Аину - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Аину - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: EYE-noo

ЛОКАЦИЈА: Јапонија (Хокаидо)

НАСЕЛЕНИЕ: 25.000

ЈАЗИК: Јапонски; Аину (неколку присутни говорници)

РЕЛИГИЈА: Традиционални пантеистички верувања

1 • ВОВЕД

До пред 400 години, Аину го контролираше Хокаидо, најсеверното од четирите главни јапонски острови. Денес тие се мала малцинска група во Јапонија. Тие се ловечки и риболов народ чие потекло останува спорно. Тие веројатно дошле од Сибир или од јужниот дел на Пацификот и првично сочинувале различни групи. Со векови, културата на Аину се развиваше заедно, но карактеристична од онаа на Јапонците. Меѓутоа, во последниве векови (особено со Законот за заштита на поранешните Абориџини во Хокаидо од 1889 година) тие беа предмет на јапонската владина политика на модернизација и интеграција. Како и кај домородните (домородните) народи во Соединетите Држави и многу други народи, Аину во голема мера се асимилирале (прилагодени на доминантната култура). И како и многу други такви групи, неодамна имаше знаци на културна преродба.

Најстарите урнатини пронајдени во Хокаидо, татковината на Аину, датираат од пред 20.000 до 30.000 години во старото камено доба. Железото било воведено пред околу 2.000 години или од јужна Јапонија или од азискиот континент, веројатно од предци или групи поврзани со Аину. Помеѓу осмиот ии билки и корења собрани во шумата. Просото во голема мера беше заменето со ориз претходно во овој век. Свежиот лосос се сече и се вареше во супа. Оризовата каша наречена ципоросајо била приготвена со додавање икра (јајца) од лосос во варени зрна.

Како и во другите студени региони, децата од Аину уживаа да прават слатки од јавор. Кон крајот на март или почетокот на април навечер, кога се очекуваше студена ноќ, направија исеченици на кората на голем шеќерен јавор и ставија контејнери со шупливи стебленца киселица на корените на дрвото за да го соберат сирупот што капе. Утрото ги нашле цилиндрите од киселица преполни со замрзнат бел сируп.

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Традиционално децата се школуваа дома. Бабите и дедовците рецитираа песни и приказни додека родителите учеа практични вештини и занаети. Од крајот на деветнаесеттиот век, Аину се школувале во јапонски училишта. Многумина го криеја своето Аину потекло.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Аините предале огромен број на орални традиции. Главните категории се јукар и оина (подолги и пократки епски песни во литературниот Аину), увепекере и упашикма (стари приказни и автобиографски приказни, и во проза), приспивни песни и танцови песни. Јукар обично се однесува на херојска поезија, опеана главно од мажи, а се занимава со полубогови и луѓе. Вклучува и оина, или камуи јукар, пократки епови кои главно ги пеат жените за боговите. Регионот Сару во јужниот централен Хокаидо е особено познат како татковина на многу бардови и раскажувачи.

Јукар беше раскажан покрај огнот за мешан собир на мажи, жени и деца. Мажите понекогаш лежеа и го тепаа времето на стомак. Во зависност од парчето, јукарот траеше цела ноќ или дури и неколку ноќи. Имаше и фестивалски песни, групни ора-песни и танцување.

Најпознатиот музички инструмент Аину е муккури, усна харфа направена од дрво. Други инструменти вклучувале рогови со свиткана кора, флејти од слама, кожни тапани, цитри со пет жици и еден вид лаута.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Од средината на деветнаесеттиот век, традиционалните егзистенцијални активности на лов, риболов, собирање на диви растенија и одгледување просо се заменети со одгледување ориз и суви култури и комерцијален риболов . Други активности во Хокаидо вклучуваат млечни производи, шумарство, рударство, преработка на храна, обработка на дрво, пулпа и индустрија за хартија. Аину придонесуваат за сите овие активности.

16 • СПОРТ

Традиционалните спортови за деца вклучуваат пливање и кану. Во почетокот на дваесеттиот век постоела детска игра наречена сеипирака (саботи од школки). Низ лушпата на големата сурфана мида се досадуваше дупка и низ неа помина дебело јаже. Децата носеа двешколки секој, со јажето меѓу првите два прста, и одеше или трчаше по нив. Школките испуштаа шум на кликање како потковици. Друга автохтона игра на Аину правеше играчка pattari во потокот кога снегот се одмрзна на пролет. Патарите беа направени од шупливи стебленца киселица исполнета со вода од потокот. Со таложење на вода едниот крај од стебленцето под тежината паднал на земја. На одбиената топка, другиот крај со удар удри по земја. Возрасните користеле вистински pattari за да ги толчат зрната од просо.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Видете ја статијата за „Јапонски“ во ова поглавје.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИИ

Ткаењето, везењето и резбарството се меѓу најважните облици на народната уметност. Некои видови традиционално ткаење на Аину некогаш беа речиси изгубени, но беа оживеани околу 1970-тите. Чикап Миеко, втора генерација професионален вез, го гради својот оригинален вез врз основа на традиционалната уметност. Врежани послужавници и мечки се скапоцени туристички предмети.

Меѓу многуте направени традиционални предмети се отровната стрела, стрелата за стапица без надзор, стапицата за зајаци, стапицата за риби, свечениот меч, планинскиот нож, кануто, плетената торба и разбојот. Во раните 1960-ти, Кајано Шигеру почна приватно да собира многу такви оригинални предмети во и околу неговото село во регионот Сару, кога сфати дека сè што останало од културното наследство на Аину е расфрлано меѓузаедници. Неговата колекција се разви во културниот музеј на градот Биратори Нибутани Аину и Меморијалниот музеј Кајано Шигеру Аину. Исто така познат е музејот Аину основан во 1984 година во Шираои во југоисточниот дел на Хокаидо на Пацификот.

Исто така види: Аину - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Законот за Аину од 1899 година кој ги класифицираше Аину како „поранешни абориџини“ остана на сила во 1990-тите. Како претставник на Аину во Националната диета од 1994 година, Кајано Шигеру го презеде водството во борбата за елиминирање на овој закон. Сега се разгледува нов закон за Аину.

Неодамнешната изградба на брана во татковината на Кајано, селото Нибутани во градот Биратори, е пример за силен развој на Хокаидо по цена на граѓанските права на Аину. И покрај отпорот предводен од Кајано Шигеру и други, изградбата продолжи. Во почетокот на 1996 година селото било закопано под вода. На состанокот за користење на земјиштето во Хокаидо, Кајано изјави дека ќе го прифати планот за изградба на браната Нибутани доколку само правата за риболов на лосос им бидат вратени на Нибутани Аину во замена за уништување на нивните домови и полиња. Неговото барање беше игнорирано.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Енциклопедија на Јапонија. Њујорк: Коданша, 1983.

Јапонија: Илустрирана енциклопедија. Коданша, 1993.

Кајано, Шигеру. Нашата земја беше шума: Мемоар на Аину (превод Кјоко Селден и Лили Селден). Болдер,Коло.: Westview Press, 1994.

Манро, Нил Гордон. Аину Creed and Cult. Њујорк: K. Paul International, дистрибуиран од Columbia University Press, 1995.

Philippi, Donald L. Songs of Gods, Songs of Humans: The Epic Tradition of the Ainu. Принстон, Њ.: Принстон Универзитетот Прес, 1979 година. Вашингтон, D.C. [Онлајн] Достапно //www.embjapan.org/ , 1998.

Microsoft. Encarta Online. [Онлајн] Достапно //encarta.msn.com/introedition , 1998.

Microsoft. Expedia.com. [Онлајн] Достапно //www.expedia.msn.com/wg/places/Japan/HSFS.htm, 1998 година.

Исто така прочитајте ја статијата за Ainuод ВикипедијаXIII век се појавиле глинени садови уникатни за Хокаидо и северното копно. Неговите производители биле директните предци на Аину. Следните 300 до 400 години го видоа развојот на културата позната денес како уникатно Аину.

2 • ЛОКАЦИЈА

Хокаидо, еден од четирите главни јапонски острови, е 32.247 квадратни милји (83.520 квадратни километри) — што опфаќа една петтина од Јапонија. Хокаидо е двојно поголем од Швајцарија. Мал број Аину живеат на јужен Сахалин. Претходно, Аину живееле и на јужните Курилски Острови, по долниот тек на реката Амур и во Камчатка, како и во северниот дел на североисточниот регион Хоншу. Нивните предци можеби некогаш живееле низ Јапонија.

Хокаидо е опкружен со прекрасни брегови. Островот има многу планини, езера и реки. Нејзината земја била густо пошумена со древни дрвја до дваесеттиот век. Два главни планински венци, Китами на север и Хидака на југ, го делат Хокаидо на источен и западен регион. Областа на басенот Сару во југоисточниот дел на Хокаидо е центар на културата на предците на Аину.

Истражувањето од 1807 година објави дека населението на Хокаидо и Сахалин Аину е 23.797. Мешаните бракови помеѓу Аину и Јапонците станаа почести во текот на минатиот век. Во 1986 година, вкупниот број на луѓе во Хокаидо кои се идентификуваа како Аину беше 24.381.

Доцнадеветнаесеттиот век, јапонската влада создаде колонијална канцеларија за економскиот развој на Хокаидо и ги охрабри доселениците од другите делови на Јапонија. Слична владина канцеларија сега продолжува да го промовира развојот на Хокаидо. Со губењето на нивната земја, нивната егзистенција и нивната традиционална култура, Аину мораше да се прилагодат на брзото индустријализирано општество.

3 • ЈАЗИК

Се вели дека аину припаѓа или на палео-азиска или палео-сибирска група јазици. Има два дијалекти. Аину немаат пишан јазик. Јапонските фонетски слогови (ликови што претставуваат слогови) или римската азбука се користат за транскрипција (запишување) на говорот на Аину. Малку луѓе сега зборуваат аину како примарен јазик.

Аину и Јапонците споделуваат многу поединечни зборови. Бог (маж или жена) е камуи на Аину и ками на јапонски. Стапчето(и) е пасуи на Аину и хаши на јапонски. Зборот сирокани (сребро) и конкани (злато) во литературниот Аину одговараат на широкане и когане на литературниот јапонски јазик (види цитат подолу ). Меѓутоа, двата јазика не се поврзани. Два добро познати зборови од Аину кои сè уште најчесто се користат се однесуваат на почитуваните поединци Аину: екаси (дедо или господа) и хучи (баба или баба).

Името Аину доаѓа од заедничка именка аину, што значи „човек(и). Откако натерминот се сметаше за погрден, но повеќе Аину сега позитивно го користат името, гордеејќи се со својот етнички идентитет. Нивната земја се нарекува „Аину Мосир“ - мирна земја на луѓето. Фразата ainu nenoan ainu значи „човек како човек“. Следното е познат рефрен од песна за божеството був:

сироканипе ранран пискан
(пад, пад, сребрени капки, наоколу)

konkanipe ranran piskan
(пад, пад, златни капки, наоколу)

4 • ФОЛКЛОР

Според митската поезија, светот настанал кога маслото лебди во океанот се издигна како пламен и стана небо. Она што остана се претвори во земја. Над земјата се собрала пареа и бил создаден бог. Од пареата на небото се создал уште еден бог кој се спуштил на пет обоени облаци. Од тие облаци, двата бога ги создале морето, почвата, минералите, растенијата и животните. Двата бога се венчаа и произведоа многу богови, вклучувајќи два светлечки богови - богот на Сонцето и богот на Месечината, кои се издигнаа на небото за да ги осветлат темните места во светот покриени со магла.

Окикурми од регионот Сару е полубожествен херој кој слезе од рајот за да им помогне на луѓето. Луѓето живееле во прекрасна земја, но не знаеле да градат оган или да прават лакови и стрели. Окикурми ги научил да палат оган, да ловат, да ловат лосос, да садат просо, да варат вино од просо и да им се поклонуваат на боговите. Се оженил и останал восело, но на крајот се врати во божествената земја.

Историските херои на Аину ги вклучуваат Косамаину и Самкусаину. Косамаину, кој живеел во источниот дел на Хокаидо, го предводел бунтот на Аину против копното Јапонско владеење со јужниот врв на Хокаидо, наречено Мацумае. Тој уништил десет од дванаесетте јапонски бази, но бил убиен во 1457 година. Самкусаину го организирал Аину во јужната половина на островот за време на востанието во 1669 година, но по два месеци тие биле уништени од силите на Мацумае вооружени со пиштоли.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Њувар

5 • РЕЛИГИЈА

Аину религијата е пантеистичка, верувајќи во многу богови. Традиционалното верување сметало дека богот на планините живее во планините, а богот на водата живеел во реката. Аину ловеле, ловеле риби и собирале во скромни количини за да не ги вознемируваат овие богови. Животните биле посетители од другиот свет кои привремено добивале животински форми. Мечката, бувот со пруги и кит-убиецот добија најголема почит како божествени инкарнации.

Најважниот бог во домот бил женскиот бог на огнот. Секоја куќа имаше огниште каде што се готвеа, јадеа и ритуали. Главните приноси што му се принесувале на овој и на другите богови биле вино и инау, гранче или стапче, обично од врба, со струготини сè уште прикачени и украсно завиткани. Надвор, помеѓу главната куќа и подигнатото складиште, стоеше ред од повисоките инау како ограда. На отворенопред овој свет олтарен простор се одржувале ритуали.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Фестивалот на испраќање духови, наречен i-omante, било за мечка или за був со пруги, бил најважниот фестивал на Аину. И-оманте, мечката, беше забележана еднаш во пет или десет години. По три дена почит кон младенче мечка, придружено со молитви, танцување и пеење, беше гаѓано со стрели. Главата била украсена и поставена на олтарот, а месото го јаделе членовите на селската заедница. Духот, додека го посетувал овој свет, привремено го усвоил обликот на мечка; ритуалот на мечката го ослободи духот од формата за да може да се врати во другото царство. Слични празници се забележани од многу северни народи.

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Подготвувајќи се за зрелоста, момчињата традиционално учеле лов, резба и изработка на алатки како што се стрели; девојчињата учеа ткаење, шиење и везење. Во средината на тинејџерските години, девојчињата биле тетовирани околу устата од вешта постара жена; одамна беа истетовирани и на подлактиците. Јапонската влада го забрани тетовирањето во 1871 година.

Подарокот на нож монтиран во резбано дрво од еден млад човек укажуваше и на неговата вештина и на неговата љубов. Подарокот на вез од една млада жена на сличен начин укажува на нејзината вештина и нејзината подготвеност да го прифати неговиот предлог. Во некои случаи, еден млад човек го посетувал семејството на жена што сакал да ја посетисе омажи, помагајќи му на нејзиниот татко во лов, резба и така натаму. Кога се покажал како чесен, квалификуван работник, таткото го одобрил бракот.

Смрт тагуваа роднините и соседите. Сите беа целосно облечени во везени костими; мажите исто така носеле церемонијален меч, а жените ѓердан од монистра. Погребите вклучуваа молитви до огненото божество и стихови тагувања изразувајќи желби за непречено патување до другиот свет. Предметите што требаше да се закопаат со мртвите прво беа кршени или пукнати за духовите да бидат ослободени и заедно да патуваат во другиот свет. Понекогаш по погребот следеше палење на живеалиштето. Погребот за неприродна смрт може да вклучува тирада (бесен говор) против боговите.

8 • ОДНОСИ

Официјален поздрав, irankarapte, што одговара на „како си“ на англиски, буквално значи „дозволи ми тивко да ти го допрам срцето“.

Се вели дека луѓето од Аину секогаш делеле храна и пијалоци со соседите, дури и чаша вино. Домаќинот и гостите седнаа околу огништето. Домаќинот потоа го натопи својот церемонијален стап за јадење во чашата со вино, попрска неколку капки на огништето заблагодарувајќи му се на богот на огнот (божица на огнот), а потоа го сподели виното со своите гости. Првиот лосос фатен секоја година на почетокот на есента беше посебен предмет што требаше да се сподели со соседите.

Укочаранке (меѓусебно аргументирање) бешеобичај да се решаваат разликите со дебати наместо со тепачки. Спорниците седеа и се расправаа со часови или дури денови додека едната страна не беше поразена и се согласи да ја надомести другата. Биле избрани претставници со ораторски (јавно говорење) вештини и издржливост за решавање на споровите меѓу селата.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВЕЊЕ

Порано, куќата на Аину била направена од столбови и растение слама. Беше добро изолиран и имаше огниште во центарот на главната просторија. Отворот под секој крај на гребенот дозволуваше чад да излезе. Помеѓу три и дваесет такви куќи формирале селска заедница наречена котан. Куќите биле изградени доволно блиску една до друга за да допре глас во случај на вонредна состојба, и доволно оддалечени една од друга за да не се шири пожарот. Котанот обично се наоѓал покрај водите за удобен риболов, но исто така и во шумата за да остане безбеден од поплави и блиску до местата за собирање. Доколку е потребно, котанот се преселил од место до место во потрага по подобра егзистенција.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Освен ткаење и везење, жените се занимавале со земјоделство, собирале диви растенија, трескале жита со толчник и се грижеле за бебиња. Мажите ловеле, ловеле риба и резбале. Некои извештаи сугерираат дека брачните парови живееле во посебни куќи; други извештаи сугерираат дека тие останале со родителите на сопругот. До неодамна, мажите и жените различно го следеа потеклото. Мажјаците го следеле потеклото низ различнигребени на животни (како ознаки на кит-убијци) и женки преку наследни појаси за целомудрие и дизајни на тетоважи на подлактицата. Наследството може да вклучува уметност на бард (маж или жена), бабица или шаман. Акушерката и срамота Аоки Аико (1914–) ги наследила своите уметности како потомство од петтата генерација од женската линија на семејството.

Кучињата беа омилени животни. Во една сцена од епска поема која го опишува спуштањето на божествената младост на овој свет, се споменувало куче како чувар на зрната просо. Кучињата се користеле и во лов.

11 • ОБЛЕКА

Традиционалната наметка на Аину била направена од ткаени влакна од внатрешна кора од брест. Се носеше со ткаен појас сличен по облик на појас што се носеше со копното јапонско кимоно. Машката наметка беше до теле. Во зима се носеше и кратка јакна без ракави од елен или друго животинско крзно. Женската наметка беше до глуждовите и се носеше преку долга долна кошула без преден отвор. Облеките беа рачно извезени или нанесени со дизајни од јаже. Зашилен раб на врвот на секоја предна клапа беше карактеристичен за регионот Сару.

Традиционалната носија на Аину сè уште се носи во посебни прилики. Меѓутоа, во секојдневниот живот Аину носат меѓународен стил на облека слична на онаа што ја носат другите Јапонци.

12 • ХРАНА

Традиционалната основна храна на Аину беше месото од лосос и елен, покрај просото одгледувано дома

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.