Ориентација - Кумејаај

 Ориентација - Кумејаај

Christopher Garcia

Идентификација. Кумејаи се група американски Индијанци лоцирана во јужна Калифорнија и честопати наречена „Дигењо“ или „Типаи-Ипаи“. Шпанците снимиле дијалектни варијанти на „кумајај“, името на народот за себе. „Камиа“ е мохаве варијанта. Мисијата во Сан Диего ги нарече блиските Индијанци „Дигењо“. Дијалектните варијанти на „Ипаи“ значат „луѓе“. Некои имиња: „Kwash“, „Kwamaay“, „Kuñeil“, „Akwa'ala“ (јужни) користени од Kumeyaay за јужните села.

Локација. При контакт, Кумејајс ја задржа областа од под заливот Тодос Сантос, Долна Калифорнија, до над лагуната Агуа Хедионда, Калифорнија, приближно 31° до 33°15′ северно. Северната граница се протегала долж јужната поделба над реката Сан Луис Реј до планината Паломар, преку Вале де Сан Хозе, до пустината долж северната поделба над Крик Сан Фелипе, потоа до песочните ридови западно од реката Колорадо и на југ до реката под Јума. Од јужниот дел на заливот Тодос Сантос, јужната граница е свртена кон североисток до реката Колорадо над Кокопа. Денес, Кумејаи имаат тринаесет мали резервации во округот Сан Диего и четири во Долна Калифорнија.

Демографија. Во 1980 година, приближно 1.700 живееле на или во близина на резервациите Кумејаај во округот Сан Диего и 350 во Долна Калифорнија. Овие бројки ги исклучуваат оние на резервации со мешани племиња и оние што живеат подалеку, можеби уште 1.700. Во1769 година, постоеле приближно 20.000, врз основа на записите за раѓање и смрт на мисијата и федералниот попис од 1860 година.

Исто така види: Сродство - Зороастријци

Јазична припадност. Кумејаај припаѓа на семејството на јумански јазици, акции на Хокан. Секое село имало свој дијалект со разлики зголемени со растојанието.

Исто така види: пенџаби - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.