Велшки - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Велшки - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: WEHLSH

ЛОКАЦИЈА: Обединето Кралство (Велс)

НАСЕЛЕНИЕ: 2,8 милиони

ЈАЗИК: Англиски; Велшки

Исто така види: Историја и културни односи - Италијански Мексиканци

РЕЛИГИЈА: Методизам; англиканизам; презвитеријанство; Римокатолицизмот; мал број Евреи, Муслимани, Хиндуси и Сики

1 • ВОВЕД

Велс е една од четирите земји на Обединетото Кралство. (Другите се Англија, Шкотска и Северна Ирска). Јужниот дел на Велс бил колонизиран од Норманите во текот на единаесеттиот век од нашата ера. Последното независно кнежевство - Гвинед, составено од поголемиот дел од Северен и Централен Велс - било освоено од Едвард I од Англија во 1284 година. Најстариот син на Едвард ја добил титулата Принц од Велс. Таа титула оттогаш ја има најстариот син на владејачкиот монарх на Англија. Велс беше официјално приклучен на Англија во 1707 година со Актот на Унијата, кој го основа Обединетото Кралство.

Јужен Велс стана силно индустријализиран во осумнаесеттиот и деветнаесеттиот век со развојот на ископувањето јаглен и железо. Во дваесеттиот век, голем дел од велшкото население емигрирало во Англија и други земји во потрага по подобри можности за работа. Во последните децении има обновување на велшкиот национализам (патриотизам). Политички ипрактично исчезна до 1950-тите. Сепак, дрвната, металната и керамиката остануваат силни. Употребата на антички келтски дизајни е популарна кај многу занаетчии.

Велшаните имаат голема традиција на хорско пеење. Нивните музички и поетски традиции се зачувани преку серија натпреварувачки народни фестивали низ целата нација. Кулминација е Royal National Eisteddfod, годишен натпревар за поети и музичари на кој присуствуваат десетици илјади луѓе секој август. Фестивалот вклучува народни танци и сите видови музика, од дувачки бендови до велшки рок групи. Натпревари се одржуваат и во областа на поезијата, литературата, драмата, театарот и визуелните уметности. Настаните се одржуваат на велшки јазик со моментален превод на англиски јазик. Фестивалот функционира како главна сила за зачувување на велшкиот културен идентитет. Меѓународниот Eisteddfod во Ланголен, кој се одржува секој јули, ги поканува натпреварувачите од целиот свет да се натпреваруваат за награди во традиционалното пеење и танцување. Настанот привлекува широк спектар на учесници. Друг натпревар е пејач на годината во Кардиф, кој привлекува некои од најпаметните млади таленти во оперскиот свет. Нејзиниот престиж започна голем број високо успешни кариери.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Невработеноста, особено во руралните области, е сериозен проблем во Велс. Како и Шкотска, Велс има високо ниво наемиграција на луѓе кои бараат подобри можности за вработување во странство. Загриженост постои на многу фронтови за зачувување на велшката култура. Многумина се загрижени дека англиските вредности и култура се повеќе ќе доминираат и дека домородните вредности и традиции ќе бидат изгубени. Дури и со успехот на движењето за промовирање на употребата на велшкиот јазик, сè уште постои загриженост за опстанокот на руралните заедници во кои јазикот напредува. Конфликтите на интереси меѓу монолингвалните говорители на англиски и двојазичните велшки кои зборуваат стануваат важни прашања во многу области.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Фулер, Барбара. Британија. Култури на светот. Лондон, Англија: Маршал Кевендиш, 1994.

Илустрирана енциклопедија на човештвото. Лондон: Маршал Кевендиш, 1978.

Мос, Џојс и Џорџ Вилсон. Народи на светот: Западноевропејци. Истражување на Гејл, 1993.

Сатерленд, Дороти. Велс. Волшебност на светската серија. Чикаго: Детски печат, 1994.

Теодоратус, Роберт Б. „Велш“. Енциклопедија на светските култури (Европа). Бостон: Г. К. Хол, 1992 година.

Томас, Рут. Јужен Велс. Њујорк: Arco Publishing, 1977.

ВЕБ-САЈТОВИ

Британски совет. [Онлајн] Достапно //www.britcoun.org/usa/ , 1998 година.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Бајга

Британска информативна служба. Обединето Кралство. [Онлајн] Достапно //www.britain-info.org , 1998.

Британска туристичка управа. [Онлајн] Достапно //www.visitbritain.com , 1998 година.

Исто така прочитајте ја статијата за велшкиотод Википедијакултурните групи работеа на зајакнување на единствениот велшки идентитет одвоен од британскиот идентитет.

2 • ЛОКАЦИЈА

Велс го зазема западниот дел на островот Велика Британија. По големина е малку помал од државата Масачусетс. Има толку прекрасно обработливо земјиште, планини, долини и реки што една петтина од земјата е означена како национален парк. Вегетацијата на земјата е претежно пасишта и шуми. Солидните камбриски планини доминираат во северните две третини од земјата. Централниот и јужниот дел на земјата се изградени од висорамнини и долини. Околу 80 отсто од велшкото население живее во градовите. Најнаселената област е југот, индустриски регион кој ги содржи градовите Свонси, Кардиф и Њупорт.

3 • ЈАЗИК

И англискиот и велшкиот се официјални јазици на Велс. Употребата на велшкиот се намалува постепено од крајот на XVIII век. Речиси сите Велшани зборуваат англиски. Велшкиот јазик е келтски јазик, најблизок до бретонскиот јазик што се зборува во дел од Франција. Велшкиот јазик беше признат како официјален јазик во 1966 година. Од 1960-тите има движење за зголемување на употребата и признавањето на велшкиот. Сега се изучува во училиштата, а има и велшки радио и телевизиски капацитети.

Велшкиот е познат по своите долги зборови, двојни согласки и оскудни самогласки. говорители на англиски јазиксметаат дека јазикот е доста тежок за изговор. Велшкиот јазик го содржи она што е веројатно најдолгото име на место во светот: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, име на градот што значи „Црква Света Марија во шуплината покрај Белата Аспен во близина на брзиот вител и црквата Свети Тисилио покрај Црвената пештера. " (Обично се нарекува Llan-fair.)ПРИМЕРИ НА велшки зборови

англиски велшки
црква лан
мал фах
голем fawr
глава blaen
рок craig
долина cwm
езеро Лин
планина mynydd
малку (еден) бах

4 • ФОЛКЛОР

Велшката култура е полна со митови и легенди. Дури и националниот симбол на земјата — змејот — е митски ѕвер. Речиси секоја планина, река и езеро, како и многу фарми и села, се поврзани со некоја легенда за tylwyth teg (вили), магични својства или страшни ѕверови. Велшаните тврдат дека легендарниот британски херој кралот Артур, како и неговиот волшебник-советник Мерлин, биле од Велс. Друга популарна тема на велшката легенда е принцот Мадог аб Овејн. Се вели дека ја открил Америка во дванаесеттиот векАД .

5 • РЕЛИГИЈА

Поголемиот дел од христијанското население во Велс е методисти (исто така наречено неконформисти). Велс има и англиканска црква, презвитеријанска црква и една католичка провинција. Велшаните генерално се прилично строги за верските обреди. Велс има и мал број Евреи, муслимани (следбеници на исламот), Хиндуси, Сики (следбеници на хинду-исламска религија) и други верски малцинства. Тие се концентрирани главно во големите градови на Јужен Велс.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Законските празници во Велс вклучуваат Нова Година (1 јануари), Денот на Свети Давид (1 март), Велики петок (март или април), Велигденски понеделник (март или април), пролетни и летни банкарски празници, Божиќ (25 декември) и Boxing Day (26 декември). Денот на Свети Давид го одбележува споменот на светецот-заштитник на Велс. На овој ден, нарцисите се продаваат насекаде и или се носат на ревери или се носат дома за да се украсуваат куќите. Секој јануари се одржува фестивалот на Свети Двихвон, велшкиот заштитник на вљубените. Сепак, постепено се заменува со Свети Валентин (февруари).

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Велшаните живеат во модерна, индустријализирана, христијанска земја. Многу од обредите на премин на кои младите се подложуваат се религиозни ритуали. Тие вклучуваат крштевање, прво причестување, потврда и брак. Дополнително, често се забележува напредокот на ученикот низ образовниот системсо матурски забави.

8 • ОДНОСИ

Велшаните се познати по нивната топлина и гостопримливост. Луѓето се пријателски расположени со своите соседи. Познаниците секогаш застануваат да разговараат кога ќе се сретнат. Поканите за чај лесно се нудат и прифаќаат.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВЕЊЕ

Руралните жители традиционално живееле во куќички и фарми со варосани камени. Во минатото, многу куќи се состоеле од само една или две соби, плус мансарда за спиење. Друг тип на традиционално живеалиште беше долгата куќа, еднокатна структура која го сместуваше семејството на едниот крај, а добитокот на другиот крај. Домувањето во областите за ископување јаглен генерално се состои од куќи во ред изградени во деветнаесеттиот век. Тие имаат покриви од чеша, камени ѕидови и надворешни бањи. На голем дел од постарите станови им недостасуваат модерни удобности (како централно греење) што луѓето во Соединетите Држави ги земаат здраво за готово. Неодамна, во 1970-тите, беше вообичаено луѓето што живеат во постари станови да користат печки на јаглен за топлина. Камините или електричните грејачи се користеле за загревање на простории освен кујната.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Семејството и сродството се исклучително важни во Велс. Велшаните ги сакаат своите деца. Специјални прилики се поминуваат со членовите на поширокото семејство. Кога Велшаните првпат се среќаваат, тие често си поставуваат прашања за да дознаат дали имаат заеднички роднини. НаВелш традиционално се оженил доцна и имал долги додворувања. Во земјоделските заедници, возрасните синови обично остануваат дома и работат на фармите на нивните родители додека не се венчаат, а помладиот син обично ја наследува фармата.

Повеќето семејства денес имаат меѓу едно и три деца. Велшките семејства поминуваат многу време дома. Животот во руралните области има тенденција да биде многу осамен, а патувањето од 32 километри во соседното село се смета за голем потфат. Во недела, многумина одат во црква, по што следи неделна вечера, најважниот оброк во неделата. По вечерата, мажите често ги среќаваат своите пријатели во паб (бар). Во традиционалните работнички семејства, малку жени традиционално биле вработени надвор од домот.

11 • ОБЛЕКА

Велшаните носат типична облека во западен стил за обични секојдневни и свечени прилики. Сепак, на фестивалите сè уште може да се видат жени кои ги носат нивните традиционални народни носии. Тие се состојат од долги фустани, карирани престилки, бели јаки и високи црни капи (нешто како капа на вештерка, но помалку шилести и со поширок обод) кои се носат над бели марами. Во такви прилики, мажите можат да носат пругасти елеци над бели кошули и панталони до колена со високи бели чорапи.

12 • ХРАНА

Традиционалната велшка кујна е едноставно, приземно готвење во фарма. Супите и чорбите се популарни јадења, а Велшаните се познати по одличнитеквалитетот на нивното јагнешко месо, риба и морски плодови. Добро познатиот велшки Rarebit е вистинско велшко јадење. Се состои од тост премачкан со мешавина од млеко, јајца, сирење и сос од Вустершир - оригиналниот сендвич со тост сирење. Едно јадење што некои посетители претпочитаат да го избегнуваат е леб од лаван, еден вид алги што традиционално се подготвуваат со овесна каша и сланина. Велшаните печеат различни обилни десерти, вклучувајќи бара брит, популарен леб направен со суво грозје и рибизли кои се натопени во чај преку ноќ и велшки леб од ѓумбир — направен без ѓумбир!

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Образованието на Велс го следи истиот модел како и во Англија, со школување потребно помеѓу пет и шеснаесет години. Студентите полагаат испит на единаесетгодишна возраст. После тоа, тие посетуваат или средни училишта кои ги подготвуваат за колеџ, сеопфатни училишта кои обезбедуваат општо образование или технички училишта за стручна обука.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Литературата на велшки јазик е меѓу најстарите континуирани книжевни традиции во Европа, со некои од нејзините најрани ремек-дела кои датираат од шестиот век од нашата ера. Велшките поети се стекнаа со признание во англиското говорно подрачје од седумнаесеттиот век. Најславниот модерен поет на Велс беше Дилан Томас (1914–53), автор на саканиот Детски Божиќ во Велс, радио драмата Under Milk Wood, и многу познати песни.

Велшаните се многу музички народ. Нивната хорска традиција вклучува познати машки хорови, различни солисти и поп пејачи, вклучувајќи го и Том Џонс. Од Велс доаѓаат и рок бендови како Аларм и Маник Стрит Пречерс. Неколку познати актери се Велшани, а најпознати се Ентони Хопкинс и покојниот Ричард Бартон.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Помеѓу средината на 1800-тите и средината на 1900-тите, ископувањето јаглен и производството на железо и челик процветаа во Велс. Сепак, работниците претрпеа лишувања и тешки работни услови, бидејќи голем дел од богатството отиде кај индустријалците со седиште надвор од земјата. Други големи велшки индустрии вклучувале текстил и вадење камен на чеша. Многу Велшани емигрирале во Англија во раните 1930-ти поради масовна невработеност како резултат на Големата депресија. Од Втората светска војна (1939–45), традиционалните велшки индустрии беа заменети со лесна индустрија, пластика, хемикалии и електроника. Многу луѓе се вработени во услужните индустрии, вклучувајќи градежништво и производство на електрична енергија. Млекарството, говедата и овчарството сè уште напредуваат, а Велшаните сè уште ловат риба во нивните традиционални чамци — наречени коракули — изградени од гранки од врба и леска покриени со кожа. Работниците во индустриите во Велс имаат високо ниво на синдикализација. Велс неодамна доживеа значително зголемување на странските инвестиции. Сепак, остануваекономски зад попросперитетните региони на Англија.

16 • СПОРТ

Рагбито е најпопуларниот велшки спорт. Во Велс е воведен пред околу еден век од Англија, од каде што потекнува. Меѓународните натпревари, особено оние против Англија, генерираат голем национален дух. Тие имаат ист статус како и Светската серија или Супер Боул во Соединетите држави. Фудбалот (наречен „фудбал“) и крикетот се исто така широко играни, а популарни се и трките со кучиња и трките со пони.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Во слободното време, Велшаните уживаат во филмовите и телевизијата. Многу луѓе учествуваат во некој вид музика. Хорското пеење е особено популарно. Мажите најчесто поминуваат многу од нивните слободни часови дружејќи се во соседните пабови (барови). Женските кругови со неделни состаноци се широко распространети во руралните средини во Велс, како и клубовите на млади фармери. Во областите каде што се зборува велшки, младинската организација Urdd gobaith Cymru (Редот на надежта на Велс) организира летни кампови, рекреативни излети и музички и драматични продукции и носи порака за мир до светската младина. Популарните активности на отворено вклучуваат лов, риболов, планинарење, трекинг со пони, голф (јавање коњи), пливање, качување по карпи и летање.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИИ

Таквите традиционални занаети како што се ковањето, штавењето, трупецот и обработката на бакар имале

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.