Агарија

 Агарија

Christopher Garcia

Содржина

ЕТНОНИМИ: Агарија, Агарија


Иако Агариите не се хомогена група, се верува дека тие првично биле гранка на племето Гонд што зборувала дравидски. Како посебна каста, сепак, тие се разликуваат од другите по нивната професија како топилници на железо. Нивното население беше 17.548 во 1971 година, и тие беа широко распространети низ централна Индија на масивот Маикал во областите Мандла, Раипур и Биласпур во Мадја Прадеш. Меѓу Лохарите има и други касти на Агарија. Името на Агарија доаѓа или од хинду богот на огнот Агни, или од нивниот племенски демон кој се родил во пламен, Агјасур.

Агарија живеат во свој дел од село или град, или понекогаш имаат свое село надвор од градот. Некои патуваат од град до град работејќи го и својот занает. Како што веќе беше наведено, традиционалната окупација на Агарија е топење на железо. Тие ја добиваат својата руда од опсегот Маикал, претпочитајќи камења со темно црвеникава боја. Рудата и јагленот се ставаат во печки кои се минираат со пар мевови работени од стапалата на топилницата и се канализираат до печката преку бамбусови цевки, процес што се одржува со часови. Глинената изолација на печката се раскинува и се зема растопената згура и јагленот и се зачукува. Тие произведуваат плугови, душеци, секири и српови.

Традиционално и мажи и жени (во Биласпур само мажи)соберете ја рудата и направете го јагленот за печките. Во самрак жените ги чистат и подготвуваат печките за работа следниот ден, така што ги чистат и кршат парчињата руда и ги печеат на обичен оган; тујерите (цилиндрични глинени отвори за довод на воздух во печка) се тркалаат рачно и ги прават и жените. За време на операциите на топење, жените работат на мевовите, а мажите ја чекаат и обликуваат рудата на наковалните. Изградбата на нова печка е важен настан во кој е вклучено целото семејство: мажите ги копаат дупките за столбовите и ја вршат тешката работа, жените ги малтерисаат ѕидовите, а децата носат вода и глина од реката; по завршувањето, мантра (молитва) се чита над печката за да се обезбеди нејзината продуктивност.

Постојат две ендогамни подкасти меѓу Агарија, Патарија и Хунтија. Овие две подгрупи не делат ни вода една со друга. Егзогамните поделби обично ги имаат истите имиња како Гондовите, како што се Сонурени, Дуруа, Текам, Маркам, Уика, Пуртаи, Мараи, за да именуваме неколку. Некои имиња како што се Ахиндвар, Ранчираи и Раторија се од хинди потекло и се показател дека некои северни Хиндуси веројатно биле инкорпорирани во племето. Се верува дека поединците кои припаѓаат на еден дел претставуваат лоза со заеднички предок и затоа се егзогамни. Потеклото се следи патрилинеално. Браковите обично седоговорена од таткото. Кога таткото на момчето ќе одлучи да договори брак, се испраќаат емисари кај таткото на девојчето и доколку бидат прифатени ќе следат подароци. Спротивно на хиндуските брачни обичаи, бракот е дозволен за време на монсуните кога се одложува топењето на железо и нема работа. Цената на невестата обично се плаќа неколку дена пред церемонијата. Како и кај Гондовите, на првите братучеди им е дозволено да се венчаат. Бракот на вдовицата е прифатен и се очекува со помладиот брат на покојниот сопруг, особено ако тој е ерген. Разводот е дозволен за која било страна во случаи на прељуба, екстраваганција или малтретирање. Ако жената го остави мажот без да се разведе, другиот по обичај е должен да му плати цена на мажот. Дури и меѓу широко распространетите подгрупи на Агарија, традиционално постои дискриминација: меѓу Асурите, бракот бил одобрен со обичај со Чох, иако и двете групи одбиле да се венчаат со подгрупата Хинду Лохар, поради нивниот понизок статус.

Семејниот бог е Дула Део, на која и се принесуваат понуди од кози, птици, кокос и колачи. Тие го делат и Гонд божеството на шумата, Бура Део. Лохасур, железниот демон, е нивното професионално божество, за кое веруваат дека живее во печките за топење. За време на Фагун и на денот на Дасахија, Агариите принесуваат приноси на птици како знак на посветеност на нивните топилници. Традиционално,селските волшебници биле регрутирани во време на болест за да се утврди божеството кое било навредено, на кое потоа ќе му се принесе помирување.


Библиографија

Елвин, Верие (1942). Агарија. Оксфорд: Хемфри Милфорд, Oxford University Press.

Исто така види: Iatmul - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Расел, Р. В. и Хира Лал (1916). „Агарија“. Во Племињата и кастите на централните провинции на Индија, од Р. В. Расел и Хира Лал. Vol. 2, 3-8. Нагпур: Владина печатница. Препечати. 1969. Oosterhout: Антрополошки публикации.

Исто така види: Историја, политика и културни односи - Доминиканци

JAY DiMAGGIO

Исто така прочитајте ја статијата за Agariaод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.