Социополитичка организација - Курасао

 Социополитичка организација - Курасао

Christopher Garcia

Социјална организација. Често се вели дека, на Карибите, постои слабо чувство за кохезија на заедницата и дека локалните заедници се лабаво организирани. Навистина, истото може да се тврди и за Курасао. Во денешно време, иако Курасао е високо урбанизирано и индивидуализирано општество, неформалните мрежи играат важна улога во секојдневниот живот на мажите и жените.

Политичка организација. Уставната структура е сложена. Постојат три нивоа на владеење, имено, Кралство (Холандија, Холандски Антили и Аруба), Земја (Холандски Антили-од-пет) и онаа на секој остров. Кралството управува со надворешните работи и одбраната; Владата ја назначува и ја претставува холандската круна. Аруба сега има свој гувернер. Владите на Антилите и Аруба назначуваат министри кои ги претставуваат во Хаг. Овие министри уживаат посебна и моќна позиција и, кога се повикани, учествуваат во дискусиите во кабинетот на Царството.

Исто така види: Историја и културни односи - Јакут

Теоретски, земјата управува со судските, поштенските и монетарните прашања, додека островите се грижат за образованието и економскиот развој; сепак, задачите на Земјата и островите не се конкретно наведени и често се случува дуплирање. Населението е застапено во Staten (парламентот на земјата) и eilandsraden (островни совети). Двете законодавни тела сеизбран со општо гласање за четиригодишен мандат.

Политичките партии се организираат остров по остров; Антилите имаат широк опсег од кој да изберат. Оваа различност оневозможува која било партија да добие апсолутно мнозинство. Следствено, коалициите се неопходни за да се формира влада. Овие коалиции често се формираат на нестабилна основа: машинската политика и таканаречениот покровителски систем доведуваат до нестабилност. Затоа, коалицијата ретко успева да одработи цел четиригодишен мандат, услов кој не е поволен за ефикасна влада.

Исто така види: Сродство, брак и семејство - португалски

Конфликт. Сериозни немири се случија на Курасао на 30 мај 1969 година. Според истражната комисија, директна причина за немирите бил работен спор помеѓу компанијата Вескар (Карипски железници) и Работничката федерација Курасао (CFW). Комисијата утврди дека немирите не биле дел од поголем план за соборување на владата на Антилите, ниту пак конфликтот бил првенствено по расна линија. Антилците изразија силно противење на фактот дека холандските маринци биле донесени за да го обноват законот и редот.


Прочитајте ја и статијата за Курасаоод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.