Социополитичка организација - Источни Азијци од Канада

 Социополитичка организација - Источни Азијци од Канада

Christopher Garcia

Поради нивната изолација во канадското општество, и Кинезите и Јапонците развија различни етнички заедници со свои социјални, економски и религиозни институции, кои ги одразуваа и вредностите и обичаите на татковината и потребите за прилагодување во Канада.

Кинески. Основната општествена единица во кинеските заедници во Канада пред Втората светска војна, фиктивниот клан (кланско здружение или братство), ја одразува реалноста дека 90 отсто од населението е машко. Овие здруженија беа формирани во кинеските заедници врз основа на споделени презимиња или комбинации на имиња или, поретко, заедничка област на потекло или дијалект. Тие служеа на широк спектар на функции: тие помогнаа да се одржат врските со Кина и со сопругите и семејствата на мажите таму; тие обезбедија форум за решавање на споровите; служеле како центри за организирање фестивали; и понудија дружење. Активностите на кланските здруженија беа дополнети со поформални, пошироки организации како што се масоните, Кинеското добротворно здружение и Кинеската националистичка лига. Со растот и демографските промени во кинеската заедница по Втората светска војна, видот и бројот на организации во кинеските заедници се размножија. Повеќето сега ги опслужуваат многу од следниве: здруженија на заедницата, политички групи, братски организации, кланови здруженија,училишта, рекреативни/атлетски клубови, алумни здруженија, музички/танцови друштва, цркви, трговски здруженија, младински групи, добротворни организации и религиозни групи. Во многу случаи, членството во овие групи е испреплетено; на тој начин се служат посебни интереси додека се зајакнува кохезијата на заедницата. Покрај тоа, постојат пошироки групи кои привлекуваат поопшто членство, вклучувајќи ги Кинеското добротворно здружение, Куоминтанг и масоните.

Јапонски. Групната солидарност во јапонската заедница по Втората светска војна беше зајакната со нивната социјална и физичка сегрегација во нивните работни и станбени средини. Во рамките на овој ограничен територијален простор, не беше тешко да се задржат високо систематизираните и меѓузависни општествени односи кои се засноваа на принципот на социјални и морални обврски и традиционалните практики на заемна помош како што се односите ојабун-кобун и семпаи-кохаи. Односот ојабун-кобун промовираше неродни социјални врски врз основа на широк опсег на обврски. Односот ојабун-кобун е оној во кој лицата кои не се поврзани со роднински врски склучуваат договор за преземање одредени обврски. Кобунот, или помладата личност, ги добива придобивките од мудроста и искуството на ојабун во справувањето со секојдневните ситуации. Кобунот, пак, мора да биде подготвен да ги понуди своите услуги секогаш кога ќе дојде ојабунги бара. Слично на тоа, односот семпаи-кохаи се заснова на чувство на одговорност при што семпаи, или постариот член, презема одговорност за надгледување на социјалните, економските и верските работи на кохаи, или помладиот член. Таквиот систем на општествени односи обезбедуваше кохезивен и обединет колективитет, кој уживаше висок степен на конкурентна моќ во економската сфера. Со отстранувањето на Јапонците за време на Втората светска војна, последователните преселби и доаѓањето на шин еијуша по Втората светска војна, дојде до слабеење на овие традиционални општествени односи и обврски.

Големото јапонско население, кое делеше заеднички јазик, религија и слични занимања, доведе до формирање на различни општествени организации. Групите за пријателство и префектурните здруженија броеја околу осумдесет и четири во Ванкувер во 1934 година. Овие организации обезбедија кохезивна сила неопходна за одржување на формалните и неформалните оперативни социјални мрежи во јапонската заедница. Членовите на здружението на префектурата можеа да обезбедат социјална и финансиска помош, а овој ресурс плус силната кохезивна природа на јапонското семејство им овозможи на раните имигранти да останат конкурентни во бројни бизниси ориентирани кон услуги. Училиштата на јапонски јазик беа важно средство за социјализација за нисеите, сè додека училиштата не беа затворени од владатаво 1942. Во 1949 година Јапонците конечно го добија правото на глас. Денес, и сансеи и шин еијуша се активни учесници во канадското општество, иако нивната вклученост во академскиот и бизнис секторот е позабележителна отколку во политичкиот сектор. Националната асоцијација на Јапонски Канаѓани одигра голема улога во решавањето на барањата на Јапонците отстранети за време на Втората светска војна и во застапувањето на јапонско-канадските интереси воопшто.

Исто така види: Кутенаи

Корејци и Филипинци. Корејците и Филипинците во Канада формираа различни локални и регионални здруженија, при што црквата (Обединета црква за Корејците и Римокатоличката црква за Филипинците) и поврзаните организации често се најважната институција која и служи на заедницата.

Исто така види: Економија - Осаж

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.