Култура на Велс - историја, луѓе, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

 Култура на Велс - историја, луѓе, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

Christopher Garcia

Име на културата

Велшки

Исто така види: Религија и експресивна култура - Персијци

Алтернативно име

Цимру, нацијата; Сири, народот; Cymraeg, јазикот

Ориентација

Идентификација. Британците, келтско племе, кое првпат се населило во областа што сега е Велс, веќе почнале да се идентификуваат како посебна култура до шестиот век од нашата ера. за прв пат се појави во песна која датира од 633 година. До 700 г. н.е., Британците се нарекувале себеси како Симри, земјата како Кимру, а јазикот како Кимраег. Зборовите „Велс“ и „велшки“ се со саксонско потекло и биле користени од германското племе кое напаѓало за да означат луѓе кои зборувале различен јазик. Велшкото чувство за идентитет опстои и покрај инвазиите, апсорпцијата во Велика Британија, масовната имиграција и, од неодамна, доаѓањето на жители кои не се Велци.

Јазикот одигра значајна улога во придонесот кон чувството на единство кое го чувствуваат Велшаните; повеќе од другите келтски јазици, велшкиот одржува значителен број говорници. Во текот на осумнаесеттиот век се случи книжевна и културна преродба на јазикот што дополнително помогна да се зацврсти националниот идентитет и да се создаде етничка гордост кај Велшаните. Централно место во велшката култура е вековната народна традиција на поезија и музика која помогна да се одржи жив велшкиот јазик. Велшките интелектуалци во осумнаесеттиот исе обидел да ја прошири велшката моќ пред неговата прерана смрт во 1246 година. Со тоа што Дафид не оставил наследници, наследството на велшкиот престол било оспорено од внуците на Дафид и во серија битки помеѓу 1255 и 1258 година, Лвелин ап Груфид (д. 1282), еден од внуци, ја презеде контролата врз велшкиот престол, крунисајќи се себеси за принц од Велс. Хенри III официјално го признал неговиот авторитет над Велс во 1267 година со Договорот од Монтгомери и за возврат Лвелин се заколнал на верност на англиската круна.

Исто така види: Историја, политика и културни односи - Доминиканци

Љвелин успеа цврсто да го основа Кнежевството Велс, кое се состоеше од кралствата на XII век на Гвинед, Пауис и Дехибарт, како и некои делови од Маршот. Овој период на мир, сепак, не траеше долго. Конфликтот настанал помеѓу Едвард I, кој го наследил Хенри III, и Лвелин, кој кулминирал со англиската инвазија на Велс во 1276 година, проследена со војна. Љвелин бил принуден на понижувачко предавање што вклучувало откажување од контролата врз источниот дел од неговата територија и признание за лојалноста што му се плаќало на Едвард I годишно. Во 1282 година, Лвелин, овој пат потпомогнат од велшкото благородништво од другите региони, се побунил против Едвард I само за да биде убиен во борба. Велшките сили продолжија да се борат, но конечно капитулираа пред Едвард I во летото 1283 година, означувајќи го почетокот на периодот на окупација од страна на Англичаните.

Иако Велшаните беа принудени да се предадат, наборбата за единство и независност во текот на претходните сто години беше клучна во обликувањето на велшката политика и идентитет. Во текот на XIV век во Велс преовладувале економски и социјални тешкотии. Едвард I започнал програма за градење замок, и за одбранбени цели и за засолниште на англиските колонисти, која ја продолжил неговиот наследник Едвард II. Резултатот од неговите напори сè уште може да се види во Велс денес, кој има повеќе замоци на квадратна милја од која било друга област во Европа.

На крајот на 1300-тите Хенри IV го зазеде тронот од Ричард II, предизвикувајќи бунт во Велс каде поддршката за Ричард II беше силна. Под водство на Овејн Глиндвр, Велс се обединил за да се побуни против англискиот крал. Од 1400 до 1407 година Велс уште еднаш ја потврди својата независност од Англија. Англија не ја врати контролата врз Велс повторно до 1416 година и смртта на Глиндвр, што го означи последното велшки востание. Велшаните му се покорувале на Хенри VII (1457–1509), првиот крал на куќата на Тудор, кого го сметале за сонародник. Во 1536 година, Хенри VIII го прогласил Актот на Унијата, инкорпорирајќи го Велс во англиското царство. За прв пат во својата историја Велс доби униформност во спроведувањето на правото и правдата, истите политички права како англиските и англиското обичајно право во судовите. Велс обезбеди и парламентарно претставување. Велшките земјопоседници ги искористија своитевласт локално, во името на кралот, кој им ја доделил нивната земја и имот. Велс, иако повеќе не беше независна нација, конечно доби единство, стабилност и, што е најважно, државност и признавање како посебна култура.

Национален идентитет. Различните етнички групи и племиња кои се населиле во антички Велс постепено се споија, политички и културолошки, за да ја одбранат својата територија од прво, Римјаните, а подоцна и англосаксонските и норманските освојувачи. Чувството за национален идентитет се формирало со векови додека луѓето од Велс се бореле против да бидат апсорбирани во соседните култури. Наследството од заедничко келтско потекло беше клучен фактор во обликувањето на велшкиот идентитет и обединувањето на завојуваните кралства. Отсечени од другите келтски култури на север во Британија и во Ирска, велшките племиња се обединија против нивните непријатели кои не се Келти. Развојот и континуираната употреба на велшкиот јазик исто така одигра важна улога во одржувањето и зајакнувањето на националниот идентитет. Традицијата на усно предавање на поезијата и приказните и важноста на музиката во секојдневниот

Еден куп шкрилци лежи над велшкиот град. Рударството е важна индустрија во Велс. животот беше суштински за опстанокот на културата. Со доаѓањето на издавањето книги и зголемувањето на писменоста, велшкиот јазик и култура можеа да продолжат да цветаат,преку деветнаесеттиот век и во дваесеттиот век, и покрај драматичните индустриски и општествени промени во Велика Британија. Оживувањето на велшкиот национализам во втората половина на дваесеттиот век уште еднаш го изнесе на преден план концептот на единствен велшки идентитет.

Етничките односи. Со Актот на Унијата, Велс стекна мирни односи со Англичаните додека го задржа нивниот етнички идентитет. До крајот на XVIII век, Велс бил претежно рурален со најголем дел од населението кое живеело во или во близина на малите земјоделски села; контактот со другите етнички групи беше минимален. Од друга страна, велшкиот благородник, општествено и политички се измеша со англискиот и шкотскиот господар, создавајќи многу англиска висока класа. Индустријата што се разви околу ископувањето јаглен и производството на челик привлече имигранти, главно од Ирска и Англија, во Велс, почнувајќи од крајот на осумнаесеттиот век. Лошите услови за живот и работа, во комбинација со пристигнувањето на голем број имигранти, предизвикаа социјални немири и често водеа до конфликти - честопати по насилен карактер - меѓу различните етнички групи. Падот на тешката индустрија кон крајот на деветнаесеттиот век, сепак, предизвика надворешна миграција на Велшаните и земјата престана да привлекува имигранти. Крајот на дваесеттиот век донесе обновена индустријализација, а со тоа, уште еднаш, доселениците одниз целиот свет, иако без забележителни конфликти. Зголемениот животен стандард низ Велика Британија, исто така, го направи Велс популарен одмор и одмор за викенд, главно за луѓето од големите урбани области во Англија. Овој тренд предизвикува значителна тензија, особено во велшките и руралните области, меѓу жителите кои сметаат дека нивниот начин на живот е загрозен.

Урбанизмот, архитектурата и употребата на просторот

Развојот на велшките градови и населби не започнал до индустријализацијата во доцните 1700-ти. Руралните области се карактеризираат со расфрлање на изолирани фарми, кои обично се состојат од постари, традиционални варосани или камени згради, обично со покриви од чеша. Селата еволуирале од раните населби на келтските племиња кои избрале одредени локации за нивната земјоделска или одбранбена вредност. Поуспешните населби се зголемија и станаа политички и економски центри, прво на кралствата, а потоа подоцна на одделните региони, во Велс. Англо-норманската манорска традиција на згради групирани на имот на земјопоседник, слично на селските села во Англија, беше воведена во Велс по освојувањето во 1282 година. Селото како центар на руралното општество, сепак, стана значајно само во јужен и источен Велс ; другите рурални области одржуваа расфрлани и поизолирани шеми на градење. Куќи со дрвена рамка, првичноизградена околу голема сала, која се појавила во средниот век на север и исток, а подоцна и низ Велс. Кон крајот на шеснаесеттиот век, куќите почнаа да се разликуваат повеќе по големина и префинетост, како одраз на растот на средната класа и зголемување на разликите во богатството. Во Гламорган и Монмаутшир, земјопоседниците граделе куќи од тули кои го одразувале народниот стил популарен во Англија во тоа време, како и нивниот социјален статус. Оваа имитација на англиската архитектура ги издвои земјопоседниците од останатото велшко општество. По освојувањето на Норман, урбаниот развој почна да расте околу замоците и воените кампови. бастид, или град замок, иако не е голем, сепак е значаен за политичкиот и административниот живот. Индустријализацијата во осумнаесеттиот и деветнаесеттиот век предизвика експлозија на урбан раст на југоистокот и во Кардиф. Недостигот од станови беше вообичаен и неколку семејства, честопати неповрзани, заеднички живеалишта. Економското богатство и зголемувањето на населението создадоа побарувачка за нови градби кон крајот на дваесеттиот век. Нешто повеќе од 70 проценти од домовите во Велс се окупирани од сопственици.

Храна и економија

Храната во секојдневниот живот. Важноста на земјоделството за велшката економија, како и достапноста на локални производи создаде високи стандарди за храна и национална диета која се заснова на свежа, природна храна. Во крајбрежните областириболовот и морските плодови се важни и за економијата и за локалната кујна. Видот на храната достапна во Велс е слична на онаа што се наоѓа во остатокот од Обединетото Кралство и вклучува разновидна храна од други култури и нации.

Обичаи за храна при свечени прилики. Специјалните традиционални велшки јадења вклучуваат лаверна, јадење со алги; чашка, богата супа; бара брит, традиционална торта; и pice ar y maen, велшки колачи. Во посебни прилики и празници се служат традиционални јадења. Локалните пазари и саеми обично нудат регионални производи и печива. Велс е особено познат по своите сирења и месо. Велшкиот зајак, исто така наречен велшки реребит, јадење со топено сирење измешано со пив, пиво, млеко и зачини што се служи преку тост, е популарно од почетокот на осумнаесеттиот век.

Основна економија. Рударството, особено јагленот, е главна економска активност на Велс од XVII век и сè уште е многу важно за економијата и еден од водечките извори на вработување. Најголемите полиња на јаглен се на југоисток и денес произведуваат околу 10 отсто од вкупното производство на јаглен во Велика Британија. Производството на железо, челик, варовник и чеша се исто така важни индустрии. Иако тешката индустрија одигра значајна улога во велшката економија и во голема мера влијаеше на велшкото општество воXIX век, земјата останува главно земјоделска со речиси 80 проценти од земјиштето што се користи за земјоделски активности. Одгледувањето добиток, особено говедата и овците, е поважно од земјоделството. Главните култури се јачменот, овесот, компирот и сеното. Риболовот, со центар на каналот Бристол, е уште една важна комерцијална активност. Економијата е интегрирана со остатокот од Велика Британија и како таков Велс веќе не е исклучиво зависен од сопственото производство. Иако земјоделството сочинува голем дел од економијата, само мал дел од вкупното население всушност работи во оваа област и земјоделското производство во голема мера е наменето за продажба. Многу странски компании кои произведуваат стоки за широка потрошувачка, особено јапонски фирми, отворија фабрики и канцеларии во Велс во последниве години, обезбедувајќи вработување и охрабрувајќи го економскиот раст.

Посебно земјиште и имот. Во антички Велс земјата била неформално контролирана од племиња кои жестоко ја штителе нивната територија. Со подемот на велшките кралства, сопственоста на земјиштето била контролирана од кралевите кои им дале мандат на нивните поданици. Меѓутоа, поради расфрланото и релативно мало население на Велс, повеќето луѓе живееле на изолирани фарми или во мали села. По Актот за унија со Англија, кралот им доделил земја на благородништвото, а подоцна, со подемот на средната класа, на Велшанитегосподинот имал економска моќ да купува мали делови од земја. Повеќето Велшани биле селани земјоделци кои или ја обработувале земјата за земјопоседници или биле земјоделци кираџии, изнајмувајќи мали парчиња земја. Доаѓањето на индустриската револуција предизвика радикални промени во економијата и земјоделските работници во голем број ја напуштија селата за да бараат работа во урбаните области и во рудниците за јаглен. Индустриските работници изнајмуваа станбени простории или, понекогаш, им беа обезбедени фабрички станови.

Денес, сопственоста на земјиштето е порамномерно распределена низ населението, иако сè уште има големи површини во приватна сопственост. Новата свест за еколошките прашања доведе до создавање на национални паркови и заштитени зони за диви животни. Велшката комисија за шумарство купи земјиште кое порано се користело за пасишта и земјоделство и иницираше програма за пошумување.

Големи индустрии. Тешката индустрија, како што се рударството и другите активности поврзани со пристаништето Кардиф, некогаш најпрометното индустриско пристаниште во светот, опадна во последниот дел од дваесеттиот век. Велшката канцеларија и Велшката агенција за развој работеа на привлекување мултинационални компании во Велс во обид да ја преструктуираат економијата на нацијата. Невработеноста, повисока во просек во остатокот од Обединетото Кралство, сè уште е загрижувачка. Индустрискиот раст кон крајот на дваесеттиот век беше концентриран најмногу вообласта на науката и технологијата. Кралската ковница беше преместена во Лантрисант, Велс во 1968 година, помагајќи да се создаде индустрија за банкарски и финансиски услуги. Производството сè уште е најголемата велшка индустрија, со финансиски услуги на второ место, а потоа следат образованието, здравството и социјалните услуги и трговијата на големо и мало. Рударството сочинува само 1 процент од бруто домашниот производ.

Трговија. Интегриран со економијата на Обединетото Кралство, Велс има важни трговски односи со другите региони во Британија и со Европа. Земјоделски производи, електронска опрема, синтетички влакна, фармацевтски производи и автомобилски делови се главниот извоз. Најважната тешка индустрија е рафинирањето на увезената метална руда за производство на лимови и алуминиумски лимови.

Политички живот

Влада. Кнежевството Велс се управува од Вајтхол во Лондон, името на административното и политичкото седиште на британската влада. Зголемениот притисок од велшките водачи за поголема автономија донесе деволуција на администрацијата во мај 1999 година, што значи дека поголема политичка моќ и е дадена на Канцеларијата на Велс во Кардиф. Позицијата државен секретар за Велс, дел од кабинетот на британскиот премиер, беше формирана во 1964 година. На референдумот во 1979 година беше отфрлен предлогот за создавање велшко собрание кое не го легитимира, но во 1997 г.деветнаесеттиот век пишуваше опширно на тема велшка култура, промовирајќи го јазикот како клуч за зачувување на националниот идентитет. Велшката литература, поезија и музика процветаа во деветнаесеттиот век, бидејќи стапките на писменост и достапноста на печатениот материјал се зголемија. Приказните кои традиционално се пренесувале усно биле снимени, и на велшки и на англиски, и се појавила нова генерација велшки писатели.

Локација и географија. Велс е дел од Обединетото Кралство и се наоѓа на широк полуостров во западниот дел на островот Велика Британија. Островот Англеси исто така се смета за дел од Велс и е одделен од копното со теснецот Менај. Велс е опкружен со вода од три страни: на север, Ирското Море; на југ, Бристолскиот канал; и на запад, каналот Свети Џорџ и заливот Кардиган. Англиските окрузи Чешир, Шропшир, Херефорд, Ворчестер и Глостершир се граничат со Велс на исток. Велс зафаќа површина од 8.020 квадратни милји (20.760 квадратни километри) и се протега на 137 милји (220 километри) од најоддалечените точки и варира помеѓу 36 и 96 милји (58 и 154 километри) во ширина. Главниот град Кардиф се наоѓа на југоисток на устието Северн и е исто така најважното пристаниште и бродоградба центар. Велс е многу планински и има карпесто, неправилно крајбрежје соуште еден референдум помина со мала разлика, што доведе до создавање на Националното собрание за Велс во 1998 година. Собранието брои шеесет членови и е одговорно за утврдување политика и креирање законска регулатива во областите кои се однесуваат на образованието, здравството, земјоделството, транспортот и социјалните услуги. Општата реорганизација на владата низ Обединетото Кралство во 1974 година вклучуваше поедноставување на велшката администрација со помали области прегрупирани за да формираат поголеми изборни единици од економски и политички причини. Велс беше реорганизиран во осум нови окрузи, од првично тринаесет, а во рамките на окрузите беа создадени триесет и седум нови окрузи.

Лидерство и политички функционери. Велс отсекогаш имал силни левичарски и радикални политички партии и лидери. Исто така, постои силна политичка свест низ Велс и одѕивот на гласачите на избори е во просек поголем отколку во Обединетото Кралство како целина. Во поголемиот дел од деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век, Либералната партија доминираше во политиката на Велс, а индустриските региони ги поддржуваа социјалистите. Во 1925 година беше основана Велшката националистичка партија, позната како Плаид Цимру, со намера да добие независност на Велс како регион во рамките на Европската економска заедница. Помеѓу Првата и Втората светска војна, тешката економска депресија предизвика речиси 430.000 Велшани да емигрираат и нов политички активизамсе роди со акцент на социјалните и економските реформи. По Втората светска војна, Лабуристичката партија доби мнозинство од поддршката. Во текот на доцните 1960-ти, Плејд Симру и Конзервативната партија освоија места на парламентарните избори, ослабувајќи го традиционалниот

пејзажот на Пемброкшир во Крибин Вок, Солва, Дифед на Лабуристичката партија. Велс е опкружен со вода од три страни. доминација на велшката политика. Во 1970-тите и 1980-тите, конзервативците добија уште поголема контрола, тренд кој беше обратен во 1990-тите со враќањето на доминацијата на лабуристите и зголемената поддршка за Plaid Cymru и велшкиот национализам. Велшкото сепаратистичко, националистичко движење, исто така, вклучува повеќе екстремистички групи кои бараат создавање на политички независна нација врз основа на културни и јазични разлики. Велшкото јазично друштво е едно од повидливите од овие групи и ја истакна својата подготвеност да ја искористи граѓанската непослушност за да ги постигне своите цели.

Воена активност. Велс нема независна војска и неговата одбрана е под надлежност на војската на Обединетото Кралство како целина. Сепак, постојат три армиски полкови, Велшката гарда, Кралскиот полк од Велс и Кралскиот Велч Фузилиер, кои имаат историски асоцијации со земјата.

Програми за социјална заштита и промени

Здравствените и социјалните услуги спаѓаат подадминистрација и одговорност на државниот секретар за Велс. Канцеларијата на Велс, која работи со окружните и окружните власти, планира и извршува прашања во врска со домувањето, здравството, образованието и благосостојбата. Ужасните услови за работа и живот во деветнаесеттиот век донесоа значителни промени и нови политики во однос на социјалната заштита кои продолжија да се подобруваат во текот на дваесеттиот век. Прашањата во врска со здравствената заштита, домувањето, образованието и работните услови, во комбинација со високото ниво на политички активизам, создадоа свест и побарувачка за програмите за социјални промени во Велс.

Родови улоги и статуси

Релативниот статус на жените и мажите. Историски гледано, жените имаа малку права, иако многумина работеа надвор од домот, и се очекуваше да ја исполнат улогата на сопруга, мајка и, во случајот на невенчаните жени, негувателка на поширокото семејство. Во земјоделските области жените работеа заедно со машките членови на семејството. Кога велшката економија почна да станува поиндустријализирана, многу жени најдоа работа во фабрики кои ангажираа исклучиво женска работна сила за работи кои не бараат физичка сила. Жени и деца работеа во рудници, поминувајќи четиринаесет часовни денови под исклучително тешки услови. Законодавството беше донесено во средината на деветнаесеттиот век со кое се ограничуваше работното време за жените и децата, но тоа не беше допочетокот на дваесеттиот век кога Велшаните почнаа да бараат повеќе граѓански права. Женскиот институт, кој сега има поглавја низ Обединетото Кралство, е основан во Велс, иако сите негови активности се спроведуваат на англиски јазик. Во 1960-тите беше основана друга организација, слична на Женскиот институт, но исклучиво велшки во нејзините цели. Познат како Merched y Wawr, или Жени на зората, тој е посветен на промовирање на правата на Велшанките, велшкиот јазик и култура и организирање добротворни проекти.

Социјализација

Воспитување и образование на деца. Во текот на осумнаесеттиот и деветнаесеттиот век децата биле експлоатирани за работна сила, испраќани во рудници да работат во окна кои биле премали за возрасни. Стапките на смртност на децата и доенчињата беа високи; речиси половина од сите деца не живееле повеќе од пет години, а само половина од оние кои живееле над десет години можеле да се надеваат дека ќе живеат до раните дваесетти. Социјалните реформатори и религиозните организации, особено Методистичката црква, се залагаа за подобрување на стандардите за јавно образование во средината на деветнаесеттиот век. Условите почнаа постепено да се подобруваат за децата кога работното време беше ограничено и беше донесено задолжителното образование. Законот за образование од 1870 година донесен за да ги спроведе основните стандарди, но исто така се обидуваше целосно да го избрка Велшкиот од образовниот систем.

Денес основнои градинките во областите со мнозинство што зборува велшки обезбедуваат настава целосно на велшки, а училиштата во областите каде англискиот е прв јазик нудат двојазична настава. Движењето за градинки на велшки јазик, Mudiad Ysgolion Meithrin Cymraeg, основано во 1971 година, беше многу успешно во создавањето мрежа на градинки, или Ysgolion Meithrin, особено во регионите каде што англискиот јазик е се користи почесто. Расадниците, основните и средните училишта се под управа на образовниот орган на Канцеларијата на Велс. Ефтиното, квалитетно јавно образование е достапно низ Велс за студенти од сите возрасти.

Високо образование. Повеќето институции за високо образование се јавно поддржани, но приемот е конкурентен. Велшката книжевна традиција, високата стапка на писменост и политичките и религиозните фактори придонесоа за формирање на култура каде што високото образование се смета за важно. Главниот институт за високо образование е Универзитетот во Велс, јавен универзитет финансиран од Советот за финансирање на универзитетите во Лондон, со шест локации во Велс: Абериствит, Бангор, Кардиф, Лампетер, Свонси и Велшкото национално училиште за медицина во Кардиф. Канцеларијата на Велс е одговорна за

Градското собрание на Логарн, Дајфед, Велс. другите универзитети и колеџи, вклучувајќи го и Политехничкиотод Велс, во близина на Понтиприд, и Универзитетскиот колеџ во Велс во Абериствит. Велшката канцеларија, која работи со локалните образовни власти и Велшкиот Заеднички образовен комитет, ги надгледува сите аспекти на јавното образование. Курсевите за континуирано образование за возрасни, особено оние на велшки јазик и култура, силно се промовираат преку регионални програми.

Религија

Религиозни верувања. Религијата одигра значајна улога во обликувањето на велшката култура. Протестантизмот, имено англиканизмот, почна да собира поголема поддршка откако Хенри VIII раскина со Римокатоличката црква. Во пресрет на Англиската граѓанска војна во 1642 година, пуританизмот, практикуван од Оливер Кромвел и неговите поддржувачи, бил широко распространет во пограничните окрузи на Велс и во Пемброкшир. Велшките ројалисти, кои го поддржувале кралот и англиканизмот, биле лишени од нивниот имот, предизвикувајќи многу незадоволство кај непуританските Велшани. Во 1650 година бил донесен Законот за пропагирање на евангелието во Велс, кој го преземал и политичкиот и верскиот живот. За време на периодот познат како Interregnum кога Кромвел беше на власт, беа формирани неколку неангликански, или неистомисленички, протестантски конгрегации кои требаше да имаат значајни влијанија врз современиот велшки живот. Најрелигиозно и социјално најрадикалните од нив беа Квекерите, кои имаа силен следбеник во Монтгомеришир и Мерионет, и на крајот се проширијанивното влијание врз областите вклучувајќи ги англиканските погранични окрузи и областите каде што се зборува велшки на север и запад. Квекерите, кои интензивно не им се допаѓаат и на другите цркви кои не се согласуваат и на Англиканската црква, биле сериозно репресирани со резултат дека голем број биле принудени да емигрираат во американските колонии. Други цркви, како што се баптистичката и конгрегационистичката, кои биле калвинистички во теологијата, се зголемиле и најдоа многу следбеници во руралните заедници и малите градови. Во вториот дел од XVIII век, многу Велшани се преобратиле во методизам по заживувачкото движење во 1735 година. Методизмот бил поддржан во основаната Англиканска црква и првично бил организиран преку локални општества управувани од централна асоцијација. Влијанието на оригиналните неистомислени цркви, во комбинација со духовното заживување на методизмот, постепено го оддалечило велшкото општество од англиканизмот. Конфликтите во раководството и хроничната сиромаштија го отежнаа растот на црквата, но популарноста на методизмот на крајот помогна да се воспостави трајно како најраспространета деноминација. Методистите и другите неистомислени цркви беа исто така одговорни за зголемувањето на писменоста преку училиштата спонзорирани од црквата кои го промовираа образованието како начин за ширење на религиозна доктрина.

Денес, следбениците на методизмот сè уште ја сочинуваат најголемата религиозна група. Англиканската црква, или црквата наАнглија, е втора по големина секта, по што следи Римокатоличката црква. Има и многу помал број на Евреи и муслимани. Различните протестантски секти, и религијата воопшто, одиграа многу важна улога во современото велшко општество, но бројот на луѓе кои редовно учествуваа во религиозни активности значително се намали по Втората светска војна.

Ритуали и свети места. Катедралата Свети Давид, во Пемброкшир, е најзначајното национално свето место. Дејвид, светецот-заштитник на Велс, бил верски крстоносец кој пристигнал во Велс во шестиот век за да го шири христијанството и да ги преобрати велшките племиња. Починал во 589 година на 1 март, кој сега се слави како Ден на Свети Давид, државен празник. Неговите останки се погребани во катедралата.

Медицина и здравствена заштита

Здравствената заштита и медицината се финансирани од владата и поддржани од Националната здравствена служба на Обединетото Кралство. Во Велс има многу висок стандард на здравствена заштита со приближно шест лекари на десет илјади луѓе. Велшкото национално училиште за медицина во Кардиф нуди квалитетна медицинска обука и образование.

Секуларни прослави

Во текот на деветнаесеттиот век, велшките интелектуалци почнале да ја промовираат националната култура и традиции, иницирајќи заживување на велшката народна култура. Во текот на минатиот век овие прослави еволуираа во големинастани и Велс сега има неколку меѓународно важни музички и литературни фестивали. Фестивалот на литература Хеј, од 24 мај до 4 јуни, во градот Хеј-он-Вај, годишно привлекува илјадници луѓе, како и џез-фестивалот Брекон од 11 до 13 август. Најважната велшка секуларна прослава, сепак, е културниот собир на Еистеддфод кој ја слави музиката, поезијата и раскажувањето приказни.

Eisteddfod го има своето потекло во дванаесеттиот век кога во суштина бил состанок одржан од велшките бардови за размена на информации. Одржувајќи се нередовно и на различни локации, на Eisteddfod присуствуваа поети, музичари и трубадури, од кои сите имаа важни улоги во средновековната велшка култура. До осумнаесеттиот век традицијата станала помалку културна и повеќе социјална, често дегенерирајќи во пијани состаноци во таверните, но во 1789 година Друштвото Гвинедигион го оживеа Eisteddfod како натпреварувачки фестивал. Сепак, Едвард Вилијамс, познат и како Иоло Морганвг, повторно го разбудил велшкиот интерес за Еистеддфод во деветнаесеттиот век. Вилијамс активно го промовираше Eisteddfod меѓу велшката заедница што живее во Лондон, често држејќи драматични говори за значењето на велшката култура и важноста на продолжувањето на древните келтски традиции. Заживувањето на XIX век на Eisteddfod и подемот на велшкиот национализам, во комбинација соромантична слика на античката велшка историја, доведе до создавање на велшки церемонии и ритуали кои можеби немаат никаква историска основа.

Llangollen International Musical Eisteddfod, одржан од 4 до 9 јули, и Royal National Eisteddfod во Ланели, кој содржи поезија и велшки народни уметности, одржани од 5 до 12 август, се двете најважни секуларни прослави. Во текот на целата година се одржуваат и други помали, народни и културни фестивали.Полудрвена зграда во Бомарис, Англеси, Велс.

Уметности и хуманистички науки

Поддршка за уметноста. Традиционалната важност на музиката и поезијата поттикна општо ценење и поддршка за сите уметности. Има силна јавна поддршка низ Велс за уметностите, кои се сметаат за важни за националната култура. Финансиската поддршка се добива и од приватниот и од јавниот сектор. Велшкиот уметнички совет обезбедува владина помош за литература, уметност, музика и театар. Советот, исто така, организира турнеи на странски изведбени групи во Велс и обезбедува грантови за писатели за публикации на англиски и на велшки јазик.

Литература. Книжевноста и поезијата заземаат важна позиција во Велс од историски и лингвистички причини. Велшката култура се засноваше на усна традиција на легенди, митови и народни приказни пренесени од генерација на генерација.бројни заливи, од кои најголем е заливот Кардиган на запад. Камбриските планини, најзначајниот опсег, се протегаат од север-југ низ централниот дел на Велс. Други планински венци ги вклучуваат Брекон Биконс на југоисток и Сноудон на северозапад, кој достигнува надморска височина од 3.560 стапки (1.085 метри) и е највисоката планина во Велс и Англија. Реката Ди, со своите води во езерото Бала, најголемото природно езеро во Велс, тече низ северен Велс во Англија. Бројни помали реки го покриваат југот, вклучувајќи ги Уск, Вај, Теифи и Тови.

Умерената клима, блага и влажна, обезбеди развој на изобилство на растителен и животински свет. Папрати, мовови и пасишта, како и бројни шумски области го покриваат Велс. Даб, планински пепел и иглолисни дрвја се наоѓаат во планинските региони под 1.000 стапки (300 метри). Боровата куна, мало животно слично на визон, и шипката, член на семејството на ласиците, се

Велс се наоѓаат само во Велс и никаде на друго место во Велика Британија .

Демографија. Најновите истражувања покажуваат дека населението на Велс е 2.921.000 со густина од приближно 364 луѓе на квадратна милја (141 на квадратен километар). Речиси три четвртини од велшкото население живее во рударските центри на југот. Популарноста на Велс како дестинација за одмор и викенд повлекување, особеногенерација. Најпознатите рани бардиски поети, Талиесин и Анеирин, напишале епски песни за велшките настани и легенди околу седмиот век. Зголемената писменост во XVIII век и грижата на велшките интелектуалци за зачувување на јазикот и културата ја роди модерната пишана велшка литература. Како што индустријализацијата и англицизацијата почнаа да ја загрозуваат традиционалната велшка култура, беа направени напори да се промовира јазикот, да се зачува велшката поезија и да се охрабрат велшките писатели. Меѓутоа, Дилан Томас, најпознатиот велшки поет од дваесеттиот век, пишувал на англиски јазик. Книжевните фестивали и натпревари помагаат да се одржи оваа традиција, како и континуираната промоција на велшкиот, келтскиот јазик со најголем број говорници денес. Како и да е, влијанието на другите култури во комбинација со леснотијата на комуникација преку масовните медиуми, и од внатрешноста на Обединетото Кралство и од другите делови на светот, постојано ги поткопуваат напорите за зачувување на чисто велшкиот облик на литература.

Изведбени уметности. Пеењето е најважната од изведбените уметности во Велс и има свои корени во античките традиции. Музиката беше и забава и средство за раскажување приказни. Велшката национална опера, поддржана од Велшкиот уметнички совет, е една од водечките оперски компании во Британија. Велс е познат по своите целосно машки хорови, кои еволуирале одверската хорска традиција. Традиционалните инструменти, како што е харфата, сè уште се свират нашироко и од 1906 година Друштвото за народни песни на Велс зачувало, собирало и објавувало традиционални песни. Велшката театарска компанија е критикувана, а Велс продуцираше многу меѓународно познати актери.

Состојбата на физичките и општествените науки

До последниот дел од дваесеттиот век, ограничените професионални и економски можности предизвикаа многу велшки научници, научници и истражувачи да го напуштат Велс. Променливата економија и инвестициите на мултинационалните компании специјализирани за висока технологија охрабруваат повеќе луѓе да останат во Велс и да најдат работа во приватниот сектор. Истражувањето во општествените и физичките науки е исто така поддржано од велшките универзитети и колеџи.

Библиографија

Кертис, Тони. Велс: Замислената нација, Есеи во културниот и националниот идентитет, 1986 година.

Дејвис, Вилијам Воткин. Велс, 1925 година.

Дуркаез, Виктор Е. Century, 1983.

English, John. Clum Clearance: The Social and Administrative Context in England and Wales, 1976.

Fevre, Ralph и Andrew Thompson. Нација, идентитет и социјална теорија: перспективи од Велс, 1999.

Хопкин, Дејан Р. и Грегори С. Кили. Класа, заедница и движење на трудот: Велс и Канада, 1989 година.

Џексон, Вилијам Ерик. Структурата на локалната власт во Англија и Велс, 1966 година.

Џонс, Герет Елвин. Modern Wales: A Concise History, 1485–1979, 1984.

Owen, Trefor M. The Customs and Traditions of Wales, 1991.

Рис, Дејвид Бен. Велс: Културното наследство, 1981 година.

Вилијамс, Дејвид. Историја на модерниот Велс, 1950 година.

Вилијамс, Гланмор. Религија, јазик и националност во Велс: Историски есеи од Гланмор Вилијамс, 1979 година.

Вилијамс, Глин. Социјални и културни промени во современиот Велс, 1978 година.

——. The Land Remembers: A View of Wales, 1977.

Веб-страници

Владата на Обединетото Кралство. „Култура: Велс“. Електронски документ. Достапно од //uk-pages.net/culture

—M. C AMERON A RNOLD

S EE A LSO : Обединетото Кралство

во близина на границата со Англија, создаде ново, непостојано население.

Јазична припадност. Денес има приближно 500.000 велшки говорници и, поради обновениот интерес за јазикот и културата, овој број може да се зголеми. Меѓутоа, повеќето луѓе во Велс зборуваат англиски, а велшкиот е втор јазик; на север и на запад, многу луѓе се двојазични велшки и англиски јазик. Англискиот сè уште е главен јазик на секојдневна употреба, а на знаците се појавуваат и велшкиот и англискиот. Во некои области, велшкиот се користи исклучиво и бројот на велшки публикации се зголемува.

Велшкиот, или кимреј, е келтски јазик кој припаѓа на бритонската група составена од бретонски, велшки и изумрениот корнски. Западните келтски племиња првпат се населиле во областа за време на железното време, носејќи го со себе нивниот јазик кој ја преживеал и римската и англосаксонската окупација и влијание, иако некои карактеристики на латинскиот биле воведени во јазикот и преживеале во современиот велшки јазик. Велшката епска поезија може да се проследи до шестиот век од нашата ера и претставува една од најстарите книжевни традиции во Европа. Песните на Талиесин и Анеирин кои датираат од крајот на седмиот век од нашата ера ја одразуваат книжевната и културната свест од рана точка во историјата на Велс. Иако имало многу фактори кои влијаеле на велшкиот јазик, особено контактот со другиот јазикГрупи, Индустриската револуција од осумнаесеттиот и деветнаесеттиот век означи драматичен пад на бројот на велшки говорители, бидејќи многу луѓе што не се Велци, привлечени од индустријата што се разви околу ископувањето јаглен на југ и исток, се преселиле во областа. Во исто време, многу Велшани од руралните области заминаа да најдат работа во Лондон или во странство. Оваа голема миграција на работници кои не зборуваат велшки во голема мера го забрза исчезнувањето на заедниците што зборуваат велшки. Иако сè уште имаше околу четириесет публикации на велшки јазик во средината на деветнаесеттиот век, редовната употреба на велшкиот од мнозинството од населението почна да опаѓа. Со текот на времето во Велс се појавија две лингвистички групи; велшкиот регион познат како Y Fro Cymraeg на север и запад, каде што повеќе од 80 проценти од населението зборува велшки, и англо-велшка област на југ и исток каде што бројот на велшки говорници е под 10 проценти и Англискиот јазик е мнозински јазик. Сепак, до 1900 година, речиси половина од населението сè уште зборуваше велшки.

Во 1967 година беше донесен Законот за велшки јазик, со кој се признава статусот на велшкиот како официјален јазик. Во 1988 година беше формиран Велшкиот јазичен одбор, кој помогна да се обезбеди повторно раѓање на велшкиот јазик. Низ Велс имаше сериозни напори во втората половина на дваесеттиот век за одржување и промовирање на јазикот. Други напори заподдржете го јазикот што вклучуваше телевизиски програми на велшки јазик, двојазични велшко-англиски училишта, како и

Поворка која се упати кон Националниот фестивал Ејстеддфод во Ландудно, Велс. како градинки исклучиво на велшки јазик и курсеви по велшки јазик за возрасни.

Симболизам. Симболот на Велс, кој се појавува и на знамето, е црвен змеј. Наводно донесен во колонијата на Британија од Римјаните, змејот бил популарен симбол во античкиот свет и го користеле Римјаните, Саксонците и Партијците. Тој стана национален симбол на Велс кога Хенри VII, кој стана крал во 1485 година и го користеше како свое борбено знаме за време на битката кај полето Босворт, нареди црвениот змеј да стане официјално знаме на Велс. Празот и нарцисот се исто така важни велшки симболи. Една легенда го поврзува празот со свети Давид, светецот-заштитник на Велс, кој ги победил паганските Саксонци во победничка битка што наводно се случила на поле со праз. Поверојатно е дека празот бил прифатен како национален симбол поради нивната важност за велшката исхрана, особено за време на постот кога месото не било дозволено. Друг, помалку познат велшки симбол се состои од три ноеви ноеви и мотото „Ich Dien“ (превод: „Јас служам“) од битката кај Креси, Франција, во 1346 година. Веројатно е позајмен од мотото на кралот на Бохемија.кој го предводеше коњичкиот напад против Англичаните.

Историја и етнички односи

Појавата на нацијата. Најраните докази за човечко присуство во Велс датираат од палеолитот, или старо камено доба, период пред речиси 200.000 години. Дури во периодот на неолитот и бронзеното време околу 3.000 п.н.е. , сепак, дека почнала да се развива седечка цивилизација. Првите племиња што се населиле во Велс, кои веројатно дошле од западните крајбрежни области на Медитеранот, биле луѓе кои обично се нарекуваат Иберијци. Подоцнежните миграции од северна и источна Европа ги донеле Бритонските Келти и нордиските племиња во областа. Во времето на римската инвазија во 55 п.н.е. , областа била составена од ибериските и келтските племиња кои се нарекувале Симри. Племињата Кимри на крајот биле потчинети од Римјаните во првиот век од нашата ера. Англо-саксонските племиња, исто така, се населиле во Британија во овој период, туркајќи ги другите келтски племиња во велшките планини каде што на крајот се обединиле со Кимри кои веќе живееле таму. Во првите векови од нашата ера, Велс бил поделен на племенски кралства, од кои најважни биле Гвинед, Гвент, Дајвед и Пауис. Сите велшки кралства подоцна се обединија против англо-саксонските напаѓачи, означувајќи го почетокот на официјалната поделба меѓу Англија и Велс. Оваа граница стана официјална соизградбата на Офовиот Дајк околу средината на осмиот век од нашата ера. Дајк подоцна беше зголемен и утврден, станувајќи една од најголемите граници создадени од човекот во Европа и покривајќи 150 милји од североисточниот брег до југоисточниот брег на Велс. До денес останува линијата што ги дели англиската и велшката култура.

Кога Вилијам Освојувачот (Вилијам I) и неговата норманска војска ја освоиле Англија во 1066 година, трите англиски ерлдоми Честер, Шрусбери и Херефорд биле основани на границата со Велс. Овие области биле користени како силни точки во нападите против Велшаните и како стратешки политички центри. Сепак, единственото велшко кралство кое потпаднало под норманска контрола за време на владеењето на Вилијам I (1066–1087) било Гвент, на југоисток. До 1100 година, норманските лордови ја прошириле својата контрола за да ги вклучат велшките области Кардиган, Пемброк, Брекон и Гламорган. Ова проширување на територијата на Велс довело до воспоставување на Маршот на Велс, област со која претходно владееле велшките кралеви.

Велшаните продолжија да се борат против норманската и англосаксонската контрола во првиот дел од XII век. До последната половина на дванаесеттиот век, трите велшки кралства Гвинед, Пауис и Дехибарт беа цврстооснована, обезбедувајќи постојана основа за велшката државност. Главните населби Аберфро во Гвинед, Матрафал во Паус и Динефвр во Дехибарт го формираа јадрото на велшкиот политички и културен живот. Иако велшките кралеви биле сојузници, секој владеел со посебни територии заколнувајќи се на лојалност на кралот на Англија. Основањето на кралствата го означи почетокот на периодот на стабилност и раст. Земјоделството цветаше, како и стипендијата и велшката книжевна традиција. Период на немири и оспорено наследување следеше по смртта на тројцата велшки кралеви додека различни фракции се бореа за контрола. Стабилноста обезбедена од првите кралеви никогаш не била обновена во Паус и Дехибарт. Кралството Гвинед беше успешно обединето уште еднаш под владеењето на Ливелин ап Јорверт (р. 1240) по кратка борба за моќ. Гледајќи го Ливелин како закана, кралот Џон (1167–1216) водеше кампања против него што доведе до понижувачки пораз на Ливелин во 1211 година. Ливелин, сепак, го сврте ова во своја корист и ја обезбеди верноста на другите велшки водачи кои се плашеа од целосно потчинување под кралот Џон. Ливелин станал водач на велшките сили и, иако конфликтот со кралот Џон продолжил, тој успешно ги обединил Велшаните политички и на крајот ја минимизирал вмешаноста на кралот на Англија во велшките работи. Дафид ап Ливелин, синот и наследникот на Ливелин ап Јорверт,

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.