Економија - Помо

 Економија - Помо

Christopher Garcia

Егзистенцијални и комерцијални дејности. Помо беа ловци и собирачи. Од брегот се земаа риби, а се собраа школки и алги за јадење. Во ридовите, долините и крајбрежните рамнини се собирале јастиви светилки, семиња, јаткасти плодови и зеленило, а елените, елите, зајаците и вервериците биле ловени или заробени. Од реките и потоците се земаа риби. Во езерото имало многу риби, а во зима преселните водни птици броеле милиони. Основната храна за сите Помо беше желадот. И крајбрежните и езерските жители им дозволија на другите да риби и да земаат храна од нивните уникатни средини. Повеќето сега работат за плата и ја купуваат храната во намирници, иако многумина сè уште сакаат да собираат стара храна како желади и алги. Најчеста работа на плата во изминатиот век била како работници во земјоделските полиња или конзервните фабрики. Крајбрежните Индијанци имале подобро платена работа во камповите за дрва. Со повеќе образование, многумина сега преминуваат на подобри работни места. Во секојдневниот живот се носеше мала облека: мажите обично одеа голи, но на ладно време можеа да се завиткаат во наметка или наметка од кожа или тула; жените носеа здолниште од кожи или од сечкана кора или тула. Елаборираните носии од пердуви и школки се носеле и сè уште се носат на свечени прилики.

Индустриски уметности. Како пари и како подароци, мониста се произведуваа во голем број: најчести беа монистра направени од школки од мидасобрани главно во заливот Бодега на територијата на Коуст Мивок. Повредни беа поголемите зрна магнезит, познати како „индиско злато“. Беа ценети и приврзоци од абалони. Малтер и толчник од камен биле обликувани за мелење желади и разни семиња. Ножевите и врвовите од стрели беа од обсидијан и шерта. На Ведрото Езеро се користеа чамци од спакувана тула; на брегот се користеле само сплавови. Помо се познати по своите фини кошеви.

Трговија. Абориџински имаше значителна количина на трговија меѓу различните заедници на Помо и со соседните не-Помо. Предметите што се тргуваа вклучуваа сол од Солт Помо, а од крајбрежните групи доаѓаа школки, магнезит, готови мониста, обсидијан, алати, материјали за кошница, кожи и храна што една група може да ги има прекумерно, а друга да има потреба. Монистрата беа мерило за вредноста, а Помо беа вешти да ги бројат до десетици илјади.

Исто така види: Историја и културни односи - Бахамци

Поделба на трудот. Мажите се занимаваа со лов, риболов и борби. Жените ја собирале растителната храна и ја подготвувале храната; особено одземаше време мелењето и лужењето на главниот желад. Мажите ги правеа мониста, ќебиња од зајачка кожа, оружје, грубо испреплетени корпи за товар и стапици за потполошки и риби. Жените ги плетеа фините кошеви.

Исто така види: Nentsy - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Искористување на земјиштето. Абориџините, со неколку исклучоци, селската заедница поседувала земјиште и права на лов и собирање. Некои централниПомо имаше семејна сопственост на одредени дабови дрвја, грмушки со бобинки и полиња со светилки. За Југоисточниот Помо, земјиштето околу нивните островски села беше во заедничка сопственост, но именуваните делови од земјиштето на копното беа во сопственост на поединечни семејства, кои имаа ексклузивни права на собирање, иако на другите може да им биде дозволено да ловат таму. Од дваесет и една мала резервација што постоеше во средината на дваесеттиот век, четиринаесет беа прекинати во 1960-тите, а земјиштето беше доделено на индивидуална сопственост. Многумина ја продадоа својата земја, а со тоа и аутсајдери живеат меѓу овие групи. Многумина, исто така, ги напуштија овие резервации и купија домови во блиските и далечните градови.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.