Ориентација - Јоруба

 Ориентација - Јоруба

Christopher Garcia

Идентификација. Името „Јоруба“ се чини дека го применувале соседите на Кралството Ојо и го усвоиле мисионерите во средината на деветнаесеттиот век за да опише пошироко семејство на народи што споделуваат јазици. Овие народи постепено го прифатија терминот за означување на нивниот јазик и етничка припадност во однос на другите големи етнички групи, но меѓу себе тие имаат тенденција да ги користат етнонимите на подгрупата наведени погоре.

Исто така види: Историја и културни односи - Ембера и Вунан

Локација. Народите на Јоруба живеат во Западна Африка помеѓу приближно 2° и 5° источно и помеѓу морскиот брег и 8° северно. Јорубанските татковини, приближно со големина на Англија, се протегаат по разновиден терен кој се движи од тропски дождовни шуми до отворени село на саваната. Климата е обележана со влажни и суви сезони.

Исто така види: Култура на Холандските Антили - историја, луѓе, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

Јазична припадност. Јоруба припаѓа на групата Ква на јазичното семејство Нигер-Конго. Лингвистите веруваат дека се одвоил од соседните јазици пред 2.000 до 6.000 години. И покрај неговите различни дијалекти, се прават напори за стандардизирање на јазикот за употреба во медиумите и основните училишта.

Демографија. Популацијата на Нигерија што зборува јорупски се проценува на 20 милиони во раните 1990-ти.


Прочитајте ја и статијата за Јорубаод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.