Кастилјани - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Кастилјани - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: cass-TIL-ee-uhns

ЛОКАЦИЈА: централна Шпанија

НАСЕЛЕНИЕ: околу 30 милион

ЈАЗИК: Кастилски шпански

РЕЛИГИЈА: Римокатолицизам

1 • ВОВЕД

Кастилјаните , кои го населуваат централното плато на Шпанија, политички доминирале во Шпанија од шеснаесеттиот век од нашата ера. Областа традиционално наречена Кастилја опфаќа два денешни региони: Кастилја-и-Леон и Кастилја-Ла Манча. Неговите првични жители биле Иберијци и Келти кои подоцна биле освоени од Римјаните и Маврите. Reconquista — вековната крстоносна војна за протерување на Маврите од Шпанија — била насочена во Кастилја. Регионот бил познат по својата верска посветеност и жестоките воини. Херојот Ел Сид, кој стана предмет на епска поема, ги моделира овие квалитети.

Маврите, кои ја окупираа Гранада (провинција во Андалузија) од осмиот век н.е., конечно беа протерани од регионот во 1492 година. Бракот на Изабела од Кастилја со Фердинанд од Арагон во 1469 година ја направи Кастилја центар на политичка и воена моќ. Кастилја, исто така, стана место на мотор на авторитет кој на крајот излезе од контрола - шпанската инквизиција, која започна во 1478 година.

Во продолжениеРЕКРЕАЦИЈА

Топлата клима на Кастилја поттикна активен ноќен живот во нејзините градови. Голем дел од ноќниот живот се одвива на отворено на улиците, плоштадите и таверните и рестораните на тротоарите. По работа, Кастилјаните често одат на прошетка (paseo), застанувајќи да разговараат со соседите на патот или се среќаваат со пријателите во локално кафуле. Датумот за вечера во Мадрид може да се одржи дури во 22:00 или 23:00 часот, а потоа ќе следи патување во локален клуб. Неделното попладне е уште едно традиционално време за прошетка. Кастилјаните, како и луѓето низ Шпанија, исто така уживаат да се релаксираат дома со нивните омилени телевизиски програми.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИИ

Кастилјанската керамика обично е украсена со светло обоени слики на птици и други животни. Фини мечеви се направени од челик од Толедо - познат по својата сила и флексибилност - уште од средниот век (476-ок. Занаетчиите ја продолжуваат оваа традиција до ден-денес. Челикот е обложен со злато и сребро, а сложените дизајни се изработени на мечеви, како и на накит и други предмети. Шпанската влада презеде чекори за да обезбеди традиционалните занаети, или артенија , да опстанат против конкуренцијата од механизирана индустрија.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Како и во другите претежно рурални области во Шпанија, Кастилја страда од висока стапка на емиграција во годините по Втората светска војна (1939–45). Помеѓу1960 и 1975 година, населението на Кастилја-Леон се намалило од 2,9 милиони на 2,6 милиони луѓе; онаа на Кастилја-Ла Манча падна од 1,4 милиони на 1 милион. Кастилските провинции Авила, Паленсија, Сеговија, Сорија и Замора имаа помало население во 1975 година отколку во 1900 година.

20 • КОРИСТЕНА ЛИТЕРАТУРА

Крос, Естер и Вилбур Крос. Шпанија. Волшебност на светската серија. Чикаго: Детски печат, 1994.

Факарос, Дана и Мајкл Полс. Северна Шпанија. Лондон, Англија: Cadogan Books, 1996.

Лај, Кит. Пасош за Шпанија. Њујорк: Френклин Вотс, 1994.

Шуберт, Адријан. Земјата и народот на Шпанија. Њујорк: Харпер Колинс, 1992 година.

Исто така види: Култура на Фарските Острови - историја, луѓе, облека, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

СТРАНИЦИ

Шпанското Министерство за надворешни работи. [Онлајн] Достапно //www.docuweb.ca/SiSpain/ , 1998 година.

Туристичка канцеларија на Шпанија. [Онлајн] Достапно //www.okspain.org/ , 1998.

Водич за патувања во светот. Шпанија. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/es/gen.html , 1998.

со векови, богатствата на Кастилја растеа и паѓаа заедно со оние на земјата. Кастилја беше опфатена во борбите од деветнаесеттиот и дваесеттиот век меѓу поддржувачите на монархијата и оние кои посакуваа формирање на република. Во дваесеттиот век, Шпанија остана официјално неутрална во двете светски војни. Доаѓајќи на власт на крајот на Шпанската граѓанска војна (1936–39), режимот на Франциско Франко им помагал на силите на Оската (нацистичка Германија и нејзините сојузници) во Втората светска војна (1939–45). Како резултат на тоа, Шпанија беше изоставена од Маршаловиот план кој помогна во повоената обнова на Европа. Претежно руралните области како Кастилја доживеаја голема емиграција. Од смртта на Франко во 1975 година и воспоставувањето на демократски режим (парламентарна монархија) во 1978 година, Кастилја имаше поголеми можности за економски развој. Шпанија се приклучи на Европската заедница (ЕЗ) во 1986 година.

2 • ЛОКАЦИЈА

Кастилја се наоѓа во рамките на централното плато на Шпанија, или мезета, што сочинува приближно 60 отсто од вкупната површина на земјата. Тоа е регион со топли, суви, ветровити рамнини скршени на места со синџири на ниски планини. Има малку дрвја, а голем дел од теренот е покриен или со енцини, кои се слични на џуџести дабови или грмушки. Главните водни тела се реките Дуеро и Тагус.

Се смета дека Кастилја сочинува околу три четвртини одНаселението на Шпанија од околу четириесет милиони луѓе. Повеќето Кастилјани се концентрирани во поголемите урбани области како Мадрид, Толедо и Ваљадолид. Руралните области се многу помалку густо населени, а нивното население продолжува да опаѓа бидејќи жителите се преселуваат во градовите или емигрираат во странство.

3 • ЈАЗИК

Во Шпанија се зборуваат неколку различни јазици. Сепак, кастилскиот (кастелано) е националниот јазик на земјата. Овој статус го добила поради политичката доминација на Кастилја од шеснаесеттиот век. Се користи во владата, образованието и медиумите, тој е јазикот на кој луѓето во другите земји се идентификуваат како шпански. Два од главните регионални јазици - каталонскиот и галего - се романски јазици кои имаат одреден степен на сличност со кастилскиот. Еускера, која се зборува во Баскија, многу се разликува и од шпанскиот и од сите други европски јазици. Јазичните разлики во Шпанија беа главен извор на политичка тензија.БРОЕВИ

англиски Шпански
еден un, uno
два dos
три трева
четири quatro
пет cinco
шест seis
седум siete
осум ocho
девет ново
десет диезДЕНОВИ НА НЕДЕЛА

англиски шпански
Недела Доминго
Понеделник Лунс
Вторник Мартес
Среда Миерколес
четврток Јувес
Петок Viernes
Сабота Sábado

4 • ФОЛКЛОР

Големиот херој на Кастилјаните беше Ел Сид Кампеадор. Вистинска историска личност (Родриго Дијаз де Вивар) од единаесеттиот век од нашата ера, неговиот живот преминал во легенда со композицијата на шпанскиот национален еп, Поемата на Сид . Ел Сид бил воин на Reconquista (христијанското повторно освојување на Шпанија од Маврите). Тој беше славен за квалитети кои се уште се важни за Кастилјаните: силно чувство за чест, побожен католицизам, здрав разум, посветеност на семејството и чесност.

Кастилјаните традиционално ја опишуваат својата клима во следнава поговорка: Nueve meses de invierno y tres mese de infierno (Девет месеци зима и три месеци пекол).

5 • РЕЛИГИЈА

Кастилјаните, како и шпанското население воопшто, се претежно римокатолици. Тие се познати по нивното придржување кон црковната доктрина и нивниот висок степен на религиозно почитување. Многуминаодат во црква секоја недела, а голем број жени одат на богослужба секој ден. Сепак, традиционално силното влијание на селските свештеници врз многу области од животот на нивните парохијани се намали во последниве години.

Исто така види: Социополитичка организација - Blackfoot

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Покрај Новата година и главните празници во христијанскиот календар, Кастилјаните ги слават и другите национални празници на Шпанија. Тука спаѓаат Денот на Свети Јосиф (19 март), Денот на Свети Петар и Свети Павле (29 јуни), Денот на Свети Јаков (25 јули) и Националниот ден на 12 октомври. Најважните верски празници во Кастилја се Велигден (март или април) и Божиќ (25 декември). Покрај тоа, секое село го празнува празникот на својот заштитник. Овие гала прослави вклучуваат многу јасно секуларни (нерелигиозни) настани, како што се борби со бикови, фудбалски натпревари и огномет. Жителите парадираат низ улиците носејќи огромни папие-маше фигури наречени гиганти (џинови) и кабезудо (големи глави или дебели глави). Гигантите се фигури на кралот Фердинанд и кралицата Изабела. Кабезудото прикажуваат различни фигури од историјата, легендата и фантазијата. Мадридскиот фестивал на Сан Исидро вклучува тринеделни забави, поворки и борби со бикови.

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Крштевањето, првата заедница, бракот и воената служба се обреди на премин за Кастилјаните, како што се за повеќето Шпанци. Првите три одовие настани се повод, во повеќето случаи, за големи и скапи социјални собири на кои семејството ја покажува својата дарежливост и економска положба. Квинтос се младите мажи од истиот град или село кои одат во војска истата година. Тие формираат тесно поврзана група која собира пари од нивните соседи за да организира забави и девојки од серенада. Во средината на 1990-тите, владата планираше да ја замени потребната воена служба со доброволна војска.

8 • ОДНОСИ

Ублажени од суровиот, неплоден пејзаж на нивната татковина, Кастилјаните се познати по цврстина, штедливост (не расипнички) и издржливост. Руралните жители се изолирани од огромните пространства на суво земјиште на Кастилја и тесно се потпираат на нивните непосредни соседи. Тие живеат во мали групи куќи и имаат тенденција да бидат сомничави кон надворешните луѓе и кон новите идеи.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВЕЊЕ

Иако Кастилја содржи големи градови како Мадрид и Толедо, таа сепак е првенствено рурален регион. Голем дел од нејзиното население зависи од земјоделството. Во селските села, традиционалната куќа ги комбинирала семејните живеалишта со штала и штала кои имале посебен влез. Кујната била распоредена околу камин со отворено огниште (хименеа). Најчест градежен материјал е штукото, иако камените куќи се вообичаени кај побогатите жители.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Кастилјаните имаат тенденција да го одложуваат бракот до околу дваесет и петгодишна возраст. Во тоа време, двојката веројатно постигнала одреден степен на финансиска независност. Додворувањата се внимателно надгледувани, бидејќи секој скандал се одразува не само на самата двојка, туку и на угледот на нивните семејства. За време на церемонијата на брак, членовите на свадбената веселба држат бел превез над невестата и младоженецот за да ја симболизираат идната покорност на жената кон нејзиниот сопруг. Се очекува младенците да основаат сопствено домаќинство. Меѓутоа, вообичаено е родителите на невестата да им помогнат да купат или да изградат куќа. Само црковните бракови беа признати во Шпанија до 1968 година, кога граѓанските церемонии за прв пат беа дозволени со закон. Разводот е легален од 1980-тите. Мажот е многу поверојатно да се разведе од сопругата отколку обратно.

11 • ОБЛЕКА

За секојдневни активности, секојдневни и свечени, Кастилјаните носат модерна облека во западен стил слична на онаа што се носи на друго место во Западна Европа и во Соединетите Држави. Традиционално, црната облека се носела во црква. Постарите во селските села сè уште го почитуваат овој обичај.

12 • ХРАНА

Свинското месо и другите производи од свињи - шунка, сланина и колбаси - се основните состојки на кастилската исхрана. Најпознатото јадење во регионот е cochinillo asado, печено цицање прасе. Друго популарно јадење е ботиљо, составено од мелено свинско месо и колбаси.Гравот од сите видови е регионален главен производ. Тапас, популарните закуски што се јадат низ цела Шпанија, се исто така популарни во Кастилја. Како и луѓето во другите делови на Шпанија, Кастилјаните прават подолга пауза за ручек напладне и вечераат доцна - во секое време помеѓу 21:00 и полноќ.

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Кастилјаните, како и другите шпански деца, добиваат бесплатно, задолжително школување на возраст од шест до четиринаесет години. Многу студенти потоа го започнуваат тригодишниот курс на студии bachillerato (бакалауреат). По завршувањето, тие можат да се одлучат или за една година подготвителна студија за колеџ или за стручна обука. Кастилја е дом на најстариот шпански универзитет - Папскиот универзитет во Саламанка, основан во 1254 година, како и оној со најголем упис - Универзитетот во Мадрид.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Книжевната традиција на Кастилја датира од епската песна од дванаесеттиот век Кантар дел Мио Сид (Песна на Сид), славејќи го животот и подвизи на Родриго Дијаз де Вивар. Тој бил кастилски воин кој се стекнал со слава во Reconquista, кампањата за протерување на Маврите од Шпанија. Измислениот Сид, кој го отелотворува идеалниот кастилјанец, ја долови популарната имагинација на генерациите. Тој на крајот служеше како тема на драмата на францускиот драматург Корнеј и на холивудски филм во кој глуми Чарлтон Хестон. Најпознатиот кастилски автор е Мигел деСервантес. Тој ја напиша класиката од седумнаесеттиот век Дон Кихот, ремек-дело на светската литература и пресвртница во развојот на модерниот роман. На почетокот на дваесеттиот век, поетот Антонио Мачадо напиша за падот на Кастилја од нејзината некогашна позиција на моќ во следните термини:

Кастиља мизерна, ayer cominadora, envuelta en sus andrajos, desprecia cuanto ignora.

Ова се преведува како „Мизерна Кастилја, која вчера владееше над сите, сега завиткана во нејзините партали, презира сè што не знае“.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Кастилското земјоделство се состои претежно од мали семејни фарми кои одгледуваат јачмен, пченица, грозје, шеќерна репка и други култури. Многу фарми, исто така, одгледуваат живина и добиток, а скоро сите фарми семејства имаат најмалку една или две свињи. Приходите од семејната фарма обично се надополнуваат со мал бизнис или со платени работни места - често во владата - што ги чуваат еден или повеќе членови на семејството. Туризмот е главен работодавач во градот Бургос, а Ваљадолид е индустриски центар и пазар на жито. Преработката на храна вработува многу работници во Саламанка.

16 • СПОРТ

Најпопуларните спортови во Кастилја се фудбалот (наречен futból ) и борбите со бикови. Други омилени спортови вклучуваат велосипедизам, риболов, лов, голф, тенис и јавање коњи. Трките со коњи се одржуваат во Мадрид на Хиподромот Зарзуела.

17 •

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.