Социополитичка организација - Мекео

 Социополитичка организација - Мекео

Christopher Garcia

Преку парламентарни избори и претставување, современите мекео села се интегрираат како единици во локалните, подпровинциските, провинциските и националните влади на независната земја Папуа Нова Гвинеја.

Социјална организација. Пред европскиот контакт, племињата Мекео беа автономни социополитички единици организирани според принципите на патрилинеално потекло, когнатичко сродство, наследно поглаварство и волшебство, меѓусебна поддршка во војна и формализирани „пријателски“ односи меѓу клановите. „Пријателите“ сè уште преференцијално се венчаат и возвраќаат гостопримство и гозби. Тие ритуално се ослободуваат меѓусебно од жалост, поставуваат наследници еден на друг во главна канцеларија и волшебнички канцеларии и ги инаугурираат клановите меѓусебно. Односите меѓу клановите и „пријателите“ доминираат во секојдневниот живот на селото.

Исто така види: азиски ескими

Политичка организација. Лидерството и донесувањето одлуки во голема мера се во рацете на функционерите од наследниот клан и подклан и специјалистите за ритуали. Овие функции се пренесуваат од Татко на најстариот син. Најважните од овие позиции се „шефот на мирот ( lopia ) и неговиот „волшебник на мирот“ ( unguanga ). Нивната легитимна сфера на авторитет се однесува на сите аспекти на меѓукланските „пријателски“ односи. Овластувањата на „воените началници“ ( iso ) и „воените волшебници“ ( fai'a ) сега се застарени, но на носителите на титулата сè уште им се оддава значителна почит.Во минатото, други специјалисти имаа ритуална контрола над градинарството, ловот, риболовот, времето, додворувањето, лекувањето и дистрибуцијата на храна. Селаните подлежат на овластувањата на претставниците на кланот на нивните мајки и сопружници, како и на нивните.

Исто така види: Брак и семејство - Кипсигис

Социјална контрола. Неформалните санкции како што се озборувањата и стравот од јавен срам влијаат на суштинска контрола во повеќето ситуации од секојдневниот селски живот. Сериозните прекршоци против легитимниот авторитет на лопијата се казнуваат или се верува дека се казнети од страна на унгуанга. Се вели дека Унгуангите користат змии и отрови, како и духовни агенти за да ги разболат нивните жртви или да умрат. Верувањето на Мекео дека сите смртни случаи се предизвикани од магии во голема мера ја поддржа моќта на волшебниците и началниците. Воведувањето пари и европско производство, наводно, им овозможило на богатите поединци да им плаќаат незаконски на волшебниците за да ги извршуваат нивните понуди, наместо онаа на легитимните шефови. Владините прописи ги спроведуваат селските судови, избраните селски советници, полицијата, владините судови и другите државни апарати. Католичките мисионери и христијанскиот морал, исто така, поттикнуваат усогласеност во многу сфери на модерниот селски живот.

Конфликт. Во минатото, меѓуплеменската војна се водеше над земјата и како одмазда за претходните убиства. Со „пацификација“, конфликтот се изразува во натпреварувачки додворувања и гозби и вообвинувања за прељуба и волшебство.

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.