Помо

 Помо

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Бидакамтата, Боја, Чее Фока, Галиномеро, Хабенапо, Кале, Кашаја, Конхомтата, Куланапо, Шокова, Јокаја


Ориентација

Историја и културни односи

Населби

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и изразена култура

Библиографија

Barrett, Samuel A. (1952). Материјални аспекти на Помо културата. Милвоки: Билтен на Јавниот музеј на градот Милвоки, бр. 20.

Бин, Лоуел Џон и Доротеа Теодоратус (1978). „Западен Помо и североисточен Помо“. Во Прирачник за северноамерикански Индијанци. Том. 8, Калифорнија, уредено од Роберт Ф. Хејзер, 289-305. Вашингтон, ДЦ: Смитсонијан институција.

Исто така види: Ориентација - Јоруба

Гифорд, Едвард В. (1922). Терминологии за сродство во Калифорнија. Публикации на Универзитетот во Калифорнија во американската археологија и етнологија, 18, 1-285. Беркли.

Кробер, Алфред Л. (1925). Прирачник за Индијанците од Калифорнија. Билтен на американско биро за етнологија бр. 78. Вашингтон, D.C. Препечатено, 1953 година.

Исто така види: Кариња

Лоеб, Едвин М. Pomo Folkways. Публикации на Универзитетот во Калифорнија во американската археологија и етнологија, 19 (2), 149-405. Беркли.

Меклендон, Сали и Роберт Л. Освалт (1978). „Помо: Вовед“. Во Прирачник за северноамерикански Индијанци. Том. 8, Калифорнија, уредено од Роберт Ф. Хајзер, 274-288. Вашингтон, ДЦ: Смитсонијан институција.

Меклендон, Сали и Мајкл Џ. Лови (1978). „Источен Помо и Југоисточен Помо“. Во Прирачник за северноамерикански Индијанци. Том. 8, Калифорнија , уредено од Роберт Ф. Хејзер, 306-323. Вашингтон, ДЦ: Смитсонијан институција.

РОБЕРТ Л. ОСВАЛТ

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.