Сродство - Зороастријци

 Сродство - Зороастријци

Christopher Garcia

Групи на роднини и потекло. Врската меѓу роднините е многу посилна од другите општествени врски. „Семејството“ се состои од родители, потомци и блиски и далечни роднини. Се очекува роднините да бидат финансиски одговорни еден за друг. Токму преку нивните индивидуални дејства блиските и далечните роднини влијаат на статусот на едни со други во општеството. На пример, кога поединецот ќе достигне висока социјална положба, голем број роднини ќе го опкружат и ќе создадат нова социополитичка група. Бракот сè уште се смета за систем кој обединува две семејства наместо две поединци. Ова е причината за високиот процент на бракови во рамките на роднинската група. Групата за сродство е исто така систем на заштита. Во време на криза, кај семејството се оди за безбедност и заштита.

Терминологија за сродство. Фарсиската терминологија што се користи за означување на различни роднини е многу специфична. Термините што се користат за обраќање до чичковците или тетките се одредуваат според тоа дали тие се од татко или од мајка: вујкото по мајка се нарекува ден, додека вујкото по татко е амму; терминот за тетка по мајка е кала а за тетка од татко е ама. Терминологијата за братучеди е исто така под влијание на машко или женско потекло. Зборовите „ќерка“ ( dokhtar ) или „син“ ( песар ) се додаваат на горенаведените термини; со што ќерката натетка по мајка се нарекува dokhtar khala , синот на вујкото по татко е познат како pessar ammu, и така натаму. Термините за членовите на потесното семејство се мадар (мајка; авестан: матар), пидар (татко; авестан: патар), хахар (сестра; авестан : канхар), и барадар (брат; авестан: братар ).


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.