Ориентација - Ов и Фон

 Ориентација - Ов и Фон

Christopher Garcia

Идентификација. „Еве“ е чадор име за голем број групи кои зборуваат на дијалекти на истиот јазик и имаат посебни локални имиња, како што се Анло, Абутија, Бе, Кпеле и Хо. (Овие не се поднации, туку популации на градови или мали региони.) Тесно поврзани групи со малку различни меѓусебно разбирливи јазици и култури може да се групираат со Еве, особено Аџа, Оатчи и Педа. Често се смета дека луѓето од Фон и Еве припаѓаат на иста, поголема групација, иако нивните сродни јазици се меѓусебно неразбирливи. Се вели дека сите овие народи потекнуваат од општата област Тадо, град во денешно Того, на приближно иста географска ширина како Абомеј, Бенин. Мина и Гуин се потомци на луѓето Фанти и Га кои го напуштиле Златниот брег во седумнаесеттиот и осумнаесеттиот век, населувајќи се во областите Анехо и Глиџи, каде што се венчале со Еве, Оатчи, Педа и Аџа. Јазиците гуин-мина и еве се меѓусебно разбирливи, иако постојат значителни структурни и лексички разлики.

Исто така види: Социополитичка организација - Мекео

Локација. Повеќето јави (вклучувајќи ги Оатчи, Педа и Аџа) живеат помеѓу реката Волта во Гана и реката Моно (на исток) во Того, од брегот (јужната граница) на север веднаш покрај Хо во Гана и Дани на западната граница на Того и Тадо на источната граница. Фон живее првенствено во Бенин, од брегот до Савалу,а од границата со Того речиси до Порто-Ново на југ. Други групи поврзани со Фон и Еве живеат во Бенин. Границите меѓу Гана и Того, како и меѓу Того и Бенин, се пропустливи за безброј лоза од Еве и Фон со семејството од двете страни на границата.

Pazzi (1976, 6) ги опишува локациите на различните групи со историски референци, вклучително и миграциите од Тадо, главно во Ноце, во денешно Того и во Алиада, во денешен Бенин. Овецот што го напушти Ноце се прошири од долниот слив на Амуган до долината на Моно. Две групи ја напуштија Алиада: Фон го окупираше платото Абомеј и целата рамнина што се простира од реките Куфо и Верне до брегот, а Гун се насели меѓу езерото Нокве и реката Јава. Аџа останал во ридовите околу Тадо и во рамнината помеѓу реките Моно и Куфо. Мина се Фанте-Ане од Елмина кои го основале Анехо, а Гуин се имигрантите Га од Акра кои ја окупирале рамнината помеѓу езерото Гбага и реката Моно. Тие таму се сретнале со народот Xwla или Peda (кого Португалецот од петнаесеттиот век го именувал „Попо“), чиј јазик исто така се преклопува со јазикот на евите.

Исто така види: Социополитичка организација - Сточари на говеда на Хуастека

Крајбрежните области на Бенин, Того и југоисточна Гана се рамни, со бројни палми. Веднаш северно од областите на плажата има низа лагуни, плови во некои области. Повлажна рамнина лежи задлагуни, со почва од црвен латерит и песок. Јужните делови на гребенот Аквапим во Гана, на околу 120 километри од брегот, се пошумени и достигнуваат надморска височина од околу 750 метри. Сувата сезона обично трае од ноември до март, вклучително и периодот на суви и правливи ветрови од харматан во декември, кој трае подолго на север. Сезоната на дождови често го достигнува врвот во април-мај и септември-октомври. Температурите по должината на брегот варираат од дваесеттите до триесеттите години (целус), но може да бидат и потопла и поладна подалеку од копното.

Демографија. Според проценките направени во 1994 година, во Того живеат повеќе од 1,5 милиони овци (вклучувајќи ги Аџа, Мина, Оатчи, Педа и Фон). Во Бенин живеат два милиони Фон и речиси половина милион Еве. Додека владата на Гана не води попис на етничките групи (за да се намали етничкиот конфликт), овците во Гана се проценуваат на 2 милиони, вклучително и одреден број Га-Адангме кои биле повеќе или помалку асимилирани со групите еве јазично и политички, иако тие задржале голем дел од нивната култура пред Еве.

Јазична припадност. Компаративниот речник на Pazzi (1976) за јазиците еве, аџа, гуин и фон покажува дека тие се многу тесно поврзани, а сите потекнуваат пред неколку векови со луѓето од кралскиот град Тадо. Тие припаѓаат на јазичната група Kwa. Постојат бројни дијалективнатре во семејството на овците, како што се Анло, Кпеле, Дањи и Бе. Адја дијалекти вклучуваат Тадо, Хвено и Догбо. Фон, јазикот на Кралството Дахомеј, ги вклучува дијалектите Абомеј, Господи и Вемену, како и многу други. Коси (1990, 5, 6) инсистира дека главното име за ова пошироко семејство на јазици и народи треба да биде Аџа наместо Еве/Фон, со оглед на нивното заедничко потекло во Тадо, каде што јазикот аџа, мајката на другите јазици, сè уште е изговорено.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.