Gebusi

 Gebusi

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Бибо, номадски речни народи

Исто така види: Ориентација - Жуанг

Ориентација

Историја и културни односи

Населби

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и експресивна култура

Видете исто така Калули

Библиографија

Кнауфт, Брус М. (1985). Добро Друштво и насилство: Магии и социјално дејство во општество во низинска Нова Гвинеја. Беркли: Прес на Универзитетот во Калифорнија.

Кнауфт, Брус М. (1985). „Ритуална форма и пермутација во Нова Гвинеја“. Американски етнолог 12:321-340.

Кнауфт, Брус М. (1986). „Текст и социјална пракса: Наратив „копнеж“ и бисексуалност меѓу Гебуси од Нова Гвинеја“. Етос 4:252-281.

Кнауфт, Брус М. (1987). „Преиспитување на насилството во едноставни човечки општества: убиство меѓу Гебуси од Нова Гвинеја“. Тековна антропологија 28:457-500.

Кнауфт, Брус М. (1989). „Слика, изговор и естетика на рецепција во духовниот медиум Гебуси“. Во Религиозната имагинација во Нова Гвинеја, уредена од Гилберт Херд и Микеле Стивен, 67-98. Њу Бранзвик, Њу Џерси: Универзитетскиот прес на Рутгерс.

БРУС КНАУФТ

Исто така види: Брак и семејство - Латиноамериканци

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.