Култура на Габон - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

 Култура на Габон - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Christopher Garcia

Име на културата

Габонски

Ориентација

Идентификација. Габон е француска екваторијална земја, дом на над четириесет етнички групи. Најголемата група е Фангот, кој сочинува 40 проценти од населението. Други главни групи се Теке, Ешира и Пону. Како и во многу африкански земји, границите на Габон не одговараат на границите на етничките групи. Фангот, на пример, го населува северниот дел на Габон, Екваторијална Гвинеја, јужниот дел на Камерун и западниот дел на Република Конго. Културите на етничките групи се слични на другите групи во Централна Африка и се центрирани околу дождовните шуми и нејзините богатства. Преференциите за храна, земјоделските практики и квалитетот на животот се споредливи. Сепак, церемонијалните традиции се разликуваат, како и личностите на групите. Во тек се дебати за разликите во овие групи и нивното значење.

Локација и географија. Габон зафаќа 103.347 квадратни милји (267.667 квадратни километри). Тоа е малку помало од државата Колорадо. Габон се наоѓа на западниот брег на Африка, со центар на екваторот. Се граничи со Екваторска Гвинеја и Камерун на север, и со Република Конго на исток и југ. Главниот град Либревил се наоѓа на западниот брег на север. Се наоѓа на територијата на Фанг, иако не е избрана поради оваа причина. Либревил („слободен град“) беше местото на слетувањеукрале нешто, но нема да биде преземено официјално обвинение. Работите ќе бидат пренесени од уста на уста, а криминалецот ќе биде избркан. Во екстремни случаи, селото може да побара од нгага, или лекар, за да фрли магија врз личноста.

Воена активност. Војниците на Габон остануваат во нејзините граници. Од вкупниот буџет на нацијата, 1,6 отсто оди за војската, вклучувајќи армија, морнарица, воздухопловни сили, Републиканската гарда за заштита на претседателот и другите функционери, Националната жандармерија и Националната полиција. Војската вработува 143.278 луѓе, со концентрации во градовите и долж јужните и источните граници на Габон за да ги одвратат имигрантите и бегалците од Конго. Има и големо присуство на француската војска.

Програми за социјална заштита и промени

PNLS (Национална програма за борба против сидата) има канцеларија во секој поголем град. Таа продава кондоми и ги едуцира жените за планирање на семејството и бременост. Исто така, во секој град постои канцеларија за шуми и води, која работи на заштита на животната средина и дивиот свет од експлоатација, иако нејзината ефикасност е доведена во прашање.

Невладини организации и други здруженија

Светскиот фонд за дивиот свет има еколошки и социолошки истражувања и проекти за зачувување на дивиот свет на север и на брегот, а Обединетите нации го поддржуваат напредокот на земјоделството на север преку спонзорирањеекстензии и обезбедување на обука и мопеди. Присутен е и Детскиот фонд на Соединетите Американски Држави (УНИЦЕФ), кој работи против детската проституција и смртноста на новороденчињата. Германската организација ГТЗ ја финансира организацијата на Националното шумарско училиште во Габон. Мировниот корпус е активен и во Габон, со програми во градежништвото, здравството, земјоделството, рибарството, жените во развојот и едукацијата за животната средина.

Родови улоги и статуси

Поделба на трудот по пол. Очекувањата од трудот се различни за жените и мажите. Жените ги одгледуваат своите многубројни деца, фармаат, подготвуваат храна и ги извршуваат домашните работи. Во селата, мажите градат куќа за семејството, како и кујна за секоја земена жена. Мажите се занимаваат со готовински култури ако ги има, и може да имаат работа со риболов или градење или во канцеларии во градовите. Жените исто така работат во градовите како секретарки - има исклучителни жени кои се искачиле на моќни позиции и покрај основната машка доминација на работното место. Децата помагаат во домашните работи, перат алишта и садови, извршуваат работи и чистат куќа.

Релативниот статус на жените и мажите. Иако е дискутабилно, се чини дека мажите имаат повисок статус од жените. Тие ги носат финансиските одлуки и го контролираат семејството, иако жените додаваат придонес и често се отворени. Мажите доминираат во владата, војската иучилиштата, додека жените го вршат најголемиот дел од физичката работа за семејството.Жените од Габон традиционално ја преземаат улогата во домот.

Брак, семејство и сродство

Брак. Практично сите се во брак, но неколку од овие бракови се легални. За да се легализира бракот, тоа мора да се направи во канцеларијата на градоначалникот во градот, а тоа е ретко. Жените избираат мажи кои ќе можат да ги обезбедат, додека мажите избираат жени кои ќе раѓаат деца и ќе си го чуваат домот. Полигинијата се практикува во Габон, но имањето повеќе од една жена станува скапо и стана знак на богатство колку што е уживање. Разводот е невообичаен, но не и нечуен. Браковите може да бидат деловни аранжмани, понекогаш, иако некои парови се венчаат поради љубов. Се очекува жените да имаат неколку деца пред брак. Овие деца тогаш ќе и припаднат на мајката. Во бракот, сепак, децата се на таткото. Ако парот се раздели, мажот ги зема децата. Без предбрачно потомство, жената не би имала ништо.

Домашна единица. Семејствата остануваат заедно. Кога двојката се венча, традиционално се преселува во селото на мажот. Тоа село ќе го чува неговото семејство, вклучувајќи ги браќата и нивните семејства, родителите, тетките, чичковците, бабите и дедовците, децата и внуките и внуците. Не е невообичаено семејствата да делат дом со нивнитеродители и пошироки роднини. Сите се добредојдени и секогаш има место за уште еден.

Групи на роднини. Во секоја етничка група се племиња. Секое племе живее во иста област и потекнува од заеднички предок. Поради оваа причина, луѓето не можат да се омажат за членови на нивното племе.

Исто така види: Кубански Американци - историја, ропство, револуција, модерна ера, значајни имиграциски бранови

Социјализација

Грижа за доенчиња. Бебињата остануваат со своите мајки. Нема креветчиња или игралишта, а доенчињата се врзани за грбот на мајките со чаршаф кога мајките се зафатени и спијат до мајката на истиот кревет. Можеби затоа што постојано се физички блиски, бебињата се неверојатно мирни и тивки.

Воспитување и образование на деца. Децата се воспитуваат заеднички. Мајките се грижат за своите деца и за сите соседни деца што може да бидат присутни. Покрај тоа, постарите браќа и сестри се грижат за помладите. Децата спијат во кујната (кујна) со мајка им, но во текот на денот се релативно слободни во селото. Почнуваат на училиште на пет или шест години. Кога нема пари за книги и прибор, децата нема да одат на училиште додека нема. Понекогаш некој богат роднина ќе биде повикан да ги обезбеди овие работи. И момчињата и девојчињата посетуваат училиште до шеснаесет години според законот, иако тоа не секогаш се случува поради горенаведената причина. Девојчињата може да почнат да имаат деца во овој момент, а момчињатапродолжи со училиште или започне со работа. Приближно 60 отсто од Габонците се писмени.

Високо образование. Универзитетот Омар Бонго во Либревил нуди две до три годишни програми по многу предмети, како и напредни студии во одредени области. Универзитетот за наука и технологија на југ е релативно нов и ги диверзифицира опциите. Во овие училишта доминираат мажи од високата класа. Жените имаат тешко време да се истакнат во академските науки, бидејќи предметите и стандардите се структурирани за мажи. Некои Габонци ​​студираат во странство во други африкански земји или во Франција, и на додипломски и на постдипломски нивоа.

Бонтон

Габонците се многу заеднички. Личниот простор не е ниту потребен ниту почитуван. Кога луѓето се заинтересирани за нешто, тие зјапаат во него. Не е грубо да се нарече нешто како што е, да се идентификува некого по неговата раса или да се бара од некого нешто што се бара. Странците често се навредуваат од ова. Тие може да се чувствуваат лично нападнати со тоа што некој ќе стои во нивниот простор, навредуван затоа што го нарекуваат бел и го одложуваат луѓе кои ги бараат нивниот часовник и чевли. Сепак, ниту една од овие работи не е наменета на негативен начин, бидејќи тие едноставно ја одразуваат почетната природа на Габонците. Спротивно на тоа, славните личности се третираат со неверојатна почит. Тие се првите што седат, и првите што се хранат и се грижат со детали,без разлика на нивната морална положба во општеството.

Религија

Религиозни верувања. Постојат неколку различни системи на верување во Габон. Мнозинството од Габонците се христијани. Има три пати повеќе римокатолици од протестанти. Има многу странски свештеници, иако протестантите имаат габонски пастири на север. Овие верувања се одржуваат истовремено со Bwiti, обожување на предците. Има и неколку илјади муслимани, од кои повеќето се доселиле од други африкански земји.

Ритуали и свети места. Церемониите на Бвити, кои се изведуваат за да им се поклонат на предците, ги водат одгас (медицински луѓе). За овие церемонии има специјални дрвени храмови, а учесниците се облекуваат во светли костими, ги бојат лицето во бело, ги отстрануваат чевлите и ги покриваат главите.

Смртта и задгробниот живот. По смртта, телата се тријат и се помазуваат за да се отстрани строгоста смрт. Поради тропската клима, телата се погребуваат во рок од два дена. Тие се закопани во дрвен ковчег. Потоа, покојникот им се придружува на предците кои треба да се поклонуваат со церемониите на Бвити. Од нив може да се побара совет и лекови за болести. Постои церемонија retraite de deuil една година по смртта за да се заврши периодот на жалост.

Медицина и здравствена заштита

Здравствените установи се несоодветни. Болниците се лошо опремени, апациентите купуваат свои лекови од аптеките пред да започне лекувањето. Маларијата, туберкулозата, сифилисот, СИДА-та и другите заразни болести се широко распространети и практично не се лекуваат. Многу селани, исто така, се обраќаат кон гангите за лекови, бидејќи модерната здравствена заштита е скапа и далечна.

Секуларни прослави

Денот на независноста на Габон, 17 август, е полн со паради и говори. Нова година се слави и низ целата земја.Децата од Габон уживаат релативна слобода во нивните села и почнуваат на училиште на пет или шест години.

Уметностите и хуманистичките науки

Поддршка за уметноста. Меѓународниот центар за банту цивилизации е создаден во Либревил во 1983 година, а таму е габонскиот музеј кој ја прикажува историјата и уметничките реликвии на Габон. Во главниот град постои и Француски културен центар кој прикажува уметнички креации и содржи танцови групи и хорови. Постои и годишна културна прослава, со настапи на музичари и танчери од многу различни групи во знак на прослава на различноста на Габон.

Литература. Голем дел од литературата на Габон е под силно влијание на Франција, бидејќи многу автори се школувале таму. Писателите користат француски, весниците се на француски, а телевизијата се емитува на француски. Меѓутоа, во радио програмите се користат и француски и локални јазицизголемен интерес за историјата на народите на Габон.

Графичка уметност. Фангите прават маски и кошници, резби и скулптури. Фанг уметност се карактеризира со организирана јасност и различни линии и форми. Биери, кутии за чување на остатоците од предците, се врежани со заштитни фигури. Маските се носат на церемонии и за лов. Лицата се обоени во бело со црни црти. Уметноста во Миен се центрира околу мјенските ритуали за смрт. Женските предци се претставени со бели обоени маски што ги носат машките роднини. Бекота користат месинг и бакар за покривање на нивните резби. Тие користат кошеви за да ги држат остатоците од предците. Туризмот е редок во Габон, и за разлика од другите африкански земји, уметноста не е поттикната од перспективите на капитализмот.

Состојбата на физичките и општествените науки

Универзитетот Омар Бонго во Либревил и Универзитетот за наука и технологија на југ се главните капацитети во Габон. Докторанти и други приватни лица и организации спроведуваат социолошки и антрополошки студии низ Габон, а хемиските компании бараат нови богатства во дождовните шуми. Меѓутоа, ресурсите се слаби, и кога се собираат докази, научниците често патуваат во други земји за да бараат супериорни капацитети.

Библиографија

Aicardi de Saint-Paul, Marc. Габон: Развојот на нација, 1989 година.

Анијакор, Чике. Фанг, 1989.

Баландје, Жорж и Жак Маке. The Dictionary of Black African Civilization, 1974.

Barnes, James Franklin. Gabon: Beyond the Colonial Legacy, 1992.

Gardenier, David E. The Historical Dictionary of Gabon, 1994.

Исто така види: Економија - украински селани

Giles, Bridget. Народи на Централна Африка, 1997.

Мареј, Џоселин. Културниот атлас на Африка, 1981.

Perrois, Lous. Уметност на предците на Габон: од колекциите на музејот Барбие-Милер, 1985 година

Швајцер, Алберт. Африканскиот тетратка, 1958.

Вајнштајн, Брајан. Габон: Градење на нацијата на Огоу, 1966 година.

— ЛИСОН Г РАХАМ

Прочитајте ја и статијата за Габонод Википедијаза брод со ослободени робови во 1800-тите, а подоцна стана главен град. Над 80 проценти од Габон е тропска дождовна шума, со висорамнина на југ. Има девет провинции именувани по реките што ги разделуваат.

Демографија. Има околу 1.200.500 Габонци. Има еднаков број на мажи и жени. Првичните жители биле Пигмеите, но останале само неколку илјади. Од вкупното население, 60 отсто живеат во градовите, додека 40 отсто живеат во селата. Има и голема популација на Африканци од други земји кои дошле во Габон да најдат работа.

Јазична припадност. Национален јазик е францускиот, кој е задолжителен во училиште. Го зборува мнозинството од населението на возраст под педесет години. Употребата на заеднички јазик е исклучително корисна во градовите, каде што Габонците од сите различни етнички групи се здружуваат да живеат. Повеќето Габонци ​​зборуваат најмалку два јазика, бидејќи секоја етничка група има и свој јазик.

Симболизам. Знамето на Габон е направено од три хоризонтални ленти: зелена, жолта и сина. Зелената ја симболизира шумата, жолтата екваторијалното сонце, а сината вода од небото и морето. Шумата и нејзините животни се исто така многу ценети, и се прикажани на габонската валута.

Историја и етнички односи

Појавата наНација. Алатките од старото камено доба укажуваат на раниот живот во Габон, но малку се знае за неговите луѓе. Миените пристигнале во Габон до тринаесеттиот век и се населиле како рибарска заедница покрај брегот. Со исклучок на Фангите, етничките групи на Габон се Банту и пристигнале во Габон по Миена. Различните етнички групи беа одделени една од друга со густата шума и останаа недопрени. Европејците почнаа да пристигнуваат на крајот на петнаесеттиот век. Португалците, Французите, Холанѓаните и Англичаните учествуваа во трговијата со робови што цветаше 350 години. Во 1839 година, Французите го започнале првото трајно европско населување. Десет години подоцна, Либревил бил основан од ослободени робови. Во тоа време, Фангите мигрирале од Камерун во Габон. Французите добија контрола во внатрешноста и ја спречија миграцијата на Фангите, со што ги концентрираа на север. Во 1866 година, Французите назначиле гувернер со одобрение на водачот на Мјене. На почетокот на дваесеттиот век, Габон стана дел од

Габон Француска екваторијална Африка, која ги вклучуваше и денешните нации Камерун, Чад, Демократска Република Конго и Централноафриканската Република. Габон остана прекуморска територија на Франција до нејзината независност во 1960 година.

Национален идентитет. Габонците се горди на ресурсите и просперитетот на својата земја.Животот го резбаат од шумата. Тие рибаат, ловат и фармаат. Секоја етничка група има церемонии за раѓање, смрт, иницијација и исцелување и за истерување на злите духови, иако спецификите на церемониите варираат многу од група до група. Габонците се многу духовни и динамични.

Етничките односи. Нема големи конфликти меѓу групите во Габон, а мешаните бракови се вообичаени. Етничките групи не се содржани во Габон. Многу групи се прелеваат преку границите во соседните земји. Границите беа избрани од европските колонијали кои се обидуваа да парцелизираат територии; малку се обрнуваше внимание на природните граници формирани од етничките групи, кои потоа беа поделени со новите линии.

Урбанизмот, архитектурата и користењето на просторот

Како градежен материјал, на цементот се гледа како на знак на богатство. Градовите се преполни со него, а сите владини згради се изградени во цемент. Во главниот град, лесно е да се направи разлика помеѓу зградите што биле стилизирани од Габонци ​​и оние направени од надворешни архитекти. Во селата архитектурата е поинаква. Структурите се непостојани. Најекономичните куќи се направени од кал и покриени со палми. Има куќи изградени од дрво, кора и тула. Куќите од тули често се малтерисани со тенок слој цемент со покриви направени од брановиден калај. Еден богатсемејството може да се изгради со блокови од пепел. Покрај куќите, и мажите и жените имаат карактеристични места за собирање. Секоја од жените има кујна, кујнска колиба исполнета со тенџериња и тави, дрва за оган и кревети од бамбус поставени до ѕидовите за седење и одмор. Мажите имаат отворени структури наречени гардиски корпус, или собири на мажи. Ѕидовите се високи до половината и отворени до покривот. Тие се наредени во клупи со централен оган.

Храна и економија

Храната во секојдневниот живот. Главните производи се разликуваат малку меѓу групите во Габон. Групите делат пејзаж и клима, и на тој начин можат да произведат исти видови работи. Банани, папаја, ананас, гуава, манго, путер од грмушки, авокадо и кокос се плодовите. Се среќаваат и модри патлиџани, горчливи модри патлиџани, храна за пченка, шеќерна трска, кикирики, хлебни и домати. Касавата е главниот скроб. Тоа е клубенот со мала хранлива вредност, но го исполнува желудникот. Неговите млади листови се берат и се користат како зеленчук. Протеинот доаѓа од морето и реките, како и од месото од грмушки што го ловат мажите.

Обичаи за храна при свечени прилики. Вината се направени од палми и шеќерна трска. Палминото вино, во врска со халуциноген корен наречен ебога, се користи за време на церемонии за смрт, исцелување и иницијација. Во мали дози, ебогата делува како стимуланс, што ја прави корисна зацелоноќни церемонии. Во поголеми количини, тој е халуциноген, овозможувајќи им на учесниците „да ги видат своите предци“. За време на церемониите на предците им се нуди храна и вино, а во овие ритуали, кои се полни со тапање, пеење и играње, учествуваат и мажи и жени.

Основна економија. Во селата, Габонците можат да си обезбедат буквално сè што им треба. Купуваат само сапун, сол и лекови. Во градовите, пак, најголем дел од продадената стока ја увезуваат и пласираат странци. Габонците произведуваат доволно банани, хлебни, шеќер и сапун за извоз во блиските градови, но 90 отсто од храната се увезува. Западноафриканците и Либанците имаат титула на многу од продавниците, а жените од Камерун доминираат на отворените пазари.

Посебно земјиште и имот. Практично сè е во нечија сопственост. Се смета дека секое село поседува три милји (4,8 километри) во шумата во секоја насока. Оваа област е поделена меѓу семејствата, а најдобрите локации им се даваат на постарите. Имотот се пренесува по татковски или мајчински пат, во зависност од етничката група. Остатокот од земјиштето и припаѓа на владата.

Големи индустрии. Габон има многу богатства. Тој е еден од најголемите светски производители на манган и е најголемиот светски производител на okume, меко дрво што се користи за производство на иверица. Претседателот Омар Бонгоги продаде правата за поголемиот дел од шумата на француски и азиски дрвни компании. Нафтата е уште еден голем извоз, а приходите од нафтата сочинуваат над половина од годишниот буџет на Габон. Откриено е и олово и сребро, а има и големи наоѓалишта на неискористена железна руда до кои не може да се дојде поради недостаток на инфраструктура.

Трговија. Валутата на Габон, Communaute Financiere Africaine, автоматски се претвора во француски франци, со што на трговските партнери им дава доверба во нејзината безбедност. Најголемиот дел од суровата нафта оди во Франција, САД, Бразил и Аргентина. Главните извозни ставки вклучуваат манган, шумски производи и нафта. Генерално, Франција добива повеќе од една третина од извозот на Габон и придонесува половина од нејзиниот увоз. Габон тргува и со други европски нации, САД и Јапонија.

Поделба на трудот. Во 1998 година, 60 проценти од работниците биле вработени во индустрискиот сектор, 30 проценти во услугите и 10 проценти во земјоделството.Децата родени во брак им припаѓаат на нивните татковци; од жените се очекува да имаат деца пред да се венчаат, така што тие сепак ќе имаат нешто доколку парот се раздели.

Социјална стратификација

Класи и касти. Иако приходот по глава на жител е четири пати поголем од оној на другите субсахарски африкански нации, поголемиот дел од ова богатство е ворацете на неколкумина. Градовите се исполнети со сиромаштија, која е помалку забележлива во селата. Селаните се обезбедуваат и имаат помала потреба од пари. Селските семејства го проценуваат релативното богатство според тоа колку кокошки и кози имаат, колку тенџериња има во кујната и колку промени облека има секој човек. Официјални касти системи не се присутни.

Симболи на социјална стратификација. Побогатите во општеството носат свежо скробна облека, и во западен и во африкански стил. Габонците се навикнати да бидат избегнувани и понижувани од владините службеници, поштенските работници и другите важни личности; штом некој самиот ќе достигне повисоко ниво, примамливо е искушението да одговори на ист начин. Образованите Габонци ​​зборуваат париски француски, додека остатокот од земјата зборува француски кој го апсорбира ритамот и акцентот на нивниот локален јазик.

Политички живот

Влада. Габон има три гранки на власта. Извршната власт ги вклучува претседателот, неговиот премиер и неговиот совет на министри, сите назначени од него. Законодавната гранка е составена од Националното собрание со 120 места и Сенатот со 91 место, и двата се избираат на секои пет години. Судската гранка ги вклучува Врховниот суд, Високиот суд на правдата, апелациониот суд и судот за државна безбедност.

Раководство и политички функционери. Кога Габон ја стекна својата независност во 1960 година, Леон М'ба, поранешниот гувернер на Габон, се лизна на претседателската функција. Тој преживеа државен удар и остана на власт до неговата смрт во 1967 година. На негово место дојде потпретседателот Алберт Бернард Бонго. Бонго, кој подоцна го зеде исламското име Ел Хаџ Омар Бонго, беше реизбран во 1973 година и оттогаш е претседател. Изборите се одржуваат на секои седум години, а Бонго продолжи да победува со мала разлика. Партијата на Бонго, Демократската партија на Габон (или ПДГ) имаше конкуренција откако другите партии беа легализирани во 1990 година, но другите две главни партии, Габонскиот народен сојуз и Националниот митинг на дрвосечачи, не можеа да добијат контрола. Пред секои избори, Бонго патува низ земјата држејќи говори и делејќи пари и облека. Тој го користи буџетот за да го направи тоа и се води дебата дали изборите се спроведуваат фер или не.

Социјални проблеми и контрола. Формалноста на одговорот на криминалот е дискутабилна. Тоа зависи од тоа кој е жртвуван колку и кој е главен. Малку е направено за заштита на африканските имигранти, но ако некој Европеец биде повреден, полицијата ќе се обиде повеќе. Меѓутоа, има многу корупција и ако парите се сменат, криминалецот може да биде ослободен и да не се води евиденција. Поради оваа причина, законот е често понеформален. Еден град ќе отфрли некого затоа што има

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.