Сродство - Магуинданао

 Сродство - Магуинданао

Christopher Garcia

Групи на роднини и потекло. Системот на сродство Магуинданао е во основа билатерален, како што е вообичаено низ Филипините. Меѓутоа, тоа е невообичаено, бидејќи е изменето со систем на социјален ранг, одредени правила на потекло и карактеристични брачни обрасци поврзани со нив. Социјалниот ранг се одредува според нечиј маратабат, или социјален статус. За оние од повисок ранг, маратабат се заснова на вистинско или наметнато потекло од Сарип Кабунгсуван. Семејствата од повисок ранг одржуваат разработени генеалогии за да ги потврдат своите тврдења за оваа линија на потекло. Од највисокиот ранг доаѓаат датусот и централните политички лидери кои ја носат титулата сулутан, или султан. Прецизниот социјален ранг на оние со понизок статус често е нејасен, но се вели дека е фактор во изборот на соодветен брачен партнер. За повеќето цели, социјалниот ранг е помалку важен од степенот на крвната врска. Токму тој однос е нагласен, а личното сродство е најважната социјална група надвор од нуклеарното семејство.

Терминологија за сродство. Во согласност со билатералниот систем на сродство, термините за машки и женски роднини кои се проследени преку линијата на таткото или на мајката се еквивалентни. Настрана од нуклеарното семејство, на сите членови на роднините, па дури и на странците, им се обраќаат со формални машки и женски генерациски термини кои може да се преведат како баба и дедо.вујко, тетка, брат или сестра или дете.


Прочитајте ја и статијата за Магуинданаоод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.