Религија - планински Евреи

 Религија - планински Евреи

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Традиционалната религија на планинските Евреи е јудаизмот. Во циклусот на свадбени ритуали, раѓање и погребни ритуали се голем број предјудајски и премонотеистички концепти, вклучувајќи верување во прочистувачката сила на огнот, водата, амајлиите и талисманите против злите духови (водени нимфи, ѓаволи итн.). Некои вернички семејства го зачувале јудејскиот талисман наречен мазуза. Заклетвите ги даваат Тора и Талмудот, но и огништето.

Големото мнозинство од планинските Евреи денес се неверници, делумно поради напорите во оваа насока од страна на членовите на заедницата. Видливиот раст на отстапувањето од верата се објаснува и со се понегативниот однос во поранешниот Советски Сојуз во целина кон еврејската религија, делумно како реакција на создавањето на државата Израел. Еврејството почна да се смета за штетно, а поконзервативните елементи во заедницата почнаа да ги поврзуваат водечките елементи на планинското еврејско население со ционистите. Сето ова го наруши еврејскиот етнички идентитет (уставно рамноправен на другите етнички групи). Ова исто така објаснува зошто многу планински Евреи почнале не само да ја кријат својата еврејска вера туку да се нарекуваат себеси „Тат“. Многумина од нив, дури и верници, престанаа да одат во трите синагоги во Дагестан (во Дербент, Махачкала и Бујнакск). Сега ги користат мал бројна верниците, пред се од постарата генерација, главно навечер во сабота и на големи празници. Сега практично нема квалификувани рабини. Таа улога ја преземаат оние кои се попобожни, кои во одредено време учеле во хебрејски училишта (и затоа можат повеќе или помалку да ги читаат светите книги и молитви) и кои се способни да ги извршуваат ритуалите.

Церемонии. Во моментов верата се одржува преку изведување на традиционални ритуали во домот. На истиот начин, верските празници се одбележуваат повеќе поради традицијата отколку поради верувањето. Најважни се Пурим (Омуну меѓу планинските Евреи), Песах (Пасха, попознат кај народот под името Нисону, од името на месецот на пролетта, „Нисан“), Рош Хашана (Нова Година) и Јом Кипур. (Ден на помирување). И денес во пресрет на последниот празник, верните семејства жртвуваат по една птица и кокошка за секој човек. Ханука (Khanukoi) е главниот зимски празник. Повеќе религиозни планински Евреи ги почитуваат постовите и забраните на различни празници и даваат милостиња ( sadagho ).

Исто така види: Еквадорци - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Уметност. Долгиот соживот на планинските Евреи со народите од Кавказ и Дагестан доведе до тоа многу од нив да ги совладаат јазиците на нивните соседи - азербејџански, лезгински, даргински, кумички, чеченски, кабардиски итн. - и музиката, песни и ора на овие народи. Ова објаснува зошто мнозинствотона планинските Евреи, во зависност од нивното историско место на населување, претпочитаат или азербејџанско-персиска музика или онаа на Дагестан-северна Кавказ. Тие не само што усвоија азербејџански, лезгински, кумички и чеченски песни и музика, туку ги преработија во согласност со нивните сопствени традиции. Затоа толку многу планински еврејски пејачи и музичари станаа професионални мајстори на уметноста, не само во Кавказ и Дагестан, туку и во целата земја; на пример, организаторот и уметничкиот директор на светски познатиот ансамбл за песни и игри Дагестан (наречен „Лезгинко“), Танко Израилов, народен уметник на СССР и неговиот наследник, Јосиф Матаев, народен уметник на Дагестан АССР, се Планински Евреи или, како што сега ги нарекуваат, Татови.

Исто така види: Ориентација - Cotopaxi Quichua

Од планинската еврејска заедница доаѓаат многу познати научници и водачи во јавното здравство, образованието, културата и уметноста. За жал, имињата на некои поединци познати во Русија, па дури и на меѓународно ниво не можат да се наведат овде, бидејќи, во најголем дел, тие се официјално идентификувани како Татици, Азербејџанци, Дагестанци, па дури и Руси. Денеска се преземаат мерки за негување на културниот живот на малцинствата. Во Дагестан и Кабардија наставата на Тат е воведена во некои училишта. Се организираат курсеви за оние кои сакаат да учат хебрејски. Во Дагестан се преземаат чекори кон повторното раѓање на Таттеатар и издавање весници.

Смрт и задгробен живот. Сè уште се практикуваат многу традиционални погребни и меморијални обичаи, од кои повеќето ја следат православната еврејска традиција. Покојникот е погребан на денот на смртта, на еврејски гробишта. На погребите не учествуваат само сите роднини, блиски и далечни, туку и целата месна заедница на планинските Евреи, на чело со нејзиното свештенство. Оплакувањето ( yos ) се одржува седум дена во куќата на покојникот, а главната улога ја имаат жените, вклучително и професионалните женски ожалостени. По седум дена се организира првата панихида, со која завршува жалоста за сите освен за блиските роднини. По четириесет дена се одржува втората панихида, а третата и последна на првата годишнина од смртта. Во зависност од околностите на семејството, се поставува споменик, не ретко скап со портрет и хебрејски натпис. Денес тие се испишани на руски. На повеќето споменици е врежана ѕвездата на Давид со шест крака. Деновиве верските заедници ги скратија периодите на жалост и помен. Во религиозните семејства синот и браќата читаат кадиш (спомен молитва) за покојникот. Во отсуство на овие роднини, функцијата ја вршат рабините, за што се платени, а се донира во синагогата.

Исто така прочитајте ја статијатаза Планинските Евреиод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.