Ориентација - Тонга

 Ориентација - Тонга

Christopher Garcia

Идентификација. Кралството Тонга, сместено во јужниот дел на Тихиот Океан, беше под заштита на Велика Британија од 1900 до 1970 година. . Островите Тонга (на Европејците од осумнаесеттиот век познати како „Пријателски острови“ поради пријателскиот прием на истражувачите) имаат вкупна површина од приближно 646 квадратни километри. Зборот тонга значи „југ“ на многу полинезиски јазици.

Исто така види: Историја и културни односи - Јакут

Локација. Во 1887 година, територијалните граници на Кралството беа воспоставени за да опфаќаат океанска област од 15° до 23° од југ до 173° до 177° западно. Островите спаѓаат во правоаголник од околу 959 километри од север кон југ и 425 километри од исток кон запад. Трите главни островски групи, од север кон југ, се: групата Тонгатапу ( тапу значи „свето“); групата Хаапаи; и групата Јавау. Островот Тонгатапу, најголемиот остров во кралството, е седиште на владата на Тонга. Тонганските острови се ниски корални типови, со некои вулкански формации. Највисоката точка во Кралството Тонга е 1.030 метри на ненаселениот вулкански остров Као. Островот Тонгатапу има максимална надморска височина од 82 метри долж јужниот брег, а островот Јавау достигнува висина од 305 метри. Просечнатемпературата во Кралството Тонга во зимските месеци јуни-јули е 16-21 ° C, а во летните месеци декември-јануари е околу 27 ° C. Островскиот синџир Тонга е класифициран како полутропска, иако на северните острови има вистинска тропска клима, а врнежите на Јавау можат да бидат и до 221 сантиметар годишно. Врнежите на Тонгатапу во просек изнесуваат 160 сантиметри годишно, а од ноември до март е локалната сезона на урагани. Поради деструктивната моќ на ураганите кои главно ги погодуваат северните Тонгански Острови, јужниот остров Тонгатапу стана место каде што тонганската култура беше воспоставена со релативна трајност.

Демографија. Се проценува дека во 1800 година имало околу 15.000 до 20.000 Тонгани кои живееле низ островите. Во 1989 година, резидентното население на Кралството Тонга беше проценето на 108.000, при што Тонганците сочинуваа 98 проценти од населението, а остатокот беа други островјани или странски државјани. Главен град и главен град на кралството е Нукуалофа, со проценета популација од 30.000, лоциран на островот Тонгатапу. Самиот остров Тонгатапу има околу 64.000 жители на островот. Има 48.000 Тонганци кои се на возраст од 0-14 години (45 проценти); 54.000 на возраст од 15-59 години (50 проценти); и 6.000 (5 проценти) на возраст над 60 години. Исто така, има приближно 40.000 до50.000 државјани на Тонга кои живеат во Австралија, Нов Зеланд и Соединетите Американски Држави.

лингвистичка припадност. Тонганскиот јазик е изведен од протофиџиско-полинезиски јазик што првично го зборувале жителите на островот Фиџи околу 1500 п.н.е. В. Лингвистичките и археолошките докази укажуваат на миграција на луѓе во Тонга од локации северно и западно од островите.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Руски селаниПрочитајте и статија за Тонгаод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.