Таџикистанци - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Таџикистанци - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: tah-JEEKS

ЛОКАЦИЈА: Таџикистан

Исто така види: Историја и културни односи - Нанди и други народи Каленџин

НАСЕЛЕНИЕ: Повеќе од 5 милиони

ЈАЗИЦИ: Таџикистански; руски; Узбеки

РЕЛИГИИ: Ислам; јудаизам; Христијанство

1 • ВОВЕД

Таџикистанците се индоевропски народ кој се населил на горниот тек на реката Аму (територија на денешен Узбекистан). Во текот на вториот дел од деветнаесеттиот век, Таџиците биле поделени. Поголемиот дел од населението го окупираше она што ќе стане република Таџикистан во поранешниот Советски Сојуз. Останатите станаа големо малцинство во Авганистан.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Багара

За време на граѓанската војна 1992–1993 година во Таџикистан, илјадници ги загубија животите. Повеќе од 10 отсто од населението (100.000) побегнале во Авганистан. Повеќе од 35.000 домови беа уништени, или во битка или како резултат на акциите за етничко чистење. Денес, земјата се уште е во војна, иако значително се смири.

2 • ЛОКАЦИЈА

Таџикистан е малку помал од Илиноис. Географски може да се подели на два региона, северен и јужен. Планините Зарафшан и нивните бујни долини и рамнини го формираат северниот kulturbund (границата на нивната традиционална татковина). Овде, таџикистанските и узбекистанските култури се споија. Планините Хисар, Гаратегин и Бадакшан ја формираат јужната граница на нивната татковина на предците.

Во 1924 година, Советскиотпроценти од населението е под дваесет години. Над една половина од нив не се во работната сила. Има растечка популација која не е ниту вработена ниту на училиште.

16 • СПОРТ

Националниот спорт на Таџикистанците, gushtigiri (борење), има шарена традиција. Кога градовите биле поделени на махали (области), секој округ имал свој алуфта (тврд) кој бил најдобриот борач. Позицијата на алуфта, обично исправена и почитувана личност, често била оспорувана од оние од понизок ранг.

Бускаши (што буквално значи „влечење на козата“) е спорт кој вклучува напорен телесен напор. Во оваа игра, труп на коза го влечат коњаници кои го грабнуваат еден од друг. Целта на јавачите е да го депонираат трупот во одреден круг пред почесниот гостин. Бузкаши обично се изведува како дел од прославите на Навруз (новогодишна).

Во последниве години, многу европски спортови се најдоа и во Таџикистан. Фудбалот е толку популарен што многумина веруваат дека е ривал на бускаши.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

За време на советскиот период посебно внимание се посветувало на уметноста. Резултатот беше културно стимулирачки. Таџикистанската кинематографија, на пример, продуцираше голем број достојни филмови базирани на Шах-наме на Фирдуси. Имаше и неверојатни продукции за животите на други поети, вклучувајќи го и Рудаки(околу 859–940). Со распадот на Советскиот Сојуз, уметностите ги загубија основните средства за поддршка. Продуцентите, режисерите, актери и писателите или се приклучија на редовите на невработените или се вклучија во бизнисот. Многумина го напуштија Таџикистан.

Денес, телевизијата зазема дел од времето на Таџикистанците. Програмите се емитуваат и од Москва и локално. Марија (мексиканска бесплатна сапуница) и американската програма Санта Барбара се омилени. Локалното радиодифузно емитување е многу ограничено по обем, се занимава најмногу со регионални прашања, особено со земјоделството. Видеата им овозможуваат на младите од Таџикистан поширок избор на програми.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИЈА

Традиционалните таџикистански занаети ги вклучуваат извезените ѕидни завеси и покривки од Бухара, популаризирани во деветнаесеттиот век. Таџикистанскиот стил на таписерии обично има цветни дизајни на свила или памук и е направен на рамка од тамбур. Дрворез е исто така почесен таџикистански занает.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Социјалните проблеми на Таџикистан се премногу за да се набројат. Можеби најважниот социјален проблем е поврзан со авторитетот и контролата. Од десеттиот век, со Таџикинците владеат другите, главно Турци и Руси. Даноците наметнати од Русија ги натераа Таџикистанците на бунт неколку пати. Еден таков бунт, востанието на Ваасе од 1870-тите, беше безмилосно задушено.

Обидот на Таџикистан во 1992 годинанезависноста исто така беше жестоко репресирана. Граѓанската војна што резултираше речиси ја уништи земјата. Има стапка на невработеност од 25 проценти, висока стапка на пораст на населението и недостаток на квалификувани работници. Етничките тензии и регионализмот често ја доведуваат земјата до работ на распаѓање.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Ахмед, Рашид. Воскреснувањето на Централна Азија: Ислам или национализам . Оксфорд, Англија: Oxford University Press, 1994.

Башири, Ирај. Шахнамето на Фирдуси: 1000 години потоа. Душанбе, Таџикистан, 1994.

Бенигсен, Александре и С. Ендерс Вимбуш. Муслиманите од Советската империја . Bloomington: Indiana University Press, 1986.

Советска таџикистанска енциклопедија (том. 1-8). Душанбе, Таџикистански С.С.Р., 1978-88.

Виксман, Роналд. Народите на СССР: Етнографски прирачник . Armonk, N.Y.: M. E. Sharpe, Inc., 1984.

ВЕБ-САЈТОВИ

Светски туристички водич. Таџикистан. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/tj/gen.html , 1998 година.

Унијата ги преработи картите на своите централноазиски републики. Притоа, центрите на старата таџикистанска култура (Самарканд и Бухара) беа дадени на Узбекистан. Обновувањето на овие градови во Таџикистан е една од целите на Таџикистанците.

Во текот на 1980-тите, населението на Таџикистан порасна од 3,8 милиони на повеќе од 5 милиони. Покрај тоа, многу Таџикистанци живеат во Узбекистан, Киргистан, Авганистан и Кина.

3 • ЈАЗИК

Таџикистанскиот е индоевропски јазик. Тој е тесно поврзан со фарси, јазикот на Иран. Во 1989 година таџикистански стана единствен официјален јазик во земјата, заменувајќи ги рускиот и узбекистанскиот. Актот ја зголеми гордоста на Таџикистан, но не успеа поинаку. Тоа исплаши многу странци, вклучително и Руси, кои помогнаа да расте економијата на земјата. Од 1995 година, рускиот јазик го врати претходниот статус заедно со Таџики. Исто така, на узбеки му е дозволено да цветаат во региони претежно населени со Узбекистанци.

4 • ФОЛКЛОР

Таџикистан, Иран и Авганистан уживаат уникатно културно наследство. Главниот придонес за ова заедничко наследство е величествениот Шах-наме (Книга на кралевите) , напишана од персискиот поет Фирдуси од единаесеттиот век. Оваа книга е приказ на праисторијата на регионот. Ја раскажува приказната за космичката битка помеѓу Доброто и Злото, развојот на „божественото право на кралевите“ и историјата на иранските монарси.

Помалите митови ја вклучуваат приказната за Нур, млад човек кој, за да ја достигне својата сакана, ја скротил моќната река Вакш со изградба на брана на неа. Постои и приказна за света овца која била спуштена од небото за да им помогне на Таџикистанците да преживеат.

5 • РЕЛИГИЈА

Во античко време, денешен Таџикистан бил дел од империјата на Ахемениските Персијци. Религијата на таа империја беше зороастризмот. По арапското освојување во осмиот век, исламот бил воведен. Тој остана неприкосновен до појавата на атеизмот во раните години на дваесеттиот век. Денес живеат заедно атеисти, муслимани, Евреи и христијани.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Таџикистанците одбележуваат три различни видови празници: ирански, муслимански и граѓански. Најважниот ирански празник е Навруз (Нова година). Започнува на 21 март и трае неколку дена. Овој празник датира од иранските митски времиња. Ја слави победата на силите на Доброто (топлина) над оние на Злото (ладно). Исто така, го означува почетокот на сезоната на садење и го одбележува споменот на починатите предци.

Исламските празници се Маулуд ал-Наби (раѓањето на пророкот Мухамед), Курбан Бајрам (прославување на древниот извештај за Авраам кој го принесува својот син за жртва) и Еид ал-Фитр (прослава на крајот на рамазанскиот пост). Овие прослави мораше да се набљудуваат тајно за време на Советскиот Сојузера. Тие сега се одржуваат на отворено. Нивните датуми не се фиксни поради ротирачката природа на лунарниот календар.

Граѓанските празници со потекло од советската ера вклучуваат Нова година (1 јануари), Меѓународниот ден на жената (8 март), Денот на трудот (1 мај) и Денот на победата (9 мај). Денот на независноста на Таџикистан се слави на 9 септември.

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Постојат и традиционални и советски обреди на премин. По бракот, жените од Таџикистан традиционално ги кубеат веѓите и носат посебни украсени капи и препознатлива облека. Оженетите мажи и жени ги носат своите венчални прстени на третиот прст од десната рака. Прстенот на средниот прст укажува на разделба или смрт на брачниот другар.

8 • ОДНОСИ

Таџикистанците препознаваат три привилегирани групи: деца, постари лица и гости. Децата, како и возрасните, учествуваат на повеќето собири и придонесуваат за животот на забавата. Постарите лица, кои често се нарекуваат muy sapid , се високо ценети. Тие се консултирани и почитувани во важните работи. Гостите спаѓаат во различни категории во зависност од природата на односите.

Семејните посети и посетите на колегите и пријателите бараат подготовка на dasturkhan , покривка за маса распослана преку подот или на ниска маса. На дастурханот се ставаат леб, јаткасти плодови, овошје, разни видови конзерви и домашни слатки. Гостинот начеста седи на чело на дастурханот, најдалеку од вратата.

Таџикистанците имаат многу интересни обичаи и суеверија. На пример, одредени предмети како клучеви, игли и ножици не треба да се пренесуваат од рака на рака. Наместо тоа, тие се ставаат на маса за другата личност да ги земе. Се верува дека стоењето на врата ќе го натера човекот да се задолжи. Истурањето сол во куќата ќе предизвика некоја личност да влезе во тепачка. Човек кој свирка во куќата веројатно ќе изгуби нешто вредно. Човекот кој завртува синџир со клучеви на прстот станува скитник. Ако некој кивне за време на поаѓање, тој или таа треба да почека малку пред да замине. Ако некој се врати дома по заборавен предмет, треба да се погледне во огледало пред повторно да ја напушти куќата.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ

Условите за живот во Таџикистан, особено во Душанбе, се тешки. Домувањето во Душанбе, најголемата урбана област, се состои од многу високи станбени комплекси од советската ера. Во овие комплекси, кои обично се опкружени со големи дворови и заеднички простори, лифтовите ретко работат, а притисокот на водата е слаб на повисоките катови. Во Душанбе нема топла вода од 1993 година (освен десет дена пред претседателските избори). Вообичаено е достапна ладна вода, но струјата спорадично се исклучува. Гасот за готвење е обезбеден само четири часа вопопладне.

Телефонската услуга е исто така недоволна. Меѓународните повици мора да се вршат преку централизирана канцеларија, за што е потребно известување од два дена и авансно плаќање. Експресната пошта стигнува во Душанбе за дваесет до триесет дена. Редовната воздушна пошта трае три до четири месеци.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Таџикистанците се ориентирани кон семејството. Семејствата се големи, но не мора да живеат во ист дел од градот или дури и во ист град. Всушност, колку повеќе семејството е распространето, толку повеќе има можности за собирање ресурси. Ова им овозможува на аутсајдерите да станат дел од семејството и на тој начин да го прошират во клан. Во Таџикистан има најмалку четири или пет големи кланови.

Улогите на жените се многу различни. Таџикистанските жени под советско влијание учествуваат во сите аспекти на општеството, а неколку се дури и членови на парламентот. Сопругите муслимани, пак, остануваат дома и се грижат за децата.

Повеќето бракови се договорени. По преговорите, таткото на младоженецот плаќа најголем дел од трошоците за туј (слава). Жените можат да започнат постапки за развод и да добијат половина од имотот на семејството.

11 • ОБЛЕКА

Мажите и жените, особено во урбаните центри, носат европска облека. Земјоделците и сточарите носат специјална тешка чизми над нивните вообичаени чевли. Постарите мажи од Таџикистан носат долги исламски наметки и турбани. Тие носат и брада.

Студентите, особено за време наСоветската ера, носеше униформи со марами и други карактеристични украси. Во последно време се претпочита традиционална облека.

12 • ХРАНА

Општиот збор за храна е авкат. Како што е обичај на други места во светот, се служат различни курсеви. Пиш авкат (мезе) вклучува санбус (месо, тиквички или компири со кромид и зачини завиткани во леб и пржени или печени), јахни ( ладно месо) и салата.

Рецепт

Пепел (чорба)

Состојки

 • 1 мал кромид исечкан на коцки
 • околу ½ чаша масло
 • 1 фунта говедско месо од чорба, исечено на средни парчиња
 • 1 фунта моркови, исечени (сецкани на мали парчиња со големина на кибрит)
 • 4¼ чаши ориз, натопени 40 минути пред да додадете прстофат семе од ким

Постапка

 1. Загрејте масло во голем котел. Додадете месо и варете додека не порумени.
 2. Додадете го кромидот, намалете ја топлината, продолжете со готвење додека месото не е готово (околу 15 до 20 минути).
 3. Додадете доволно вода за да го покрие месото. Загрејте ја водата до вриење, намалете ја топлината и динстајте (непокријте) додека не исчезне водата.
 4. Додадете моркови и варете 2 или 3 минути.
 5. Исцедете го претходно натопениот ориз. Во котел ставете една чаша вода, семки од ким и бибер. Додадете го оризот. Додадете млака вода за да го покриете оризот за околу ½ инч.
 6. Додадете прстофат сол по вкус. Постепено загревајте ја водата иврие додека не испари целата вода.
 7. Превртете го оризот за варениот ориз да дојде до врвот. Направете 5 или 6 дупки во оризот со стапче или дрвена лажица.
 8. Покријте, намалете ја топлината и варете 15 до 20 минути.

Послужете го оризот со морковите и месото.

Авкат е или suyuq (на основа на супа) или quyuq (сув). Примери за првата вклучуваат шурба нахуд (супа од грашок), кхам шурба (супа од зеленчук) и курма шурба (месо и зеленчук пржени во масло и потоа динстани во вода). Главното национално јадење е пепел, мешавина од ориз, месо, моркови и кромид пржени и попарени во длабок тенџере, по можност на отворен оган. Пилмени (месо и кромид во тестенини и варени во вода или супа од месо) и манту (месо и кромид во тестенини на пареа) се примери за сув авкат. Следува рецепт за пепел (чорба).

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Советскиот образовен систем имаше и позитивни и негативни ефекти врз Таџикистанците. Позитивната страна е што во суштина ја елиминира неписменоста до 1960 година и ги запозна Таџиците со руската литература. Од негативна страна, тоа ги отуѓи повеќето Таџикистанци од нивната сопствена култура и јазик.

Денес, англискиот јазик и американската култура го наоѓаат својот пат во Таџикистан. Англискиот јазик е под стрес во училиштата затоа што многу луѓе, вклучително и оние коиимаат намера да емигрираат, сакаат да научат англиски за нејзината улога во меѓународниот бизнис.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Таџикистанската музика варира во зависност од регионот. На север, особено во Самарканд и Бухара, шашмакам е препознаен како главен музички систем што вообичаено се свири на танбур . На југ преовладува музиката фалак и ќургули . Националниот хафиз (пејач) го почитуваат сите.

Различни региони различно реагираа на западната култура. Бадакшаните, на пример, ги прифатија западните музички иновации. Гармисите немаат.

Повторлива тема во таџикистанската литература се строгите мерки на баи (богат човек) кој му „помага“ на едно сираче момче да ги подмири трошоците за погребот на неговиот татко. Младиот човек завршува да работи за баи до крајот на својот живот за да го плати долгот.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Составот и околностите на работната сила во Таџикистан драстично се променија во последниве години. Многу млади кои традиционално би работеле на плантажи за памук мигрирале во градовите и се вклучиле во трговијата. Тие увезуваат стоки од Пакистан, Јапонија и Кина и ги продаваат во импровизирани продавници или на тезги покрај улицата.

Голем број Таџикинци работат во индустријата. Примарните индустрии вклучуваат рударство, фабрики за машински алати, конзервни фабрики и хидроелектрични станици. Во принцип, околу 50

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.