Култура на Кирибати - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

 Култура на Кирибати - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Christopher Garcia

Име на културата

I-Kiribati или kaini Kiribati. „Кирибати“ е транслитерација на „Гилбертс“, британското колонијално име за дел од колонијата на островите Гилберт и Елис.

Алтернативни имиња

Името на Кирибати за Гилбертските острови е Тунгару, а жителите на архипелагот понекогаш се нарекуваат себеси како И-Тунгару. Островот на потекло е важен аспект на идентификацијата што му претходи на колонијализмот, а И-Кирибати се разликуваат по родното место.

Ориентација

Идентификација. Кирибати се наоѓа на интерфејсот на културните области на Микронезија и Полинезија и генерално се смета за микронезиски. Огромното мнозинство од населението е И-Кирибати, со многу мали малцинства (помалку од 2 проценти) од Тувалунците и И-Матанг (Западњаци).

Локација и географија. Земјата се состои од 33 острови во три основни групи - западниот синџир Тунгару (шеснаесет острови), островите Феникс (осум острови) и островите Линија (осум од десетте острови во синџирот) - плус Банаба (океански остров) на западниот раб на нацијата. Богати со океани и сиромашни со земја, овие екваторијални острови се расфрлани на милиони квадратни километри од централниот Тихи Океан, со вкупна површина од околу 284 квадратни милји (736 квадратни километри). Киритимати (Божиќен остров) во северната линијаСо воспоставувањето на британскиот протекторат во 1892 година, традиционалниот боти систем во голема мера беше искорен, судски и административно заменет со централна владина станица на секој остров. Друга голема промена дојде кога колонијалната администрација целосно го реорганизираше системот за поседување земјиште пред 1930-тите, земајќи ги домаќинствата кои беа распрснати како села во грмушките и ги построи во селата покрај централната сообраќајница. Во тоа време, контролата над селските и семејните активности почна да преминува кај главите на семејствата. Во 1963 година, британската колонијална влада го укина системот на кралство ( УЕА ) кој беше дел од традиционалната политичка структура на северните острови. Советот на старешини ( едноумен ) кој историски ги вклучуваше сите машки постари семејни поглавари сега е одговорен за надгледување на селата и работите на островот. Локалната власт се состои од законски островски совети со избрани членови и ограничени административни и финансиски овластувања и администратори назначени од владата.

Владата се состои од Maneaba ni Maungatabu , или парламент, кој е еднодомен. Беретинти , или претседател, се избира со народно гласање на секои четири години и е и шеф на владата и шеф на државата. Не постои традиција на формални политички партии, иако постојат лабаво структурирани политички партии. Ете гоуниверзално право на глас на 18 години.

Лидерство и политички службеници. Советот на старешини во секоја заедница продолжува да биде ефективна локална политичка сила. Селското домаќинство е најважната единица, а во него најважна личност е најстариот маж.

Социјални проблеми и контрола. Судската гранка на владата вклучува апелационен суд и висок суд, како и магистратски суд на секој населен остров. Надлежноста на магистратските судови е неограничена во земјишните прашања, но ограничена во кривичните и граѓанските случаи. На сите острови има мали полициски сили. Појавните значителни проблеми вклучуваат проневера (често поврзани со практиката на bubuti , или барања од роднините што не можат да се одбијат), грабеж, сексуална принуда и злоупотреба на деца и дома, често поврзани со употреба на алкохол.

Воена активност. Нема постојана војска. Кирибати покажа одредена самоувереност во своите надворешни односи, на пример, во договорот за правата на риболовот од 1986 година за кој беше преговаран со Советскиот Сојуз и покрај силното противење од Соединетите Држави.

Невладини организации и други здруженија

Невладините организации (НВО) ги вклучуваат католичките и протестантските женски организации и Здружението на извидници и Водечкото здружение. Невладина организација на традиционални исцелители бешенеодамна формирана. Австралиски, британски, јапонски и американски волонтерски организации се активни во Кирибати.

Родови улоги и статуси

Поделба на трудот по пол. Трудот е поделен по пол, со тоа што мажите ловат риба и собираат печиња и вршат тешки градежни задачи, додека жените се грижат за децата и готват и чуваат куќа; обата рода обработуваат култури. Додека жените можат да ловат риба и често собираат школки во лагуната, само мажите можат да собираат кадиња. Постои јасно рангирање на статусот во секое домаќинство, кое обично го предводи најстариот маж, освен ако не е премногу постар за да биде активен. Контролата на домашните активности е кај постара мажена жена.

Релативниот статус на жените и мажите. Додека општеството во Кирибати моментално е егалитарно, демократско и ги почитува човековите права, во традиционалната култура жените заземаат подредена улога. Можностите за работа за жените се ограничени, а нема

Нов дом во транзит на задниот дел од камион во Тарава. Руралните куќи се градат со традиционални материјали, додека увозните материјали се користат за домови во градовите. закон против родова дискриминација. Малку жени служеле на клучни владини или политички позиции. Жените почнаа да играат позначајна улога преку женските здруженија и сега повремено зборуваат во манеаба .

Брак, семејство и сродство

Брак. Иако историски се практикувала полигамија, системот на бракови сега е моногамен. Договорените бракови остануваат вообичаени, особено во руралните средини. „Љубовните натпревари“ и бегствата станаа почести и се толерирани од повеќето семејства. Тестовите за невиност на невестата остануваат ценети и покрај критиките од црквите. Бракот е речиси универзален, а разводот е непопуларен и невообичаен.

Домашна единица. Домаќинството вообичаено се заснова на едно нуклеарно семејство и може да вклучува остарени родители и роднини кои посвоиле. Патрилокалното живеалиште останува вообичаено во руралните области, при што мажените жени се преселуваат да живеат на каинга на сопругот.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Њувар

Групи на роднини. Главните роднински единици се mwenga („домаќинство“), уту („сродно семејство“) и каинга. Членството во mwenga се определува според живеалиштето, in utu според роднинските односи, а во kainga според заедничкиот имот и потеклото од заеднички предок. Наследството на имотот и сродството се следат и преку семејството на мајката и на таткото. Усвојувањето е широко практикувано, особено меѓу блиските роднини.

Социјализација

Грижа за доенчиња. Во ова про-натално општество, доенчињата се опсипани со внимание и грижа од двајцата родители и од поширокото семејство. Во првите неколку месеци по раѓањето, мајката останува во куќата со бебето, а доењето по потреба естандард до најмалку шест месечна возраст. Кирибати има една од највисоките стапки на смртност на доенчиња во светот како резултат на дијареални заболувања и респираторни инфекции.

Воспитување и образование на деца. По детството, грижата од браќата и сестрите, особено од сестрите, е многу честа појава, дури и кај браќата и сестрите на возраст од осум години. Децата се задоволуваат до околу четири години, по што стануваат предмет на строг родителски и роднински авторитет зајакнат со физичко казнување. Плачот и емоционалните изливи не се толерираат, а доброто дете е послушно, помага и почитува. На возраст од осум или девет години, се очекува децата да почнат да помагаат низ куќата.Куќите на плажа во Тарава, Кирибати, се состојат од сламени покриви и родно дрво.

Школувањето е задолжително за деца од шест години. Приближно 20 проценти од основците продолжуваат со средно образование. Образованието е високо ценето од родителите како средство за зголемување на способностите за плата на нивните деца.

Високо образование. Високото образование се шири и се повеќе се цени. Кирибати учествува со единаесет други земји од островот на Пацификот во финансирањето на Универзитетот на Јужниот Пацифик со неговиот главен кампус во Сува, Фиџи. Техничкото образование е достапно во Јужна Тарава на Колеџот за обука на наставници, Техничкиот институт Тарава и обуката за поморцицентар.

Бонтон

Најважниот аспект на бонтон за локалното население и гостите вклучува однесување во манеаба , каде што има соодветни места и начини за седење и интеракција. Во сите аспекти на животот, се восхитуваат понизноста и понизноста. Директниот контакт со очите е невообичаен и несоодветно е да се гледа директно во некој со повисок статус или да се пресече меѓу погледот на поединците кои зборуваат. Допирањето на главите се смета за исклучително интимно, а горниот дел од главата е табу област. За жените е важно скромното облекување, а се цени и чистотата на телото и облеката.

Религија

Религиозни верувања. Според митологијата на И-Кирибати, креаторот бил џиновскиот пајак Нареу, следен од духовите ( анти ), половина духови, половина луѓе и на крајот луѓето. анти беа најважните фигури во обожавањето на И-Кирибати пред да пристигнат христијанските мисионери и тие остануваат почитувани во секојдневниот живот.

Конвертната активност започна во 1852 година со доаѓањето на протестантските мисионери. Постоеше ривалство помеѓу католичката и протестантската мисија, што резултираше со длабоко вкоренети непријателства кои остануваат како поток во националната и островската политика. Нешто повеќе од половина од сите И-Кирибати се католици, речиси половина се протестанти, а останатите се адвентисти од седмиот ден, бахаи и членови на Црквата Божја и Црквата на Вториот-Светци.

Медицина и здравствена заштита

Очекуваниот животен век е низок, а најчести причини за смрт кај возрасните се заразните болести, вклучително и туберкулозата. Ракот на црниот дроб е честа причина за машка смрт, влошена со широко распространета инфекција со хепатитис Б и тешка употреба на алкохол. Имаше неколку случаи на СИДА. Несреќите поврзани со сообраќајот се зголемуваат.

Додека новата централна болница беше завршена во Тарава во 1992 година и Министерството за здравство и семејно планирање обезбедува бесплатна медицинска нега во повеќето села, медицинските материјали и услуги не се секогаш достапни. Плуралистичкиот систем на традиционални третмани со билки и масажа се одржува заедно со биомедицинските услуги, а многу жени раѓаат дома. Традициите на лекување се пренесуваат како посебно знаење во семејствата.

Секуларни прослави

Најважниот празник е годишната прослава на независноста на 12 јули, која вклучува спортски натпревари, паради и гозби. Други национални празници вклучуваат Нова Година, Велигден, Божиќ и Ден на младоста (4 август).

Библиографија

Бруис, Александра. Живее на линија: Жените и екологијата на пацифичкиот атол , 1996 година.

Гримбл, Артур Френсис и Х. Е. Мод, изд. Традиции на Тунгару: Записи за атолската култура на островите Гилберт , 1989.

Мекдоналд, Бари. Пепелашките на империјата: кон аИсторија на Кирибати и Тувалу , 1982.

Мејсон, Леонард, ед. Кирибати: Променлива култура на атолот , 1984.

Талу и сор. Кирибати: Аспекти на историјата , 1979.

Ван Трејс, Хауард, ед. Политика на атол: Република Кирибати , 1993 година.

— А ЛЕКСАНДРА Б РЕВИС И С АНДРА Ц РИСМОН

Исто така прочитајте ја статијата за Кирибатиод ВикипедијаОстровите сочинуваат околу 48 проценти од оваа копнена површина. Банаба е издигнат варовнички остров, но сите други острови се корални атоли, а повеќето имаат лагуни. Овие атоли се издигаат на помалку од тринаесет стапки (четири метри) над морското ниво, што предизвикува загриженост за зголемувањето на нивото на морето како резултат на глобалното затоплување. Тенките алкални почви се исклучително неплодни и нема свежа површинска вода. Просечните дневни температури се разликуваат само малку, во просек приближно 83 степени целзиусови (28 степени Целзиусови). Северот на синџирот Тунгару е повлажен, позелен и помалку подложен на суша од југот.

Демографија. Банаба и шеснаесетте најзападни острови биле населени повеќе од три илјади години од предците на современиот И-Кирибати. Островите Феникс и Линеските Острови не биле трајно населени пред дваесеттиот век. Дваесет од островите се трајно населени. Мнозинството од населението (92 проценти) живее во синџирот Тунгару, со над една третина живеат во урбаната Јужна Тарава.

Населението достигна 84.000 во 1998 година и расте со стапка од 1,4-1,8 проценти годишно. Населението рапидно расте од раните 1900-ти, а пренаселеноста е сериозна грижа на владата. Додека методите за планирање на семејството беа воведени во 1968 година и се испорачуваат бесплатно, плодноста останува умерено висока и големите семејства секултурно ценет. И покрај напорите на владата да го одржи и подобри животот на надворешните острови, имаше значителна миграција во главниот град на Јужна Тарава. Има неколку илјади I-Kiribati во други земји, од кои повеќето служат како привремени работници. Во Вануату има мала мигрантска заедница на И-Кирибати. Повеќето Банабанци беа преселени на островот Раби на Фиџи и станаа граѓани на Фиџи во 1970 година. Сепак, тие ја задржуваат сопственоста на земјиштето на Банаба и правата на престој и застапување во Кирибати.

Јазична припадност. Јазикот И-кирибати, понекогаш познат како гилбертански, е микронезиски јазик во австронезиското семејство и се зборува на релативно униформен начин низ островите. Иако јазикот покажува значително позајмување од Полинезија, тој се разликува од јазикот на соседните Тувалу и Маршалските Острови. Англискиот е официјален јазик и се изучува во основните и средните училишта. Многу возрасни луѓе на надворешните острови зборуваат малку англиски.Кирибати

Исто така види: Социополитичка организација - Курасао

Симболизам. Симболите на национализмот се централно поврзани со независноста. Примарниот симбол на републиката е знамето, кое прикажува птица фрегата над изгрејсонце на океанот. Седумнаесет сончеви зраци ги претставуваат шеснаесетте острови Тунгару и Банаба, а три бранови ги претставуваат островските групи Тунгару, Феникс и Лајн. Назнамето е мотото te mauri te raoi ao te tabomoa („Добро здравје, мир и чест“). Националната химна е Teirake kaini Kiribati ( Stand Up, I-Kiribati ).

Историја и етнички односи

Појавата на нацијата. Во 1892 година, Гилбертските Острови станаа протекторат на Велика Британија и беа споени со протекторатот на Островите Елис во 1916 година за да ја формираат колонијата на Островите Гилберт и Елис. Во таа година, Банаба, островот Фанинг (Табуаеран), Островот Вашингтон (Тераина) и островите Унија (Токелау) станаа дел од колонијата, како и Киритимати во 1919 година и повеќето од островите Феникс во 1937 година.

И покрај централизираната колонијална влада, со текот на времето се разви раскол помеѓу културно и јазично различните жители на островот Гилберт и Елис во врска со работните места и други политички прашања. Ова на крајот резултираше со одвојување на островите Елис за да станат Тувалу во 1978 година. За разлика од Кирибати, Тувалу се одлучи за членство во Британскиот Комонвелт. Во јули 1979 година, Гилбертс, Банаба и островите Феникс и Лајн станаа независна Република Кирибати.

Неколку острови во северниот и централниот дел на Кирибати беа окупирани од Јапонците во Втората светска војна, а битката кај Тарава во ноември 1943 година беше една од најкрвавите во таа војна. Сепак, имаше мало тековно влијание од јапонската окупација.

Национален идентитет. Преколонијално, жителите на островите Тунгару формираа мали, променливи политички единици и немаше унифициран економски или политички систем или културен идентитет. Единствен национален идентитет се појави дури по Втората светска војна како резултат на колонијалните политики наменети да ја придвижат областа кон политичка независност.

Разликите помеѓу северните, централните и јужните острови Тунгару, особено во однос на социјалната и политичката организација, традициите и групните карактеристики, јасно се идентификувани од страна на I-Kiribati и се во основата на националната политика. Традиционално, северот имал посложена општествена организација со кралство и главно класи во споредба со порамноправната социјална структура на југот. Во моментов северните и централните острови се сметаат за попрогресивни од јужните, што е политички и социјално поконзервативно.

Етничките односи. И-Кирибати може да се смета за културно и етнички хомогена, со заедничка генетска историја, културни традиции, вредности, историско искуство и јазик. И-Кирибати се разликуваат од соседните островски групи и ја гледаат најголемата концептуална поделба меѓу нив и И-Матанг („Западњаци“). Културата и јазикот на Банаба во основа се јас-кирибати. Примарното прашање во движењата за независност на Банабан беше дистрибуцијатана приходите од фосфати, а не на културните разлики.

Урбанизам, архитектура и користење на просторот

Руралните куќи обично се изградени од традиционални материјали и се отворени правоаголни структури со сламени покриви и подигнати подови. Во градовите, повеќе куќи се градат со увезени материјали како што се бетонски блок и брановидно железо. Симболично најважната структура е правоаголната, отворена манеаба (куќа за состаноци), која може да биде во сопственост на семејство, црковна заедница или село. манеаба функционира како централно место за свечена

маж облечен во традиционална облека за церемонија во Кирибати. и неформални групни активности. Maneaba изградена со современи материјали ги следи традиционалните рецепти за стил, аспект и ориентација. Подот е составен од необележани, но познати места за седење наречени боти распоредени околу периметарот, со по едно што му припаѓа на секое семејство претставено во манеаба ; ова е местото од каде претставник (обично најстариот маж) од секое семејство учествува во дискусиите и донесувањето одлуки во заедницата. Црквите се архитектонски европски и често се најголемите градби во едно село.

Храна и економија

Храната во секојдневниот живот. Рибите и морските ресурси се примарен извор на храна, бидејќи еколошката природа на атолите значи дека само најтврдокорнитерастенијата можат да растат таму. Локалните култури вклучуваат кокос, џиновски мочуришен тарос, хлебни, панданус и домашна смоква. Кокосот е централен во исхраната и е особено ценет за слаткото, богато со витамини тоди (сок) исечено од цветниот шпат. Тоди се користи како детски пијалок или како основа за сируп. Може да се закисели и во оцет и да се ферментира во алкохолен пијалок. Пијанството е широко распространет проблем со кој на некои острови се решава со забраната за алкохол. Увозните производи, особено оризот, но и брашното, конзервираниот путер и конзервираната риба и месо, стануваат сè поважни во секојдневната исхрана.

Обичаи за храна при свечени прилики. Прикажувањето и јадењето престижна храна е централно за сите прослави и банкети. Иако увозните производи се сè подостапни, локалната храна е поважна во гозбите, како што се раковите, џиновската школка, свињата, пилешкото и џиновското мочуриште. Најсимболично ценет култура е џиновскиот мочуришен тарос, кој се одгледува во јами ископани во водната леќа под секој атол.

Основна економија. Околу 80 отсто од населението се занимава со егзистенцијално земјоделство и риболов. Економијата на готовина е ограничена главно на Јужна Тарава, каде што приватниот сектор на економијата е многу мал и има малку производствени претпријатија. Независноста во 1979 година се совпадна со крајот на ископувањето фосфати на Банаба, кое во 1978 г.имаше 88 отсто од заработката од извозот на нацијата. Економијата на готовина сега се префрли на зависност од дознаките од И-Кирибати кои се вработени во ископувањето фосфат во Науру или работат како морнари на трговски бродови во странска сопственост, како и од странска помош. Составувајќи околу 60 отсто од бруто домашниот производ во 1995 година, помошта се добива главно од Јапонија, Австралија, Нов Зеланд, Јужна Кореја и Европската Унија. Владата утврди дека има потенцијал за развој на туризмот. Сепак, економскиот развој е ограничен од недостигот на квалификувани работници, слабата инфраструктура и географската оддалеченост.

Посебно земјиште и имот. Пристапот и сопственоста на земјиштето се во основата и ги зацврстуваат социјалните односи. Витална единица во општеството на I-Kiribati, utu ги вклучува сите оние луѓе кои се поврзани како роднини и споделуваат заедничка сопственост на земјишни парцели. Секој на островот припаѓа на неколку уту; луѓето можат да ги наследат правата на земјиштето за секој UTU од кој било родител. kainga , или семејниот имот, се наоѓа во срцето на секоја уту, а оние кои живеат на одредена каинга на една од нивните уту имаат најголем збор во уту работите и најголем дел од производите од земјата. во таа уту. Колонијалната влада се обиде да го реорганизира системот за поседување земјиште за да поттикне кодификација на поединечни земјишни поседи, делумно за да ги намали споровите околу земјиштето.Како резултат на тоа, сега се регистрирани трансфери на земјиште.

Комерцијални дејности. Морските ресурси се појавија како најважен природен ресурс за Кирибати, особено лиценцирањето на странските рибарски бродови за риболов во двесте наутички милји од ексклузивната економска зона во водите што ги опкружуваат островите. Напорите да се развие конкурентна локална рибарска компанија беа помалку успешни, но големи залихи на риба туна остануваат во водите на Кирибати. Копра, риба и фармерски алги се главен извоз.

Трговија. Примарниот увоз е храна, производни производи, возила, гориво и машини. Повеќето стоки за широка потрошувачка се увезуваат од Австралија, а австралискиот долар е единица валута.

Социјална стратификација

Класи и касти. Општо земено, постколонијалниот Кирибати може да се смета за релативно безкласно општество. Но, се појавува нова општествена класа на млади лидери, која се заканува на традиционалниот авторитет на старешините заснован во селото. Исто така, постојат растечки разлики во приходите, а пристапот до високото образование се појавува како клучен фактор што го разликува.

Политички живот

Влада. Системот боти или клан, кој според усната традиција бил увезен од Самоа околу 1400 г. време на

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.