Религија и експресивна култура - Афро-Колумбијци

 Религија и експресивна култура - Афро-Колумбијци

Christopher Garcia

Црнците во Колумбија се католици. Како и кај многу луѓе во Латинска Америка, тие имаат тенденција да практикуваат „популарен католицизам“ што свештенството го смета повеќе или помалку неортодоксно. Во минатото и сѐ уште во 1990-тите, свештенството имаше тенденција да не ги одобрува практиките во црните региони, но со појавата на посилен идентитет на Црнците, некои свештеници се подготвени да вклучат „традиционални“ елементи во црковните церемонии.

Исто така види: Религија - Мангбету

Во регионот на Пацификот, присуството на црквата беше прилично слабо, а многу верски обреди се практикуваат надвор од директна контрола на свештенството. Постојат фестивали за почитување на светец или Дева Марија, чија слика се обработува низ населба и често низ река - во град како што е Кибдо, главен град на департманот Чоко, свеченостите на Сан Пачо (Свети Франциско на Асизи) имаат аспект на карневал бидејќи различни барио се натпреваруваат да ја претстават најдобрата поворка и лебдат во текот на дванаесет дена. Велориос, или буди за да се помири светец, обично се спонзорирани од одредена личност која обезбедува пијалок, тутун и храна. Постојат и буди за комеморација на смртта на една личност. Музиката е витален елемент во овие обреди, со кантадори (пејачки), кои исто така може да ја преземат улогата на rezanderas (молитвени кажувачи). Aguardiente (ром) најчесто го земаат учесниците за да се борат против студенилото на починатиот; надвор од непосредниот кругна трупот, каде што се покажува почит, луѓето играат домино, пијат рум и раскажуваат приказни и шеги. Во велорио на дете (чија душа се смета дека оди директно во рајот, причина за радост), може да има некаква веселба, а можеби и игри кои може да имаат сексуален призвук.

Помалку истражувања се спроведени во крајбрежниот регион на Карибите, но една студија покажува големи сличности помеѓу овој регион и брегот на Тихиот Океан, иако можеби поголемо внимание се посветува на духовите отколку на светците. Во Паленке де Сан Базилио, cabildo lumbalú се состои од старешини кои служат на велориите со тапање, пеење и танцување за да помогнат во заминувањето на починатиот. Духовите на покојникот се повикани да им помогнат на живите и затоа мора да се помируваат и внимателно да се управуваат преку ритуални средства, на пример за време на велориото, кога се преземаат многу мерки на претпазливост за да се спречи враќањето или гневот на духот. Специјалисти за ритуали, често жени, добиваат престиж и почит. Некои набљудувачи го толкуваат интересот покажан за духовите и светците како во одредена мерка поврзан со африканските религиозни грижи за духовите на предците и помирувањето на божествата. Тешко е да се отфрлат некои африкански влијанија, но велориите и грижата за духовите и светците се исто така широко распространети во не-црните области.

Работата во регионот на Каука се фокусираше на елементи кои всушност се вообичаени во другитеЦрни (и навистина не-црни) региони: употреба на магија и волшебство за да ги нападне непријателите, да донесе среќа, да влијае на сексуалните партнери и да се брани од махинациите на другите. Волшебството често се користи таму каде што envidia, зависта е распространета, а тоа пак може да биде резултат на воочени престапи против нормите на реципроцитет, кои се случуваат кога личноста ужива некој материјален успех и се смета дека го заборави својот или нејзиниот обврски како пријател или роднина. И во оваа област, пактот склучен со ѓаволот за зголемување на производството и платите на работниците е документиран. Постигнатите придобивки се безуспешни, сепак - тие не можат корисно да се инвестираат и мора да се потрошат на потрошен материјал; работникот, исто така, постепено ќе се троши. Во северниот регион Кавка, црнците исто така слават различни фестивали, вклучувајќи го и Обожувањето на детето.

Има многу малку достапни информации за медицинските практики кај црните Колумбијци. Општо земено, како и кај многу народи ширум Латинска Америка, здравјето се смета за рамнотежа помеѓу „жешките“ и „ладните“ сили и елементите кои влијаат на телото: студот на труп може да биде заканувачки, на пример, и е се бори со топлината на румот. Исто така, здравјето и благосостојбата се засегнати од махинациите на другите преку магија, и може да се прибегне кон исцелители за да се одбранат од овие закани, без разлика дали станува збор за личност или имот. ВоПацифичкиот регион, индиските шамани (наречени џаибани во одделот Чоко) се сметаат за најмоќните исцелители: тие и нивните пациенти можат да користат пилде, роднина на халуциногените Banisteriopsis caapi винова лоза (ayahuasca), за поттикнување визии. Во Чоко, црните лековити се нарекуваат raicilleros (raicilla значи „коренче“, но исто така се однесува на коренот ипекак); тие ја дијагностицираат болеста со испитување на примероци од урина. Кога ќе им се даде знак дека исцелувањето е нивна вокација, раицилерите започнуваат седумгодишна обука со различни учители. Помалку специјализираните исцелители се нарекуваат јербатерос (билкари).

Исто така види: Култура на Фарските Острови - историја, луѓе, облека, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

Музиката во црните региони на Колумбија е разновидна и богата. Во департманот Чоко, бендот chirimía - базиран на кларинети, тапани и кимвали - свири верзии на танци кои потекнуваат од Европа (на пр., мазурка, полка); има и alabaos (религиозни песни), романси (балади) и décimas (строфи од десет реда). Појужно во регионот на Пацификот, currulao, свирено со маримба, тапани и гласови, е централен жанр за кој генерално се смета дека има поафриканска деривација. Во северниот дел на Кавка, фуга (фуги) и копла (римувани двојки) се форми произлезени од Европа кои нашироко се свират и пеат меѓу црнците.

Во регионот на брегот на Карибите, постои огромна разновидност на стилови, вклучувајќи го и cumbia, која постои и во фолклорни и во комерцијализирани форми. Музиката таму често се смета дека е од триетничко потекло, но главните инпути потекнуваат од европските и африканските традиции во сложената културна размена. Во текот на дваесеттиот век, жанровите од овој регион станаа комерцијализирани, честопати преминувајќи ги афро-кубанските стилови и станаа популарни на национално ниво и во странство под генеричкиот чадор на cumbia. Стилот заснован на хармоника, vallenato, кој го толкува она што некогаш беше традиционалниот карипски колумбиски воздух, исто така стана национално комерцијализиран и е особено популарен меѓу црнците во другите региони на земјата. Низ Колумбија, но особено популарен во црните региони, се наоѓа салса, жанр заснован на афро-кубански и други карипски стилови, кој стана комерцијализиран во Њујорк во 1960-тите и се прошири низ целиот регион на Латинска Америка. .

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.