Вишрам

 Вишрам

Christopher Garcia

Содржина

Вишрамот (Echeloots, Haxluit, Tlakluit), кои со Васко (Galasqo) го сочинуваат Горниот Чинук, живееле околу Далес на реката Колумбија во северно-централен Орегон и југо-централен Вашингтон. Денес, Вишрам живеат на нивната традиционална територија и на Индискиот резерват Јакима. На Wasco живеат со Северна Paiute и други групи на Индискиот резерват Warm Springs во Орегон. Тие зборуваат чинук јазици од родот Пенути.


Библиографија

Француски, Дејвид Х. (1961). „Васко-Вишрам“. Во Perspectives in American Indian Culture Change, уредено од Edward H. Spicer, 357-430. Чикаго: Прес на Универзитетот во Чикаго.

Француски, Дејвид Х. (1985). „Зебри долж реката Колумбија: имагинарни имиња на Васко-Вишрам за вистински животни“. Меѓународен весник на американската лингвистика 51:410-412.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Ирски патници

Спајер, Лесли и Едвард Сапир (1930). „Вишрам етнографија“. Публикации на Универзитетот во Висконсин во антропологијата 3:151-300. Медисон.

Исто така види: Кастилјани - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на преминПрочитајте ја и статијата за Вишрамод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.