Социополитичка организација - Washoe

 Социополитичка организација - Washoe

Christopher Garcia

Социјална организација. Washoe општеството беше егалитарно во ориентација без фиксни разлики на богатство или статусни групи. Лидерството и улогите на посебна вештина беа стекнати преку покажана способност и легитимизирани со локалното групно признавање. Жените често добиваа позиции на авторитет и стручна специјализација. Личните атрибути на великодушност, скромност и мудар совет се очекуваа доколку Заедницата не ја повлече својата поддршка со тоа што ќе се сврти кон друга. Денес, постојат разлики во образованието и приходите, но традиционалните општествени вредности се ефективни во минимизирање на развојот на класните поделби.

Исто така види: Порторикански Американци - историја, модерна ера, рани копнени порториканци, значајни имиграциски бранови

Политичка организација. Абориџинските заедници на Вашо беа автономни, секоја претставена од локални раководители или раководители чија улога во суштина беше восхитувана советничка или портпаролка. Врските меѓу локалните заедници беа доброволни и можеа да се активираат за кооперативни претпријатија како што се фестивали, игри и одбрана. Познати шамани, ловци или воини понекогаш биле барани како привремени водачи за овие цели. Комуникацијата се одржуваше со далечните делови на Washoe за периодични заеднички собири и, иако ретко, за време на итни случаи каде што може да бидат потребни дополнителни воини. За време на историските времиња, присилната концентрација на Washoe во малите области доделени од страна на Белците го наруши овој модел на организација.Одредени портпароли, или запознаени со англиски или подложни на преговори со белците, беа означени како „капетани“ под погрешна претпоставка дека тие го претставуваат најголемиот дел од луѓето. Неколку од овие луѓе, како што е познатиот „Капетан Џим“ кон крајот на деветнаесеттиот век, се појавија како енергични бранители на каузата Вашо. Обидите за племенска реорганизација на почетокот на дваесеттиот век беа неефикасни поради силното чувство на семејна автономија и отпорот кон централизираното претставување. Меѓутоа, во поново време, избраниот племенски совет на Вашо, кој ја претставува секоја од колониите, како и лицата надвор од резервацијата, разви успешна племенска влада под федерален надзор. Администрира колективни Washoe работи и односи со државните и федералните агенции.

Исто така види: Историја и културни односи - Мардуџара

Социјална контрола. Внатрешната кохезија се одржуваше со интензивна социјализација за групна солидарност. Агресивното однесување, освен одбраната на групата, беше строго забрането. Со прекршоците се решаваше со колективно избегнување или со закана од натприродна одмазда. Непослушните поединци може да бидат избркани од групата или дури и убиени. Модерните Washoe заедници имаат услуги на племенски полициски сили и судови. Агенциите за спроведување на законот од локалните градови и окрузи имаат одреден степен на јурисдикција.

Конфликт. Се чини дека војувањето меѓу абориџините подгрупи Washoeбиле отсутни, иако повремените расправии помеѓу поединци или семејства накратко избувнаа во отворено насилство. Тие беа решени кога се сметаше дека е одмазда за грешка или преку интервенција на постарите преговарачи од секоја страна. Како првите луѓе во западниот Големиот басен што го доживеаја целосниот товар од инвазијата на Белата, Вашо брзо беа сведени на беспомошност во одбрана на нивните интереси. Длабоко чувство на безнадежност и предавство проникна во нивните животи во поголемиот дел од постконтактниот период и ги услови односите Вашо-Вајт. Убиството, фракционерството, коцкањето, самоубиството и обвинувањата за вештерство се зголемија низ малите населби Вашо кон крајот на деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век. Некои поединци и семејства успеаја да ги избегнат најлошите последици од овие околности, но сите ја издржаа стигмата на угнетување и деградација. Денес, пустошот од блиското минато се брише со извонредното економско и социјално закрепнување. Внатрешниот конфликт значително се намали и позитивното културно наследство повторно се потврдува.

Прочитајте ја и статијата за Washoeод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.