Отава

 Отава

Christopher Garcia

Содржина

ЕТНОНИМИ: Courtes Oreilles, Odawa

Исто така види: Социополитичка организација - Француски Канаѓани

Отава, кои зборуваат на југоисточен дијалект на оџибва, алгонски јазик, во времето на првиот европски контакт околу 1615 година, биле лоцирани на островот Манитулин во езерото Хурон и на соседните области на копното Онтарио. Околу 1650 година, некои од групата се преселиле на запад, подалеку од Ирокезите, а многумина на крајот се населиле во крајбрежните области на долниот полуостров Мичиген и соседните области на Онтарио, Висконсин, Илиноис, Индијана и Охајо, а централната област е Мичиген. за следните триста години. Во раните 1830-ти, неколку групи од Отава кои живееле во Охајо се преселиле во резерват во североисточниот дел на Канзас. Во 1857 година, оваа група повторно се преселила во резерват во близина на Мајами, Оклахома, каде што сега се познати како племето Отава во Оклахома. Голем број Отава (особено римокатоличката Отава) повторно се преселиле на островот Манитулин во Онтарио, нивната првобитна татковина. Големата подвижност на Отава за време на раните времиња на контакт го отежнува лоцирањето на селските локации од тој период. Меѓутоа, по 1650 година, нивните населби се прилично добро документирани. Веројатно има близу десет илјади потомци на абориџинската Отава кои сега живеат во Соединетите Американски Држави и Канада, при што повеќето се наоѓаат во северниот дел на Мичиген, околу две илјади запишани во Оклахома и три илјади во Канада.

Како и повеќето Индијцигрупи во областа на Големите езера, Отава имаше мешана, сезонска економија заснована на лов, риболов (што беше од примарна важност), хортикултура и собирање диви растителни јадења. Во потоплите сезони, жените одгледувале основна пченка, грав и тиква и собирале дива храна. Мажите ловеле риби во потоци и езера, главно со мрежи. Тие исто така ловеле и заробиле елени, мечка, дабар и друг дивеч. Во зима помали групи се населувале во помали кампови за лов на крупен дивеч, обично елени. Семејниот ловечки систем на територија беше развиен кон крајот на XVII век.

Тие имаа големи, постојани, понекогаш оградени села лоцирани во близина на бреговите на реките и езерските брегови. Тие користеле правоаголни куќи со покриви во облик на половина буре покриени со листови од кора од ела или кедар. На продолжени ловечки патувања се користеа конусни шатори покриени со мат. Во селата често живееле луѓе од други групи кои не се од Отава, како што се Хурон, Оџибва и Потаватоми.

Кон крајот на седумнаесеттиот и почетокот на осумнаесеттиот век, Отава имала четири главни подгрупи (Кискакон, Синаго, Сабл и Насауакуетон) со други помали групи исто така. Кон крајот на XVIII и почетокот на XIX век, изворите укажуваат дека племето имало голем број локални единици кои биле автономни и дејствувале независно една од друга. Во современиот период, овие разлики во голема мераисчезна, иако усвоените племенски организации сè уште функционираат во Оклахома и Канада.

Отава веруваше во врховно суштество („Господар на животот“), како и во многу добри и зли духови. Меѓу нив беа и Подводниот Пантер, суштество од водите, и Големиот зајак, за кој се верува дека го создал светот. Поединците се обидуваа да стекнат духови чувари преку соништата или потрагата по визија. Шаманите генерално постоеле за цели на лекување. Раните напори за христијанизација од страна на језуитите и реколектите не беа успешни. Но, на почетокот на деветнаесеттиот век, римокатоличките, англиската црква, презвитеријанските и баптистичките мисионери уживаа голем успех. Голем дел од канадската Отава денес се римокатолици.

Во модерните времиња, повеќето Отава зависеле од земјоделството и наемната работа, при што мажите во Канада исто така работат во индустријата за дрво. Исто така, забележано е значително движење на населението од руралните во урбаните средини. Јазикот на Отава во голема мера е заборавен во Оклахома, но голем број сè уште го зборуваат јазикот во Мичиген и Онтарио.


Библиографија

Фест, Јохана Е. и Кристијан Ф. Фест (1978). „Отава“. Во Прирачник за северноамерикански Индијанци. Том. 15, Североисточно, уредено од Брус Г. Тригер, 772-786. Вашингтон, ДЦ: Смитсонијан институција.

Kurath, Gertrude P. (1966). Индиски фестивали во Мичиген. Ен Арбор, Мих.: Издавачи на Ен Арбор.

Исто така види: Ориентација - Yuqui

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.