Каска

 Каска

Christopher Garcia

Содржина

ЕТНОНИМИ: Каска, Каса, Нахане, Нахани

Исто така види: Религија и експресивна култура - Кмер

Каска, група Индијанци кои зборуваат атапаскански, тесно поврзани со Талтанот, живеат во северна Британска Колумбија и југоисточна територија Јукон во Канада. Порано ретко распространето на широк простор, повеќето сега живеат на неколку резервати во регионот. Постојат четири бендови или подгрупи: Френсис Лејк, Горна Лијард, Дис Ривер и Нелсон Индијанс (Целона). Повеќето Каска денес релативно течно зборуваат англиски. Може да има дури 1200 Каска кои сега живеат во резервите во општата област.

Исто така види: Чуј - Историја и културни односи

Континуираниот контакт со белците започна на почетокот на деветнаесеттиот век кога компанијата Хадсон Беј основаше трговски пунктови во Форт Халкет и други локации. Римокатоличката и протестантската мисионизација е во тек уште од првиот дел на дваесеттиот век. Римокатоличка мисија беше основана во МекДејм Крик во областа на реката Дис во 1926 година. Денес повеќето Каска номинално се римокатолици, иако тие не се особено побожни. Се чини дека останале неколку остатоци од абориџинската религија, повеќето од нив се сменети со изложување на христијанството.

Традиционално, Каска градеше конусни конуси покриени со трев или мов направени од тесно набиени столбови и згради со А рамка направени од две посно поставени заедно. Во последно време тие живееле во дрвени куќички, шатори или модерни куќички со рамка, во зависност од сезоната илокација. Традиционалната егзистенција се засноваше на собирање на храна од диви зеленчук од страна на жените, додека мажите обезбедуваа дивеч со лов (вклучувајќи карибу возење) и ловење; риболовот беше примарен извор на протеини. Со доаѓањето на трговските места и заробувањето на крзното, технолошките и егзистенцијалните системи радикално се променија. Традиционалната технологија, заснована на изработка на камен, коска, рог, рогови, дрво и кора отстапи место на хардверот, облеката на Белецот (освен онаа направена од исончана кожа) и други материјални предмети, добиени во замена за крзна. Традиционалното патување со чевли за снег, тобогани, чамци со кожа и кора, копани и сплавови генерално им го отстапи местото на моторизираните крави и камиони, иако санки за кучиња и чевли за снег сè уште се користат за водење на зимските ленти.

Локалниот бенд - генерално поширока семејна група плус други поединци - беше дел од аморфниот регионален бенд. Само локалниот бенд имаше глави. „Племето“ Каска како целина, сепак, има шеф назначен од владата, кој врши мала политичка контрола. Повеќето Каска припаѓаат на едната или другата егзогамна брачна заедница по име Кроу и Волк, чија главна функција се чини дека била подготовка за погребување на телата на лицата кои припаѓаат на спротивната средина.

Библиографија

Honigmann, John J. (1949). Култура и етос на општеството Каска. Публикации на Универзитетот Јеил воАнтропологија, бр. 40. Њу Хевен, Кон.: Катедра за антропологија, Универзитетот Јеил. (Reprint, Human Relations Area Files, 1964.)

Honigmann, John J. (1954). Индијанците од Каска: етнографска реконструкција. Публикации на Универзитетот Јеил по антропологија, бр. 51. Њу Хевен, Кон.: Катедра за антропологија, Универзитетот Јеил.

Хонигман, Џон Ј. (1981). „Кашка“. Во Прирачник за северноамерикански Индијанци. Том. 6, Субарктик, уредено од Јун Хелм, 442-450. Вашингтон, ДЦ: Смитсонијан институција.

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.