Кутенаи

 Кутенаи

Christopher Garcia

Содржина

ЕТНОНИМИ: Китонака, Кутенај, Санка, Тунаха

Кутенаи се група на американски Индијанци кои живеат на Индискиот резерват Kootenai во Ајдахо, на индискиот резерват Flathead во Монтана и различни резервати во Британска Колумбија. Во деветнаесеттиот век Северозападната компанија и компанијата Хадсон Беј основаа трговски места на територијата Кутенаи. Кутенаите живееле во мирни односи со Белците во тоа време; нивната популација, сепак, постепено, но значително се намалуваше поради болестите и проблемите поврзани со алкохолот. Во 1895 година, остатокот од племето бил отстранет во резерватите во Ајдахо и Монтана. Кутенаискиот јазик е класифициран како јазична изолација во јазичната филум на алгонкијан-вакашан.

На Индискиот резерват Флетхед во Монтана, Кутенаи живеат со племето Флатехед и работат под племенски совет од десет избрани функционери. Приходите се добиваат главно од шумарството. Во Ајдахо Кутенаи работат под петчлен племенски совет на чело со поглавар со доживотен мандат. Кон крајот на XVIII век Кутенаи броеле околу две илјади и го населувале регионот на реките Кутенај и Колумбија и езерото Арроу во Вашингтон, Ајдахо и Британска Колумбија. Во тоа време тие беа поделени на горна дивизија која главно опстојуваше како ловци на бизони и пониска дивизија живееше главно како рибари. Горната и долната поделба беа дополнително поделени напо осум бендови на чело со ненаследен шеф.

Исто така види: Религија - планински Евреи

Видете исто така Flathead

Исто така види: Оркадијанци

Библиографија

Turney-High, Harry H. (1941). Етнографија на Кутенаи. Американско антрополошко здружение, Мемоари 56. Менаша, Вис.

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.