Славеј

 Славеј

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Dehghaot'ine, Dene, Etchareottine, Slave

Исто така види: Ирачани Американци - историја, модерна ера, значајни имиграциски бранови, шеми на населување

Ориентација

Историја и културни односи

Населби

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и експресивна култура

Библиографија

Аш, Мајкл И. (1981) . „Славеј“. Во Прирачник за северноамерикански Индијанци. Vol. 6, Субарктик, уредено од Џун Хелм, 338-349. Вашингтон, ДЦ: Смитсонијан институција.

Исто така види: Ајмара - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Хелм, јуни (1961). The Lynx Point People: The Dynamics of a North Athapaskan Band. Билтен на Националниот музеј на Канада бр. 176. Антрополошки серијал, бр. 53. Отава.

Хонигман, Џон Ј. (1946). Етнографија и акултурација на робот на тврдината Нелсон. Публикации на Универзитетот Јеил по антропологија, бр. 33. Њу Хевен, Кон.: Катедра за антропологија, Универзитетот Јеил.

СКОТ РАШФОРТ

Прочитајте ја и статијата за Славејод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.