Хауса - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Хауса - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: HOW-suh

ЛОКАЦИЈА: Хаусаланд во Западна Африка (северозападна Нигерија и во соседниот јужен Нигер)

НАСЕЛЕНИЕ: Повеќе од 20 милиони

ЈАЗИК: Хауса; арапски; француски или англиски

РЕЛИГИЈА: Ислам; домородните култови

Исто така види: Агарија

1 • ВОВЕД

Хаусите, со повеќе од 20 милиони, се најголемата етничка група во западна Африка. Тие се широко распространети географски и се мешаат со многу различни народи.

Исламот пристигнал во областа до четиринаесеттиот век. До петнаесеттиот век, имало голем број независни градови-држави на Хауса. Тие се натпреваруваа едни со други за контрола на трговијата низ пустината Сахара, робовите и природните ресурси. Во деветнаесеттиот век, регионот бил обединет со џихад (исламска света војна) и станал познат како Хаусаланд. Британците пристигнаа и ја колонизираа областа околу 1900 година. Дури и за време на колонијалното време, градовите-држави и нивните водачи одржуваа одредена автономија. Многу хауса традиции биле зачувани до крајот на дваесеттиот век.

2 • ЛОКАЦИЈА

Народот Хауса е концентриран главно во северозападна Нигерија и во соседниот јужен Нигер. Оваа област е претежно полусуви пасишта или савани, прошарани со градови опкружени со земјоделски заедници. Градовите од овој регион - Кано, Сокото, Зари и Кацина, на пример - се меѓу градовитенајголемите трговски центри на субсахарска Африка (Африка јужно од пустината Сахара). Луѓето од Хауса се наоѓаат и во други земји од западна Африка како Камерун, Того, Чад, Бенин, Буркина Фасо и Гана.

3 • ЈАЗИК

Хауса е најзборуваниот јазик во западна Африка. Го зборуваат околу 22 милиони луѓе. Уште 17 милиони луѓе зборуваат хауса како втор јазик. Хауса се пишува со арапски знаци, а околу една четвртина од зборовите на Хауса доаѓаат од арапски. Многу Хауса знаат да читаат и пишуваат арапски. Многумина можат да зборуваат или француски или англиски.

Исто така види: Тробриандските Острови

4 • ФОЛКЛОР

Според традицијата, Бајаџида, митскиот предок на Хауса, мигрирал од Багдад во деветтиот или десеттиот век од нашата ера. Откако застанал во кралството Борну, побегнал на запад и му помогнал на кралот на Даура да убие опасна змија. Како награда, тој беше даден во брак со кралицата на Даура. Синот на Бајаџида, Баво, го основал градот Бирам. Имал шест сина кои станале владетели на другите градови-држави на Хауса. Збирно, овие се познати како Хауса бакваи (хауса седум).

Хауса фолклорот вклучува tatsunya— приказни кои обично имаат морал. Тие вклучуваат животни, млади мажи и девојки, и херои и негативци. Многу од нив вклучуваат поговорки и загатки.

5 • РЕЛИГИЈА

Повеќето Хауси се побожни муслимани кои веруваат во Алах и во Мухамед како негов пророк. Тиемолете се пет пати секој ден, читајте го Куранот (светите списи), постете во текот на месецот Рамазан, давајте милостиња на сиромашните и тежнеете се да одите на аџилак (хаџ) во муслиманската света земја во Мека. Исламот влијае на речиси сите аспекти на однесувањето на Хауса, вклучувајќи го облекувањето, уметноста, домувањето, обредите на преминување и законите. Во руралните средини има заедници на народи кои не го следат исламот. Овие луѓе се нарекуваат Магузава. Тие обожаваат духови на природата познати како bori или iskoki.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Хаусите ги почитуваат светите денови од исламскиот календар. Бајрам (муслиманските празници) го слават крајот на Рамазан (месец на постот), следете го хаџ (аџилак во Мека) и прославете го роденденот на пророкот Мухамед. На Курбан Бајрам, Муслиманите жртвуваат животно за да го реконструираат времето кога Абрахам бил подготвен да го жртвува својот син на Бога. Семејствата, исто така, колат животно во своите домови. Ова може да биде машка овца или крава. Луѓето потоа слават со своите роднини и пријатели и си даваат подароци.

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Околу една недела по раѓањето на детето, му се дава име за време на исламската церемонија на именување. Момчињата обично се обрежуваат на околу седум години, но не постои посебен обред поврзан со ова.

Во средината на доцните тинејџерски години, младите мажи и жени може да се свршат. Свадбената церемонија може да потрае какодолги неколку дена. Прославите започнуваат меѓу невестата и нејзиното семејство и пријатели додека таа е подготвена за брак. Машките претставници на семејствата на невестата и младоженецот го потпишуваат брачниот договор според исламскиот закон, најчесто во џамијата. Набргу потоа, парот е споен.

По смртта, исламските погребни принципи секогаш се следат. Покојникот е измиен, завиткан во платно и погребан свртен кон исток - кон светата земја Мека. Се читаат молитви, а членовите на семејството добиваат сочувство. Сопругите ги оплакуваат своите починати сопрузи околу три месеци.

8 • ОДНОСИ

Хаусите имаат тенденција да бидат тивки и резервирани. Кога комуницираат со надворешни лица, тие генерално не покажуваат емоции. Исто така, постојат некои обичаи кои ја регулираат интеракцијата со роднините. На пример, се смета за знак на почит да не се каже името на брачниот другар или родителите. Спротивно на тоа, опуштените, игриви односи се норма со одредени роднини, како што се помладите браќа и сестри, бабите и дедовците и братучедите.

Од рана возраст, децата развиваат пријателства со соседите кои можат да траат цел живот. Во некои градови, младите луѓе може да формираат здруженија чии членови се дружат заедно додека не се венчаат.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ

Во руралните села, Хауса обично живеат во големи домаќинства (гидаје) кои вклучуваат маж, неговите жени, неговите синови,и нивните жени и деца. Во големите градови, како Кано или Кацина, Хауса живеат или во старите делови на градот или во поновите квартови изградени за државни службеници. Домувањето во хауса се движи од традиционални семејни соединенија во руралните области до модерни, едносемејни куќи во новите делови од градовите.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Роднините соработуваат во активности како што се земјоделство и трговија во руралните области и деловни активности во урбаните средини. Роднините се надеваат дека ќе живеат блиску еден до друг за да се дружат и да се поддржуваат. Семејствата организираат бракови за своите млади луѓе. Се претпочитаат бракови меѓу роднини, како братучеди. Според исламскиот закон, мажот може да се ожени до четири жени.

Следејќи ги исламските обичаи, повеќето мажени жени од Хауса живеат во изолација. Тие остануваат во домот и излегуваат само за церемонии или за да побараат лекарска помош. Кога ги напуштаат своите домови, жените носат превез и честопати се придружувани од нивните деца.

11 • ОБЛЕКА

Мажите од Хауса се препознаваат по нивниот елабориран фустан. Многумина носат големи, лелеави наметки (gare, babban gida) со елабориран вез околу вратот. Носат и шарени везени капи (хулуна). Жените од Хауса носат обвиткана наметка направена од шарена ткаенина со соодветна блуза, вратоврска за глава и шал.

12 • ХРАНА

Основната храна вклучува житарки (сорго, просо или ориз) и пченка, кои се мелат во брашно заразновидна храна. Појадокот често се состои од каша. Понекогаш вклучува колачи направени од пржени грав (косаи) или пченично брашно (функасо). Ручекот и вечерата обично вклучуваат тешка каша (tuwo). Се служи со супа или чорба (мија). Повеќето супи се прават со мелени или сецкани домати, кромид и пиперки. На ова се додаваат зачините и другиот зеленчук како спанаќот, тиквата и бамјата. Се јадат мали количини на месо. Гравот, кикиритките и млекото исто така додаваат протеини во диетите на Хауса.

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Од околу шестгодишна возраст, децата од Хауса посетуваат курански училишта (училишта каде наставата се заснова на исламското свето писмо, Куранот). Тие учат да ги рецитираат светите списи и учат за практиките, учењата и моралот на исламот. До моментот кога ќе станат полнолетни, многумина постигнуваат високи нивоа на исламска стипендија.

Откако Нигерија ја доби својата независност во 1960 година, владата изгради многу училишта и универзитети. Мнозинството од децата на Хауса, особено во урбаните средини, сега можат да посетуваат училиште, барем на основно ниво.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Музиката и уметничката игра се важни во секојдневниот живот. Од мали нозе, децата од Хауса учествуваат во танци, кои се одржуваат на места за состаноци како што е пазарот. Работните песни често ги придружуваат активностите во руралните области и на пазарите. Пофалници пеат заистории на заедницата, водачи и други истакнати поединци. Раскажувањето приказни, локални драми и музички изведби се исто така вообичаени форми на традиционална забава.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Општеството во Хауса има силна поделба на трудот според возраста и полот. Главна дејност во градовите е трговијата; во руралните средини тоа е земјоделството. Многу мажи од Хауса имаат повеќе од една професија. Во градовите и градовите, тие може да имаат формални работни места, како што се настава или владина работа, и да се занимаваат со трговија на страна. Во руралните области, тие се занимаваат со земјоделство и исто така се занимаваат со трговија или занаетчиство. Некои Хауси се трговци со полно работно време со продавници или пазари. Многу хауси се исламски научници со полно работно време.

Жените од Хауса заработуваат со преработка, готвење и продавање храна. Тие продаваат и остатоци од ткаенина, саксии, лекови, растителни масла и други ситници. Бидејќи жените се генерално изолирани според исламскиот закон, нивните деца или слуги одат во други куќи или на пазар во нивно име.

16 • СПОРТ

И борењето (коко) и боксот (глупаво) се популарни традиционални спортови меѓу Хаусите. Натпреварите се одржуваат во арени или пазари, често на верски празници. Музиката, особено тапанарот, го придружува натпреварот. Противниците се борат додека некој не биде фрлен на земја. Боксерите се борат додека некој не биде фрлен на колена или додека не падне рамно на земја.

Фудбалот е најмногупопуларен модерен натпреварувачки спорт и се смета за национален спорт на Нигерија.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Музичарите настапуваат на свадби, церемонии за именување и забави, како и за време на исламските празници. Денес, западните форми на забава се популарни. Хауса слушаат западна музика, вклучувајќи рап и реге, и гледаат американски и британски телевизиски програми. Многумина имаат стерео, телевизори и видеорекордери во своите домови.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИИ

Хаусите се добро познати по нивната изработка. Има кожари и кожари, ткајачи, резбари и скулптори, железари и ковачи, сребреници, грнчари, бојаџии, кројачи и везење. Нивните производи се продаваат на пазарите низ западна Африка.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Сиромаштијата е широко распространета меѓу Хаусите. Сиромаштијата резултира со лоша исхрана и исхрана, болести и несоодветна здравствена заштита и недостаток на можности за образование. Поголемиот дел од регионот каде што живеат Хаусите е подложен на суша. Луѓето од Хауса страдаат за време на суровите временски услови. Некои Хауси не можат да заработат за живот во руралните области и се преселиле во градовите во потрага по работа.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Колс, Кетрин и Беверли Мек. Жените од Хауса во дваесеттиот век . Madison: University of Wisconsin Press, 1991.

Кослоу, Филип. Хаусаланд: Кралствата на тврдината. Кралства на Африка. Њујорк:Chelsea House Publishers, 1995.

Смит, Мери. Баба од Каро: Жена од муслиманската хауса. New Haven, Conn.: Yale University Press, 1981.

ВЕБ-САЈТОВИ

Водич за светски патувања. Нигерија. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/ng/gen.html , 1998 година.

Исто така прочитајте ја статијата за Хаусаод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.