Култура на Азербејџан - историја, луѓе, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

 Култура на Азербејџан - историја, луѓе, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

Christopher Garcia

Име на културата

Азербејџански, азербејџански

Алтернативни имиња

азербејџански турски, азербејџански турски. Името на земјата, исто така, е напишано Азербејџан, Азербејџан, Адарбаџан и Азарбајџан во постарите извори како транслитерација од руски. За време на Руската империја, Азербејџанците колективно биле познати како Татари и/или муслимани, заедно со останатото турско население во таа област.

Ориентација

Идентификација. За етимологијата на името „Азербејџан“ се цитирани две теории: Прво, „земја на оган“ ( azer , што значи „оган“, се однесува на природното согорување на површинските наслаги на нафта или на пожарите со нафта во храмовите на зороастриската религија); второ, Атропатен е античко име на регионот (Атропат бил гувернер на Александар Велики во четвртиот век п.н.е.). Името на местото се користи за означување на жителите од доцните 1930-ти, за време на советскиот период. Северниот дел на историскиот Азербејџан бил дел од поранешниот Советски Сојуз до 1991 година, додека јужниот дел е во Иран. Двата Азербејџан се развија под влијание на различни политички системи, култури и јазици, но односите се обновуваат.

Локација и географија. Република Азербејџан зафаќа површина од 33.891 квадратни милји (86.600 квадратни километри). Тоа го вклучува спорниот регион Нагорно-Карабах,најлошите агресивни дејствија врз азербејџанските цивили. Азербејџанците кои живееле на територијата на Нагорно-Карабах биле протерани за време на војната. Тие сега се меѓу бегалците и раселените лица во Азербејџан и го прават видлив конфликтот со Ерменија. Лезгите и

теписите се продаваат пред зграда во Баку. Традиционалното ткаење килими е голема компонента на азербејџанската трговија. Талишите исто така поставија барања за автономија, но и покрај некои немири, тоа не резултираше со големи конфликти. Азербејџанците во Иран се предмет на строго спроведена политика на асимилација. Иако отворањето на границите ги негува економските и културните односи меѓу двата Азербејџани, иранските Азербејџани немаат голема културна автономија.

Урбанизам, архитектура и користење на просторот

Постојат различни живеалишта во различни региони. Традиционално, луѓето во градовите живееле во населби ( махали ) кои се развивале по етничка линија. Модерниот Азербејџан го прифати советскиот стил на архитектура; како и да е, Баку ја задржува Моминската кула и стар град прекрстени со тесни улички, како и примери на мешавина од европски стилови во зградите кои датираат од почетокот на дваесеттиот век. Овие згради обично се граделе со средства од нафтената индустрија.

Владините згради од советската ера се големи и цврсти без украси. Станбеникомплексите изградени во тој период обично се нарекуваат „архитектура на кибрит-кутија“ поради нивниот едноставен и анонимен карактер. Јавниот простор во чаршиите и продавниците е преполн, а луѓето стојат блиску еден до друг во редици.

Храна и економија

Храната во секојдневниот живот. Постојат регионални разлики во изборот и подготовката на храната што произлегуваат од достапноста на земјоделските производи и членството во различни етнички групи. Мешавина од месо и зеленчук и разни видови бел леб ја сочинуваат главната храна. Во руралните средини постои традиција на печење рамен бел леб ( чурек , лаваш , тандир ). Куфте бозбаш (месо и компири во тенок сос) е популарно јадење. Полнетите пиперки и листови од грозје и супи се исто така дел од дневните оброци. Различни видови зелени билки, вклучувајќи коријандер, магдонос, копар и млад кромид, се служат за време на оброците и како гарнир и како салата. Свинското месо не е популарно поради исламските правила за исхрана, но се конзумирало во колбаси за време на советскиот период. Супата борш и други руски јадења се исто така дел од кујната. Рестораните нудат многу варијанти на ќебапи и, во Баку, сè повеќе интернационална кујна. Некои ресторани во историските згради на Баку имаат мали соби за семејни и приватни групи.

Обичаи за храна при свечени прилики. Пулов (парен ориз) украсен со кајсии и суво грозје е

пазар на сушено овошје во Баку. главно јадење на ритуалните прослави. Се јаде заедно со месо, пржени костени и кромид. За време на празникот Новруз пченицата се пржи со суво грозје и јаткасти плодови ( гавурга ). Секое домаќинство треба да има седум видови ореви на послужавник. Слатки како што се паклава (тенки слоевито пециво во облик на дијамант исполнето со јаткасти плодови и шеќер) и шакарбура (пита од тенко тесто исполнето со јаткасти плодови и шеќер) се незаменлив дел од прославите. . На свадбите, пулов и разни ќебапи се придружени со алкохол и слатки безалкохолни пијалоци ( шира ). На погребите главното јадење е обично пулов и месо, послужено со шира и потоа чај.

Основна економија. Азербејџан има богат земјоделски и индустриски потенцијал, како и големи резерви на нафта. Сепак, економијата е силно зависна од надворешната трговија. Кон крајот на 1980-тите и 1990-тите години беше забележана интензивна трговија со Русија и другите земји во Заедницата на независни држави. Турција и Иран почнаа да бидат важни трговски партнери. Околу една третина од населението е вработено во земјоделството (произведувајќи половина од потребите за храна на населението); сепак, со 70 проценти од земјоделското земјиште зависно од слабо развиените системи за наводнувањеа како резултат на доцнењето на процесот на приватизација, земјоделството сè уште е неефикасно и не е главен придонесувач во економијата. Луѓето во руралните области одгледувале овошје и зеленчук во мали приватни градини за егзистенција и продажба за време на советскиот период. Главните земјоделски култури се памукот, тутунот, грозјето, сончогледот, чајот, калинките и агрумите; Се произведуваат и зеленчук, маслинки, пченица, јачмен и ориз. Говедата, козите и овците се главните извори на месо и млечни производи. Во регионот на Црното Море се произведуваат риби, особено есетра и црн кавијар, но сериозното загадување го ослабна овој сектор.

Посебно земјиште и имот. Во советскиот период, немаше приватно земјиште како резултат на присуството на државните колективни фарми. Како дел од општата транзиција кон пазарна економија, воведени се закони за приватизација на земјиштето. Куќите и становите исто така преминуваат во приватна сопственост.

Комерцијални дејности. Постои силна традиција на ткаење килими покрај традиционалното производство на накит, бакарни производи и свила. Други главни стоки за продажба вклучуваат електрични мотори, кабли, клима уреди за домаќинство и фрижидери.

Големи индустрии. Нафта и природен гас, петрохемикалии (на пр., гума и гуми), хемикалии (на пр. сулфурна киселина и каустична сода), маслорафинирање, црна и обоена металургија, градежни материјали и електротехничка опрема се тешките индустрии кои даваат најголем придонес во бруто националниот производ. Во лесната индустрија доминира производството на синтетички и природен текстил, преработка на храна (путер, сирење, конзервирање, производство на вино), производство на свила, кожа, мебел и чистење на волна.

Исто така види: Религија - телугу

Трговија. Другите земји во Заедницата на независни држави, западноевропските земји, Турција и Иран се и извозни и увозни партнери. Нафтата, гасот, хемикалиите, опремата за нафтените полиња, текстилот и памукот се најголемите извозни производи, додека машините, стоките за широка потрошувачка, прехранбените производи и текстилот се најголем увоз.

Социјална стратификација

Класи и касти. Урбаната трговска класа и индустриската буржоазија од предсоветската ера го загубија своето богатство под Советскиот Сојуз. Работничката класа во градовите обично ги задржуваше селските врски. Најзначајниот критериум за општествено раслојување е урбаното наспроти руралното потекло, иако образовните можности и принципите на еднаквост воведени во советскиот период до одреден степен ја изменија оваа шема. Русите, Евреите и Ерменците беа претежно урбани работници. За Азербејџанците,

Работниците на морската вежба во Каспиското Море демонтираат цевка за дупчење. образование и семејствопозадината беше од витално значење за социјалниот статус во текот на пред и постсоветскиот период. Повисоките позиции во владините структури обезбедуваа политичка моќ која беше придружена со економска моќ за време на советската ера. По распадот на Советскиот Сојуз, богатството стана поважен критериум за почит и моќ. Бегалците и раселените лица со рурално потекло сега може да се сметаат за подоцнежна класа.

Симболи на социјална стратификација. Како и во социјалистичката ера, западното облекување и урбаните манири обично имаат повисок статус отколку руралниот стил. За време на советскиот период, оние што зборуваа руски со азербејџански акцент беа презирувани, бидејќи тоа обично имплицираше дека се од рурална област или отишле во азербејџанско училиште. Спротивно на тоа, денес способноста да се зборува „книжевен“ азербејџански има висока вредност, бидејќи укажува на учено семејство кое не го изгубило својот азербејџански идентитет.

Политички живот

Влада. Според уставот, Азербејџан е демократска, секуларна унитарна република. Законодавната власт ја спроведува парламентот, Мили Меџлис (Национално собрание; 125 пратеници се директно избрани според мнозинскиот и пропорционалниот изборен систем за мандат од пет години, најновиот 1995–2000). Извршната власт е доделена на претседател кој се избира со директно гласање на народот за пет години. СегашнотоМандатот на претседателот Хејдар Алиев ќе заврши во октомври 2003 година. Кабинетот на министри е предводен од премиерот. Административно, републиката е поделена на шеесет и пет региони, а има единаесет градови.

Лидерство и политички функционери. Од доцните 1980-ти, постигнувањето на лидерски позиции е под силно влијание на општествените потреси и противењето на постоечкиот систем и неговите лидери. Сепак, мрежата заснована на роднински и регионално потекло игра важна улога во воспоставувањето политички сојузи. Системот на создавање взаемна корист преку солидарност со лица со заеднички интереси опстојува.

Општо земено, политичките лидери преземаат и/или им се припишуваат улоги опишани со семејни термини, како што се син, брат, татко или мајка на нацијата. Младите мажи беа извор на поддршка и за опозицијата и за носителите на власта. Идеалите на машкост преку храброст и солидарност беа ефективни во обезбедувањето народна поддршка за различни лидери во 1980-тите. Личната харизма игра важна улога, а политиката се води на лично ниво. Има околу четириесет официјално регистрирани

Двајца млади овчари. Говедата, козите и овците се главните земјоделски производи. забави. Најголемото движење кон крајот на советската ера беше Азербејџанскиот народен фронт (АПФ), кој беше основан одинтелектуалци од Академијата на науките во Баку; членовите на APF основаа неколку други партии подоцна. Претседателот на АПФ стана претседател во 1992 година, но беше соборен во 1993 година. Во моментов, АПФ има и националистички и демократски крила. Партијата Мусават (Еднаквост) ја има поддршката од некои интелектуалци и ги поддржува демократските реформи, Партијата за национална независност ги поддржува пазарните реформи и авторитарната влада, а Социјалдемократската партија ја фаворизира културната автономија на националните и културните малцинства и демократизација. Сите овие партии се спротивставуваат на Новата Азербејџанска партија на претседателот Хејдар Алиев поради недемократските мерки преземени против нивните членови и во земјата воопшто. Другите големи партии се Азербејџанската либерална партија, Демократската партија на Азербејџан и Демократската партија на независноста на Азербејџан.

Социјални проблеми и контрола. Според уставот, судството ја врши власта со целосна независност. Правата на граѓаните се загарантирани со устав. Меѓутоа, како резултат на неизвесноста на тековниот преоден период, наследството на советскиот правосуден систем и авторитативните мерки преземени од носителите на власта, спроведувањето на правните правила во пракса е извор на тензии. Тоа значи дека државните органи можат да го прекршат законот со извршување на дејствија како што се изборитеизмама, цензура и притворање на демонстрантите. Со оглед на распространетоста на криминалот на белата јака што влијае на инвестициите, штедните фондови и финансиските институции, големиот број бегалци и раселени лица со ограничени ресурси резултираше со разни нелегални деловни зделки. На пример, во последните години е забележан значителен шверц на дрога во Русија и шверц на разни стоки и материјали. И покрај подобрувањата, луѓето малку веруваат дека ќе добијат фер судење или чесен третман освен ако не припаѓаат на вистинските кругови. Идеите за срам и чест се користат при оценување, а со тоа и контрола на постапките на луѓето. Мислењето на семејството и заедницата наметнува ограничувања на постапките, но тоа води и до тајни зделки.

Воена активност. Азербејџан има војска, морнарица и воздухопловни сили. Трошоците за одбрана за конфликтот во Нагорно-Карабах поставија значителен товар на националниот буџет. Официјалните бројки за трошоците за одбрана беа околу 132 милиони долари во 1994 година.

Програми за социјална заштита и промени

Постојат закони кои предвидуваат социјално осигурување за лицата со посебни потреби, пензии, гарантирана минимална плата, компензација за семејства со ниски приходи со деца, грантови за студенти и бенефиции за воени ветерани и инвалиди (на пр. намалени цени за јавен превоз итн.). Сепак, нивото на социјалните бенефиции е многу ниско. Националниот имеѓународните невладини организации (НВО) се вклучени во работата за помош за раселените лица, особено за децата.

Невладини организации и други здруженија

Повеќето невладини организации се концентрираат на добротворни цели, главно за раселените лица и бегалците и се фокусираат на човековите права, малцинските прашања и проблемите на жените (на пр., Центарот за човекови права на Азербејџан и Здружението за одбрана на правата на жените од Азербејџан). Во зависност од нивните специјалности, овие организации собираат информации и се обидуваат да соработуваат со меѓународни организации за да ги поддржат луѓето финансиски, политички и социјално.

Родови улоги и статуси

Поделба на трудот по пол. Многу жени беа вработени надвор од домот како резултат на советската политика, но тие традиционално играа секундарна улога во економската поддршка на семејството. Мажите се сметаат за главни хранители. Нема ограничувања за учеството на жените во јавниот живот, а жените се активни во политиката во опозицијата и владејачките партии. Сепак, нивниот број е ограничен. Учеството на руралните жени во јавниот живот е поретко.

Релативниот статус на жените и мажите. Со неколку исклучоци, општествено и политички моќните жени на највисоките нивоа имаат машки поддржувачи кои им помагаат да ги задржат своите позиции. Иако се охрабруваат професионалните достигнувања, женитекоја е населена претежно со Ерменци, и автономната република Нахчиван, која е одвоена од Азербејџан со ерменска територија. Нахчиван граничи со Иран и Турција на југ и југозапад. Азербејџан се наоѓа на западниот брег на Каспиското Море. На север се граничи со Руската Федерација, на северозапад со Грузија, на запад со Ерменија и на југ со Иран. Половина земја е покриена со планини. Осум големи реки се слеваат од масивот на Кавказ во низината Кура-Араз. Климата е сува и полусушна во степите во средниот и источниот дел, суптропска на југоисток, студена на високите планини на север и умерена на каспиското крајбрежје. Главниот град Баку се наоѓа на полуостровот Апшерон на Каспиското Море и го има најголемото пристаниште.

Демографија. Населението на Република Азербејџан се проценува на 7.855.576 (јули 1998). Според пописот од 1989 година, Азербејџаните сочинувале 82,7 отсто од населението, но тој број се зголемил на приближно 90 отсто како резултат на високиот наталитет и емиграцијата на не-Азербејџанците. Азербејџанското население на Нагорно-Карабах и голем број Азербејџанци (околу 200.000) кои живееле во Ерменија беа протерани во Азербејџан кон крајот на 1980-тите и почетокот на 1990-тите. Вкупно има околу еден милион бегалци и раселени лица. Се верува деканајмногу се почитуваат поради нивната улога на мајки. Жените во руралните средини обично ја контролираат организацијата на домашниот и ритуалниот живот. Постои повисок степен на сегрегација помеѓу женските и машките активности и помеѓу социјалните простори каде што тие се собираат.

Брак, семејство и сродство

Брак. Дури и во руралните средини браковите сè почесто се договараат во согласност со желбите на партнерите. Во некои случаи, девојчињата во руралните области можеби немаат право да се спротивстават на кандидатот избран од нивните родители; Исто така, не е невообичаено родителите да не го одобруваат избраниот партнер. Браковите меѓу девојките од Азербејџан и немуслиманските не-Азербејџанци (Руси, Ерменци) во советскиот период беа многу ретки, но западните немуслимани очигледно сега имаат поинаков статус. Спротивно на тоа, мажите би можеле полесно да се омажат за Руси и Ерменци. И мажите и жените стапуваат во брак за да имаат деца и да основаат семејство, но економската сигурност е уште една важна грижа за жените. Покрај церемонијата на граѓански брак, некои парови сега одат во џамија за да се венчаат според исламскиот закон.

Домашна единица. Основната единица на домаќинството е или нуклеарно семејство или комбинација од две генерации во едно домаќинство (патрилокална тенденција). Во урбаните средини, главно како резултат на економските тешкотии, младенците живеат со родителите на мажот или, доколку е потребно, со родителите на жената. Шефот надомаќинството е обично најстариот маж во семејството, иако старите жени се влијателни во донесувањето одлуки. Во руралните области, можно е пошироко семејство да живее во еден комплекс или куќа што ја делат семејствата на синовите и нивните родители. Жените се занимаваат со подготовка на храна, воспитување деца, ткаење килими и други задачи во комплексот, додека мажите се грижат за животните и ги извршуваат физичките тешките задачи.

Наследство. Наследството е регулирано со закон; децата подеднакво наследуваат од нивните родители, иако машките лица може да ја наследат семејната куќа доколку живеат со своите родители. Тие потоа можат да направат договори за да им дадат одредена компензација на нивните сестри.

Групи на роднини. Роднините може да живеат во близина во руралните области, но тие обично се распрснуваат во градовите. Во посебни прилики како што се свадби и погреби, се собираат блиски и далечни роднини за да помогнат во подготовките. Вообичаено е роднините во руралните средини да ги поддржуваат оние во урбаните средини со земјоделски и млечни производи, додека луѓето во градовите ги поддржуваат своите рурални роднини со добра од градот и со тоа што им даваат сместување кога се во градот, како и помагајќи им во прашања кои се однесуваат на бирократијата, здравствената заштита и образованието на децата.

Социјализација

Грижа за доенчиња. Грижата за доенчиња се разликува според локацијата. Во руралните средини се сместуваат доенчињаво лулки или кревети. Може да ги носи мајката или други женски членови на семејството. Во градовите обично се ставаат во мали кревети и мајката ги набљудува. Родителите комуницираат со бебињата додека се грижат за нивните секојдневни задолженија и претпочитаат да ги држат бебињата смирени и тивки.

Исто така види: Економија - украински селани

Воспитување и образование на деца. Критериумите за оценување на однесувањето на детето се зависни од полот. Иако од децата од сите возрасти се очекува да бидат послушни на своите родители и на постарите луѓе воопшто, поверојатно е да се толерира лошото однесување на момчињата. Девојките се охрабруваат да им помагаат на своите мајки, да останат смирени и да имаат добри манири. Не е невообичаено генетскиот состав, а со тоа и сличноста со моделите на однесување и талентите на нивните родители и членовите на блиското семејство да се користи за објаснување на негативните и позитивните квалитети на децата.Воздушен поглед на Баку, главниот град на Азербејџан.

Високо образование. Високото образование беше важно за Азербејџанците и во советскиот и во постсоветскиот период. Високото образование ги прави и момчињата и девојчињата попривлечни како потенцијални брачни партнери. Родителите вложуваат огромни напори за да платат такси за високо образование или други неформално утврдени трошоци поврзани со приемот во училиштата.

Бонтон

За прашањата поврзани со сексот и телото обично не се зборува отворено во јавноста. Во зависност од возраста наговорник, некои мажи може да се воздржат од употреба на зборови како „бремена“; ако мора да ги користат, тие се извинуваат. Не се смета за соодветно возрасните отворено да спомнуваат одење во тоалет; во приватни домови, на лица од иста возраст и пол или деца може да им се побараат насоки до тоалетот. Жените ретко пушат на јавни места или на забави или други собири, а на една Азербејџанка што пуши на улица ќе се гледа со презир. За да покажете почит кон постарите, важно е да не пушите пред постари лица од двата пола. Младите мажи и жени се внимателни во начинот на кој се однесуваат пред постарите луѓе. Телесниот контакт помеѓу истиот пол е вообичаен како дел од интеракцијата додека зборувате или во форма на одење рака под рака. Мажите обично се поздравуваат со ракување, а исто така и со гушкање ако не се виделе некое време. Во зависност од приликата и степенот на блискост, мажите и жените можат да се поздрават со ракување или само со зборови и климање со главата. Во урбаните средини, не е невообичаено мажот да бакнува женска рака во знак на почит. Свеста за просторот е поголема меѓу половите; мажите и жените претпочитаат да не стојат блиску еден до друг на редици или преполни места. Сепак, сите овие трендови зависат од возраста, образованието и семејното потекло. Активности како што се пиење повеќе од симболична количина, пушење и да се биде во машко друштво сеповеќе се поврзувале со Русинки отколку со Азербејџанки. Азербејџанките би биле поостри критикувани, бидејќи е прифатено дека Русите имаат различни вредности.

Религија

Религиозни верувања. Меѓу вкупното население, 93,4 проценти се муслимани (70 проценти шии и 30 проценти сунити). Христијаните (руските православни и ерменските апостолци) ја сочинуваат втората по големина група. Други групи постојат во мал број, како што се Молоканите, Бахаите и Кришна. До неодамна, исламот беше претежно културен систем со мала организирана активност. Погребите беа најупорниот верски ритуал за време на социјалистичката ера.

Верски практичари. Во 1980 година беше назначен шеихул-Ислам (шеф на муслиманскиот одбор). Мулите не беа многу активни за време на советскиот период, бидејќи улогата на религијата и џамиите беа ограничени. И денес џамиите се најважни за извршување на погребните служби. Некои практичарки читаат делови од Куранот во женско друштво во тие прилики.

Ритуали и свети места. Рамазан, Рамазан Бајрам и Гурбан Бајрам (Празникот на жртвувањето) не се широко забележани, особено во урбаните области. Мухарем е периодот кога има ограничувања на прославите. Ашуре е денот кога мажите го одбележуваат убиството на првиот шиитски имам, Хусеин, кој се смета за маченика момчињата си ги тепаа грбот со синџири додека луѓето што ги гледаа, меѓу кои и жени, ги удираа по градите со тупаници. Овој ритуал не беше воведен до раните 1990-ти и привлекува сè поголем број луѓе. Луѓето одат во џамијата да се молат и да запалат свеќи, а исто така ги посетуваат гробовите на пир (светите луѓе) за да посакаат желба.

Смртта и задгробниот живот. Иако луѓето сè повеќе ја следат исламската традиција, поради недостатокот на организирано верско образование, верувањата на луѓето за задгробниот живот не се јасно дефинирани. Идејата за рајот и пеколот е истакната, а се верува дека мачениците одат во рајот. По смртта, се одбележуваат првиот и следните четири четврток, како и третиот, седмиот и четириесеттиот ден и една година. Кога има премалку простор, пред домовите на луѓето се поставува шатор за гостите. Мажите и жените обично седат во посебни соби, се служи храна и чај и се чита Куранот.

Медицина и здравствена заштита

Западната медицина е многу широко користена, заедно со хербалните лекови, а луѓето посетуваат психичари ( ekstrasenses ) и исцелители. Болните може да бидат однесени да го посетат пир за да им помогнат да закрепнат.

Секуларни прослави

Новогодишниот празник се слави на 1 јануари, 20 јануари во спомен на жртвите убиени од советските трупи во Баку во 1990 година, 8 март еМеѓународен ден на жената, а 21-22 март е Новруз (нова година), стар персиски празник кој се слави на денот на пролетната рамноденица. Новруз е најкарактеристичниот азербејџански празник, придружен со опширно чистење и готвење во домовите. Повеќето домаќинства одгледуваат семени (зелени садници од пченица), а децата скокаат преку мали огнови; прославите се одржуваат и на јавни места. Други празници се 9 мај, Денот на победата (наследен од советскиот период); 28 мај, Ден на Републиката; 9 октомври, Ден на вооружените сили; 18 октомври, Ден на државниот суверенитет; 12 ноември, Ден на Уставот; 17 ноември, Ден на ренесансата; и 31 декември, Ден на солидарноста на светските Азербејџанци.

Уметности и хуманистички науки

Поддршка за уметноста. Државните фондови за време на социјалистичката ера обезбедуваа работилници за сликари и други уметници. Ваквите средства сега се ограничени, но националните и меѓународните спонзори ја поттикнуваат уметничката активност.

Литература. Книгата на Деде Коркут и зороастриската авеста (кои датираат од претходните векови, но биле запишани во петнаесеттиот век), како и Короглу дастанот се меѓу најстарите примери на усна литература (дастаните се рецитирање на историски настани на високо орнаментиран јазик). Дела на поети како Ширвани, Ганчави, Насими, Шах Исмаил Савафи и Фузули произведени помеѓу дванаесеттиот и шеснаесеттиотвековите се најважните списи на персиски и турски јазик. Филозофот и драмски писател Мирза Фат Али Ахунзаде (Ахундов), историскиот романсиер Хусеин Џавид и сатиричарот М.А. Главните личности во дваесеттиот век ги вклучувале Елчин, Јусиф Самедоглу и Анар, а некои романсиери пишувале и на руски.

Графичка уметност. Традицијата на сликани минијатури беше важна во деветнаесеттиот век, додека дваесеттиот век беше обележан со примери на советски социјал-реализам и азербејџански фолклор. Меѓу широко признатите сликари, Сатар Бахулзаде работеше главно со пејзажи на начин кој потсетува на „Ван Гог во сино“. Тахир Салахов сликал во западен и советски стил, а Тогрул Нариманбеков користел фигури од традиционалните азербејџански народни приказни прикажани во многу богати бои. Расим Бабаев негуваше свој стил на „примитивизам“ со скриени алегории за советскиот режим (светли заситени бои, отсуство на перспектива и бројни нечовечки ликови инспирирани од народни приказни и легенди).

Изведбени уметности. Локалната и западната музичка традиција е многу богата, а во Баку последниве години има џез-заживување. Поп музиката е исто така популарна, која се разви под руско, западно и азербејџанско влијание. Советскиот систем помогна да се популаризира систематскимузичко образование и луѓе

Азербејџански народен танчер изведува традиционален танц. од сите сектори на општеството учествуваат и изведуваат музика од различни стилови. Додека композиторите и изведувачите и слушателите на класична музика и џез се почести во урбаните места, ашугите (кои свират саз и пеат) и изведувачите на мугам ( традиционален вокален и инструментален стил) може да се најде низ целата земја. Не е невообичаено да се најдат деца кои свират пијано во нивните селски домови. Традиционални гудачки, дувачки и ударни инструменти ( тар , балабан , тутак , саз , каманча , нагара ) се широко користени. Узејир Хаџибејов, за кој се тврди дека ја напишал првата опера ( Лејли и Меџнун ) на исламскиот исток на почетокот на дваесеттиот век, Кара Карајев и Фикрет Амиров се меѓу најпознатите класични композитори. И сега и во минатото, елементи од азербејџанската музика беа вградени во класичните и џез-парчињата (на пример, пијанистот и композитор Фирангиз Ализаде, кој неодамна свиреше со квартетот Кронос). Покрај западниот балет, популарни се и традиционалните танци придружени со хармоника, катран и перкусии.

Состојбата на физичките и општествените науки

На универзитетите и високообразовните институции од советската ера им се приклучија нови приватниуниверзитети. Академијата на науките традиционално е место на основни истражувања во многу области. Општествените науки беа развиени во рамките на Советскиот Сојуз, иако насоките на студирање полека се менуваат со меѓународно учество. Финансиските тешкотии значат дека сите истражувања се предмет на ограничувања, но на темите поврзани со нафтата им се дава висок приоритет. Државните средства се ограничени, а меѓународните средства ги добиваат институциите и индивидуалните научници.

Библиографија

Алтштад, Одри Л. Азербејџан: Етничка припадност и автономија во Иран по Втората светска војна , 1993 година.

Азербејџан: студија за земјата, Библиотека на Конгресот на САД: //lcweb2.loc. gov/frd/cs/aztoc.html .

Корнел, Сванте. „Необјавена војна: Конфликтот во Нагорно-Карабах се преиспита. Journal of South Asian and Middle Eastern Studies 20 (4):1–23, 1997. //scf.usc.edu/∼baguirov/azeri/svante_cornell.html

Кроасан, Синтија . Азербејџан, нафта и геополитика , 1998.

Кроасан, Мајкл П. Конфликтот Ерменија-Азербејџан , 1998.

Демирдирек, Хулја. „Димензии на идентификација: Интелектуалците во Баку, 1990–1992 година“. Candidata Rerum Politicarum дисертација, Универзитет во Осло, 1993.

Драгадзе, Тамара. „Ерменско-азербејџанецотоколу тринаесет милиони Азербејџанци живеат во Иран. Во 1989 година, Русите и Ерменците сочинуваа по 5,6 отсто од населението. Сепак, поради антиерменските погроми во Баку во 1990 година и Сумгаит во 1988 година, повеќето Ерменци заминаа, а нивното население (2,3 проценти) сега е концентрирано во Нагорно-Карабах. Русите, кои во моментов сочинуваат 2,5 отсто од населението, почнаа да заминуваат во Русија по распадот на Советскиот Сојуз. Бројот на Евреите се намали како што заминаа во Русија, Израел и САД кон крајот на 1980-тите и почетокот на 1990-тите. Бројни етнички групи (до деведесет) од поранешниот Советски Сојуз се застапени во мал број (Украинци, Курди, Белоруси, Татари). Други групи со долга историја на населување во Азербејџан ги вклучуваат Талишите кои зборуваат персиски и Удините кои зборуваат грузиски. Народите на Дагестан како Лезгите и Аварите сочинуваат 3,2 отсто од населението, а повеќето од нив живеат на север. Педесет и три проценти од населението е урбано.

Јазична припадност. Азербејџански (исто така познат како азербејџански турски) или азербејџански е турски јазик од семејството Алтај; припаѓа на југозападната група Огузи, заедно со анадолскиот турски, туркменскиот и гагаузот. Говорниците на овие јазици можат да се разбираат меѓусебно до различен степен, во зависност од сложеноста на речениците и бројот на заемни зборови од другиКонфликт: Структура и чувство." Трет свет квартал 11 (1):55–71, 1989 година. 7> Советски Сојуз , уредено од Греам Смит, 1990 година. од Камила Фаузи Ел-Сол и Џуди Марбро, 1994.

Фосет, Луиз Л'Естранџ.

Голц, Томас. „Азербејџан: Потрага по идентитет и нови партнери.“ Во Нацијата и политиката во советските држави наследници , уредено од Иан Бремер и Реј Тарас, 1993 година.

Кечичијан, Ј. А. и Т. В. Карашик "Кризата во Азербејџан: Како клановите влијаат на политиката на република во подем." ., изд. Преглед на земјата, Азербејџан 1998/1999 , 1998.

Надеин-Раевски, В. „Азербејџанско-ерменскиот конфликт: можни патишта кон резолуција. " Во Етничка припадност и конфликт во пост-комунистички свет: Советскиот Сојуз, Источна Европа и Кина , уредено од Кумар Рупесинге и сор., 1992 година.

Robins, P. „Помеѓу чувствата и личен интерес: политиката на Турција кон Азербејџан идржавите од Централна Азија." Блискиот Исток весник 47 (4): 593–610, 1993.

Сафизадех, Ферејдун. „За дилемите на идентитетот во постсоветската Република Азербејџан. " Кавкаски регионални студии 3 (1), 1998. //poli.vub.ac.be/publi/crs/eng/0301–04.htm .

——. "Мнозинство -Малцинските односи во советските републики." Во Проблеми со советските националности , уредено од Иан А. Бремер и Норман М. Наимарк, 1990 година.

Саројан, Марк. „Синдромот на Карабах" и азербејџанската политика." Проблеми на комунизмот , септември-октомври, 1990 година, стр. 14-29.

Смит, М.Г. во раниот азербејџански филм.“ Словенски преглед 56 (4): 645–678, 1997.

Сани, Роналд Г. во Руската револуција , 1972.

——. Transcaucasia: Национализам и социјални промени: есеи во историјата на Ерменија, Азербејџан и Грузија , 1983.

—— „Што се случи во Советска Ерменија.“ Блискиот Исток Извештај јули-август, 1988 година, стр. 37-40.

——„Одмаздата“ на минатото: Социјализмот и етничкиот конфликт во Закавказ. Нов лев преглед 184: 5– 34, 1990.

——. „Нецелосна револуција: национални движења и колапс на Советската империја“. Нов лев преглед 189: 111–140, 1991.

——. „Државата, граѓанското општество иЕтничка културна консолидација во СССР - Корените на националното прашање." Во Од Унија до Комонвелт: национализам и сепаратизам во советските републики , уредено од Гејл В. Лапидус и сор., 1992 година.

——, уред Transcaucasia, Nationalism, and Social Change: Есеи во историјата на Ерменија, Азербејџан и Грузија , 1996 (1984). , Тадеуш. Руски Азербејџан, 1905 B1920: Обликувањето на националниот идентитет во муслиманската заедница , 1985.

——. „Политиката на литературниот јазик и Подемот на националниот идентитет во рускиот Азербејџан пред 1920 година." Етнички и расни студии 14 (1): 55–63, 1991 година.

——. во транзиција , 1995.

——, изд. Историски речник на Азербејџан , 1999.

Тохиди, Н. „Советскиот јавност, азербејџанскиот приватен — Пол, ислам и националност во советски и постсоветски Азербејџан.“ Меѓународен форум за женски студии 19 (1–2): 111–123, 1996 година. . Азербејџан: Потрага по идентитетот , 1999.

Ватанабади, С. „Минато, сегашност, иднина и постколонијален дискурс во модерната азербејџанска литература“. Светската литература денес 70 (3): 493–497, 1996.

Јамсков, Анатолиј. „Меѓуетнички конфликт во Транскавказ: студија на случај на Нагорно-Карабах“. Во етничката припадност и конфликтот во пост-Комунистички свет: Советскиот Сојуз, Источна Европа и Кина , уредено од Кумар Рупесинге и сор., 1992 година.

Веб-страници

Веб-страница на Република Азербејџан: / /www.president.az/azerbaijan/azerbaijan.htm.

—H ÜLYA D EMIRDIREK

јазици. Руските заемки влегоа во азербејџанскиот јазик уште од деветнаесеттиот век, особено техничките термини. Неколку азербејџански дијалекти (на пример, Баку, Шуша, Ленкаран) се целосно меѓусебно разбирливи. До 1926 година, азербејџанскиот јазик се пишувал со арапско писмо, кое потоа било заменето со латиницата, а во 1939 година со кирилица. Со распадот на Советскиот Сојуз, Азербејџан и другите поранешни советски републики кои зборуваат турски јазик повторно ја воведоа латиницата. Сепак, главниот дел од модерната азербејџанска литература и едукативен материјал сè уште е на кирилица, а преминот кон латиницата е процес кој одзема многу време и скап. Генерациите кои учеле руски и читале азербејџански на кирилица, сè уште се чувствуваат поудобно со кирилица. За време на советскиот период, лингвистичката русификација беше интензивна: иако луѓето го нарекуваа азербејџанскиот јазик како свој мајчин јазик, јазикот што многу луѓе во градовите го совладаа беше рускиот. Имаше и азербејџански и руски училишта, а учениците требаше да ги научат двата јазика. Оние кои оделе во руски училишта можеле да користат азербејџански јазик во секојдневните средби, но имале потешкотии да се изразат во други области. Рускиот јазик функционираше како лингва франка на различни етнички групи, а со исклучок на руралните популации како што се Талишите, другите зборуваа многу малку азербејџански. Во Азербејџан се зборуваат околу тринаесет јазици, од кои некои не се напишаниа се користат само во секојдневната семејна комуникација. Азербејџанскиот јазик е официјален јазик и се користи во сите сфери на јавниот живот.

Симболизам. Азербејџан имаше дваесет и три месеци историја на државност (1918–1920) пред институцијата советска власт. Симболите на новата национална држава по распадот на Советскиот Сојуз беа под големо влијание од тој период. Знамето на претходната република беше усвоено како знаме на новата република. Знамето има широки хоризонтални ленти во сина, црвена и зелена боја. Во средината на црвената лента има бела полумесечина и осумкрака ѕвезда. Националната химна силно ја прикажува земјата како земја на херои подготвена да ја брани својата земја со својата крв. Чувствата поврзани со музиката во Азербејџан се многу силни. Азербејџаните се сметаат себеси за високо-музичка нација, а тоа се рефлектира и во народната и во западната музичка традиција.Азербејџан

За да покажат гордост во земјата, Азербејџанците прво се осврнуваат на нејзините природни ресурси. Нафтата е на врвот на листата, а се споменуваат и деветте климатски зони со зеленчук и овошје што растеле во нив. Богатата традиција на ткаење на килими е извор на гордост која се користи за да се истакне уметничката сензибилност на киличарите (поголемиот дел од времето жените) и нивната способност да комбинираат различни форми и симболи со природни бои. Гостопримството се ценикако национална карактеристика, како и кај другите кавкаски народи. На гостите им се нуди храна и засолниште на сметка на потребите на домаќинот, а тоа е претставено како типична азербејџанска карактеристика. Употребата на куќни метафори беше широко распространета на почетокот на конфликтот во Нагорно-Карабах: Ерменците се сметаа за гости кои сакаа да заземат една од собите во куќата на домаќинот. Идеите за територијален интегритет и сопственост на територија се многу силни. Почвата - која на азербејџански може да се однесува на почва, територија и земја - е важен симбол. Мачеништвото, кое има висока вредност во шиитската муслиманска традиција, стана поврзано со мачеништво за азербејџанската почва и нација. Трагедијата на настаните од јануари 1990 година, кога руските војници убија речиси двесте цивили, и тагата за оние кои загинаа во конфликтот во Нагорно-Карабах, ја зајакнаа ритуалната активност поврзана со мачеништвото.

Азербејџаните и нивните карактеристики се меѓу првите етнички маркери (припишани карактеристики) што ги разликуваат Азербејџанците како нација. Нивните морални вредности, домашните способности и улогата на мајки се посочени во многу контексти, особено за разлика од Русите.

Неодамнешната историја на конфликти и војни, а со тоа и страдањето предизвикано од тие настани во форма на смртни случаи, бедата на раселените лица и децата сирачиња, ја зајакна идејата заАзербејџанската нација како колективен ентитет.

Историја и етнички односи

Појавата на нацијата. Азербејџан бил населен и нападнат од различни народи во текот на својата историја и во различни периоди бил под христијанско, предисламско, исламско, персиско, турско и руско влијание. Во официјалните презентации, христијанското кралство на Кавкаска Албанија (кое не е поврзано со Албанија на Балканот) и државата Атропатена се сметаат за почетоци на формирањето на азербејџанската националност. Како резултат на арапските инвазии, осмиот и деветтиот век се сметаат за почеток на исламизацијата. Инвазиите на турската династија Селџуци го воведоа турскиот јазик и обичаи. Од тринаесеттиот век наваму, можно е да се најдат примери на литература и архитектура кои денес се сметаат за важни делови од националното наследство. Локалната династија на шахови Ширван (од шестиот до шеснаесеттиот век) оставила конкретно видлив белег во азербејџанската историја во форма на нивната палата во Баку. До осумнаесеттиот век, Азербејџан бил контролиран од соседните сили и бил постојано напаѓан. Во деветнаесеттиот век, Иран, Отоманската империја и Русија се интересираа за Азербејџан. Русија го нападна Азербејџан и со границите на договорот од 1828 година (речиси идентични со сегашните граници), земјата беше поделена меѓу Иран и Русија.Богатите нафтени полиња во Баку кои беа отворени во средината на деветнаесеттиот век ги привлекоа Русите, Ерменците и неколку западњаци, како што се браќата Нобелови. Огромното мнозинство од нафтените компании беа во ерменски раце, а многу азербејџански рурални жители кои дојдоа во градот како работници се приклучија на социјалистичкото движење. И покрај меѓународната солидарност меѓу работниците за време на штрајковите (1903–1914), постоела тензија меѓу ерменските и азербејџанските работници, при што Азербејџанците биле помалку квалификувани, а со тоа и полошо платени. Ова незадоволство експлодира во крвави етнички конфликти во периодот 1905–1918 година. Падот на руската монархија и револуционерната атмосфера го потхрануваа развојот на националните движења. На 28 мај 1918 година беше основана независна Република Азербејџан. Црвената армија последователно го нападна Баку, а во 1922 година Азербејџан стана дел од Сојузот на Советските Социјалистички Републики. Во ноември 1991 година, Азербејџан ја врати својата независност; го усвои својот прв устав во ноември 1995 година.

Национален идентитет. Во почетокот на дваесеттиот век, секуларните азербејџански интелектуалци се обидоа да создадат национална заедница преку политичко дејствување, образование и нивните списи. Во тој период преовладуваа идеи за популизам, турцизам и демократија. Како реакција на колонијалниот режим и експлоатацијата што беше изразена во етнички термини, формирањето на азербејџанскиот национален идентитет имаше елементи наи исламските и неисламските традиции како и европските идеи како либерализмот и национализмот. Идејата за азербејџанска нација, исто така, беше култивирана за време на советскиот период. Пишаното културно наследство и различните историски личности во уметноста и политиката ги зајакнаа тврдењата за независна националност на крајот на советскиот режим. За време на падот на Советскиот Сојуз, националистичкото чувство против советската власт беше поврзано со антиерменските чувства кои станаа главната движечка сила на народните движења за национална реконструкција.

Етничките односи. Од доцните 1980-ти, Азербејџан е во превирања, страдајќи од меѓусебно поврзани етнички конфликти и политичка нестабилност. Ерменците од Нагорно-Карабах го покренаа прашањето за независност од Азербејџан неколку пати од 1964 година, а тие тврдења станаа посилни кон крајот на 1980-тите. Ерменија ја поддржа каузата за Нагорно-Карабах и во тој период протера околу 200.000 Азербејџанци од Ерменија. Отприлика во тоа време се случија погроми против Ерменците во Сумгаит (1988) и Баку (1990), а повеќе од 200.000 Ерменци потоа ја напуштија земјата. Конфликтот во Нагорно-Карабах се претвори во долготрајна војна, а злосторствата беа извршени од двете страни се додека не беше договорен траен прекин на огнот во 1994 година. Масакрот на селото Хоџали во 1992 година од страна на Ерменците е врежан во азербејџанската меморија како еден од

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.