Социополитичка организација - Шерпа

 Социополитичка организација - Шерпа

Christopher Garcia

Шерпасите никогаш не биле организирани во некоја кохерентна политичка единица како таква. Во текот на нивната историја во Непал, локалните раководители се етаблираа како власти врз основа на богатството, личноста, религиозниот статус и сојузот со центрите на моќ кои не се шерпа, вклучително и непалската држава. Во поново време, регионот Шерпа е инкорпориран во административниот систем на современата непалска влада.

Исто така види: Социополитичка организација - Источни Азијци од Канада

Социјална организација. Шерпа општеството е забележливо по својот нагласок на егалитарните вредности и на индивидуалната автономија. Хиерархиски односи постојат во општеството на Шерпа меѓу „големите“ луѓе со богатство или потекло од извонредно семејство и обичните „мали“ луѓе, но не постојат вистински класни разлики. На потомците на првобитните доселенички предци на Солу-Кумбу им се доделува повисок статус, додека новите имигранти и подалечно поврзаните луѓе се префрлени на маргинални улоги. Оние на кои им се заканува сиромаштија и долгови имаат можност да одат во Дарџилинг или Катманду за наемна работа. Односите покровител-клиент се воспоставени меѓу Шерпасите и непалските касти на услуги кои вршат витални занаетчиски функции за нив, но Непалците се сметаат за ритуално нечисти и се сметаат за заземаат инфериорна социјална позиција.

Политичка организација. Постојат неколку формални механизми за практикување на власта во општеството Шерпа. Сопроток на вишок капитал во регионот преку експлоатација на монополот на трговскиот пат Нанг па Ла, некои трговци се наметнаа во позицијата пембу, обично преведена како „гувернер“. Со различни степени на автономија од или подреденост на сеопфатната непалска држава, во зависност од различните историски околности, овие личности, врз основа на влијанието и богатството, станаа даночни собирачи, користејќи дел од приходите како инвестиции во трговијата. Моќта на пембусот во голема мера зависеше од личниот авторитет и потфат и не беше лесно пренослив од татко на син. Во поново време, непалскиот владин систем воспостави поголема административна контрола врз регионот и воведен е панчајат системот на локални демократски селски совети.

Исто така види: Американци од Гвама - историја, модерна ера, првите гвамани на американското копно

Социјална контрола. Религиозната власт и вредности, моќта на локалните поглавари, традицијата и јавното мислење ја ограничуваат акцијата, но има малку домородни механизми за спроведување на социјална контрола или одлучување по жалби. Посредувањето или арбитражата од соседи, роднини, поглавари или лами ги решава повеќето спорови. Другите сега можат да бидат изведени пред непалските правни судови, иако тоа ретко се прави. Ненасилните будистички вредности помогнаа општеството на Шерпа да биде речиси целосно ослободено од војна и убиства. Малку шерпаси им се придружуваат на воените сили Гурки. Високата подвижност прави лет илиизбегнување одржливо решение за конфликтот.


Исто така прочитајте ја статијата за Шерпаод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.