразил) и, во многу помала мера, Мексико и Централна Америка.

Италијанците биле договорени во Италија во 1880-тите од агенти кои ја претставувале администрацијата на генералот Мануел Гонзалес, марионетски претседател назначен од Порфирио Дијаз; Мнозинството пристигна во Мексико помеѓу 1881 и 1883 година. Мексиканската влада им продаде земја и им обезбеди некои други ресурси, вклучувајќи семе, земјоделски средства и едногодишна субвенција за живот за да ги поддржи пред жетвата на нивната прва култура. Нивните заедници беа распределени низ Мексико во централните и источните држави Пуебла, Морелос, Федералниот округ и Веракруз. По 1884 година, последната година од претседателствувањето на Гонзалес, наОфицијалната политика на склучување договори со странски имигранти беше запрена во пракса и оставена на контрола на приватните договорни компании, иако вистинското законодавство за имигранти беше сменето дури во 1897 година. Овие компании помогнаа да се формираат други италијански заедници во Мичоакан - семејствата Кузи и Бриоски, на пример , воспостави хациенди во Нуева Италија и Ломбардија - а исто така донесе имигранти да работат на изградба на железница и други економски активности, вклучително и 525 Италијанци вработени во земјоделска плата на плантажата за кафе и шеќер во Моцоронго во Веракруз.

Мотивот на мексиканската влада да склучи договор со странски имигранти за да го населат руралното Мексико беше поврзан со желбата на Порфирио Дијаз да обезбеди модел за да помогне во модернизацијата на мексиканското селанство. Тој се определил да го направи тоа преку вметнување на европски имигранти со аграрно потекло, но кои исто така биле ориентирани кон капиталистички пазарни односи и кои се обидувале да развијат сопствени земјоделски претпријатија. Италијанците беа особено барани затоа што беа католици и имаа медитеранско културно потекло што, се сметаше, ќе им помогне да се поврзат со мексиканското општество и на крајот да се асимилираат во него. Проектот за имиграција, сепак, беше неуспех. Нејзиниот резултат беше формирањето на голем број социјално изолирани заедници на Италијанци во Мексико.

Од 1930-тите,оригиналните италијански заедници во Мексико минуваат низ процес на расцепување поради притисокот на населението и малата, ограничена копнена база. Ова резултираше со интересен контраст помеѓу старите и новите заедници, особено во однос на нивните диференцијални конструкции на етничкиот идентитет. Чипило, Пуебла, основана во 1882 година, е главно самостојна заедница во однос на основните ресурси и инфраструктурата (на пр., има училишта, банки, пазари, црква итн.), во која постои колективна етничка солидарност означена со важноста на групната акција за добивање или одбрана на придобивки надвор од дофатот на поединци.

Една придобивка од италијанската мексиканска етничка припадност е економска: жителите на Чипило може да се сметаат за посредничко малцинство бидејќи ја контролираа локалната млечна индустрија, од директно производство на млеко преку преработка и маркетинг, преку две млечни задруги во заедницата. Во 1980-тите овие задруги беа откупени од големи млекарници во Мексико Сити. Меѓутоа, здружението на млекарите Чипило сè уште напредува и ги поддржува интересите на фармерите во заедницата. Друг тип на придобивка е политичката. Заедницата се обидува да биде назначена како општинско седиште, првенствено врз основа на нејзиниот единствен економски и културен состав.

Ова е значително во контраст со конструкцијата на идентитетот во сателитската заедница на ЛаПерла де Чипило, Гуанахуато, основана во 1963 година, каде што нема докази за етнички засновани политички или економски сојузи. Ла Перла е мала заедница од дваесет и седум домаќинства што произведуваат млеко и е далеку од самостојна. Првично физички изолиран од другите мексикански заедници со земјени патишта и недостаток на транспорт, Ла Перла стана поврзана со надворешниот свет во 1972 година преку изградба на асфалтиран автопат до блискиот Сан Мигел де Аљенде. Луѓето мора да возат до градот за да одат на пазар или банка или да одат во црква, нивните деца мора да посетуваат мексикански училишта и, генерално, повеќето важни економски и социјални врски на едно домаќинство се со неиталијански Мексиканци надвор од Заедницата. Италијанскиот идентитет, сепак, има економски импликации со тоа што дава образложение за оправдување на постоечката нееднаквост меѓу италијанските мексикански земјоделци и мексиканските наемни работници кои работат за нив.

Исто така види: Ориентација - Ногајци

Оваа конструкција на високо индивидуализиран етнички идентитет и фокус нанадвор во сателитски заедници како што е Ла Перла го наметнува прашањето за асимилација - трансформација на идентитетот кон намалување на перцепциите за разлика од поголемото мексиканско население. Поединците кои живеат надвор од италијанските мексикански заедници, ретко ги учат своите деца италијански, подготвуваат италијанска храна или се занимаваат со други „етнички“ активности. Сателитски заедници како што сеЛа Перла може да биде преодни места кои се само доволно изолирани за да се одржи посебен италијански идентитет. Ова ниво на одржување на идентитетот може да стане сè попроблематично бидејќи се повеќе деца одат во мексикански училишта и го поминуваат поголемиот дел од своето време во мексиканското општество и додека младите мажи се мажат за Мексиканки (иако тоа не се смета за идеален, барем од родителската генерација), бидејќи на недостаток на Италијанки кои можат да се венчаат во нивните сателитски заедници.

Исто така види: Ориентација - Италијански Мексиканци

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.